
Η Premier League θα διατηρήσει το τρέχον «fair play» οικονομικό σύστημα
Η Premier League αποφάσισε να παγώσει τις αλλαγές στο οικονομικό «fair play» τουλάχιστον μέχρι το 2026.
Η Premier League θα διατηρήσει το τρέχον σύστημα οικονομικού ‘fair play’ για άλλη μία σεζόν, παρά το γεγονός ότι σχεδίαζε να το αλλάξει στο τέλος της φετινής περιόδου, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα οικονομικά ομάδων όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ο υπάρχων κανόνας, ο οποίος παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, επιτρέπει στις ομάδες να δηλώνουν ζημίες έως 105 εκατομμύρια λίρες σε τρία χρόνια. Η νέα ρύθμιση θα βασιζόταν σε δύο πυλώνες:
1. Οι σύλλογοι θα μπορούσαν να ξοδεύουν μόνο το 85% των εσόδων τους σε μισθούς, μεταγραφές, προμήθειες και αμοιβές ατζέντηδων.
2. Οι μεγαλύτεροι σύλλογοι θα είχαν περιορισμό στις δαπάνες τους για παίκτες, που δεν θα μπορούσε να ξεπερνά το πενταπλάσιο των εσόδων που λαμβάνει η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας από βραβεία και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Ωστόσο, η νέα αυτή ρύθμιση βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA), η οποία έχει δικαίωμα βέτο στην εφαρμογή της. Η ένωση θεωρεί ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των ποδοσφαιριστών.
Παράλληλα, η Μάντσεστερ Σίτι έχει ανοιχτές δύο νομικές διαμάχες με την Premier League σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς που αφορούν συναλλαγές μεταξύ των ομάδων και συνδεδεμένων επιχειρήσεων, δηλαδή εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη με έναν σύλλογο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, πολλοί σύλλογοι θεωρούν ότι δεν έχει νόημα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα, ενώ υπάρχουν ακόμη ανοιχτά νομικά ζητήματα.
Το τρέχον οικονομικό ‘fair play’ σύστημα έχει ξεπεραστεί, καθώς θεσπίστηκε το 2013 και από τότε δεν έχει λάβει υπόψη παράγοντες όπως ο πληθωρισμός στο ποδόσφαιρο.
Ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λέστερ Σίτι και η Άστον Βίλα βρέθηκαν κοντά στο να παραβιάσουν τους υπάρχοντες κανονισμούς, οι οποίοι ταυτόχρονα δυσκολεύουν τους μεσαίου μεγέθους συλλόγους να επενδύσουν για να μειώσουν τη διαφορά με τις κορυφαίες ομάδες.
Ο λόγος της καθυστέρησης των αλλαγών
Η Premier League σχεδίαζε να εισαγάγει το νέο οικονομικό σύστημα από τη σεζόν 2025-26, αλλά οι νομικές διαμάχες και οι αντιδράσεις των συλλόγων και της Ένωσης Παικτών ανάγκασαν τη διοργανώτρια αρχή να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς για άλλη μια χρονιά.
Πολλοί ιδιοκτήτες συλλόγων υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανονισμοί θα επιδεινώσουν τις οικονομικές ανισότητες, καθώς οι πιο πλούσιοι σύλλογοι θα εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία λόγω των υψηλότερων εσόδων τους.
Η Premier League και η υπόθεση της Μάντσεστερ Σίτι
Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται ότι παραβίασε περισσότερους από 115 κανόνες οικονομικού ‘fair play’ μεταξύ 2009 και 2018.
Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με την ομάδα να αρνείται όλες τις κατηγορίες και να αντιμετωπίζει ενδεχόμενες ποινές που μπορεί να περιλαμβάνουν πρόστιμα, αφαιρέσεις βαθμών ή ακόμη και αποκλεισμό από το πρωτάθλημα.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Premier League επιθυμεί πρώτα να κλείσει αυτή την υπόθεση πριν εισαγάγει νέους κανόνες.
Το μοντέλο της UEFA και οι πιθανές αλλαγές
Η UEFA ήδη εφαρμόζει ένα νέο οικονομικό σύστημα, που επιτρέπει στις ομάδες να ξοδεύουν έως 70% των εσόδων τους σε μισθούς, μεταγραφές και προμήθειες.
Η Premier League, όμως, λόγω των υψηλότερων εσόδων της, επιδιώκει ένα διαφορετικό μοντέλο, το οποίο ωστόσο πρέπει να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.
Η ανησυχία των μικρομεσαίων ομάδων
Οι σύλλογοι εκτός του Big Six (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ) πιστεύουν ότι το υπάρχον σύστημα περιορίζει τις επενδύσεις τους.
Αν δεν αλλάξει, θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να κλείσουν το χάσμα με τις κορυφαίες ομάδες, καθώς οι τελευταίες έχουν περισσότερα έσοδα και μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες.
Πλέον, η Premier League αποφάσισε να παγώσει τις αλλαγές στο οικονομικό ‘fair play’ τουλάχιστον μέχρι το 2026. Η απόφαση αυτή οφείλεται σε νομικές διαμάχες, πιέσεις των παικτών και αντιδράσεις από συλλόγους που θεωρούν ότι οι νέοι κανονισμοί μπορεί να μην είναι προς όφελός τους.
Η κατάσταση πάντως παραμένει ρευστή…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις