Αδελφοποίηση Δήμων Αποκορώνου και Επιδαύρου: Σύνδεση μέσα από την Ιστορία και τον Πολιτισμό
Στην Επίδαυρο, το 1822, συντάχθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Παράλληλα, το πρώτο Σύνταγμα της Κρήτης, καταρτίστηκε στους Αρμένους Αποκορώνου το 1822.
Στις 11 Ιανουαρίου 2025, στην ιστορική Επίδαυρο, πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Αποκορώνου και Επιδαύρου. Η απόφαση αυτή, που επισφραγίστηκε από τα δημοτικά συμβούλια των δύο περιοχών, αναδεικνύει την κοινή ιστορική, πολιτιστική και πολιτική πορεία τους.
Η σχέση των δύο Δήμων ενισχύεται από τη βαθιά ιστορική τους σύνδεση. Στην Επίδαυρο, το 1822, συντάχθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την αρχή της οργανωμένης πολιτείας. Παράλληλα, το πρώτο Σύνταγμα της Κρήτης, που καταρτίστηκε στους Αρμένους Αποκορώνου το 1822 αποτέλεσε ορόσημο για την αυτονομία του νησιού και την ενσωμάτωσή του στον εθνικό κορμό. Αυτή η κοινή παρακαταθήκη συμβολίζει την προσήλωση των δύο τόπων στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Τι σηματοδοτεί η αδελφοποίηση των Δήμων
Η αδελφοποίηση των Δήμων αποφασίστηκε με στόχο:
- Πολιτιστική Ανάδειξη: Διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που θα τιμούν την ιστορική κληρονομιά των δύο τόπων.
- Τουριστική Συνεργασία: Ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και φυσικών ομορφιών με κοινές τουριστικές πρωτοβουλίες.
- Ανταλλαγή Γνώσεων: Διάχυση τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η αγροτική παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, δήλωσε:
«Η αδελφοποίηση με τον Δήμο Αποκορώνου ενώνει δύο τόπους που πρωτοστάτησαν στη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας. Είναι ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά και μας εμπνέει για την προώθηση κοινών στόχων.»
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε:
«Η ιστορική κληρονομιά της Επιδαύρου και των Αρμένων μάς καθοδηγεί. Μέσα από αυτήν την αδελφοποίηση, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, βασισμένες στις αρχές της δημοκρατίας και της προόδου.»
Μελλοντικές Δράσεις
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι δύο Δήμοι σχεδιάζουν:
- Κοινά Πολιτιστικά Δρώμενα που θα προάγουν την ιστορία και τον πολιτισμό.
- Εκπαιδευτικά Προγράμματα με συμμετοχή σχολείων και νέων.
- Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες και τον βιώσιμο τουρισμό.
Η αδελφοποίηση των Δήμων Αποκορώνου και Επιδαύρου ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας, τιμώντας τη συνταγματική και πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ενέργεια που καταδεικνύει με τον ιδανικότερο τρόπο την τιμή που πρέπει να αποδίδεται στις κορυφαίες ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας.
- Χρηματοδότηση 15.000.000€ σε Δήμους της Στερεάς Ελλάδας για έργα ύδρευσης
- Μονέκε για Μίλερ-ΜακΙντάιρ και Ολυμπιακό: «Είμαι σίγουρος ότι γίνονται συζητήσεις»
- Κίνηση: Καθυστερήσεις σε Κηφισό και κέντρο Αθήνας
- Παπασταύρου από Χιούστον για 25η Μαρτίου: Η Εκκλησία κρατά ζωντανό τον δεσμό της ομογένειας με την Ελλάδα
- «Ο Αταμάν έκανε τη λάθος επιλογή με Χολμς και Γιούρτσεβεν»
- Ένοπλη ληστεία με καλάσνικοφ στα ΕΛΤΑ Λουτρακίου – Λεία άνω των 30.000 ευρώ
- Ο Τραμπ πιθανόν είναι σε δύσκολη θέση στο Ιράν – Και δεν μπορεί να απεμπλακεί, ακόμη και αν το θέλει
- Συνδυάζεις – Κερδίζεις – ΣυνεχίΖΕΙΣ: Η νέα εποχή στην ασφάλιση είναι εδώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442