Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Άρματα μάχης από το Ισραήλ εισέβαλαν στη Ράφα

Γάζα: Άρματα μάχης από το Ισραήλ εισέβαλαν στη Ράφα

Το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις στο πέρασμα της Ράφα από την πλευρά της Γάζας και στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, κόβοντας τις δύο εξόδους από τη Ράφα.

Λίγο μετά την 01:00 ώρα Γάζας και Ελλάδας το Ισραήλ εκκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, ενώ σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στη Χαμάς το Al-Aqsa TV, ισραηλινά τεθωρακισμένα αχρήστευσαν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της αποδοχής από τη Χαμάς και τις παλαιστινιακές οργανώσεις, της πρότασης εκεχειρίας.

Παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν λίγο πριν τη 01:00 ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, βομβαρδίζοντας την περιοχή από αέρος, με τεθωρακισμένα και με πυρά πυροβολικού.

Η τηλεόραση Al-Aqsa TV αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς βάλλουν κατά του περάσματος από απόσταση περίπου 200 μέτρων, καταστρέφοντας τον τερματικό σταθμό που χρησίμευε ως ένας από τους κύριους αγωγούς βοήθειας προς τη Γάζα από τον Νοέμβριο. Το πέρασμα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα από τις ανατολικές άκρες της Ράφα στο μακρινό νότιο τμήμα της Γάζας. Άλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι χερσαίες δυνάμεις κινούνται στην περιοχή του περάσματος και ότι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν την ανατολική Ράφα.

Ισραηλινές δυνάμεις κινούνται να καταλάβουν το πέρασμα της Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται προς την κατάληψη της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας τις επόμενες ώρες, καθώς το Ισραήλ προωθεί τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας, δήλωσαν στο Axios δύο πηγές με άμεση γνώση.

Οι IDF σχεδιάζουν να ελέγξουν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος και να παρακολουθούν όλη τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, δήλωσε στο Axios έτερη πηγή με άμεση γνώση. Η πηγή είπε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η κατάληψη του περάσματος της Ράφα θα εξαλείψει την κύρια δυνατότητα της Χαμάς να δείξει ότι εξακολουθεί να κυβερνά τη Γάζα.

Ισραηλινά άρματα μάχης και άλλες χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν στα ανατολικά προάστια της Ράφα το βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη νότια πόλη της Γάζας, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει στην χερσαία επιχείρηση παρά τις προσπάθειες των Αιγύπτιων και Καταριανών διαμεσολαβητών και του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς να διασώσουν μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός που τα μέρη διαπραγματεύονται εδώ και μήνες.

Η Ράφα στο στόχαστρο των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, περίπου 100.000 παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν προς την Χαν Γιουνίς. Παρέμειναν στη Ράφα ακόμα 1.200.000 κάτοικοι.

Μπήκαν από ισραηλινό έδαφος και κατευθύνθηκαν προς τη Ράφα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πρώτα ισραηλινά άρματα μάχης άρχισαν να κινούνται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων προς τη Ράφα το βράδυ της Δευτέρας τοπική ώρα (πιθανώς το Κέρεμ Σαλόμ), περίπου την ίδια στιγμή που η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχτηκε μια πρόταση για συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός που έγινε με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών μεσολαβητών.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι η πρώτη φάση της επιχείρησης είναι περιορισμένης έκτασης και πρόσθεσαν ότι οι IDF πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε συγκεκριμένους στόχους της Χαμάς στις ανατολικές γειτονιές της Ράφα.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που διάβασε την απάντηση της Χαμάς δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλα και σημαντικά κενά μεταξύ της απάντησης της Χαμάς και των προηγούμενων προτάσεων που είχαν συζητηθεί. «Παρόλα αυτά, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία θα πάει στο Κάιρο με την επιθυμία και την προθυμία να δει αν είναι δυνατόν να κλείσουν τα κενά. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε στη Χαμάς να παίξει με το χρόνο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνήλθε λίγο αργότερα, αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Ράφα αφού ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εκκενώνει τους πολίτες από τα ανατολικά τμήματα της νότιας πόλης της Γάζας, εν όψει μιας επαπειλούμενης επίθεσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ταξιδεύουν με όχημα, στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας 6 Μαΐου 2024. REUTERS/Ramadan Abed

Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα βρίσκονται 200 μέτρα από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας και ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος είπαν στο Associated Press ότι ισραηλινά τανκς εισήλθαν στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, φτάνοντας μέχρι και 200 μέτρα (μέτρα) από τη διάβαση με τη γειτονική Αίγυπτο. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιχείρηση φαίνεται να είναι περιορισμένης έκτασης. Ο ίδιος και η τηλεόραση της Χαμάς Al-Aqsa TV είπαν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αιγύπτιους ότι τα στρατεύματα θα αποσυρθούν μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, που βρίσκεται στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα, και ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν στον Τύπο. Το Associated Press δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το εύρος της επιχείρησης.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα αποτελεί κρίσιμο σημείο εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την ώρα που το Κέρεμ Σαλόμ αποτελούσε το δευτερεύον πέρασμα. Εφόσον ο ισραηλινός στρατός ελέγξει τα δύο περάσματα, τότε ελέγχει με δικά του μέσα και όλη την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Λεβερκούζεν: Μόλις η τρίτη ομάδα στο top-5 που κατακτά τον τίτλο αήττητη (pis+vids)

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο κλειστό κλαμπ των Άρσεναλ (2003-2004) και Γιουβέντους (2011-2012).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024