Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το αντάλλαγμα που ζήτησε ο Νετανιάχου από τον Μπάιντεν για να ακυρώσει τα σχέδια για άμεση απάντηση στο Ιράν

Το αντάλλαγμα που ζήτησε ο Νετανιάχου από τον Μπάιντεν για να ακυρώσει τα σχέδια για άμεση απάντηση στο Ιράν

«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το σχέδιο του Ισραήλ για επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα την περιορισμένη αντίδραση στο Ιράν», σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές.

Μετά τα δημοσιεύματα, που έφεραν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να «παγώνει» τα σχέδια για άμεση απάντηση στο Ιράν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με τα ανταλλάγματα, που φέρεται να ζήτησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Αιγυπτιακή πηγή δήλωσε στην εφημερίδα του Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed, που εδρεύει στο Λονδίνο, ότι ως αντάλλαγμα για μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνολικά 33.899 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά

Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ δεν υποστήριζαν μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Τώρα αν η είδηση επιβεβαιωθεί οι IDF θα αιματοκυλίσουν με τις ευλογίες Μπάιντεν, την περιοχή όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αίγυπτος έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να διαχειριστεί κάθε πιθανή επίπτωση από την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Η επίθεση στον Λίβανο

Νωρίτερα ισραηλινά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έβαλε στο συρτάρι τα σχέδια για άμεση απάντηση στην επίθεση του Ιράν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν ισραηλινά και αμερικανικά μέσα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια το σαββατοκύριακο, πάντως τελικά δεν έθεσε σε εφαρμογή αυτά τα σχέδια.

Αντίθετα ξεκίνησε να πλήττει δορυφόρους του Ιράν και δη τον Λίβανο και την Χεζμπολάχ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν την Τετάρτη (17/4) πως εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο. Ειδικότερα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στα περίχωρα της Μπάαλμπεκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Στο συρτάρι τα σχέδια για άμεσο χτύπημα στο Ιράν

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Κατά το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αιματοκύλισμα

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους φονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα, όπου συνολικά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς καταμετρά 33.899 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024