
Μετά την Ιταλία, και η Γερμανία παρουσίασε σχέδιο για δικό της Starlink
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία του Starlink, της υπηρεσίας δορυφορικού Διαδικτύου του Έλον Μασκ. Η Ευρώπη θέλει να αποφύγει την εξάρτηση.
Θέλοντας να αποφύγει την εξάρτησή της από το Starlink του Έλον Μασκ, η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και σχεδιάζει το δικό της δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, γνωστές ως Bundeswehr, σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν εκατοντάδες δορυφόρους για υπηρεσίες επικοινωνιών και πιθανώς και άλλες εφαρμογές όπως η τηλεπισκόπηση.
Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το σχέδιο, ωστόσο δεν αποκάλυψε όμως το κόστος ή άλλες λεπτομέρειες για λόγους ασφάλειας.
Η σημασία των δορυφορικών δικτύων σε καιρό πολέμου κατέστη σαφής στον πόλεμο της Ουκρανίας, με το Κίεβο να βασίζεται στο Starlink της SpaceX για επιθέσεις με drone και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ήδη από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη κυβερνοεπίθεση και έθεσε εκτός λειτουργίας τη δορυφορική υπηρεσία της εταιρείας Viasat που χρησιμοποιούσε μέχρι τότε η Ουκρανία.
Η Γερμανία βασίζεται σήμερα στα δορυφορικά συστήματα των συμμάχων της, ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα την αναγκάζει να αναπτύξει εγχώριες λύσεις, γράφει η Handelsblatt.
Ο γερμανικός δορυφορικός αστερισμός, διευκρινίζει το ρεπορτάζ, είναι ξεχωριστό έργο από τη δορυφορική υπηρεσία IRIS2 που σχεδιάζει η ΕΕ για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης σε κυβερνητικές υπηρεσίες.
Είχε προηγηθεί η Ιταλία, η οποία επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να εκτοξεύσει δικούς της δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για ασφαλείς κυβερνητικές επικοινωνίες.
H κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είχε ανακοινώσει αρχικά ότι εξέτασε το ενδεχόμενο χρήσης του Starlink για παροχή ασφαλών, κρυπτογραφημένων επικοινωνιών σε εφαρμογές υψηλού ρίσκου.
Το σχέδιο συνάντησε άμεσα τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβήτησε τη λογική της ανάθεσης ενός συμβολαίου εθνικής ασφάλειας σε έναν ξένο επιχειρηματία που εργάζεται για την αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ.
Στη Γερμανία, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι εξετάζεται η δυνατότητα εκτόξευσης των νέων στρατιωτικών δορυφόρους από εγχώριες διαστημικές εταιρείες.
Στη Γερμανία έχουν την έδρα τους εταιρείες όπως οι Hympulse, Rocket Factory και Augsburg, η οποία πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμαστική εκτόξευση από Νορβηγία, την πρώτη που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις