Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτές είναι οι top «φιλικές» χώρες του κόσμου για να μετακομίσεις

Αυτές είναι οι top «φιλικές» χώρες του κόσμου για να μετακομίσεις

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε χώρας, σύμφωνα με έρευνα.

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις και ψάχνειις την κατάλληλη χώρα; Αν έχεις καταλήξει στην απόφαση να ζήσεις στο εξωτερικό, θα χρειαστείς τον «χρήσιμο οδηγό» που ετοίμασε η ετήσια έρευνα Expat Insider από την InterNations.

Η έρευνα, η οποία διεξάγεται εδώ και μια δεκαετία, αντικατοπτρίζει στοιχεία από σχεδόν 12.000 ομογενείς που αντιπροσωπεύουν 177 εθνικότητες σε 181 χώρες ή εδάφη. Εκφράζει το επίπεδο ικανοποίησής τους με διάφορες πτυχές της ζωής των μεταναστών με βάση παράγοντες όπως η ποιότητα ζωής, η ευκολία εγκατάστασης, η εργασία στο εξωτερικό, τα προσωπικά οικονομικά, η στέγαση και η γλώσσα.

Ο δείκτης του 2024 κυκλοφόρησε στις αρχές Ιανουαρίου, με τη Βαλένθια της Ισπανίας να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από την Μπράγκα της Πορτογαλίας και το Μαζατλάν του Μεξικού. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τον αντίκτυπο της μετακόμισής σας σε προορισμούς που παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις στη μετανάστευση.

Η λίστα με τις 5 top χώρες (Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα):

Μεξικό

Το Μεξικό αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για συνταξιούχους Αμερικανούς.

Πλεονεκτήματα: Κατέλαβε την πρώτη θέση στην έρευνα Expat Insider του 2023 της InterNations και κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών από το 2014. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, στα πλεονεκτήματα εντάσσονται η ευκολία εγκατάστασης, ικανοποιητική κοινωνική ζωή και ισχυρά δίκτυα υποστήριξης. Η οικονομική προσιτότητα και ο χαλαρός τρόπος ζωής του Μεξικού έχουν επίσης υψηλή βαθμολογία.

Μειονεκτήματα: Όπως και με άλλους παγκόσμιους προορισμούς που έχουν δεχθεί πλήθος Αμερικανών τον τελευταίο καιρό, ορισμένες πόλεις του Μεξικού έχουν μεγάλες κοινότητες μεταναστών που υφίστανται αντιδράσεις από τον ντόπιο πληθυσμό.

Πορτογαλία

Πλεονεκτήματα: Η Πορτογαλία είναι δύσκολο να νικήσει για την προσιτή τιμή, την ποιότητα ζωής, τον ήπιο καιρό όλο το χρόνο και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Το κόστος ζωής είναι γενικά πιο προσιτό από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και, σύμφωνα με το Numbeo, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ποιότητας ζωής, είναι 35,5% χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η Πορτογαλία είναι η έβδομη πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο.

Μειονεκτήματα: Όπως συμβαίνει στο Μεξικό και σε άλλες χώρες με μεγάλες κοινότητες μεταναστών, υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση κατά της εισροής ξένων, ειδικά Αμερικανών, και ειδικά στη Λισαβόνα. Οι επικριτές λένε ότι η απότομη άνοδος των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων έχει επιβαρύνει τους κατοίκους και έχει αλλάξει τον ιστό σε ορισμένες γειτονιές.

Ισπανία

Πλεονεκτήματα: Σύγχρονες πόλεις και γραφικές μικρές πόλεις, υψηλής ποιότητας καθολική υγειονομική περίθαλψη και μια παγκοσμίου φήμης σκηνή για φαγητό και νυχτερινή ζωή, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα.

Μειονεκτήματα: Τα αγγλικά γενικά δεν ομιλούνται ευρέως εκτός μεγαλύτερων πόλεων (και στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, τα καταλανικά είναι η επίσημη –και συχνά προτιμάται από τους ντόπιους– γλώσσα). Ο ξεκάθαρα ισπανικός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να χρειαστεί λίγη εξοικείωση με τους αλλοδαπούς, καθώς τα προγράμματα για εργασία, φαγητό και κοινωνικές συναναστροφές είναι μεταγενέστερα από τα αμερικανικά πρότυπα. Η εργάσιμη ημέρα είναι γενικά από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ., με ένα μεγάλο μεσημεριανό διάλειμμα κατά τη διάρκεια της απογευματινής σιέστας (κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές) και οι Ισπανοί συνήθως τρώνε δείπνο όχι νωρίτερα από τις 8:30 μ.μ.

Ολλανδία

Πλεονεκτήματα: Η χώρρα με την παγκόσμιας κλάσης ποδηλατική υποδομή καθώς λέγεται ότι έχει περισσότερα ποδήλατα (fietsen) από ανθρώπους. Η Ολλανδία είναι επίσης γνωστή για το ισχυρό εκπαιδευτικό της σύστημα, με το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα να χρηματοδοτείται τουλάχιστον εν μέρει από την κυβέρνηση.

Ένα σημαντικό φορολογικό πλεονέκτημα για τους ομογενείς: Οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα φορολογικό πλεονέκτημα κατά το οποίο τους χορηγείται αφορολόγητο 30% επί του ακαθάριστου μισθού τους για πέντε χρόνια. Ωστόσο, η ολλανδική κυβέρνηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα ανώτατο όριο στο ύψος των μισθών.

Μειονεκτήματα: Σε σύγκριση με ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία είναι ακριβή: Τα ενοίκια για μη επιπλωμένα διαμερίσματα έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Statista . Εκτός των κύριων κόμβων, οι μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις, όπως το Χάρλεμ, το Ντελφτ, το Λέιντεν και το Μάαστριχτ είναι σημαντικά λιγότερο ακριβές.

Επιπλέον, οι φόροι εισοδήματος είναι υψηλοί, με φορολογικό συντελεστή 49,5% σε μισθούς που υπερβαίνουν τα 73.031 ευρώ (περίπου 81.135 δολάρια ΗΠΑ).

Τέλος, ο καιρός —ο οποίος είναι σκοτεινός και βροχερός το χειμώνα (συνθήκες που κάνουν την ποδηλασία πολύ λιγότερο ευχάριστη) και φυσάει συνεχώς μπορεί να κάνει δύσκολη την προσαρμογή.

Γερμανία

Πλεονεκτήματα: Η Γερμανία είναι ιδανική για οικογένειες, χάρη στην καθολική υγειονομική περίθαλψη και τα κοινωνικά επιδόματα, όπως η μηνιαία επιδότηση παιδιού («χρήματα για παιδιά»), η καλά επιδοτούμενη παιδική μέριμνα και η γενναιόδωρη γονική άδεια.

Επιπλέον, σε σύγκριση με ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η βίζα ελεύθερου επαγγελματία της Γερμανίας είναι αρκετά εύκολο να αποκτηθεί, λέει στο CNN Travel η Arielle Tucker, πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος με έδρα την Ελβετία. Σημειώνει επίσης ότι «ένα πλεονέκτημα που έχουν οι πολίτες των ΗΠΑ έναντι ορισμένων χωρών εκτός ΕΕ είναι ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα ελεύθερου επαγγελματία στη Γερμανία, καθώς οι πολίτες των ΗΠΑ δεν χρειάζονται βίζα εισόδου».

Μειονεκτήματα: Η Γερμανία δεν έχει μερικές από τις ίδιες ανέσεις που έχουν συνηθίσει πολλοί Αμερικανοί, όπως παντοπωλεία που λειτουργούν όλο το 24ωρο ή φαρμακεία. Τις Κυριακές, τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά (με γενική εξαίρεση τα εστιατόρια και τα αρτοποιεία). Και η γραφειοκρατία της χώρας μπορεί να είναι τρομακτική, με πολλές κυβερνητικές διαδικασίες να βασίζονται σε επίσημα έγγραφα που παραδίδονται μέσω ταχυδρομείου.

Η μείωση της στέγασης στις μεγάλες πόλεις, ειδικά στο Βερολίνο, όπου η εύρεση καταλύματος είναι μία από τις πιο αγχώδεις πτυχές μιας μετακόμισης. Και πέρα ​​από τις μεγάλες πόλεις, τα αγγλικά δεν ομιλούνται ευρέως.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024