Ο όμιλος City Football Group (CFG), ο οποίος ελέγχει 13 ποδοσφαιρικούς συλλόγους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης και κόσμου Μάντσεστερ Σίτι και της ιταλικής Παλέρμο, κατέγραψε νέο ρεκόρ εσόδων για τη σεζόν 2023/24, με έσοδα ύψους 933 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 1,1 δισ. ευρώ). Πρόκειται για αύξηση σε σύγκριση με τα 877 εκατομμύρια λίρες της προηγούμενης χρονιάς.

Ωστόσο, παρά τα ιστορικά υψηλά έσοδα από την ίδρυσή του το 2013, ο όμιλος καταγράφει άλλη μία χρονιά με ζημίες σχεδόν 92 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 109 εκατ. ευρώ), ποσό μειωμένο σε σύγκριση με τη ζημία των 112 εκατομμυρίων λιρών της περιόδου 2022/23.

Ο κορυφαίος σύλλογος του CFG, η Μάντσεστερ Σίτι, σημείωσε ρεκόρ εσόδων ύψους 858 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιουχικών κερδών από μεταγραφές, καταγράφοντας καθαρό κέρδος σχεδόν 74 εκατομμυρίων λιρών.

City Football Group – Έσοδα και δαπάνες

Παρά την αύξηση των συνολικών εσόδων, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της UEFA μειώθηκαν από 114 εκατομμύρια λίρες το 2023 σε 107 εκατομμύρια λίρες. Ο ισολογισμός του CFG δεν διαχωρίζει αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα κάθε συλλόγου που ελέγχει, ωστόσο οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν σε πάνω από 1,2 δισ. λίρες (από 1,1 δισ. λίρες το 2023).

  • Οι βασικές δαπάνες περιλαμβάνουν:
  • Κόστος προσωπικού: 664 εκατομμύρια λίρες
  • Αποσβέσεις: 207 εκατομμύρια λίρες
  • Μισθοί: 582 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν το 50% του συνόλου των εξόδων)

City Football Group – Η αποχώρηση από τον έλεγχο της Τζιρόνα

Μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους, σημειώθηκε μία σημαντική αλλαγή στη διαχείριση του CFG. Από την 1η Ιουλίου 2024, ο όμιλος έπαψε να έχει τον έλεγχο της Τζιρόνα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της UEFA. Από την ημερομηνία αυτή και έπειτα, η Τζιρόνα δεν θα περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του CFG, αλλά θα λογίζεται ως χρηματοοικονομική επένδυση αποτιμώμενη σε δίκαιη αξία.

Αυτή η κίνηση κρίθηκε αναγκαία ώστε να μπορέσουν τόσο η Μάντσεστερ Σίτι όσο και η Τζιρόνα να συμμετάσχουν στην UEFA Champions League της σεζόν 2024/25, καθώς οι κανονισμοί της UEFA περί πολυϊδιοκτησίας δεν επιτρέπουν σε δύο συλλόγους που ανήκουν στον ίδιο όμιλο να αγωνίζονται στην ίδια διοργάνωση.