Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που λίγο πολύ όλοι βιώνουμε. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι που μας νευριάζει ή μπορεί επίσης να είναι και ένας τρόπος να εκφράσουμε άλλα συναισθήματα όπως η στεναχώρια, ο φόβος, το άγχος. Ενώ είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, γίνεται προβληματικό όταν δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την άσκηση ως μέσο αντιμετώπισης του θυμού, η οποία είναι θεωρητικά μια καλή λύση. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η αερόβια άσκηση, ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και της εχθρικότητας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ακόμη ότι και μια σύντομη προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του θυμού. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να αφιερώσουν ενέργεια σε μια προπόνηση όταν ο θυμός τους κατακλύζει. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να προσεγγίσεις την γυμναστική σε αυτήν την περίπτωση.
Ο θυμός φεύγει με ιδρώτα
Δεδομένου ότι η αερόβια δραστηριότητα έχει αναφερθεί συγκεκριμένα από τους ερευνητές ως ένας τρόπος μείωσης της έκφρασης θυμού ίσως να θέλεις να ιδρώσεις για να εκτονώσεις τον θυμό σου. Δραστηριότητες όπως η κωπηλασία και το τρέξιμο στον διάδρομο έχουν συσχετιστεί με μείωση του θυμού, της κατάθλιψης και του άγχους.
Ίσως επίσης να θέλεις να προσπαθήσεις να ανακατευθύνεις την προσοχή σου. Οι παρακάτω τύποι προπονήσεων, ειδικότερα, σε βοηθούν να συγκεντρωθείς σε διάφορες κινητικές προκλήσεις, έτσι ώστε η προσοχή σου να απομακρυνθεί από την πηγή του θυμού, τουλάχιστον προσωρινά.
- Πυγμαχία: Οι προπονήσεις πυγμαχίας σε αναγκάζουν να επικεντρωθείς σε συγκεκριμένους συνδυασμούς χτυπημάτων. Μια προπόνηση πυγμαχίας ενεργοποιεί όλο το σώμα, καίει θερμίδες και χτίζει δύναμη, ειδικά στο άνω μέρος του σώματος. Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια που προσφέρουν μαθήματα πυγμαχίας αλλά υπάρχουν επίσης και εφαρμογές που σου επιτρέπουν να προπονηθείς στο σπίτι, αν δεν μπορείς να πας σε ένα γυμναστήριο.
- Σχοινάκι: Μια άλλη προπόνηση υψηλής έντασης που απαιτεί συγκέντρωση είναι το σχοινάκι. Με το σχοινάκι επίσης μπορείς να αυξήσεις γρήγορα τους καρδιακούς σου παλμούς και θα κάψεις θερμίδες. Απαιτεί επίσης πολύ λίγο εξοπλισμό. Χρειάζεσαι μόνο ένα σχοινάκι και συγκέντρωση στα πόδια σου.
- Κυκλική προπόνηση: Η κυκλική προπόνηση σε κρατάει σε κίνηση. Μετακινείσαι από μια άσκηση στην άλλη και γυμνάζεις διαφορετικά μέρη του σώματος για μικρά χρονικά διαστήματα, οπότε δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να σκεφτείς ό,τι σου προκαλεί θυμό.
Ηρέμησε μέσα από την άσκηση
Οι πρακτικές του σώματος και του νου, όπως η γιόγκα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, μια μελέτη που συνέκρινε τη γιόγκα με το περπάτημα διαπίστωσε ότι η γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους από ό,τι το περπάτημα. Έτσι, αν ψάχνεις έναν τρόπο να ηρεμήσεις τον εαυτό σου όταν αισθάνεσαι θυμό ίσως να θες να εξετάσεις μια από αυτές τις πρακτικές.
- Γιόγκα: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ γιόγκα που μπορείς να δοκιμάσεις όταν νιώθεις ότι χρειάζεσαι ανακούφιση από το θυμό. Η Χάθα γιόγκα τείνει να είναι πιο αργή και πιο ήπια. Η power yoga και η vinyasa yoga, από την άλλη πλευρά, κινούνται πιο γρήγορα και προσφέρουν μια πιο έντονη προπόνηση.
- Διαλογισμός: Αν και ο διαλογισμός δεν είναι απαραίτητα προπόνηση, η πρακτική του διαλογισμού είναι σίγουρα μια άσκηση αυτοθεραπείας που μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις να εστιάζεις την προσοχή και την επίγνωση για πνευματική διαύγεια. Ο ενσυνείδητος διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και την επιθετικότητα.
Ο θυμός φεύγει με περπάτημα
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα απλό περπάτημα, μόλις 10 λεπτών, μπορεί να μειώσει την εχθρότητα και το θυμό σε νεαρούς ενήλικες, αν και όχι σε στατιστικά σημαντικό βαθμό. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η επίτευξη 10.000 βημάτων την ημέρα οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα αναφερόμενου θυμού, μαζί με μειωμένο άγχος, κατάθλιψη, κόπωση, σύγχυση και συνολική δυσφορία της διάθεσης σε 35 υπέρβαρους συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα περπατήματος 12 εβδομάδων.
Χόρεψε
Η πρακτική της χορευτικής κινησιοθεραπείας, αν και δεν έχει μελετηθεί ευρέως, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασθενείς με καρκίνο για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων απομόνωσης, κατάθλιψης, θυμού και φόβου. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αφήσεις το σώμα σου να κινηθεί. Είτε έχεις λίγα λεπτά είτε μια ώρα, μπορείς να κινήσεις το σώμα σου στο ρυθμό των αγαπημένων σου τραγουδιών για να απελευθερώσεις τον θυμό σου.
Πηγή:
VITA | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Mary Kom