Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Θα κερδηθεί το εθνικό στοίχημα ανάταξης της Θεσσαλίας - Στα 3 δισ. το κόστος της αποκατάστασης

Μητσοτάκης: Θα κερδηθεί το εθνικό στοίχημα ανάταξης της Θεσσαλίας – Στα 3 δισ. το κόστος της αποκατάστασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η συνολική αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές κακοκαιρίες Daniel και Elias θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ

Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι περσινές κακοκαιρίες, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουζάκι Καρδίτσας, ενώ νωρίτερα παρέστη στην εκδήλωση παράδοσης του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

«Εθνικό στοίχημα, το οποίο θα κερδηθεί», χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης την ανάταξη της Θεσσαλίας και ανακοίνωσε πως «η συνολική  αποκατάσταση των ζημιών του Daniel και του Elias θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ τόνισε πως από αυτά, «τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορά μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας».

«Ως τα τέλη του 2025 όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα παραδοθεί σε μια κατάσταση καλύτερη και ανθεκτικότερη από ό,τι ήταν πριν»

Στην ομιλία του, ευχαρίστησε τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Β’ και Α’ βαθμού, «αλλά και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, για την υπομονή τους, την καρτερικότητά τους, αλλά και την επιμονή τους να διορθώσουν τις μεγάλες καταστροφές τις οποίες βιώσαμε όλοι μαζί», όπως είπε.

«Και θέλω επίσης να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια η οποία έγινε, υπάκουσε σε έναν κεντρικό κανόνα: να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε ότι οι δρόμοι θα ξανακατασκευαστούν καλύτεροι, ώστε να καλυφθεί και η πιο δυσπρόσιτη γωνιά της Θεσσαλίας, και έκανε τις εξής επισημάνσεις:

«Πρώτον, εάν η χώρα δεν βρισκόταν σε καλή δημοσιονομική κατάσταση, αν η οικονομία μας δεν αναπτυσσόταν, αν δεν είχαμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αν δεν είχε πέσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν πολύ αμφίβολο αν θα μπορούσαμε από τους εθνικούς πόρους να εξασφαλίσουμε εκείνο το ποσό το οποίο είναι τόσο απαραίτητο να διοχετευθεί στη Θεσσαλία», όπως είπε, απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης, που τονίζει πως η επενδυτική βαθμίδα δεν απαντά στα άμεσα προβλήματα των πολιτών.

«Δεύτερη παρατήρηση: οι πόροι του προϋπολογισμού προφανώς δεν είναι ατελείωτοι. Για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στη Θεσσαλία, τους στερήσαμε από κάποια άλλα έργα. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, όμως η προτεραιοποίηση την οποία δίνουμε στην Θεσσαλία είναι απολύτως απαραίτητη, αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση της ζημιάς την οποία υποστήκατε από τον Daniel. Και τρίτον, δεν θέλω να ξεχνάμε την ευρωπαϊκή διάσταση αυτών των πόρων», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, καθότι έρχονται και… ευρωεκλογές.

«Ο Ε65 είναι δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση παράδοσης του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Μίλησε για μια οδική αρτηρία τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας, καθώς πλέον σε 2,5 ώρες καλύπτεται η απόσταση από την Αθήνα στην Καρδίτσα και σε 3 ώρες η απόσταση Αθήνα – Τρίκαλα.

«Το 2019 είχαμε δεσμευτεί να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε απέραντο εργοτάξιο – σήμερα, δίνουν τη θέση τους έτοιμα έργα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «εκκρεμότητες από το παρελθόν δρομολογούνται από αυτή την κυβέρνηση, ξεπερνώντας τα εμπόδια που προκύπτουν από τόσο σύνθετα έργα».

Παράλληλα, εστίασε στην οδική ασφάλεια σημειώνοντας ότι η εθνική στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη «μείωση τροχαίων στο μισό μέχρι το 2030».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη στάση σε σημείο του δρόμου Τρικάλων – Καλαμπάκας, όπου συνομίλησε με τον δήμαρχο Καλαμπάκας Λευτέρη Αβραμόπουλο. Σχετικά με το πρώτο τμήμα του βορείου μέρους του Ε65, το οποίο συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους πολίτες δεν έχουν προγραμματίσει τις πασχαλινές διακοπές τους να σκεφτούν τη Δυτική Θεσσαλία.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024