Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Έκκληση του επικεφαλής της UNRWA - «Μην αφήσετε το Ισραήλ να μας διαλύσει»

Γάζα: Έκκληση του επικεφαλής της UNRWA – «Μην αφήσετε το Ισραήλ να μας διαλύσει»

Η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, με την UNRWA που προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται να δέχεται διαρκείς επιθέσεις από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) κάλεσε σήμερα τους εταίρους της να αγωνιστούν κατά των προσπαθειών του Ισραήλ να διαλυθεί η οργάνωση η οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και σε όλη την περιοχή.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Γάζα για τους αμάχους

«To Ισραήλ είναι εδώ και καιρό επικριτικό απέναντι στην εντολή της υπηρεσίας. Αλλά τώρα θέλει να τερματιστεί η λειτουργία της, απορρίπτοντας την οργάνωση ως μια οντότητα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται από μια συντριπτική πλειονότητα των χωρών μελών», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης Φιλίπ Λαζαρίνι σε συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της στη Γενεύη.

«Αν δεν αποκρούσουμε (Σ.τ.Σ: τις προσπάθειες του Ισραήλ) θα ακολουθήσουν άλλες οντότητες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμοί, γεγονός που θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το πολυμερές σύστημά μας», είπε.

Η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη δεν προέβη σε σχόλιο.

«Αδιάκοπες επιθέσεις»

Σύμφωνα με τον Λαζαρίνι, η υπηρεσία η οποία έχει παράσχει απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, «παραπαίει υπό το βάρος των αδιάκοπων επιθέσεων».

«Στη Γάζα, η υπηρεσία έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα: έχουν σκοτωθεί 193 μέλη της UNRWA. Περισσότερες από 180 εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 ανθρώπους που αναζητούσαν την προστασία των Ηνωμένων Εθνών… Οι εγκαταστάσεις μας έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από το Ισραήλ, την Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», είπε ο Λαζαρίνι.

Όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία υφίσταται μια «ενοχρηστρωμένη προσπάθεια» διάλυσής της, περιλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που την απειλούν με έξωση από τις εγκαταστάσεις της και επιδιώκουν να την χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση.

Ανάρτηση της UNRWA στο Χ:

Έλλειψη πόρων

Πολλές χώρες πάγωσαν τη χρηματοδότηση προς την UNRWA έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι προσωπικό της συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Οι περισσότεροι δωρητές έχουν έκτοτε ξεκινήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση.

Ο Λαζαρίνι είπε ότι η UNRWA ακόμη δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να εκπληρώσει την αποστολή της.

«Η ικανότητα της υπηρεσίας να λειτουργήσει πέραν του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από το αν οι χώρες μέλη θα αποδεσμεύσουν τα προγραμματισμένα κονδύλια και θα παράσχουν νέα οικονομική συνδρομή στον κεντρικό προϋπολογισμό», εξήγησε.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 έπειτα από τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο και παρέχει υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στη Συρία και στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το in στο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι! (pics)

Το In.gr εξασφάλισε φωτογραφίες από το Ολυμπιακό Χωριό και όπως μπορείτε να δείτε έχει και ιδανικούς χώρους ακόμη και για περιπάτους με φόντο τον Σηκουάνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024