Γυναίκες δημοσιογράφοι: Οι RSF ζητούν από τις χώρες της ΕΕ να δράσουν κατά της διαδικτυακής παρενόχλησής τους
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι «πολλές γυναίκες δημοσιογράφοι γίνονται θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης σε όλον τον κόσμο»
- Στο νοσοκομείο 14χρονη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Τι λένε οι γονείς της
- Ένας Ναζί εγκληματίας πολέμου: Ο γιος του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ επιτίθεται στον ατιμασμένο μεγιστάνα του Harrods
- Υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα κακοποιημένα παιδιά;
- Τι είναι το πολικό jet stream που πλησιάζει τη χώρα - Πώς θα επηρεάσει την θερμοκρασία
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τη διαδικτυακή παρενόχληση των γυναικών δημοσιογράφων, με τη μη κυβερνητική οργάνωση να ζητεί «τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία» των 27 κρατών μελών του μπλοκ της οδηγίας της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών.
Οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να «τροποποιήσουν τον ποινικό τους κώδικα» ώστε να «περιλαμβάνει τη νέα οδηγία», εκτίμησαν οι RSF
Προσβολές, απειλές, παραποιημένα βίντεο… «πολλές γυναίκες δημοσιογράφοι γίνονται θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης σε όλον τον κόσμο, κυρίως αυτές που ασχολούνται με έμφυλα ζητήματα ή τη σεξουαλική και σεξιστική βία», τόνισαν οι RSF σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
«Οι επανειλημμένες και συχνά ανώνυμες αυτές επιθέσεις έχουν στόχο να στερήσουν από τις γυναίκες την αξιοπιστία τους, να τις εκφοβίσουν και να τις αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το έργο τους», υπογράμμισε η ΜΚΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο οι RSF ζήτησαν από τις 27 χώρες της ΕΕ «να μεταφέρουν άμεσα (στο εθνικό δίκαιο) πρόσφατη οδηγία η οποία αναγνωρίζει αυτά τα εγκλήματα και ζητεί από τις χώρες μέλη να προσαρμόσουν τη νομική τους απάντηση σε αυτά».
Η οδηγία που υιοθέτησε το Συμβούλιο της ΕΕ
Τον Μάιο το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε την πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία έχει στόχο την καταπολέμηση της βίας εις βάρος των γυναικών.
Η οδηγία ποινικοποιεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τους αναγκαστικούς γάμους, τη δημοσίευση χωρίς προηγούμενη άδεια προσωπικών φωτογραφιών αλλά και τη διαδικτυακή παρενόχληση. Παράλληλα ορίζει κατώτατες ποινές για τα αδικήματα αυτά, από ένα έως πέντε χρόνια φυλάκιση.
Στην οδηγία περιγράφονται επίσης επιβαρυντικά στοιχεία διάπραξης των αδικημάτων αυτών, η ύπαρξη των οποίων οδηγεί σε βαρύτερες ποινές, όπως για παράδειγμα την περίπτωση που οι επιθέσεις έχουν στόχο συγκεκριμένες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων οι δημοσιογράφοι.
Οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να «τροποποιήσουν τον ποινικό τους κώδικα» ώστε να «περιλαμβάνει τη νέα οδηγία», εκτίμησαν οι RSF.
«Για να αντιμετωπιστεί η αίσθηση ατιμωρησίας που δίνει η ανωνυμία στο διαδίκτυο και για να αποφευχθεί η αυτολογοκρισία είναι απαραίτητο να παταχθούν όσοι επιδίδονται σε διαδικτυακές παρενοχλήσεις και επιτίθενται στη δημοσιογραφία, με την ευρεία έννοια», επέμειναν οι RSF.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις