Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Φόβος για τα 600.000 παιδιά στη Ράφα εν μέσω βομβαρδισμών

Γάζα: Φόβος για τα 600.000 παιδιά στη Ράφα εν μέσω βομβαρδισμών

Την ώρα που η Ράφα είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών, το Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες να εκκενώσουν την πόλη. Περίπου 600.000 παιδιά αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ζωής και λιμού.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα μετά την εντολή του Ισραήλ να εκκενωθεί η πόλη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια ολοκληρωμένη στρατιωτική επίθεση στην πόλη που φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους. Οι βομβαρδισμοί στη Ράφα συνεχίζονται αμείωτοι για σχεδόν 36 ώρες. 

Μετά την αποχώρηση του 95% των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν αμείωτοι, παρότι είναι γνωστό πως τα μέλη της Χαμάς βρίσκονται στα τούνελ. Η Χαμάς με την σειρά της προειδοποιεί το Ισραήλ πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των αμάχων, θα αντιμετωπιστεί ανάλογα και πως είναι έτοιμοι.

Ο Ισραηλινός στρατός, με φυλλάδια προειδοποίησε τους κατοίκους της Ράφα να εκκενώσουν την Ανατολική Ράφα προς τηη ισοπεδωμένη Χαν Γιουνίς. Πριν λίγες ώρες, αντιδρώντας στην επίθεση στη Ράφα, ο Ζοζέπ Μπορέλ αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ένωσης, ζήτησε την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2728 του 2024, που αναφέρει την προστασία των αμάχων και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αρχικά όμως δήλωσε πως «Οι εντολές του Ισραήλ για εκκένωση των αμάχων στη Ράφα προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα. Είναι απαράδεκτο».

Η UNICEF κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τα 600.000 παιδιά στη Ράφα

Περίπου 600.000 παιδιά βρίσκονται στοιβαγμένα στη Ράφα, με τη UNICEF να τονίζει ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα για να πάνε.

«Δεδομένης της μεγάλης συγκέντρωσης παιδιών στη Ράφα η UNICEF προειδοποιεί για μια περαιτέρω καταστροφή για τα παιδιά, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να οδηγούν σε πολύ υψηλές απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις λίγες εναπομείνασες βασικές υπηρεσίες και υποδομές που χρειάζονται για να επιβιώσουν να καταστρέφονται ολοσχερώς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

Όπως λέει, τα παιδιά της Γάζας βρίσκονται ήδη «στα όρια της επιβίωσης», με πολλά στη Ράφα να έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές και να μην έχουν πού αλλού να πάνε.

 Save the Children: Ελπίζαμε ότι αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ

Η οργάνωση Save the Children προειδοποιεί ότι ο χρόνος έχει εξαντληθεί για την προστασία των παιδιών στη Ράφα, μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσε το Ισραήλ ενόψει της επικείμενης επίθεσης.

«Ελπίζαμε ότι αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ», δήλωσε η Inger Ashing, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, προειδοποιώντας ότι μια εισβολή όχι μόνο θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων από 600.000 παιδιών, αλλά θα επηρέαζε επίσης σοβαρά την ανταπόκριση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα.

«Ο βίαιος εκτοπισμός των ανθρώπων από τη Ράφα, ενώ θα διαταράξει περαιτέρω την ανταπόκριση της βοήθειας, θα σφραγίσει πιθανότατα τη μοίρα πολλών παιδιών», πρόσθεσε η Ashing, καλώντας τις χώρες να «δράσουν τώρα» για να προστατεύσουν τους αμάχους και να αποτρέψουν τις θηριωδίες.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την απαγόρευση της βίαιης μεταφοράς και της απέλασης αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να παράσχει στους αμάχους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια άμεση, οριστική κατάπαυση του πυρός, που θα εφαρμοστεί από τα εμπόλεμα μέρη. Υπάρχουν τόσα περισσότερα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να σωθούν οι ζωές των παιδιών», κατέληξε.

Ακόμα και υπό την απειλή έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, παραβιάζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Για να μην θεωρηθεί βίαιη μεταφορά και εκτόπιση αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το Ισραήλ υποχρεούται να λάβει «όλα τα δυνατά μέτρα» για να παρέχει στους εκκενωμένους αμάχους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τρόφιμα, νερό, αποχέτευηση, υγειονομική περίθαλψη, στέγη και  εγγυήσεις ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζεται τόσο από την Save the Children στην ανακοίνωσή της όσο και από άλλες οργανώσεις.

Ο Jan Egeland, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, σχολιάζει με την σειρά του πως  «Οι σημερινές εντολές αναγκαστικής εκκένωσης στη Ράφα είναι παράνομες και ανησυχητικές. Οι περιοχές που προορίζονται για μετεγκατάσταση είναι κατεστραμμένες, γεμάτες κόσμο και στερούμενες βασικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας ή επιστροφής μετά το τέλος των εχθροπραξιών για όσους αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν».

Τυπικά δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση, ώστε η εκκένωση της Ράφα να είναι σύννομη με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο σύμφωνα με όσες οργανώσεις έχουν πάρει θέση επί του θέματος. Αντίθετα η εκκένωση είναι έκθετη και μπορεί να καταγγελθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως «έγκλημα πολέμου», ώστε όσοι δίνουν τις εντολές να κληθούν να λογοδοτήσουν. Δυστυχώς όλα δείχνουν πως η εισβολή θα συμβεί, όμως για να γίνει αυτό, πρώτα το Ισραήλ θα βομβαρδίσει την Ανατολική Ράφα διώχνοντας τον άμαχο πληθυσμό προς την Χαν Γιουνίς, ώστε να μην υπάρχει διαφυγή προς την Αίγυπτο.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Λεβερκούζεν: Μόλις η τρίτη ομάδα στο top-5 που κατακτά τον τίτλο αήττητη (pis+vids)

Η Λεβερκούζεν μπήκε στο κλειστό κλαμπ των Άρσεναλ (2003-2004) και Γιουβέντους (2011-2012).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024