COP29: «Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» – Τι ανέφερε ο Μητσοτάκης
Στο βήμα του COP29 βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τη θέση της Ελλάδας και της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Η επίθεση των ανταρτών στη Συρία συνιστά απειλή για όλη τη Μέση Ανατολή, δηλώνει το Ιράν
- Ο χάρτης της διαιρεμένης Συρίας – Πόσο κοντά στο στόχο τους είναι οι τζιχαντιστές
- Game of Thrones: Ούτε καν ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν δεν είναι σίγουρος αν ολοκληρωθεί ποτέ
- Η «Κούκλα», η πιο «επικίνδυνη» γυναίκα της Κολομβίας συνελήφθη - Πώς την έπιασαν
Στην COP29 μίλησε προ ολίγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, τόνισε ότι αναγκαίες κρίνονται οι αποφάσεις που στόχο έχουν να δώσουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και η επιτεύξη ευελιξίας στην Ευρώπη προς έναν κοινό σκοπό.
Τι ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%. Και ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, μας έχει μειωθεί τώρα κατά σχεδόν 60%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τη ομιλίας του τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Σε άλλο σημείο είπε ότι «[…]η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε. Καταρχήν η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινή όσον αφορά τις ανταλλαγές. Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».
Ακόμα είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε, αν θέλετε περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε αν θέλετε πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική της φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην εσωτερική αγοά ενέργειας. Ιστορικά όλοι υποστηρίζουμε την εσωτερική αγορά, όμως αυτό γίνεται με 26 διαφορετικέ πολιτικές. Μερικές φορές δεν υπάρχει κοινό συμφέρον ή κοινή σκέψη και ο ευκολότερος τρόπος να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε την κοινή αγορά και να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρική ενέργειας, είναι να επενδύσουμε σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αν δεν επικεντρωθούμε στην καθαρή ενέργεια και στους αγωγούς μεταφοράς της. Σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη οι πολίτες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστροφές».
Συμπλήρωσε, αναφορικά με τις μεγάλες καταστροφές, «χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλυτώσουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθήσουμε τους πολίτες να ξαναχτίσουν τα σπίτια και τις ζωές τους μετά από αυτές τις καταστροφές. Δεν μπροούμε να ξεχνάμε στην Ευρώπη τι συνέβη το 2024. Η Ευρώπη θα πρέπει και θα παραμείνει ηγέτης στην παγκόσμια κλιματική μετάβαση και μετασχηματισμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία της και ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά πράγματα. Θα πρέπει να ενωθούμε λοιπόν για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίζουμε αυτή την πορεία απρόσκοπτα και προς έναν κοινο σκοπό».
Η ελληνική συμμετοχή στην COP29
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.
Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην COP29 συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Στις βασικές θεματικές που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:
- «Πράσινη» χρηματοδότηση και οικονομικές ευκαιρίες
- Κλιματική δράση και ανθεκτικότητα σε νερό και υποδομές
- Ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική της ενέργειας
- Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS)
- ΑΠΕ και εναλλακτικά καύσιμα
- Δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και υποδομές αποθήκευσης
- Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές τεχνολογίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις