ΠΑΟΚ: Κυνηγάει την πρόκριση 20 χρόνια! (vids)
Από το 2004 μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ φτάνει στην πηγή – του Τσάμπιονς Λίγκ - αλλά δεν πίνει νερό
Spotlight
- Τέλος στο κάπνισμα και σε ανοιχτούς χώρους - Τι ετοιμάζει η Κομισιόν
- Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα
- Αλέξης Ακριθάκης: «Και να επιτέλους το ανεκδιήγητο, διηγημένο σε εικόνες»
- Σχεδόν όλοι οι χρήστες στην Ελλάδα μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω smartphones
Η 8η προσπάθεια του πρωταθλητή Ελλάδος, ΠΑΟΚ να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (εφέτος με το νέο φορμάτ) δεν στέφθηκε με επιτυχία αν και κρατούσε στα χέρια του το εισιτήριο για τα πλέι οφ της διοργάνωσης μέχρι το 6ο (και τελευταίο) λεπτό των καθυστερήσεων.
Εκεί δέχθηκε γκολ…καραμπόλα με το οποίο η Μάλμε πήγε τον αγώνα στην παράταση και εκεί οι Σουηδοί πήραν τη νίκη (4-3) πρόκριση μετά το 2-2 του πρώτου αγώνα.
Από το 2004 μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ δεν τα έχει καταφέρει
Λες και δεν τον πάει το Τσάμπιονς Λίγκ όλο και κάτι συμβαίνει και την τελευταία στιγμή ο ΠΑΟΚ μένει εκτός νυμφώνος. Για μια ομάδα που έχει πετύχει τα πάντα σχεδόν την τελευταία δεκαετία (έχοντας κατακτήσει 2 πρωταθλήματα και αρκετά κύπελλα αλλά και προκρίσεις μέχρι τα προημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων) οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λίγκ αποτελούν απλησίαστο όνειρο.
Από την πρώτη προσπάθεια το 2004, είχε πάει στραβά το πράγμα καθώς η ήττα από τη Μακάμπι στην Τούμπα (1-2) μετατράπηκε την επόμενη μέρα σε ήττα μια διαχειρήσιμη στη ρεβάνς (0-3) λόγω μηδενισμού από αντικανονική συμμετοχή του Λιάσου Λούκα. Οι Ισραηλινοί επικράτησαν και στη ρεβάνς (1-0) και προκρίθηκαν άνετα.
Έξι χρόνια αργότερα (2010) απέναντι στον Αγιαξ χάθηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Στην Ολλανδία στον πρώτο αγώνα αν και έχανε από νωρίς 1-0 (Σουάρες 12΄) ισοφάρισε με τον τραυματία Βλάνταν Ιβιτς (που λίγο πριν είχε ζητήσει αλλαγή !) στο 72’ για το τελικό 1-1.
Όταν μάλιστα προηγήθηκε με το Βιεϊρίνια στην Τούμπα το γήπεδο πήρε…φωτιά και το όνειρο ζωντάνεψε. Όμως σε ένα καταστροφικό διάστημα επτά λεπτών στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου (48΄-55΄) ο ΠΑΟΚ δέχτηκε τρία τέρματα και βρέθηκε πίσω με 1-3. Στο 56΄ ο Σαλπιγγίδης μείωσε σε 2-3, στο 77΄ ο Ίβιτς έχασε πέναλτι και στο 90΄ ο ίδιος διαμόρφωσε το 3-3, αλλά ήταν πλέον αργά και οι Ολλανδοί πήραν την πρόκριση με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ με την ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη να χάνει μεγάλη ευκαιρία.
Η Σάλκε και ο Άγιαξ
Το καλοκαίρι του 2013 η ομάδα του Χούμπ Στέφενς ενώ αποκλείστηκε αρχικά από τη Μέταλιστ (με ήττα 2-0 στην Τούμπα και ισοπαλία 1-1 εκτός) στον τρίτο προκριματικό τελικά βρέθηκε στον προθάλαμο (πλέι οφ) της διοργάνωσης η ΟΥΕΦΑ απέκλεισε τη Μέταλιστ, κρίνοντάς την ένοχη για προσυμφωνημένο παιχνίδι του 2008 με την Καρπάτι. Ετσι ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Γκέζελκιρχεν για τον αγώνα με τη Σάλκε και το γκολ του Στοχ (73΄), που διαμόρφωσε το τελικό 1-1 έδινε πολλές ελπίδες στον ΠΑΟΚ και μάλιστα η παρουσία Γερμανού προπονητή στον πάγκο του φάνταζε ως έξτρα πλεονέκτημα. Όμως για μια ακόμα φορά – μετά από θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας – ο ΠΑΟΚ πλήρωσε τα λάθη του και αποκλείστηκε.
Οι Γερμανοί προηγήθηκαν στο 43′, ο ΠΑΟΚ, όμως, δεν πτοήθηκε, μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και ισοφάρισε με τον Αθανασιάδη στο 53′. Μάλιστα, στο 64′ αποβλήθηκε ο Τζόουνς και ο Δικέφαλος του Βορρά με παίκτη παραπάνω κυνηγούσε ένα ακόμα γκολ. Η Σάλξ ήταν αυτή όμως που το πέτυχε στην κόντρα (67’) με τον Ντράξλερ. Ο Κατσουράνης αναπτέρωσε τις ελπίδες του ΠΑΟΚ με εκπληκτική κεφαλιά στο 79′ (2-2), αλλά το τρίτο γκολ δεν ήρθε ποτέ για την ελληνική ομάδα και ο Σαλάι στο 90′ «κλείδωσε» την πρόκριση της Σάλκε με γκολ νίκης (3-2).
Το καλοκαίρι του 2016, είχαμε την επιχείρηση πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ Νο 4 με τον Αγιαξ και πάλι αντίπαλο στον 3ο προκριματικό γύρο. Στο ντεμπούτο του ο Κάμπος άνοιξε το σκορ στο 27΄ της εκτός έδρας αναμέτρησης με την ολλανδική ομάδα που ολοκληρώθηκε με 1-1, πάλι με θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας.
Στον αγώνα ρεβάνς της 3ης Αυγούστου 2016 ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε μόλις στο 4΄ της αναμέτρησης με τον Αθανασιάδη, ο οποίος όμως εξελίχθηκε σε μοιραίος με δύο σπουδαίες χαμένες ευκαιρίες για το 2-0 που θα έβαζε τις βάσεις για πρόκριση. Έτσι οι Ολλανδοί επικράτησαν με 2-1 και πήραν πάλι την πρόκριση. Ενώ ο Κλάους δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό τον αποκλεισμό και ουσιαστικά από εκεί είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το φινάλε της συνεργασίας του με τον Δικέφαλο.
Η Βασιλεία και η Σπαρτάκ
Το 2018 ο ΠΑΟΚ είχε το πιο δύσκολο έργο, και όμως έφθασε μέχρι το τελευταίο εμπόδιο πριν τους ομίλους. Το ρευστό 2-1 του αγώνα της Τούμπας εναντίον της Βασιλείας (σκόρερ των νικητών οι Κάνιας και Πρίγιοβιτς) για τον δεύτερο προκριματικό άφηνε ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης, ωστόσο στην Ελβετία ο Δικέφαλος σε μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές του βραδιές θριάμβευσε με 3-0, με τα γκολ των Βαρέλα, Πρίγιοβιτς και Ελ Καντουρί.
Επόμενος αντίπαλος η Σπαρτάκ Μόσχας που προηγήθηκε με 2-0 στην Τούμπα από το 17’ αλλά η ελληνική ομάδα έφερε τούμπα το παιχνίδι και με τα γκολ των Πρίγιοβιτς, Λημνιού και Πέλκα νίκησε με 3-2. Μια εβδομάδα αργότερα με το 0-0 στη ρωσική πρωτεύουσα εξασφάλισε την πρόκριση για τα πλέι οφ. Εκεί η κλήρωση τον έφερε αντίπαλο με την Μπενφίκα.
Στο πρώτο ματς βρέθηκε να χάνει στη λήξη του α΄ μέρους με 1-0 (με πέναλτι), αλλά έφυγε με 1-1 από τη Λισαβόνα χάρη στο γκολ του Ουάρντα (76΄). Στη ρεβάνς της Τούμπας αν και προηγήθηκε με τον Πρίγιοβιτς (1-0) για μια ακόμα φορά δεν εκμεταλλεύτηκε το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με τη Μπενφίκα όχι απλά να ισοφαρίζει αλλά να φτάνει σε ένα θρίαμβο (4-1).
Απόπειρα Νο 6 και πάλι ο Αγιαξ (για τρίτη φορά !) στο δρόμο του ΠΑΟΚ με τη διαφορά ότι το πρώτο παιχνίδι τώρα ήταν στην Τούμπα. Αν και βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ από το αυτογκόλ του Γιαννούλη, ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση. Προηγήθηκε 2-1 με Άκπομ και Μάτος, έχασε τρομερή ευκαιρία για το 3-1 ο Πέλκας και τελικά ο Αγιαξ (που είχε φτάσει την προηγούμενη σεζόν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ) ισοφάρισε στο τελίκό 2-2 από γκολ με κόντρα του Χούντελαρ.
Στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με Μπίσεσβαρ, ο Πασχαλάκης απέκρουσε πέναλτι του Τάντιτς, αλλά με άλλα δύο πέναλτι του Τάντιτς στο 43’ και το 85’ (σε ένα παιχνίδι που δικαίως ο ΠΑΟΚ είχε τρομερά παράπονα από τη διαιτησία) και ένα γκολ του Ταγκλιάφικο στο 79’ ο Αγιαξ προηγήθηκε με 3-1 και πήρε την πρόκριση παρά το γκολ του Μπίσεσβαρ στην εκπνοή (3-2).
Η Μπεσίκτας και η Μπενφίκα
Το 2020 σε εποχή κορονοϊού με μονούς προκριματικούς στην αρχή (και χωρίς κόσμο φυσικά) ο ΠΑΟΚ απέκλεισε στην Τούμπα την τουρκική Μπεσίκτας (3-1) με τρομερό Τζόλη, ο οποίος, στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο, είχε δύο γκολ και μία ασίστ (στο γκολ του Πέλκα) για το 3-1.
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά απέκλεισε και την Μπενφίκα με 2-1 χάρη στα γκολ των Γιαννούλη και Ζίβκοβιτς (ο τελευταίος μετρούσε μια εβδομάδα παρουσίας στο Δικέφαλο, προερχόμενος από την… Μπενφίκα). Και πλέον στα πλέι οφ (διπλοί πλεον οι αγώνες) η ρωσική Κράσνονταρ φάνταζε πιο βατή.
Παραμονές του πρώτου αγώνα στη Ρωσία ο Ακπομ πήγε στη Μίντλεσμπρο, με τον Τσόλακ να έρχεται από τη Ριέκα για να τον διαδεχτεί. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 32΄ με τον Πέλκα (νωρίτερα είχε αστοχήσει σε πέναλτι), αλλά τελικά ηττήθηκε με 2-1.
Με το ίδιο σκορ υπέρ των Ρώσων (σκόρερ του ΠΑΟΚ στο 77΄ ο Ελ Καντουρί) τελείωσε κι η ρεβάνς και αυτή ήταν η 7η ανεπιτυχής προσπάθεια για πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ που χθες ο Δικέφαλος έφτασε τις 8 προσπάθειες, ίσως στον πιο οδυνηρό αποκλεισμό (μιας και κράταγε στα χέρια του τη νίκη πρόκριση μέχρι το 6ο λεπτό των καθυστερήσεων).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις