Κλιματική αλλαγή: Η πετρελαιοβιομηχανία ζητά από τον Τραμπ να ξηλώσει τις πολιτικές Μπάιντεν
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου υπενθυμίζει στον Ντόναλντ Τραμπ την προεκλογική υπόσχεση για «γεωτρήσεις, γεωτρήσεις, γεωτρήσεις».
- Ο Μπαρνιέ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αρνήθηκαν οποιαδήποτε διαβούλευση μαζί του
- Έτοιμοι για την καταστροφή οι μισοί Αμερικανοί – Ποια η λύση τους για να επιβιώσουν
- New York Times: Οι καλύτερες ταινίες του 2024 μιλούν στην καρδιά
- Η συμπερίληψη μιας τρανς στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες του BBC προκάλεσε αντιδράσεις
Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και αερίου ζήτησε την Τρίτη από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει τις πολιτικές του προκατόχου του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Βασικό επιχείρημα ότι τα μέτρα Μπάιντεν την κλιματική κρίση απειλούν την απασχόληση, την ενεργειακή ασφάλεια και τη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν πηγές ενέργειας.
Με έγγραφο που παρουσίασε σε μέσα ενημέρωσης, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), ο μεγαλύτερος σύνδεσμος της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, προέτρεψε την επόμενη κυβέρνηση να καταργήσει τις προδιαγραφές εκπομπών άνθρακα για τα οχήματα, ένα μέτρο που σχεδιάστηκε για να αυξήσει την αποδοτικότητα των μεταφορών και να ενθαρρύνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
Ακόμα, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ζητά να αρθεί το μορατόριουμ στην αδειοδότηση εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς χώρες της Ασίας, το οποίο επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι να ολοκληρωθεί μελέτη για τις κλιματικές επιπτώσεις.
Σε μια ακόμα πιο προκλητική κίνηση, API προτρέπει τον Λευκό Οίκο να συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να καταργηθούν τα τέλη για τις εκπομπές μεθανίου από γεωτρήσεις.
Το μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.
Αν και δεν επιζεί στην ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια, η μείωση των εκπομπών του θεωρείται απολύτως αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2,0 βαθμούς έως το 2100, σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
Προεκλογικές δεσμεύσεις
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μοιάζει να θέλει να βεβαιωθεί ότι ο Τραμπ θα στηρίξει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για περισσότερες «γεωτρήσεις, γεωτρήσεις, γεωτρήσεις».
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τραμπ σκοπεύει ακόμα και να αλλάξει τα όρια προστατευόμενων περιοχών για να ανοίξει το δρόμο σε νέες εξορύξεις.
Στην προεκλογική του καμπάνια, ο Τραμπ είχε επίσης δεσμευτεί να αποσύρει για δεύτερη φορά τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού –μια απειλή που επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις στην COP29, τη φετινή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Μια άλλη προεκλογική δέσμευση, στην οποία αναφέρεται το API, ήταν η ανάκληση απόφαση με την οποία επιτράπηκε στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες να εφαρμόζουν δικά τους, αυστηρότερα όρια για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Όμως, ακόμα και στη διάρκεια της θητείας Μπάιντεν, ο οποίος επιδίωκε μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η αμερικανική βιομηχανία υδρογονανθράκων παράγει σήμερα περισσότερο πετρέλαιο και αέριο από ποτέ.
«Βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας, είναι ξεκάθαρο ότι η ενέργεια βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικ Σόμερς, διευθύνων σύμβουλος του API.
«Είτε πρόκειται για τα μέτρα που επέβαλε το Μίσιγκαν για τα ηλεκτρικά οχήματα, είτε για γεωτρήσεις υδραυλικής ρωγμάτωσης στην Πενσιλβάνια, οι ψηφοφόροι σε όλοι τη χώρα και στις δύο πολιτικές πλευρές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στους νομοθέτες ότι θέλουν ‘όλα τα παραπάνω’ όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, όχι διατάγματα και περιορισμούς» είπε.
Η Exxon λέει «ναι» στη Συμφωνία του Παρισιού
Λίγες ώρες πάντως πριν από τη δημοσίευση των αιτημάτων του API, ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ντάρεν Γουντς δήλωνε στην σύνοδο COP29 πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συμφωνία επί Τραμπ το 2017 αλλά η απόφαση ανακλήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
«Μια δεύτερη έξοδος των ΗΠΑ από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού θα έχει βαθιές συνέπειες για την προσπάθεια των ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές τους αλλά και για τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο επικεφαλής της ExxonMobil.
Η εταιρεία είχε ταχθεί κατά της απόσυρσης από τη Συμφωνία και κατά την πρώτη θητεία Τραμπ το 2017.
Όταν ρωτήθηκε για τη θέση της ExxonMobil, ο επικεφαλής του API Μάικ Σόμερς υποστήριξε ότι η βιομηχανία θέλει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.
«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξάρτητα του εάν οι ΗΠΑ είναι μέρος της συμφωνίας ή όχι» είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις