Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Άστο για αργότερα» - Τι θα κάνουν οι Κεντρικές Τράπεζες με τα επιτόκια

«Άστο για αργότερα» – Τι θα κάνουν οι Κεντρικές Τράπεζες με τα επιτόκια

Δύσκολη υπόθεση η χάραξη της νομισματικής πολιτικής – Οι ισορροπίες και τα διλήμματα

Οι αξιωματούχοι της Fed πρόκειται να λάβουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η πρόοδος κατά του πληθωρισμού έχει σταματήσει, υποστηρίζοντας αυτό που φαίνεται πλέον προδιαγεγραμμένο, να διατηρηθούν δηλαδή τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των υπευθύνων χάραξης πολιτικής – ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – πιθανότατα παρέμεινε αυξημένος τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,6% σε ετήσια βάση, καθώς αυξάνεται το ενεργειακό κόστος. Η βασική μέτρηση, η οποία αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα μετά από παρόμοια αύξηση τον Φεβρουάριο.

Χρειάζεται χρόνος

Ενώ τα βασικά στοιχεία PCE μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρά όσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή – ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και ταρακούνησε τις αγορές νωρίτερα αυτό το μήνα – ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell και άλλοι αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη σε μια πτωτική τροχιά του πληθωρισμού πριν μειώσουν τα επιτόκια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα τηρήσουν την παραδοσιακή περίοδο «συσκότισης» της δημόσιας ομιλίας κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, πριν από τη διήμερη συνάντησή τους που ολοκληρώνεται την 1η Μαΐου.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή θα συνοδεύονται από στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες και το εισόδημα του Μαρτίου. Στο πλαίσιο της υγιούς αύξησης της απασχόλησης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν άλλη μια σταθερή αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες. Η αύξηση του εισοδήματος προβλέπεται επίσης να επιταχυνθεί.

Άλλα στοιχεία για την εβδομάδα περιλαμβάνουν την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, η οποία πιθανώς επιβραδύνθηκε από τον ισχυρό ρυθμό της προηγούμενης περιόδου, αλλά εξακολουθεί να τρέχει πάνω από αυτό που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Θα κυκλοφορήσει επίσης ένας σύνθετος δείκτης δραστηριότητας σε κατασκευαστές και παρόχους υπηρεσιών, καθώς και πωλήσεις νέων κατοικιών. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Michigan θα δημοσιεύσει την τελική ανάγνωση του Απριλίου για το καταναλωτικό κλίμα και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Κοιτάζοντας βόρεια, η περίληψη των διαβουλεύσεων της Τράπεζας του Καναδά θα ρίξει περισσότερο φως στη συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων σχετικά με το τι θέλουν να δουν πριν μειώσουν τα επιτόκια. Οι λιανικές πωλήσεις για τον Φεβρουάριο και μια προκαταρκτική εκτίμηση για τον Μάρτιο ενδέχεται να επιβεβαιώσουν σημάδια επιβράδυνσης των καταναλωτών στην αρχή του έτους.

Αλλού, η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα εξεταστεί εξονυχιστικά για υπαινιγμούς μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ενδέχεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε αναμονή, ο επιχειρηματικός δείκτης Ifo της Γερμανίας μπορεί να σηματοδοτήσει βελτίωση και χώρες από την Αυστραλία έως το Μεξικό πρόκειται να δημοσιεύσουν στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα εκφωνήσει ομιλία τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Yale, καθώς επεκτείνει την επίσκεψή της στις ΗΠΑ μετά τις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πίσω στην Ευρώπη, αρκετοί συνάδελφοι έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών θα είναι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel και Piero Cipollone, καθώς και διοικητές όπως οι Joachim Nagel, Francois Villeroy de Galhau και Fabio Panetta.

Οι βασικές ανακοινώσεις της ευρωζώνης περιλαμβάνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τη Δευτέρα, τα αρχικά αποτελέσματα των μηνιαίων ερευνών διαχειριστών αγορών την Τρίτη και την έρευνα καταναλωτικών προσδοκιών της ΕΚΤ την Παρασκευή.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας την Τετάρτη θα είναι το επίκεντρο σε μια εποχή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρατηρούν μια στροφή προς το καλύτερο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά από μια περίοδο στασιμότητας και συρρίκνωσης.

Η Τρίτη αναμένεται να είναι σημαντική μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αριθμοί PMI θα ανακοινωθούν παράλληλα με εκείνους της ευρωζώνης, ενώ τότε αναμένονται και τα τελευταία στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Huw Pill και ο συνάδελφός του Jonathan Haskell έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν εκείνη την ημέρα.

Ασία

Η BOJ θα παρουσιάσει τις τελευταίες προβλέψεις της για τις τιμές, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2007.

Με την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να αναμένεται ευρέως να διατηρήσει την πολιτική της σε αναμονή μετά την αναστολή του μαζικού προγράμματος χαλάρωσης, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τις προβλέψεις και τον χαρακτηρισμό της BOJ για τους κινδύνους πληθωρισμού για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία του γιεν θα προσθέσει ένα επιπλέον στρώμα έντασης όταν ο κυβερνήτης Kazuo Ueda μιλήσει σε ενημέρωση μετά την απόφαση της Παρασκευής.

Η εβδομάδα ξεκινά με τις κινεζικές τράπεζες να αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις εξαγωγές από τη Νότια Κορέα θα δώσουν μια εικόνα της δύναμης του παγκόσμιου εμπορίου. Το έθνος που εξαρτάται από το εμπόριο δημοσιεύει τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν την Πέμπτη, με την οικονομία να αναμένεται να έχει αναπτυχθεί με τον ίδιο ρυθμό όπως τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας είναι πιθανό να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στο 6%.

Η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Μαλαισία δημοσιεύουν στοιχεία για τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τα μηνιαία στοιχεία της Down Under να αναμένεται να δείξουν την πρώτη επιτάχυνση από τον Σεπτέμβριο.

Η Αυστραλία θα μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του βασικού εμπορικού εταίρου της Κίνας, όταν ανακοινώσει τον προϋπολογισμό της τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Τσάλμερς.

Λατινική Αμερική

Στο Μεξικό, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις αρχές Απριλίου είναι πιθανό να ενισχύσουν τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει στη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι η εκτύπωση χρήματος στα μέσα του μήνα αυξήθηκε πάνω από 4,5%.

Η κυβερνήτης του Banxico, Victoria Rodriguez, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η πρόσφατη περίοδος αστάθειας του μεξικανικού πέσο μετά τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ανησυχία για τον πληθωρισμό.

Επίσης, αναμένεται να παρουσιαστούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Φεβρουαρίου, που πιθανότατα δείχνουν πέμπτη συνεχόμενη πτώση από μήνα σε μήνα, και η έκθεση για την αγορά εργασίας του Μαρτίου.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα της Παραγουάης φαίνεται να μειώνει το κόστος δανεισμού για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 5,75%, πριν πάρει μια ανάσα στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Η Αργεντινή ανακοινώνει τα μηνιαία αποτελέσματα του προϋπολογισμού της για τον Μάρτιο, μετά από διαδοχικά πλεονάσματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο χάρη στα λεγόμενα οικονομικά μέτρα θεραπείας σοκ του προέδρου Javier Milei. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ίδια λιτότητα θα επιβαρύνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Φεβρουαρίου μετά το βαθιά αρνητικό αποτύπωμα του Ιανουαρίου.

Στη Βραζιλία, η έρευνα της κεντρικής τράπεζας μεταξύ αναλυτών πιθανότατα θα δείξει περαιτέρω διάβρωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τους στόχους του προϋπολογισμού της.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής θα παρουσιάσει επίσης την έκθεση τρεχουσών συναλλαγών του Μαρτίου, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τις εισπράξεις φόρων και τα στοιχεία τραπεζικού δανεισμού, μαζί με την έκθεση για τον πληθωρισμό στα μέσα του μήνα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024