Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Έρχονται online έλεγχοι για τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιση - Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Έρχονται online έλεγχοι για τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιση – Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 500.000 ανασφάλιστα οχήματα

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για πλήρη έλεγχο με συνδυαστικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους προκειμένου να εντοπίζονται με το πάτημα ενός κουμπιού ανασφάλιστα οχήματα, όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα, σε επόμενη φάση, αφού πρώτα αποκτηθούν και τεθούν σε παραγωγική λειτουργία εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, θα μπορούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες είτε αυτές αποτελούνται από αστυνομικούς είτε από εφοριακούς να εντοπίζουν και εξ αποστάσεως μέσω σκανάρισμα πινακίδας εν κινήσει οχήματα που είναι ανασφάλιστα, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ τέλη κυκλοφορίας εις βάρος των εσόδων του κράτους αλλά και των υπολοίπων νομοταγών πολιτών.

Νέο σύστημα ελέγχων

Όπως αναφέρει στον ΟΤ αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά την πρόσφατη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ ενεργοποιείται άμεσα ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό όλων των ανασφάλιστων οχημάτων (εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αριθμό τις 500.000), εκείνων που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ ενώ έχουν υποχρέωση και οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου και του ΤAXISnet. Μάλιστα, έλεγχοι θα διενεργούνται και κατόπιν έκδοσης σχετική εντολής ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Πρόστιμα

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και του επιβάλλονται σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος τα εξής πρόστιμα: 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί, ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Από το 2025 θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληρώνουν επιπλέον 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο και 100% αν πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας από αρχές Μαρτίου και μετά.

Πολύ σοβαρή παράβαση με αυστηρότατο πρόστιμο θα είναι πλέον η περίπτωση που κάποιος έχει θέσει το όχημά τους σε ακινησία και ενώ έχει ορίσει μία συγκεκριμένη διεύθυνση όπου θα βρίσκεται το όχημα αυτό εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο. Στην περίπτωση αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους.

Πηγή: OT

Sports in

Εξελίξεις για το μέλλον του Βεζένκοφ – Τα σενάρια ανταλλαγής στο ΝΒΑ

Εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του Σάσα Βεζένκοφ, καθώς σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα από την Αμερική ο Βούλγαρος φόργουορντ ενδέχεται να πάει σε άλλη ομάδα ως αντάλλαγμα από τους Κινγκς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024