Δευτέρα 21 Απριλίου 2025
weather-icon 21o
Tα βραβεία του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Tα βραβεία του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στην ταινία της Άμπερ Φάρες με τίτλο «Συνύπαρξη, Λέμε Τώρα!» απονεμήθηκε φέτος ο Χρυσός Αλέξανδρος. Ένα ντοκιμαντέρ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση με την Εβραία κωμικό Νόαμ Σούστερ-Ελιάσι.

Μέσα σε μια ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα και με πρωταγωνιστές τα ντοκιμαντέρ, τους σκηνοθέτες και τους ήρωες των ταινιών τους, απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 16 Μαρτίου 2025 τα βραβεία του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τρεις ταινίες βραβεύτηκαν με τους Χρυσούς Αλέξανδρους των διαγωνιστικών τμημάτων. Τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Συνύπαρξη, λέμε τώρα!» της Άμπερ Φάρες, το οποίο μπαίνει αυτόματα στη λίστα προεπιλογής για το επόμενο Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

«Συνύπαρξη, λέμε τώρα!

Τον Χρυσό Αλέξανδρο του διαγωνιστικού τμήματος Newcomers κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Πώς να χτίσεις μια βιβλιοθήκη» των Μάια Λέκοου και Κρίστοφερ Κινγκ, ενώ τον Χρυσό Αλέξανδρο του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward απέσπασε η ταινία «Ατελείωτη Κούκι» των Σεθ Σκράιβερ και Πίτερ Σκράιβερ.

Το Βραβείο του Διαγωνιστικού Podcast, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονεμήθηκε στο podcast «Τυφλή γοητεία» των Μιχάλη Αγραφιώτη, Στέλλας Κανταρτζή και Ελευθερίας Αυγερινού.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο podcast «Φωνές δικαίωσης» του Ανδρέα Βάγια, ενώ και φέτος, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρουν το βραβείο-υποτροφία ENS Louis Lumière-Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ, το οποίο έλαβε η Κατερίνα Γιαννίση για το podcast «Κόι νο γιοκάν», που είχε παρουσιαστεί στην Ενότητα Nexus του Τμήματος Podcast του 65ου ΦΚΘ και ειδική μνεία απονεμήθηκε από το ENS Louis Lumière στον Δήμο Βρύζα για το podcast «Χαιρετισμοί», που είχε παρουσιαστεί στην ίδια ενότητα.

Τα βραβεία

To Mermaid Award, το βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «GEN» του Τζανλούκα Ματαρέζε.

Ειδική Μνεία έλαβε το ντοκιμαντέρ «On Lavender» των Μάκη Ευαγγελάτου και Ειρήνης Χατζή.

Το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank

Δίνεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ και απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες, δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Βίκτορ» του Ολιβιέ Σαρμπίλ.

«Σμιλεμένες ψυχές»

Η ΕΡΤ απένειμε το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στην ελληνική παραγωγή που κερδίζει το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI και αυτή ήταν το ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες ψυχές» του Σταύρου Ψυλλάκη.

Εδώ μιλάνε για λατρεία του Βύρωνα Κριτζά

Το βραβείο Human Rights in Motion

Δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αναδείξει τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμώντας τον σκηνοθέτη της ταινίας που αποτυπώνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τον αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, από φέτος, απονέμεται σε τέσσερα κορυφαία φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης: το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το FIPADOC στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέφιλντ και το doclisboa στη Λισαβόνα.

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, διεκδίκησαν όλες οι ταινίες των τριών διαγωνιστικών τμημάτων που πραγματεύονται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αξιών και το έλαβε το ντοκιμαντέρ «Συνύπαρξη, λέμε τώρα!» της Άμπερ Φάρες.

Την απονομή έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε το ντοκιμαντέρ Συνύπαρξη, λέμε τώρα!

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

Απονεμήθηκε στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ «Κάτω από τις σημαίες, ο ήλιος» του Χουάνχο Περέιρα.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας απένειμε βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο «Λο» του Θανάση Βασιλείου.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας

Φέρνει σε επαφή δύο θεσμούς που τους ενώνουν η έντονη ευαισθητοποίηση και οι συγγενικοί στόχοι, και που λειτουργούν συμπληρωματικά:

Το Φεστιβάλ προωθεί και προβάλλει έργα δημιουργών που αποκαλύπτουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο δύσκολο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας που κινητοποιείται, ασκεί πιέσεις και αφυπνίζει τη συνείδηση του κόσμου.

Η επιβράβευση από έναν ανθρωπιστικό θεσμό στο πλαίσιο ενός κινηματογραφικού θεσμού έχει διπλή σημασία για τον ντοκιμαντερίστα, καθώς η δημιουργία του τιμάται σε διπλό επίπεδο – καλλιτεχνικό αλλά και ανθρωπιστικό.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας λοιπόν, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Λευτεριά στον Λέοναρντ Πελτιέ» των Τζέσι Σορτ Μπουλ και Ντέιβιντ Φρανς.

H Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρo της κινηματογραφικής κριτικής, απένειμε δύο βραβεία. Για την καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο ντοκιμαντέρ «Λευτεριά στον Λέοναρντ Πελτιέ» των Τζέσι Σορτ Μπουλ και Ντέιβιντ Φρανς και για την καλύτερη ελληνική ταινία που εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στις «Σμιλεμένες ψυχές» του Σταύρου Ψυλλάκη.

«Επιστροφή στην πατρίδα»

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απένειμε το βραβείο της στην καλύτερη ελληνική ταινία του Επίσημου Προγράμματος «Επιστροφή στην πατρίδα» των Χρύσας Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη.

«Η καρδιά του ταύρου»

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television), που απονέμεται σε σκηνοθέτρια ταινίας που προβάλλεται στο πλαίσιο των διεθνών διαγωνιστικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κατέκτησε η Εύα Στεφανή για το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου».

Το βραβείο που απονέμει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς στην καλύτερη ταινία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, έλαβε το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας την ειρήνη» των Νικόλ Γκόρμλι και Ντέμπρα Αρόκο.

Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απένειμε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες ψυχές» του Σταύρου Ψυλλάκη και ειδικό βραβείο στην ταινία «Η καρδιά του ταύρου» της Εύας Στεφανή.

«Εδώ μιλάνε για λατρεία»

Τέλος, η Fischer, ο επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού, απένειμε συνολικά πέντε βραβεία: Το Βραβείο Κοινού «Peter Wintonick» σε διεθνή ταινία άνω των 50 λεπτών στο ντοκιμαντέρ «Όταν η Ισλανδία μπήκε στον πάγο» της Πάμελα Χόγκαν, σε διεθνή ταινία κάτω των 50′ στο ντοκιμαντέρ «Η κυρία του ασανσέρ» του Μάρτσιν Μοτζελέφσκι, σε ελληνική ταινία άνω των 50′ στο «Εδώ μιλάνε για λατρεία» του Βύρωνα Κριτζά, σε ελληνική ταινία κάτω των 50′ στο «Επιστροφή στο Ντεπώ» του Δημήτρη Ζάχου, καθώς και Βραβείο Κοινού Fischer Platform+ για ελληνική ταινία που προβάλλεται online και πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο 27ο ΦΝΘ στο ντοκιμαντέρ «Αρκτική Οδύσσεια» του Ευάγγελου Ρασσιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 21 Απριλίου 2025
Απόρρητο