Κυριακή 23 Μαρτίου 2025
weather-icon 21o
«Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι» και επτά ακόμη ρομαντικές ταινίες που θα σας σπαράξουν την καρδιά

«Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι» και επτά ακόμη ρομαντικές ταινίες που θα σας σπαράξουν την καρδιά

Ένεκα του Αγιού Βαλεντίνου, η πόλη θυμίζει σκηνή από ταινίες περασμένων δεκαετιών. Τότε που ο ρομαντισμός ανέπνεε ακόμη.

Σήμερα γιορτάζουν οι ερωτευμένοι, όχι όμως με την παραδοσιακή έννοια. Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μια άκρως εμπορική γιορτή. Ναι, το γνωρίζουμε, αλλά ζούμε σε ένα άκρως καπιταλιστικό σύστημα το οποίο έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε κάθε πτυχή της ζωής μας -μέχρι και στον ρομαντισμό που διέπει την πραγματική ζωή και τις ταινίες.

Από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, μέχρι την Γιορτή της Γυναίκας και την σημερινή εορταστική ημέρα, τα πάντα μεταφράζονται σε δολάρια, ευρώ, γουάν.

Ωστόσο, μια ημέρα σαν και αυτή, δεν γιορτάζει μόνο κάποιος που σπαρταράει για κάποιον άλλον και του αγοράζει δώρα για να πλουτίζουν οι πολυεθνικές. «Μπορεί να είμαι ελεύθερη αυτόν τον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά πάντα θα χαίρομαι όταν βλέπω άνδρες που τρέχουν να αγοράσουν στα κορίτσια τους λουλούδια» έγραψε μια χρήστης του TikTok.

Αυτή η φράση μετουσιώνει και την αξία αυτής της ημέρας. Πέρα από τις σοκολάτες, τα αρκουδάκια και τα promise rings (και εδώ που τα λέμε και τα έμφυλα στερεότυπα), υπάρχει κάτι πιο μεγάλο: να προσκυνάς κάθε εικόνα που θυμίζει σκηνή από ασπρόμαυρη ταινία της δεκαετίας του ’50 στην οποία πρωταγωνιστούν αστέρες του Χόλιγουντ ή μια γαλλική ταινία για ένα κορίτσι, την Amelie, που σε έναν κόσμο νεκρό, προτιμούσε να ονειρεύεται.

Βλέπουμε ταινίες και πιστεύουμε στον έρωτα

Όσο επιφανειακός, μελοδραματικός, κουτός και αν φαίνεται σε κάποιους ο Άγιος Βαλεντίνος, στους δρόμους της πόλης σήμερα, σχηματίζονται ουρές έξω από τα συνοικιακά ανθοπωλεία, και νεαρά έως μεγαλύτερα αγόρια στέκουν μπροστά σε ένα σμήνος με άνθη αναρωτώμενοι: «ποιο χρώμα θα του/της αρέσει περισσότερο;».

Και όσο σκοτεινιάζει, μικροσκοπικά εστιατόρια στις γειτονιές και μπαρ που μυρίζουν ακόμα καπνό θα πλημμυρίζουν από ερωτευμένους. Αλλά και πέρα από όσα βλέπουμε, μέσα σε γκρίζους τοίχους πολυκατοικιών σήμερα δυο άνθρωποι που υποστηρίζουν πως αγαπιούνται, θα ανταλλάξουν δώρα, θα δώσουν ένα φιλί και θα βάλουν να δουν την αγαπημένη τους ταινία λίγο αφότου μαγείρεψαν χορεύοντας.

Και μιας και μιλάμε για ταινίες, ας θυμηθούμε μερικές από όσες μας έπεισαν πως οι άνθρωποι μπορούν να αγαπηθούν στα αλήθεια.

Pretty Woman

Ξεκινάμε δυναμικά με «Pretty Woman».

Από αυτή τη λίστα με ρομαντικές ταινίες θα ήταν ανέλπιδο να λείπει η Τζούλια Ρόμπερτς, η οποία έχει αφήσει το στίγμα της στο είδος. Η Ρόμπερτς στην ταινία του 1990 υποδύεται την Βίβιαν μια νεαρή σεξεργάτρια η οποία συναντιέται τυχαία με τον επιχειρηματία Έντουαρντ Λουίς, τον οποίο υποδύεται ο Ρίτσαρντ Γκιρ.

Όλα ξεκινάν όταν οι δυο πρωταγωνιστές κάνουν μια συμφωνία: η Βίβιαν να συνοδεύει τον Έντουαρντ σε εκδηλώσεις της ελίτ έναντι αμοιβής. Όμως, στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Ίσως τελικά ο έρωτας να μπορεί να γεφυρώσει το θεόρατο κενό μεταξύ δύο ανθρώπων.

Casablanca

Όταν ο έρωτας παντρεύεται με την δράση, γεννιέται μια θρυλική ταινία σαν την «Casablanca» του 1942. Με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ως δύο εραστές που συναντιούνται και πάλι εν καιρώ πολέμου, ο κινηματογραφικός θρύλος σε σκηνοθεσία Μάικλ Κερτίζ καταφέρνει να ξεφύγει από το κλισέ του «happy ending» με μια φράση. «Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι».

Στην πραγματική ζωή δεν έχουν όλες οι ερωτικές ιστορίες ευτυχισμένο τέλος, οπότε γιατί όχι και στις ταινίες;

Amelie

To 2001, ο σκηνοθέτης Ζαν-Πιερ Ζενέ έκανε ένα τεράστιο δώρο στην ανθρωπότητα: την Amelie. Πρόκειται για μια ταινία η οποία περιστρέφεται γύρω από ένα κορίτσι με καρέ μαύρα μαλλιά, το οποίο κόντρα στην μελαγχολία του κόσμου, δεν ξεχνάει ποτέ να ονειρεύεται. Η μοναχική Amelie, γυρνάει σε όλο το Παρίσι, μοιράζοντας χαρά σε άγνωστους ανθρώπους.

«Ίσως προσπαθεί να φτιάξει τις κατεστραμμένες ζωές των άλλων ανθρώπων. Αλλά την δικιά της, ποιος θα της την φτιάξει;».

Carol

Ξεφεύγοντας για λίγο από τον στερεοτυπικό ετεροφυλόφιλο κινηματογραφικό έρωτα, οδηγούμαστε στην ταινία «Carol» με πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα. Το ιστορικό ρομαντικό δράμα του 2015 σε Τοντ Χέινς και σενάριο της Φίλις Νάγκι, διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50 και ακολουθεί μια παράνομη σχέση μεταξύ μιας νεαρής φωτογράφου και μιας μεγαλύτερης γυναίκας που προσπαθεί να χωρίσει από τον σύζυγο της.

La La Land

Eίμαστε γραφικοί; Είμαστε. Αλλά αν θέλετε να δείτε μια εύπεπτη ερωτική ταινία, με ωραία πλοκή και κορυφαίες ερμηνείες, το «La La Land» είναι αυτό που αναζητάτε. Με πρωταγωνιστές τους Έμα Στόουν και Ράιαν Γκόσλινγκ, ετοιμαστείτε να εμφανιστούν στην οθόνη σας ερωτευμένοι που χορεύουν, που νιώθουν ότι πνίγονται, που τραγουδούν, και που τελευταίο και καλύτερο: έχουν πραγματική χημεία.

Paris Blues

Η αμερικανική ταινία «Paris Blues» του 1961 σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Ριτ, βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χάρολντ Φλέντερ του 1957.

Το «Paris Blues», με πρωταγωνιστές δύο εκπατρισμένους τζαζίστες (Σίντνεϊ Πουατιέ ως Έντι Κουκ και Πολ Νιούμαν ως Ραμ Μπόουεν) που ζουν πια στο Παρίσι, πραγματεύεται πέρα από τον έρωτα των ανδρών για τις δυο τουρίστριες Λίλιαν και Κόνι, τον ρατσισμό των Αμερικανών σε αντιδιαστολή με μια πιο ανοιχτή γαλλική κοινωνία.

When Harry Met Sally

Υπάρχει ένα ερώτημα, το οποίο βασανίζει τους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες: υπάρχει τελικά φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας;

Η ταινία «When Harry Met Sally» του 1989 σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ και σε σενάριο της Νόρα Έφρον προσπαθεί να μας απαντήσει παρακολουθώντας την ζώη δύο ανθρώπων που γνωρίζονται για χρόνια.

Δεν θέλουμε να σας κάνουμε spoil, αλλά πρέπει να γνωρίζεται ότι το «When Harry Met Sally» έμεινε στην ιστορία για έναν οργασμό ο οποίος έκανε τους πάντες να γουρλώνουν τα μάτια τους.

Roman Holiday

Δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε αν σε αυτή την λίστα με τις πιο αγαπησιάρικες ταινίες πρέπει να μπει το «Breakfast At Tiffany’s» ή το «Roman Holiday». Αλλά επειδή αγαπάμε τόσο τις βόλτες με βέσπες όσο και την Ρώμη, στραφήκαμε προς την δεύτερη επιλογή.

Η αμερικανική ρομαντική κωμωδία του 1953 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γουίλιαμ Γουάιλερ με πρωταγωνιστές την Όντρεϊ Χέπμπορν ως πριγκίπισσα που πηγαίνει να εξερευνήσει τη Ρώμη και τον Γκρέγκορι Πεκ ως δημοσιογράφο, είναι η τέλεια επιλογή για σήμερα.

Το «Roman Holiday» πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί, με το Υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας να αρνείται να παραχωρήσει άδεια για τα γυρίσματα της ταινίας στη Ρώμη με την αιτιολογία ότι «θα υποβάθμιζε τους Ιταλούς». Όμως, το θέμα επιλύθηκε.

Μπορούν άραγε να ξεπεραστούν τόσο εύκολα και τα εμπόδια στον έρωτα;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025
Απόρρητο