Κουνούπια: Προειδοποίηση ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο καιρός ευνοεί τα κουνούπια και τη μετάδοση της ασθένειας - Οι ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι ήπιες θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα φέρνουν πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής δραστηριότητας των κουνουπιών και κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος συνιστά μέτρα προφύλαξης.
Κρούσματα καταγράφονται στην Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο μετά το 2010, όπως συμβαίνει σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.
Πώς μεταδίδεται
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που έχουν μολυνθεί από πτηνά, κυρίως άγρια.
Πάντως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους.
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εκδηλώνουν μόνο ήπια νόσο, όμως ένα ποσοστό κάτω του 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).
‘Άτομα άνω των 50 ετών και ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο.
Μέτρα προστασίας
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες και μακριά ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά ώστε να μην αναπαράγονται τα κουνούπια.
- Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο.
Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προχώρησε στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, βάσει εκτίμησης κινδύνου.
- ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ: Ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις – Νέα ευκαιρία για περίπου 1,5 εκατ. οφειλέτες
- «Απογειώνονται» οι καθυστερήσεις στις πτήσεις
- Νησιά και λειψυδρία – Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει
- Η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε τον μεγαλύτερο αντίπαλό της: την κοινωνία
- Τα ψέματα δημιουργούν πρόβλημα ακόμα κι αν είναι για καλό σκοπό
- Ο Βιν Ντίζελ μοιράζεται στιγμιότυπα από τα παρασκήνια της ταινίας «Fast Forever»
- Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ δεν ξεχνά ότι δεν τον βοήθησαν με το Ιράν – Και θα το καταστήσει σαφές
- Στεγαστική κρίση: «Βουτιά» στις βαθύτερες αιτίες της – Από το δικαίωμα στην κατοικία στην επισφάλεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442