Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτές είναι οι 10 πόλεις που θα σου προσφέρουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής

Αυτές είναι οι 10 πόλεις που θα σου προσφέρουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής

Πρόκειται για ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρουν την τέλεια ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικού χρόνου

Σε μια μετά-Covid εποχή, όπου η απομακρυσμένη εργασία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, η ευημερία και η άνεση των εργαζομένων δεν έχουν ποτέ άλλοτε αποκτήσει μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Ενδεικτικό παράδειγμα, το αποτέλεσμα της μελέτης του Forbes Advisor που απέδειξε ότι πάνω από τους μισούς (54%) βρετανούς εργαζομένους θα δέχονταν μια χαμηλότερα αμειβόμενη εργασία με αντάλλαγμα μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αλλά ποιες πόλεις προσφέρουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Η απάντηση βρίσκεται σε συντριπτικό βαθμό στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει ο δείκτης Forbes Work-Life Balance Index. Η μελέτη κατέταξε τις πόλεις με βάση 10 διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ευτυχία, η ισότητα των φύλων, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας, η ελάχιστη νόμιμη ετήσια άδεια και οι ώρες ηλιοφάνειας.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις, και συγκεκριμένα εκείνες των σκανδιναβικών χωρών, βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου, κυρίως χάρη στις εξαιρετικές πολιτικές γονικής άδειας, τις αυξημένες ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών και τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Ας ρίξουμε μια ματιά:

10. Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία

Το Μπέλφαστ, η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, προσφέρει χαμηλό κόστος ζωής και χαμηλή αναλογία τιμής ακινήτων προς εισόδημα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες στην πόλη προσφέρουν επιπλέον γενναιόδωρες πολιτικές άδειας μητρότητας.

9. Εδιμβούργο, Σκωτία

Το Εδιμβούργο είναι η πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου με την υψηλότερη κατάταξη στην πρώτη 10άδα για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Εκτός από την εκπληκτική φυσική ομορφιά της, η σκωτσέζικη πρωτεύουσα προσφέρει γενναιόδωρη πολιτική ετήσιας άδειας 28 ημερών και πολιτική άδειας μητρότητας με αποδοχές τουλάχιστον 39 εβδομάδων.

Εδιμβούργο

Εδιμβούργο, Σκωτία

8. Βιέννη, Αυστρία

Χάρη στην εκτεταμένη ποικιλία χώρων πρασίνου και τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσετε για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Στη Στοκχόλμη οι εργοδότες προσφέρουν στους γονείς έως και 480 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών

Τα ποσοστά ανεργίας στην πόλη είναι μόλις 2,3% και οι εργαζόμενοι τείνουν να επωφελούνται κατά μέσο όρο από πέντε εβδομάδες ετήσιας άδειας.

7. Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Χάρη στην έμφαση που δίνει η ισλανδική κυβέρνηση στην υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, πολλές εταιρείες στην πρωτεύουσα έχουν υιοθετήσει ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, με το 46% των θέσεων εργασίας που έχουν προκηρυχθεί να είναι απομακρυσμένες και υβριδικές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δικαιούνται 24 ημέρες ετήσιας άδειας και 12 αργίες.

Ισλανδία

Ρέικιαβικ

6. Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Η εργασία και η διαβίωση στο Γκέτεμποργκ σημαίνει ότι δίνεται έμφαση στην ευημερία των εργαζομένων – προσφέρονται 25 ημέρες ετήσιας άδειας και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, ενώ το 42% των κενών θέσεων εργασίας διαφημίζουν επιλογές απομακρυσμένης ή υβριδικής εργασίας.

5. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Το Όκλαντ είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή πόλη που κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις του δείκτη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας δικαιούνται κατά μέσο όρο 26,3 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, τέσσερις εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών και 11 ημέρες αργίας ετησίως.

Η αναπτυσσόμενη οικονομία του Όκλαντ παρέχει άφθονες ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλούς τομείς με χαμηλό ποσοστό ανεργίας (3,2%).

4. Όσλο, Νορβηγία

Παρά το γεγονός ότι είναι μια ακριβή πόλη, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι υψηλοί μισθοί του Όσλο το καθιστούν μια από τις καλύτερες πόλεις για να εργαστεί και να ζήσει κανείς. Πολλές εταιρείες του Όσλο παρέχουν ευέλικτο ωράριο εργασίας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να διαχειρίζονται το εργασιακό και το προσωπικό τους πρόγραμμα.

3. Στοκχόλμη, Σουηδία

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στη Στοκχόλμη λαμβάνουν τουλάχιστον 25 ημέρες ετήσιας άδειας, παρέχοντας άπλετο χρόνο αναψυχής. Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας είναι διαδεδομένες, με σχεδόν τις μισές (46%) θέσεις εργασίας να διαφημίζουν επιλογές υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας.

Επιπλέον, οι εργοδότες προσφέρουν γενναιόδωρες πολιτικές γονικής άδειας, με τους γονείς να δικαιούνται έως και 480 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών και σε κάθε γονέα να προσφέρονται 240 ημέρες.

2. Ελσίνκι, Φινλανδία

Το Ελσίνκι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των καλύτερων πόλεων για να ζει και να εργάζεται κανείς, χάρη στην έμφαση που δίνει στην κοινότητα και τον υγιεινό τρόπο ζωής, πράγματα που συνέβαλαν στο να κατακτήσει η Φινλανδία την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας.

Ελσίνκι

Οι εταιρείες στο Ελσίνκι προσφέρουν 320 εργάσιμες ημέρες γονικής άδειας σε συνδυασμό, έως και πέντε εβδομάδες ετήσιας άδειας και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών απομακρυσμένης εργασίας, τηρώντας τις κοινωνικές πολιτικές της Φινλανδίας.

1. Κοπεγχάγη, Δανία

Η Κοπεγχάγη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πόλεων με την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και δεν είναι περίεργο. Η πρωτεύουσα της Δανίας έλαβε υψηλές βαθμολογίες σε διάφορες πτυχές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι είναι η δεύτερη πιο ευτυχισμένη πόλη στον κόσμο και η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη για την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων.

Δανία

Δανία

Η Δανία φημίζεται επίσης για το ευέλικτο ωράριο εργασίας, την ετήσια άδεια τουλάχιστον πέντε εβδομάδων, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας (2,4%) και τη γονική άδεια 52 εβδομάδων που χορηγείται και στους δύο γονείς.

Sports in

Πήρε την τρίτη θέση η Ουρουγουάη (κ.δ. 2-2, πεν. 3-4)

Στο μικρό τελικό του Κόπα Αμέρικα η Ουρουγουάη νίκησε στα πέναλτι στον Καναδά και κατέλαβε τη 3η θέση στη διοργάνωση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024