Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το νέο άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ κατέφτασε εν μέσω διαφημιστικών καινοτομιών

Το νέο άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ κατέφτασε εν μέσω διαφημιστικών καινοτομιών

Του τελευταίου άλμπουμ της ποπ σούπερ σταρ προηγήθηκε ένα δορυφορικό ραδιοφωνικό κανάλι, ένα παιχνίδι λέξεων, μια επιστροφή στο TikTok και μια πραγματική βιβλιοθήκη. Για τους θαυμαστές της ακόμα περισσότερα διαφημιστικά κόλπα θα ήταν ευπρόσδεκτα.

Το νέο άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ με τίτλο «The Tortured Poets Department» είχε αγαπηθεί πριν καν ακουστεί.  Η Σουίφτ ήταν ήδη η πιο πανταχού παρούσα ποπ σταρ στον γαλαξία, με την παρουσία της να κυριαρχεί στα μουσικά charts, στο συναυλιακό ημερολόγιο, στο Super Bowl, στα Grammy.

Τότε ήρθε η ώρα να προωθήσει ένα νέο άλμπουμ.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας του «The Tortured Poets Department» την Παρασκευή, η Σουίφτ έγινε σχεδόν αναπόφευκτη, στο διαδίκτυο και φαινομενικά παντού αλλού. Οι στίχοι της αποτέλεσαν τη βάση για ένα παιχνίδι λέξεων στο Apple Music. Μια «εγκατάσταση βιβλιοθήκης» με την επωνυμία της Τέιλορ Σουίφτ, με τη χορηγία του Spotify, σε σιωπηλό ροζ και γκρι χρώμα, εμφανίστηκε σε ένα εμπορικό συγκρότημα στο Λος Άντζελες.

Στο Σικάγο, ένας κωδικός QR ζωγραφισμένος σε έναν τοίχο από τούβλα κατεύθυνε τους θαυμαστές της σε ένα άλλο πασχαλινό αυγό στο YouTube. Βίντεο στους λογαριασμούς της Σουίφτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έδειχναν γραφομηχανές αντίκες και σφαίρες με καρφίτσες, αναλύθηκαν για στοιχεία σχετικά με τη μουσική της. Το SiriusXM πρόσθεσε έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Σουίφτ -φυσικά ονομάζεται Channel 13 (Taylor’s Version).

Δηλαδή το μόνο πράγμα που δεν έκανε η Σουίφτ ήταν μια συνέντευξη με έναν δημοσιογράφο.

Περισσότερο από αυτό, η άφιξη του άλμπουμ είναι μια δοκιμασία του celebrity-βιομηχανικού συμπλέγματος συνολικά, με τις τεχνολογικές πλατφόρμες και τα μέσα ενημέρωσης να τρέχουν για να συλλάβουν όποιο κομμάτι της φρενίτιδας των θαυμαστών μπορούν να πάρουν

Το Threads έπαιξε τον ρόλο του

Σε αυτό το στάδιο της καριέρας της Σουίφτ, η κυκλοφορία ενός άλμπουμ είναι κάτι περισσότερο από μια στιγμή για να πουλήσει μουσική- είναι σχεδόν δεδομένο ότι το «The Tortured Poets Department» θα ανοίξει με γιγαντιαία νούμερα πωλήσεων, πολλά από αυτά για «ghost white», «phantom clear» και άλλες συλλεκτικές παραλλαγές βινυλίου.

Περισσότερο από αυτό, η άφιξη του άλμπουμ είναι μια δοκιμασία του celebrity-βιομηχανικού συμπλέγματος συνολικά, με τις τεχνολογικές πλατφόρμες και τα μέσα ενημέρωσης να τρέχουν για να συλλάβουν όποιο κομμάτι της φρενίτιδας των θαυμαστών μπορούν να πάρουν.

Το Threads, η νεοσύστατη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Meta, προετοίμασε τους Swifties για την άφιξη του ειδώλου τους εκεί και προσέφερε στους θαυμαστές που μοιράστηκαν την πρώτη ανάρτηση της Σουίφτ στο Threads ένα προσαρμοσμένο σήμα. Η Σουίφτ εξέπληξε τη μουσική βιομηχανία την περασμένη εβδομάδα, καθώς έσπασε τις σχέσεις της με τη δισκογραφική της εταιρεία, την Universal, και επέστρεψε τη μουσική της στο TikTok, το οποίο η Universal και άλλες βιομηχανικές ομάδες δήλωσαν ότι πληρώνει πολύ λίγα δικαιώματα.

Ακάθεκτη πορεία

Η Σουίφτ αποκάλυψε επίσης ότι το πρώτο της μουσικό βίντεο για το άλμπουμ – για το «Fortnight», το πρώτο single, με τη συμμετοχή του Post Malone – θα φτάσει την Παρασκευή στις 8 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης.

Το «The Tortured Poets Department», το οποίο η 34χρονη Swift ανακοίνωσε σε μια ομιλία αποδοχής Grammy τον Φεβρουάριο – είχε έτοιμη την ανάρτηση στο Instagram – προσγειώνεται καθώς το προφίλ της Σουίφτ συνεχίζει να ανεβαίνει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα δημοφιλίας και κερδοφορίας.

Μπορεί να ανεβάσει και να κατεβάσει κυβερνήσεις

Η περιοδεία της Eras Tour, που ξεκίνησε πέρυσι, έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, καταρρίπτοντας το Ticketmaster και ανεβάζοντας τις τοπικές οικονομίες- σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να φέρει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων – μακράν νέο ρεκόρ – πριν ολοκληρωθεί, αργότερα φέτος.

Το ειδύλλιο της Σουίφτ με τον στενό επιθετικό των Kansas City Chiefs Travis Kelce παρακολουθήθηκε με κομμένη την ανάσα από τα πρώτα φλερτ το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τον έρωτά τους στο γήπεδο του Super Bowl τον Φεβρουάριο. Και μόνο η σκέψη ότι η Σουίφτ θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν υποψήφιο πρόεδρο φέτος, έκανε τους πολιτικούς συνωμοσιολόγους να παραμιλούν.

Το σπάσιμο της καρδιάς

Το «The Tortured Poets Department» -μην ρωτήσετε καν για την απόστροφο που λείπει- έρχεται συνοδευόμενο από ένα ποίημα γραμμένο από τη Stevie Nicks που αρχίζει: «Ήταν ερωτευμένος μαζί της/ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε«. Αυτό καθιερώνει αυτό που πολλοί θαυμαστές σωστά περίμεναν ως το θέμα του άλμπουμ για το σπάσιμο της καρδιάς και τη σήψη των σχέσεων, το χαρακτηριστικό θέμα της Swift. «I love you/It’s ruining my life», τραγουδάει στο «Fortnight».

Οι θαυμαστές ήταν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για το πέμπτο κομμάτι, το «So Long, London», δεδομένου ότι πρώτον, η Σουίφτ έχει πει ότι συχνά ακολουθεί τα πιο ευάλωτα και συναισθηματικά έντονα τραγούδια της πέμπτα σε ένα LP και δεύτερον, ο τίτλος υποδηλώνει ότι μπορεί να αφορά τον Joe Alwyn, τον Άγγλο ηθοποιό που ήταν φίλος της Σουίφτ για περίπου έξι χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις αρχές του 2023.

Πράγματι, το «So Long» είναι μια επική μελωδία χωρισμού, με ατάκες όπως «Με άφησες στο σπίτι δίπλα στο ρείθρο» και «Είμαι τσαντισμένη που με άφησες να σου δώσω όλη αυτή τη νιότη δωρεάν». Κομμάτια από το άλμπουμ διέρρευσαν την Τετάρτη και οι θαυμαστές ερμήνευσαν επίσης ότι ορισμένα τραγούδια αφορούν τον Matty Healy, τον frontman του συγκροτήματος 1975, με τον οποίο η Σουίφτ συνδέθηκε για λίγο πέρυσι.

Έβαλε στο παιχνίδι και τους ποιητές

Το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ ξεκινά με μια κλασική λεπτομέρεια της Σουίφτ για ένα ενθύμιο από μια χαμένη αγάπη: «Άφησες τη γραφομηχανή σου στο διαμέρισμά μου/απευθείας από το τμήμα βασανισμένων ποιητών». Αναφέρει επίσης τα ονόματα του Dylan Thomas, της Patti Smith και, κάπως απροσδόκητα δεδομένης αυτής της παρέας, του Charlie Puth, του τραγουδοποιού που τραγούδησε το hook στο «See You Again» του Wiz Khalifa, ένα Νο. 1 hit το 2015. Η Σουίφτ έχει επαινέσει τον Wiz Khalifa και το εν λόγω τραγούδι στο παρελθόν.

Άλλες μεγάλες στιγμές περιλαμβάνουν το «Florida!!!», με τη συμμετοχή της Florence Welch των Florence + the Machine, στο οποίο η Σουίφτ δηλώνει – μετά από επτά μεγάλα κρουστά χτυπήματα – ότι η εξουσία «είναι ένα φοβερό ναρκωτικό». Ο Jack Antonoff και ο Aaron Dessner, οι παραγωγοί και τραγουδοποιοί που ήταν οι κύριοι συνεργάτες της Σουίφτ τα τελευταία χρόνια, εργάστηκαν και οι δύο στο «Tortured Poets», φέρνοντας το χαρακτηριστικό τους μείγμα από κυκλοθυμικά, παλλόμενα ηλεκτρονικά κομμάτια και ευαίσθητες ακουστικές στιγμές, όπως ένα γυμνό πιάνο στο «Loml» (όπως λέμε «love of my life»).

Ακούστε το «Florida!!!»

«Φτύνει» μουσική 

Ως το ένατο LP που έχει κυκλοφορήσει η Τέιλορ Σουίφτ μέσα σε πέντε χρόνια, το «Tortured Poets» είναι η τελευταία προσθήκη σε ένα αξιοσημείωτο δημιουργικό σερί. Αυτό περιλαμβάνει πέντε νέα στούντιο άλμπουμ και τέσσερις επανεκτελέσεις της παλιάς της μουσικής – καθένα από τα οποία κατέκτησε το Νο. 1.

Όταν η Σουίφτ έπαιξε στο SoFi Stadium κοντά στο Λος Άντζελες τον Αύγουστο, μίλησε από τη σκηνή για το δισκογραφικό της ξέσπασμα, λέγοντας ότι το αναγκαστικό διάλειμμα από τις περιοδείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 την ώθησε να συνδεθεί με τους θαυμαστές της κυκλοφορώντας περισσότερη μουσική.

«Και έτσι αποφάσισα, προκειμένου να διατηρήσω αυτή τη σύνδεση», είπε, «αν δεν μπορούσα να παίξω ζωντανές συναυλίες μαζί σας, θα έφτιαχνα και θα κυκλοφορούσα όσα περισσότερα άλμπουμ ήταν ανθρωπίνως δυνατό».

Αυτό έγινε πριν από δύο άλμπουμ.

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024