Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Καμία χώρα, καμία περιφέρεια, καμία πόλη από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στις παγκόσμιες προκλήσεις»

«Καμία χώρα, καμία περιφέρεια, καμία πόλη από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στις παγκόσμιες προκλήσεις»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών θέτει επί τάπητος τις προκλήσεις του μέλλοντος για την τοπικές αρχές.

«Καμία χώρα, καμία περιφέρεια, καμία πόλη από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων στην δήλωση του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Vasco Alves Cordeiro με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης με ευρεία αναφορά στις προκλήσεις για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θέτοντας και ένα θεμελιώδες ερώτημα:

«Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, αυτή είναι η ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές, το αυξανόμενο κόστος ζωής και οι αυξανόμενες ανισότητες, η πανδημία και οι συνέπειες των πολέμων στη γειτονιά μας και η αστάθεια. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, υπάρχουν δύο παράγοντες επιτυχίας» ανέφερε ο Πρόεδρος για να προσθέσει:

«Πρώτον, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές απαντήσεις. Καμία χώρα, καμία περιφέρεια, καμία πόλη από μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Απαιτούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεκαετίες ολοκλήρωσης δείχνουν ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, με μέσα και άλλα προγράμματα στήριξης, διότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αλλαγών που αντιμετωπίζουμε, ξεκινά πάντα από τις πόλεις και τις περιφέρειες, τα μέρη που βρίσκονται πλησιέστερα στην πραγματικότητα των πολιτών.

Ενώ αυτό φαίνεται μια εύκολη φόρμουλα που θα μπορούσε να δοθεί ως δεδομένη, εξακολουθεί να απαιτεί όραμα και καλές πολιτικές για να λειτουργήσει. Ένα παράδειγμα που έχει αποδείξει την επιτυχία της είναι η πολιτική συνοχής. Η πολιτική συνοχής είναι η μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συμβάλει σε εκατομμύρια έργα για τη βελτίωση της ποιότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της καινοτομίας και των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και την επένδυση στη ζωή των ανθρώπων. Ναι, πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία, όπως η αρχή της εταιρικής σχέσης και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρόοδο και ανάπτυξη με τους δύο παράγοντες επιτυχίας: τοπικές και περιφερειακές αρχές που υλοποιούν επί τόπου και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Η Πολιτική συνοχής

Ο Πρόεδρος Vasco Alves Cordeiro αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο οι πολίτες να ασχοληθούν ενεργά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε ένα μήνα, εκατομμύρια πολίτες σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων πολλών ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά, θα ψηφίσουν για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν έχει σημασία πού ζούμε ή ποιες είναι οι απόψεις μας, όλοι έχουμε την ευθύνη να εμπλακούμε. Εναπόκειται επίσης σε εμάς, τους τοπικούς και περιφερειακούς εκπροσώπους, να προωθήσουμε την ιδέα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πιο κοντά στους πολίτες της, η οποία θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη τη φωνή των κοινοτήτων, μεγάλων και μικρών, και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, την ελευθερία και το κράτος δικαίου. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι υποψήφιοι υποστηρίζουν αυτές τις αρχές και δεσμεύονται να υπερασπιστούν τη μόνη πολιτική που καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση ορατή παντού και για όλους: Πολιτική συνοχής.

Σε ένα μήνα, ας θυμηθούμε ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας, ας χρησιμοποιήσουμε τα δικαιώματά μας. Ας διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης, με όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις στο επίκεντρό της».

*Πηγή φωτoγραφίας, https://cor.europa.eu/el/news/Pages/Europe-Day-2024-statement.aspx

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024