Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Βαρθολομαίο στη διεθνή διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρήνη
Η διεθνής διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απ’ όλον τον κόσμο.
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το ΑΠΕ/Νίκος Παπαχρήστου), προκειμένου να μεταφέρει τις ευχές του ιδίου και του ουκρανικού λαού για το Πάσχα και να τον προσκαλέσει και προσωπικώς να παραστεί στη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα παραστεί στη διάσκεψη
Η διεθνής αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λουκέρνη της Ελβετίας τον προσεχή Ιούνιο και θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απ’ όλον τον κόσμο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενημέρωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα παραστεί στη διάσκεψη, ανταποκρινόμενος και στην επίσημη πρόσκληση της προέδρου της Ελβετίας, την οποία του επέδωσε, την προηγούμενη ημέρα, ο επικεφαλής του γενικού προξενείου της Ελβετίας στην Κωνσταντινούπολη Ρόλαντ Μπρουν, παρουσία και του γενικού προξένου της Ουκρανίας Ρομάν Νεντίλσκι.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την επικείμενη συνάντησή τους στην Ελβετία και επανέλαβε την αμέριστη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο ουκρανικό λαό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ασκοπη…
Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει άσκοπη αυτήν τη διάσκεψη καθώς η ελβετική κυβέρνηση γνωστοποίησε πως «σε αυτό το στάδιο» των συνομιλιών η Ρωσία δεν βρίσκεται μεταξύ των κρατών που έχουν προσκληθεί.
«Για τι είδους διάσκεψη μπορούμε να μιλήσουμε, με σοβαρές προσδοκίες για κάποιου είδους αποτελέσματα, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας;», είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Αυτό είναι απολύτως αδύνατο και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν στοχεύει σε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
- Ουκρανία: Αρκετοί τραυματίες εξαιτίας ρωσικών επιθέσεων σε Χάρκοβο και Ντνίπρο
- Ιράν: Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου
- Κούβα: Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την εισαγωγή καυσίμων για την ανθρωπιστική αποστολή του
- Μέση Ανατολή: Το Eurogroup προειδοποιεί για παρατεταμένη αστάθεια – Πιέσεις σε ενέργεια και αγορές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442