Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σλοβακία: Προφυλακιστέος ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο

Σλοβακία: Προφυλακιστέος ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο

Ο 71χρονος δράστης οδηγήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ποινικό δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησής του

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο περιπλοκών όμως έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι μετά την απόπειρα δολοφονίας την Τετάρτη. Ο Φίτσο υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση χθες, Παρασκευή, η οποία αύξησε τις ελπίδες για ανάρρωσή του.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός πυροβολήθηκε πέντε φορές εξ επαφής, σε μια επίθεση που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και ανησυχίες σχετικά με την πολιτική πόλωση στη Σλοβακία, τη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Δεν έχουμε νικήσει ακόμη, είναι σημαντικό να το πω αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ, δίνοντας μια επικαιροποίηση της κατάστασης του Φίτσο μπροστά από το νοσοκομείο στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός.

Υπό κράτηση παραμένει ο ύποπτος για την επίθεση στον πρωθυπουργό

Το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε σήμερα πως ο ύποπτος, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τους εισαγγελείς ως Γιουράι Σ., θα παραμείνει υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα δολοφονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Έστοκ δήλωσε πως ο φερόμενος ως δράστης, που συνελήφθη επί τόπου, έδρασε μόνος του. Προηγουμένως είχε λάβει μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, είπε την Πέμπτη. Οι κυβερνητικές αρχές περιέγραψαν τον ύποπτο ως «μοναχικό λύκο» που δεν ανήκε σε καμία πολιτική ομάδα, αν και δήλωσαν ότι η ίδια η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Πρόκειται για έναν μοναχικό λύκο του οποίου οι ενέργειες επιταχύνθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς ήταν δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούταϊ Έστοκ.

Η στιγμή της επίθεσης στον Ρόμπερτ Φίτσο:

«Μας είχε πει ότι το φοβόταν»

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο Ταράμπα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ψευδείς αναφορές» σχετικά με την επίθεση του πρωθυπουργού ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Φίτσο φοβόταν πως κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε.

«Ο πρωθυπουργός μας ανέφερε αρκετές φορές στο παρελθόν ότι φοβόταν ότι θα συνέβαινε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίτσο είχε προειδοποιήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο «η κυβέρνηση δέχθηκε επίθεση από ψεύδη μπορεί να υπερθερμάνει την αντίδραση των ανθρώπων και να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών με τη σειρά του έβαλε στο στόχαστρο και τα ΜΜΕ δηλώνοντας ότι συνέβαλαν στο κλίμα που οδήγησε στον πυροβολισμό του 59χρονου πρωθυπουργού.

«Πολλοί από εσάς ήσασταν αυτοί που έσπειραν αυτό το μίσος», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία στη Σλοβακία μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ως επικεφαλής ενός λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού. Οι πρώτοι μήνες της πρωθυπουργίας του αποδείχθηκαν πολιτικά ιδιαίτερα αμφιλεγόμενοι.

Τον Ιανουάριο σταμάτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και τον περασμένο μήνα προώθησε σχέδια για την κατάργηση της RTVS.

inSports

Ο Ολυμπιακός έκλεισε φιλικό με την Νότιγχαμ Φόρεστ στις αρχές Αυγούστου

Δυνατό φιλικό με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα δώσει στις αρχές Αυγούστου ο Ολυμπιακός

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024