Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σχέση με τον εαυτό: Πώς θα την κάνετε πιο υγιή

Σχέση με τον εαυτό: Πώς θα την κάνετε πιο υγιή

Η σχέση σας με τον εαυτό σας είναι από τις πιο σημαντικές σχέσεις που θα διαμορφώσετε στην ζωή σας. Αξίζει να την καλλιεργείτε και να την φροντίζετε καθημερινά…

Όταν ακούτε την λέξη “σχέση”, πιθανότατα σκέφτεστε τις αλληλεπιδράσεις και την σύνδεσή σας με κάποιον άλλο, όπως ένα μέλος της οικογένειας, έναν ρομαντικό σύντροφο ή έναν φίλο.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε και μια άλλη πολύ σημαντική σχέση, που καλούμαστε να καλλιεργούμε και να φροντίζουμε όλη μας την ζωή: αυτή με τον εαυτό μας.

Όπως αποδεικνύεται, αυτή η σχέση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί μπορεί να επηρεάσει όλες τις άλλες.

Πώς θα διαμορφώσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας ή χρειάζεστε να την ανανεώσετε, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές αυτοβοήθειας:

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Προσπαθήστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να δείτε πώς νιώθετε πραγματικά σε μια δεδομένη στιγμή και προσπαθήστε να προσδιορίσετε τα συναισθήματα που νιώθετε.

Αν αυτό σας φαίνεται ξένο, μπορείτε να ξεκινήσετε παρατηρώντας τις αισθήσεις στο σώμα σας. Στην συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε σε απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως “τι σκέφτομαι;” και “τι συναίσθημα μου προκαλεί αυτή η σκέψη;”.

Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας

Η επικύρωση των συναισθημάτων σας σημαίνει ότι αποδέχεστε τα συναισθήματά σας χωρίς κρίση, ακόμα και εάν αυτά είναι δυσάρεστα, όπως ο θυμός και η ντροπή.

Όσο περισσότερο επικυρώνετε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, τόσο καλύτερα θα κατανοείτε τον εαυτό σας. Επιπλέον θα καταλάβετε γιατί έχετε τα συγκεκριμένα συναισθήματα και θα μπορείτε να καλύψετε την βασική ανάγκη πίσω από αυτά.

Είναι εντάξει να πείτε “όχι”

Μερικές φορές για να βάλετε σε προτεραιότητα τα θέλω σας, θα αναγκαστείτε να πείτε “όχι” σε ορισμένες δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τις ανάγκες σας για να επιλέξετε κάτι διαφορετικό.

Για παράδειγμα, εάν οι φίλοι σας σας ζητούν να βγείτε έξω κάθε μέρα μετά τη δουλειά ενώ είστε εξαντλημένοι, είναι εντάξει να μην συμφωνήσετε στο αίτημά τους.

Αντίθετα, αφιερώστε ένα λεπτό και σκεφτείτε τον χρόνο σας, τα επίπεδα ενέργειας και το ενδιαφέρον σας για τα σχέδιά τους και μετά αποφασίστε αν θέλετε να βγείτε μαζί τους. Εάν πραγματικά χρειάζεστε λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε ή απλά προτιμάτε να μείνετε μόνοι, δεν πειράζει να αρνηθείτε μια έξοδο.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και τα πράγματα που απολαμβάνετε

Όπως κάθε καλή σχέση, έτσι κι αυτή που έχετε με τον εαυτό σας χρειάζεται φροντίδα. Προσπαθήστε λοιπόν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας.

Όταν έχετε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα, αφιερώστε τον σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε, όπως η γυμναστική, το περπάτημα, το skincare ή οποιοδήποτε χόμπι σας γεμίζει.

Βάλτε όρια

Είναι αλήθεια ότι ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι άβολος στην αρχή, ειδικά αν δεν το έχετε συνηθίσει, αλλά με την πάροδο του χρόνου, θα καταφέρετε δύο πράγματα: να καλύψετε τις ανάγκες σας και να βοηθήσετε τους γύρω σας να σας γνωρίσουν καλύτερα.

Και τα δύο θα σας επιτρέψουν τελικά να αναπτύξετε καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Πηγή Vita

inSports

Ορτέγκα: «Στον Ολυμπιακό εισέπραξα αγάπη, πετύχαμε ένα μοναδικό κατόρθωμα»

Ο Φρανσίσκο Ορτέγκα μίλησε σε μέσο της Αργεντινής για την χρονιά που πέρασε και τα όσα πέτυχε με τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024