COP29 για το κλίμα: Ακόμη μία σύνοδος κάτω από τον πήχη
Κερασάκι στην τούρτα το σκάνδαλο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της COP29 που φέρεται να κανόνιζε συναντήσεις για ντιλ σχετικά με ορυκτά καύσιμα
Η 29η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP29) που ξεκίνησε προχθές στο Μπακού έπρεπε να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες. Μεταξύ αυτών: ένα δυσμενές γεωπολιτικό πλαίσιο, μια ζοφερή οικονομική κατάσταση, απόκλιση απόψεων για την οικονομική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες και οικοδέσποινα-χώρα το Αζερμπαϊτζάν χωρίς παρουσία στη σκηνή της διπλωματίας του κλίματος που εμφανίζεται μεταξύ των βασικών εξαγωγέων ορυκτών καυσίμων. Ετσι κι αλλιώς θα περνούσε κάτω από τον πήχη.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που τίθεται θέμα αδικοπραγίας από τη χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο
Κι ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα η αποκάλυψη σκανδάλου που αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της COP29 Ελνούρ Σολτάνοφ, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε τη θέση του για να κανονίσει συνάντηση προς διευκόλυνση συμφωνιών για ορυκτά καύσιμα.
Είναι μάλιστα η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που τίθεται θέμα αδικοπραγίας από τη χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο καθώς και στην COP-28 είχε αποκαλυφθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν την προώθηση συμφωνιών για τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω των συνομιλιών για το κλίμα.
Η μυστική ηχογράφηση
Φέτος, μια μυστική ηχογράφηση δείχνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας COP29 να συζητά για «επενδυτικές ευκαιρίες» στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έναν άνδρα που εμφανίζεται ως πιθανός επενδυτής.
Τη σχετική έρευνα έκανε η ΜΚΟ Global Witness, εκπρόσωπος της οποίας προσέγγισε την ομάδα COP29 υποδυόμενος τον επικεφαλής μιας πλασματικής επενδυτικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ που ειδικεύεται στην ενέργεια. Η εταιρεία έδειξε ενδιαφέρον για χορηγία στη σύνοδο κορυφής με αντάλλαγμα επενδυτικές ευκαιρίες στην κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, και κανονίστηκε διαδικτυακή συνάντηση με τον Σολτάνοφ.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Σολτάνοφ είπε στον πιθανό χορηγό ότι στόχος της διάσκεψης είναι «η επίλυση της κλιματικής κρίσης» και «η μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες με οργανωμένο και δίκαιο τρόπο». Οποιοσδήποτε, είπε, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, «θα μπορούσε να βρει λύσεις» επειδή οι «πόρτες του Αζερμπαϊτζάν είναι ανοιχτές».
Ωστόσο, μίλησε και για ευκαιρίες που σχετίζονται με τα σχέδια της χώρας να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, έκανε λόγο για «κοινοπραξίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν» και αν και περιέγραψε το φυσικό αέριο ως «μεταβατικό καύσιμο» πρόσθεσε: «Ορισμένη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εξακολουθεί να παράγεται, ίσως για πάντα».
«Απαράδεκτες οι ενέργειες του Σολτάνοφ»
Πρώην επικεφαλής του οργάνου του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες για το κλίμα μιλώντας στο BBC χαρακτήρισε τις ενέργειες του Σολτάνοφ «εντελώς απαράδεκτες» τονίζοντας ότι συνιστούν «προδοσία» της διαδικασίας COP.
Εκτός από διευθύνων σύμβουλος της COP29, ο Σολτάνοφ είναι επίσης αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Socar. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνολικού μεγέθους της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν και περισσότερο από το 90% των εξαγωγών του, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ.
Το επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, αναγνωρίζει ότι θα υπάρχει κάποιος ρόλος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως το 2050 και μετά επισημαίνοντας σαφώς ότι «η ανάπτυξη… νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ασυμβίβαστη με τον περιορισμό αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 C».
Κατά την προχθεσινή πρώτη μέρα εν τω μεταξύ, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, Τζον Ποντέστα, επιχείρησε να κατευνάσει ανησυχίες και να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, παρά την επικείμενη αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις