Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Νέο στέλεχος επικίνδυνου βακτηρίου εξελίχθηκε στο εργαστήριο

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Νέο στέλεχος επικίνδυνου βακτηρίου εξελίχθηκε στο εργαστήριο

Το ιδιαίτερο περιβάλλον του τροχιακού εργαστηρίου άσκησε εξελικτικές πιέσεις που οδήγησαν σε γενετικές και λειτουργικές ιδιαιτερότητες.

Η δαρβινική επιταγή «προσαρμογή ή θάνατος» ισχύει ακόμα και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS): ένα παθογόνο, πολυανθεκτικό βακτήριο που επιζεί εδώ και χρόνια στο τροχιακό εργαστήριο μεταλλάσσεται λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων και είναι πλέον «λειτουργικά διαφορετικό» από τα γήινα στελέχη, αποκαλύπτει μελέτη της NASA.

Το εντεροβακτήριο Enterobacter bugandensis ανακαλύφθηκε μόλις την περασμένη δεκαετία σε νοσηλευόμενα νεογνά και άλλους ασθενείς που πέθαιναν από σηψαιμία. Δύσκολα αντιμετωπίζεται, δεδομένου ότι είναι ανθεκτικό σε μια πληθώρα αντιβιοτικών.

Το μικρόβιο προφανώς ταξίδεψε στον ISS ως λαθρεπιβάτης κάποιας αποστολής πληρώματος και βρήκε ένα φιλόξενο νέο σπίτι, αναφέρουν στην επιθεώρηση Microbiome ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Μέχρι σήμερα πάντως, λοίμωξη σε αστροναύτες δεν έχουν καταγραφεί.

Όπως φαίνεται ο ISS φιλοξενεί ένα «εξωγήινο» μικροβιακό οικοσύστημα (NASA)

Όπως εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης, οι γενετικές διαφορές που εντοπίστηκαν σε σχέση με τα γήινα στελέχη είναι αποτέλεσμα των εξελικτικών πιέσεων λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη βαρύτητας, η κοσμική ακτινοβολία ή τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην τεχνητή ατμόσφαιρα του σταθμού.

Η μελέτη υποδεικνύει μάλιστα ότι το E. bugandensis είναι μέλος ενός ολόκληρου μικροβιακού οικοσυστήματος, προσαρμοσμένου για ζωή σε τροχιά.

Η παρακολούθηση των μεταλλάξεων που συσσωρεύονται σε βακτήρια του ISS είναι σημαντική προκειμένου να προστατεύεται μακροπρόθεσμα η υγεία των αστροναυτών, λένε οι ερευνητές.

Προσφέρει επίσης νέα στοιχεία για άλλα παθογόνα μικρόβια που επιζούν σε ακραία περιβάλλοντα, όπως οι θάλαμοι εντατικής φροντίδας και χειρουργικές αίθουσες.

Sports in

Επίθεση με πυροβολισμούς δέχτηκαν παίκτες της Μαρσέιγ! (pic)

Παίκτες της Μαρσέιγ δέχτηκαν πυροβολισμούς από ληστές στην απόπειρα των τελευταίων να τους κλέψουν τα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024