Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου κατά ΝΔ για εξαήμερη εργασία: «Δουλειά όποτε, όσο, όπως θέλει ο εργοδότης»

Αχτσιόγλου κατά ΝΔ για εξαήμερη εργασία: «Δουλειά όποτε, όσο, όπως θέλει ο εργοδότης»

«Συνειδητή επιλογή» όταν θα έπρεπε «το ζητούμενο να είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση μισθών» λέει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς με αφορμή την εξαήμερη εργασία.

Σε δήλωση για το μέτρο της εξαήμερης εργασίας, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, προχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου από το κόμμα της Νέας Αριστεράς. «Η ΝΔ θέτει από σήμερα σε εφαρμογή την εξαήμερη εργασία, υλοποιώντας ένα ακόμη μέτρο εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στη λίστα των αντεργατικών παρεμβάσεών της, μετά τη διάλυση του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, μετά τη θεσμοθέτηση της δεκάωρης δουλειάς χωρίς υπερωριακή αμοιβή, προστίθεται και η 6ήμερη εργασία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ συνειδητά επιλέγει το καθεστώς δουλειά όποτε, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης»

Και προσθέτει: «Την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν ήδη πιλοτικά την 4ήμερη εργασία, στη χώρα μας αντί το ζητούμενο να είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση μισθών, η ΝΔ συνειδητά επιλέγει το καθεστώς δουλειά όποτε, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης».

Στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι η κυβέρνηση έτσι εκμεταλλεύεται το περιβάλλον χαμηλών και ανεπαρκών μισθών, που η ίδια έχει διαμορφώσει, για να επιβάλλει την 6ήμερη εργασία, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων, στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, ενώ εμποδίζει και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Αυτές οι πολιτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το brain drain και τις δυσκολίες δημιουργίας οικογένειας, αλλά εντείνουν τα προβλήματα» τονίζει.

Στη δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου καταλήγει λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται και διεκδικούν μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστική αύξηση των μισθών, κάλυψη όλων με συλλογικές συμβάσεις, σταθερή δουλειά με προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Οι προϋποθέσεις για την εξαήμερη εργασία

Από την ημέρα εφαρμογής της νέας διάταξης, η εργασία κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας θα επιτρέπεται υπό τις εξής συνθήκες:

  • Υποχρεωτική προδήλωση της εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, χωρίς τη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.
  • Ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την έκτη ημέρα εργασίας.
  • Η εργασία κατά την πρόσθετη ημέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες και δεν επιτρέπεται υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση.
  • Σε επιχειρήσεις με νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (24:00-06:00), δεν επιτρέπεται η εργασία κατά την έκτη ημέρα στη νυχτερινή βάρδια.

Οι εργοδότες που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα εργαστούν κατά την έκτη ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.

Sports in

Ο Ποντένσε υπερασπίστηκε τον συμπαίκτη του που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση και αποβλήθηκε! (pics+vid)

Χαμός στο φιλικό της Γουλβς – Η ρατσιστική επίθεση κατά ποδοσφαιριστή των «λύκων» και ο Ντάνιελ Ποντένσε που αντέδρασε για να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024