Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρειάζονται οι γυναίκες, πράγματι, 10 ώρες ύπνου;

Χρειάζονται οι γυναίκες, πράγματι, 10 ώρες ύπνου;

Το ερώτημα αναμοχλεύθηκε στο TikTok και οι ειδικοί τοποθετούνται επί του θέματος.

Αν συνδέεσαι συχνά στο TikTok, ίσως έχεις ανακαλύψει τον ντόρο που γίνεται σχετικά με την αντίληψη ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες. Για την ακρίβεια, πολύ περισσότερο ύπνο σύμφωνα με όσους την υποστηρίζουν. Σε ένα βίντεο που ανέβασε η wellness podcaster Rebecca Leigh τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε πώς “όλες οι έρευνες σχετικά με το πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε, έχουν διεξαχθεί σε άντρες”.

Κάτι που την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι “αν είχαν γίνει τόσες έρευνες αντίστοιχα σε γυναίκες, θα είχαν ανακαλύψει ότι οι εννιά με δέκα ώρες ύπνου είναι ιδανικές για τις γυναίκες και όχι οι επτά με οκτώ που χρειάζονται οι άντρες”.

Μία άλλη TikToker σε μία ανάρτησή της, ανέφερε πως “εμείς τα κορίτσια θα έπρεπε να κοιμόμαστε 9 με 10 ώρες minimum κάθε βράδυ”: Το βίντεο έχει πάνω από 8.000 σχόλια σε πολλά από τα οποία γυναίκες έγραφαν φράσεις όπως “Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί νιώθω πάντα κουρασμένη”.

Το θέμα φαίνεται πως άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές έπειτα από ένα βίντεο που ανάρτησε τον Ιανουάριο ο Patrick Flynn, ο οποίος υποστήριζε πως “οι γυναίκες χρειάζονται δραματικά περισσότερο ύπνο από τους άντρες” τοποθετώντας την ιδανική διάρκεια ύπνου “ανάμεσα στις οκτώ με δέκα ώρες”. Ο Flynn, o οποίος είναι χειροπράκτης, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι αυτή η παρατήρηση δεν στηριζόταν σε στοιχεία που προήλθαν από έρευνες. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι γυναίκες χρειάζονται δέκα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με την Sara Nowakowski, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine, οι έρευνες που έχουν γίνει, υποστηρίζουν την αντίληψη ότι οι γυναίκες χρειάζονται λίγο περισσότερο ύπνο από τους άντρες, ωστόσο η διαφορά αυτή φαίνεται να είναι της τάξης των… 10 με 15 λεπτών παραπάνω. Μία έρευνα του 2013 σε ενήλικες στις Η.Π.Α. έδειξε ότι οι γυναίκες ανέφεραν πως παραμένουν, κατά μέσο όρο, για 11 λεπτά παραπάνω στο κρεβάτι κάθε μέρα απ’ ότι οι άντρες.

Οι έρευνες που έχουν γίνει, υποστηρίζουν την αντίληψη ότι οι γυναίκες χρειάζονται λίγο περισσότερο ύπνο από τους άντρες, ωστόσο η διαφορά αυτή φαίνεται να είναι της τάξης των… 10 με 15 λεπτών παραπάνω

Είναι, επίσης, αλήθεια ότι οι ανάγκες σχετικά με τον ύπνο ποικίλουν για πολλούς λόγους που αφορούν από τη γενετική μέχρι την ηλικία. Το CDC (Center for Disease Control and Prevention) συστήνει από επτά ή και παραπάνω ώρες ύπνου για τους ενήλικες. Η Nowakowski παρατηρεί πως η πλειοψηφία των ανθρώπων χρειάζεται κάπου ανάμεσα σε εφτά με εννιά ώρες ύπνου, ανεξαρτήτως φύλου. Σύμφωνα με την ίδια, οι δέκα ώρες ύπνου θα ήταν στο άκρο αυτού του φάσματος και το πιθανότερο είναι να αφορούν ανθρώπους που πάσχουν από κάποια ασθένεια, βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή, αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου ή έχουν συχνά διακοπτόμενο ύπνο.

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες φαίνεται πως χρειάζονται (λίγο) παραπάνω ύπνο σε σχέση με τους άντρες, αυτοί αποτελούν έναν πολύπλοκο γρίφο. Για την επίλυσή του σίγουρα θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε (όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα στο επιστημονικό πεδίο) από περισσότερες έρευνες εστιασμένες στις γυναίκες. Οι βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα μπορεί να παίζουν ρόλο, ιδιαίτερα οι ορμονικές διακυμάνσεις που συνοδεύουν την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό ν’ αναφέρουν ότι υποφέρουν από αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος και χρόνιους πόνους -προβλήματα τα οποία συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του ύπνου.

Οι βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα μπορεί να παίζουν ρόλο, ιδιαίτερα οι ορμονικές διακυμάνσεις που συνοδεύουν την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση

Το φύλο επηρεάζει επίσης τις συνήθειες του ύπνου. Οι γυναίκες είναι πάντα πιο πιθανό να αναλάβουν τις ευθύνες της φροντίδας των αγαπημένων, κοντινών τους προσώπων και άλλες μη αμοιβόμενες εργασίες. “Αν έχεις εξαντλήσει τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπτύσσεις μία μεγαλύτερη βιολογική ανάγκη για ύπνο” λέει η Nowakowski.

Η ίδια έρευνα που έδειξε ότι οι γυναίκες τείνουν να κοιμούνται λίγο παραπάνω ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες διαφορές στον χρόνο του ύπνου αφορούσαν γυναίκες συντροφευμένες ή με παιδιά οι οποίες ανέφεραν ότι παρέμεναν για περίπου 30 παραπάνω λεπτά στο κρεβάτι τους. “Το να ξυπνάς για να φροντίσεις τους άλλους είναι ένα καθήκον το οποίο διεξάγουν -σε δυσανάλογο ποσοστό- οι γυναίκες. Είναι κάτι που διακόπτει τον ύπνο, προκαλεί αναστάτωση και μειώνει τη συνολική ποιότητά του ύπνου” αναφέρουν οι ερευνητές.

“Συνεπώς, ένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε πάνω στις διαφορές του φύλου σε σχέση με τον χρόνο που αφορά τον ύπνο είναι να αναρωτηθούμε αν τελικά η διαφορά αυτή είναι αρκετή για πολλές γυναίκες: Ακόμη και 30 παραπάνω λεπτά ύπνου για όσες είναι μητέρες ίσως να μην μπορούν να αναπληρώσουν την μεγάλη πιθανότητα να ξυπνούν -συχνά, παραπάνω απο μία φορά- μέσα στη νύχτα για να προσφέρουν τη φροντίδα τους”.

Σύμφωνα με το CDC, το 1/3 των ενηλίκων στις Η.Π.Α. αναφέρει ότι κοιμάται λιγότερο από τις επτά -συνιστώμενες- ώρες ύπνου, κάτι που τους βάζει σε αυξημένο κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και η κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, η Nowakowski επισημαίνει ότι οι ιδανικές ώρες ύπνου για κάθε άτομο μπορούν να είναι κάτι υποκειμενικό.

“Σε γενικές γραμμές, ξέρουμε ότι είναι οι εφτά με εννιά ώρες για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο θα πρέπει να βρεις εσύ ο ίδιος πού ακριβώς τοποθετείς τον εαυτό σου μέσα στο φάσμα αυτό” εξηγεί. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κάπως “αποχαυνωμένοι” ή “ζαλισμένοι” αμέσως μετά το ξύπνημα μας, οπότε η ίδια συνιστά να παρατηρούμε πώς νιώθουμε μετά από 15 λεπτά αφότου έχουμε ξυπνήσει. Αν νιώθεις την ανάγκη να πάρεις έναν υπνάκο, την αίσθηση ότι είσαι υπερκοπωμένη ή εξαντλημένη, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν κοιμάσαι αρκετά, ανεξαρτήτως φύλου.

Πηγή: GRACE

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024