Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης - Οι IDF σκότωσαν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ

Live: Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης – Οι IDF σκότωσαν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα, ενώ «υπόσχεται» ότι θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση. «Και η παραμικρή ενέργεια θα αντιμετωπιστεί αυστηρά», προειδοποιεί η Τεχεράνη

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει.

Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για αυτοσυγκράτηση στην περιοχή, ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποιεί ότι «και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με μια αυστηρή, εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών».

ΗΠΑ και ΕΕ, πάντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα, μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με τις IDF να περικυκλώνουν το σχολείο al-Shawa στη Μπέιτ Χανούν, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.

Δείτε live

Δείτε live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

Live όλες οι εξελίξεις στο in

08:18 Ασταμάτητη η αιματοχυσία στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

03:58 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών από ισραηλινό χτύπημα, που φέρεται να έπληξε παιδική χαρά στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η Wafa αναφέρει ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση.
  • Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την προστασία της βοήθειας και δύο παρευρισκόμενοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Οι άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «πείνα, υποσιτισμό και επιδημίες μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε η ΜΚΟ Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).
  • Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας «να τερματίσουν αμέσως την ενεργό συμμετοχή και τη στήριξή τους στις επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη».
  • Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της επίλεκτης δύναμης Radwan, της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Κφαρ Ντουνίν στο νότιο Λίβανο.
  • Οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου ανταλλάσσουν τηλεφωνήματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
  • Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί, δήλωσε ότι το Ιράκ δεν έχει λάβει καμία αναφορά ή ένδειξη ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράκ κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.
  • Αναβλήθηκε για την Τετάρτη 17 Απριλίου η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, προκειμένου να αποφασιστεί η απάντηση στην ιρανική επίθεση.

03:31 ΗΠΑ: Σχεδιάζουμε νέες κυρώσεις για το Ιράν

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν για τα προγράμματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μάλιστα, αναμένουν οι σύμμαχοί τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Μετά την πρωτοφανή αεροπορική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ο πρόεδρος Μπάιντεν συντονίζεται με συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7… Τις επόμενες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και νέες κυρώσεις κατά οντοτήτων που υποστηρίζουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και το υπουργείο Άμυνας του Ιράν», είπε ο Σάλιβαν.

03:10 CENTCOM: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν δύο drones των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν με επιτυχία δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές που ελέγχονται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη την Τρίτη 16 Απριλίου.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από αμερικανικά, συμμαχικά ή εμπορικά πλοία», ανέφερε η CENTCOM στην ανακοίνωσή της.

02:43 Ο ΟΗΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον λιμό στη Γάζα

«Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αγωνίζονται για να αποτρέψουν τον λιμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ υπήρξε κάποια βελτίωση στον συντονισμό με το Ισραήλ, οι παραδόσεις βοήθειας στον θύλακα εξακολουθούν να είναι δύσκολες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου του OCHA, του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όπως εξήγησε ο Αντρέα Ντε Ντομένικ, οι παραδόσεις βοήθειας εντός της Γάζας αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου. Την περασμένη εβδομάδα το 41% των αιτημάτων του ΟΗΕ για την παράδοση βοήθειας στη βόρεια Γάζα απορρίφθηκε.

«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω ή δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω και ουσιαστικά είμαστε πάντα στο ίδιο σημείο. Για κάθε νέα ευκαιρία που μας δίνεται, θα έχουμε και μια ακόμη πρόκληση να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια σταθερή αύξηση του αριθμού των φορτηγών που έχουν εισέλθει. Ο ΟΗΕ δεν γνωρίζει πόσες ιδιωτικές παραδόσεις βοήθειας έχει επιτρέψει το Ισραήλ στη βόρεια Γάζα… Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι ότι ο λιμός είναι πολύ πιο πολύπλοκος, είναι πολύ μεγαλύτερος από το να φέρουμε απλώς αλεύρι. Το νερό, η αποχέτευση και η υγεία είναι θεμελιώδους σημασίας για τον περιορισμό του λιμού».

Ανθρωπιστική βοήθεια πέφτει από τον ουρανό προς τη Λωρίδα της Γάζας

02:18 Οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου ανταλλάσσουν τηλεφωνήματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συνομίλησε σήμερα τόσο με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, όσο και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, αναφέρει το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA).

«Ο πρίγκιπας διάδοχος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΑΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν τις επιπτώσεις της κλιμάκωσης στην περιοχή και τη σοβαρότητα των επιπτώσεών της», επισημαίνει το SPA, προσθέτοντας ότι οι δύο «συζήτησαν τη σημασία της αποτροπής της επιδείνωσης της κατάστασης».

Ο Αλ Θάνι τηλεφώνησε επίσης στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και «τόνισε την ανάγκη να μειωθούν όλες οι μορφές κλιμάκωσης και να αποφευχθεί η επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή», ανέφερε το Amiri Diwan.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, στην οποία το Ισραήλ δεσμεύτηκε να απαντήσει.

01:49 Νέα επίθεση των IDF στη νότια Γάζα με πολλούς νεκρούς

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στη νότια Γάζα και συγκεκριμένα στη Ράφα.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic, ένα κτίριο κατοικιών στο κέντρο της πόλης χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να σκοτωθούν.

Σύμφωνα με τις Δυνάμεις Πολιτικής Άμυνας, ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό της Γιάμπνα στη Ράφα σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους.

Τα συνεργεία προσπαθούν να ανασύρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες κάτω από τα ερείπια.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να πιέζει για χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «καταστροφική».

01:30 Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων: Το Ισραήλ έχει τις σορούς 26 Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων -μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές- ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινές αρχές κρατούν τις σορούς 26 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωση της σορού του 59χρονου Αμπντουλχαλίμ Αμπντουλκαρίμ Αμέρ από τις ισραηλινές αρχές νωρίτερα σήμερα.

Ο Αμέρ πέθανε κατά την κράτησή του στις 13 Απριλίου. Είναι ο 16ος Παλαιστίνιος που πεθαίνει στις φυλακές από τότε που άρχισε η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα πριν από έξι και πλέον μήνες.

Ο πατέρας επτά παιδιών συνελήφθη μαζί με τον γιο του στις 17 Μαρτίου, επειδή φέρεται να εισήλθε στο Ισραήλ για εργασία χωρίς άδεια.

01:09 Επικοινωνία Μπλίνκεν – Αλ Θανί για την ιρανική επίθεση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, κατά την οποία συζήτησαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για συμφωνία στη Γάζα.

«Ο υπουργός και ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη σημασία μιας συντονισμένης διπλωματικής αντίδρασης και την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης. Επιβεβαίωσαν επίσης τη δύναμη της σχέσης ΗΠΑ-Κατάρ και τη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας τις επόμενες ημέρες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

00:45 IDF: Σκοτώσαμε διοικητή των δυνάμεων Radwan

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της επίλεκτης δύναμης Radwan, της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Κφαρ Ντουνίν στο νότιο Λίβανο.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Χουσεΐν Μουσταφά Σετσόρι, διοικητή της μονάδας ρουκετών και πυραύλων, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

«Στο πλαίσιο του ρόλου του, ο Μοχάμεντ σχεδίαζε και προωθούσε εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων προς το ισραηλινό έδαφος από τις περιοχές της κεντρικής και δυτικής περιοχής του Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σκοτώθηκε επίσης το στέλεχος Μαχμούντ Ιμπραχίμ Φαντέλ-Αλλάχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση των IDF.

00:19 Ιράκ: Δεν υπάρχουν αναφορές για εκτόξευση drones κατά την ιρανική επίθεση

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί, δήλωσε ότι το Ιράκ δεν έχει λάβει καμία αναφορά ή ένδειξη ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράκ κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Ιράκ είναι σύμμαχος τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Τεχεράνης και ο εναέριος χώρος του αποτέλεσε κύρια διαδρομή για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν θα επιτρέψουμε να ριχτεί το Ιράκ στην αρένα της σύγκρουσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Aλ Σουντανί.

23:59 Παιδιά μεταξύ των νεκρών από την επίθεση στον καταυλισμό αλ Μαγκάζι

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία προσθέτει ότι υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.

Στον καταυλισμό ζουν χιλιάδες οικογένειες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα βόρεια της Γάζας μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στον θύλακα.

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera στο ρεπορτάζ του αναφέρει ότι η επίθεση στο Μαγκάζι έγινε σε «ώρα αιχμής» και ότι επλήγη μία παιδική χαρά.

«Δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο των «Μαρτύρων του Αλ-Άκσα», επισημαίνει ο ίδιος δημοσιογράφος.

23:39 Μπορέλ: Η ΕΕ εξετάζει την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Δηλώσεις μετά την έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έκανε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ τόνισε ότι οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να τη συζητήσουν εκ νέου σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η πρόταση της ΕΕ θα επεκτείνει ένα καθεστώς κυρώσεων προκειμένου να περιοριστεί η προμήθεια ιρανικών drones και πυραύλων στη Ρωσία, καθώς και σε «πληρεξούσιους» του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

23:22 Αναβλήθηκε η τρίτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Αναβλήθηκε για αύριο, Τετάρτη 17 Απριλίου, η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, προκειμένου να αποφασιστεί η απάντηση στην ιρανική επίθεση.

Η τρίτη συνεδρίαση είχε αρχικά οριστεί για την Τρίτη, μετατέθηκε όμως κατά μία ημέρα, χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ισραηλινές πηγές.

23:01 ΗΠΑ: Το Κατάρ κάνει ό,τι μπορεί για τους ομήρους – Το εμπόδιο είναι η Χαμάς

«Το Κατάρ έχει παίξει απίστευτα σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των ομήρων. Έχει ήδη βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάποιοι και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς τους τελευταίους μήνες για να επιτευχθεί μια περαιτέρω συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ώστε να απελευθερωθούν και υπόλοιποι όμηροι», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον είναι ικανοποιημένη με τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Κατάρ στη διαμεσολάβηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι εμπόδιο στη συμφωνία για τους ομήρους δεν στέκονται ούτε το Κατάρ, ούτε η Αίγυπτος, ούτε το Ισραήλ, αλλά η Χαμάς.

«Είναι η Χαμάς που αρνήθηκε να πει ναι στη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι θα επιτύγχανε πολλά από τα πράγματα που έχει ισχυριστεί δημοσίως ότι προσπαθεί να επιτύχει», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

22:40 Σε κρίσιμη κατάσταση η 7χρονη που τραυματίστηκε από θραύσματα πυραύλου κατά την ιρανική επίθεση

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 7χρονη Αμίνα, που τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από τα συντρίμμια πυραύλου κατά την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων του Ιατρικού Κέντρου Σορόκα, δήλωσε ότι το κορίτσι είναι σε καταστολή και δίνει μάχη για τη ζωή του.

Το παιδί ζει με την οικογένειά της στο χωριό Αλ-Φόρα κοντά στο Αράντ, όπου δεν υπάρχει προστατευμένη περιοχή ή σειρήνες συναγερμού. Τραυματίστηκε όταν τα θραύσματα του ιρανικού πυραύλου προσγειώθηκαν στη στέγη του σπιτιού της.

22:19 OHE: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας «να τερματίσουν αμέσως την ενεργό συμμετοχή και τη στήριξή τους στις επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη».

«Αντί αυτού, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις, καλώντας και τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

22:00 Οι IDF αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι το πότε

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει με ποιον τρόπο θα απαντήσουν στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απόφαση για τον χρόνο που θα γίνει αυτό.

«Ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα», μεταδίδει η Jerusalem Post και χαρακτηρίζει σύνθετες τις προετοιμασίες, όσον αφορά την απάντηση στην Τεχεράνη, ενώ επισημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι υποτιθμένες επιλογές που έχουν οι IDF είναι είτε να προχωρήσουν σε πυρηνικές επιθέσεις, χτυπώντας τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν, είτε να δολοφονήσουν συγκεκριμένα άτομα και αξιωματούχους του IRGC στο εξωτερικό μαζί με τους συνεργάτες τους, είτε να προχωρήσουν ακόμα και σε μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

21:40 Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο διοικητή της

«Ο Μπαζ, επίσης γνωστός ως Αμπού Τζααφάρ, σκοτώθηκε», επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ στο Telegram, χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες για το πού ή πότε σκοτώθηκε, ούτε και τον βαθμό του στην οργάνωση.

Νωρίτερα σήμερα (16/4) οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Ισμαήλ Γιουσέφ Μπαζ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησε.

21:22 Επικοινωνία Σούνακ με Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα (16/4) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Σουνάκ τόνισε μεταξύ άλλων στον Νετανιάχου ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Υπογράμμισε ότι η σημαντική κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και θα βαθύνει μόνο την ανασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Είναι μία στιγμή για να επικρατήσει ψυχραιμία» ανέφερε το γραφείο του Σουνάκ σε μια ανάγνωση της κλήσης.

21:00 Σύνοψη των τελευταίων σημαντικότερων γεγονότων

  • Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στο Reuters, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα. Είναι η τρίτη φορά που συγκαλείται το συμβούλιο προκειμένου να βγει ανακοίνωση για τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ, μετά την επίθεση του Ιράν.
  • Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι το Ιράν θα λάβει απάντηση για την επίθεσή του, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
  • Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε ότι ακόμη και «η παραμικρή ενέργεια κατά των ιρανικών συμφερόντων θα αντιμετωπιστεί με σοβαρή, εκτεταμένη και επώδυνη απάντηση».
  • Το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν εξετάζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ουάσιγκτον ενδέχεται να κάνει χρήση της εξουσίας της και να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, συνεργαζόμενη παράλληλα με τους συμμάχους της, ώστε να συνεχίσει να παρεμποδίζει την κακοήθη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του ιρανικού καθεστώτος», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, προκειμένου να πλήξουν ιδίως τα ιρανικά προγράμματα κατασκευής drones και πυραύλων.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, τόνισε ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων, διότι η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύγκρουση.
  • Επίθεση κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι φέρει την ευθύνη για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. «Το Ισραήλ προσπαθεί να προκαλέσει μια περιφερειακή σύγκρουση και η επίθεσή του στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό ήταν η τελευταία σταγόνα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν το σχολείο al-Shawa στη Μπέιτ Χανούν, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο και φοβούνται ότι ο εφιάλτης που έζησαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα τον Μάρτιο θα επαναληφθεί.
  • Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι οι γεννήτριες που τροφοδοτούν τα λίγα λειτουργικά νοσοκομεία του θύλακα μπορεί να σβήσουν «ανά πάσα στιγμή».
  • Οι ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι το Ισραήλ τους εμποδίζει να μιλήσουν με μάρτυρες και θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
  • Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες  στην Εγγύς Ανατολή ανέφερε ότι βρήκε εκρηκτικά μέσα σε σχολεία μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.
  • Νεκρός σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ διοικητής της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Όπως ανακοινώθηκε από τις IDF, διοικητής παράκτιων επιχειρήσεων σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

ο4:55 Λύνεται ο γόρδιος δεσμός στη Βουλή των ΗΠΑ για να χρηματοδοτηθεί το Ισραήλ

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα διεξαχθούν εντός της εβδομάδας ψηφοφορίες επί τεσσάρων χωριστών νομοσχεδίων για τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του, ανακοίνωσε ο πρόεδρος αυτού του σώματος του Κογκρέσου.

Το ζήτημα προσέλαβε πολύ πιο επείγοντα χαρακτήρα μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Αυτή την εβδομάδα, θα εξετάσουμε χωριστά σχέδια νόμου», συμπεριλαμβανομένων κειμένων που θα επιτρέψουν να «χρηματοδοτήσουμε τον ισραηλινό σύμμαχό μας» και επίσης να «υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμό της για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο «speaker» Μάικ Τζόνσον (περισσότερα εδώ).

04:40 Η Κίνα διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για την αποκλιμάκωση

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φάισαλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντάλα.

Το Πεκίνο εκτιμά την έμφαση του Ριάντ στην επίλυση του ζητήματος της επίθεσης στο προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα με διπλωματικά μέσα, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

ο4:20 Τουλάχιστον ένας νεκρός σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε τζαμί της πόλης Τζαμπάλια, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διασώστες ανασύρουν επιζώντες και πτώματα από τα ερείπια μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό που κατέστρεψε ένα τζαμί και γειτονικά σπίτια στην περιοχή Al Fakhoura του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Υπάλληλος της πολιτικής άμυνας στο σημείο δήλωσε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το τζαμί και μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών.

04:02 Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ υπέρ της Παλαιστίνης – Κλείνουν δρόμους και γέφυρες

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έχουν αποκλείσει δρόμους στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και το Όρεγκον, αφού άλλοι έκλεισαν προσωρινά τις μετακινήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel.

Η κυκλοφορία στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο έχει διακοπεί για ώρες, καθώς διαδηλωτές διέκοψαν όλη την κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ποδηλάτων στη γέφυρα Golden Gate και αλυσοδέθηκαν σε βαρέλια 55 γαλονιών γεμάτα με τσιμέντο κατά μήκος του Interstate 880 στο Όκλαντ.

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές που διαδηλώνουν στο Μπρούκλιν εμποδίζουν την κυκλοφορία προς το Μανχάταν στη γέφυρα του Μπρούκλιν. Στο Γιουτζίν του Όρεγκον, οι διαδηλωτές μπλοκάρουν τον Interstate 5 (σ.σ. Διαπολιτειακή εθνική οδός), διακόπτοντας την κυκλοφορία στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο για περίπου 45 λεπτά.

Στο Σικάγο, οι διαδηλωτές ένωσαν νωρίτερα τα χέρια τους και απέκλεισαν τις λωρίδες του Interstate 190 που οδηγούν σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας γύρω στις 7 π.μ., μια διαδήλωση που όπως είπαν αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου «οικονομικού αποκλεισμού για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», σύμφωνα με τη Rifqa Falaneh, μία από τις διοργανώτριες.

03:45 Τουλάχιστον 10 πτώματα βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, σύμφωνα με αξιωματούχο υγείας της Γάζας

Ο Motasem Salah, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης της Γάζας, λέει ότι 10 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από ομαδικό τάφο που ανακαλύφθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας.

Το νοσοκομείο δέχθηκε πρόσφατα επιδρομή και πολιορκία από ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι αποσύρθηκαν από την περιοχή στις αρχές του μήνα.

«Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα για την αναζήτηση και την ταυτοποίηση των ομαδικών τάφων καθώς και των σωμάτων που έχουν ταφεί σε αυτούς τους τάφους», δήλωσε ο Salah.

Παρά την έλλειψη εμπειρογνωμόνων ιατροδικαστών και κατάλληλου εξοπλισμού, οι ομάδες έρευνας κατέφυγαν στη χρήση φτυαριών και των χεριών τους για να προσπαθήσουν να ξεθάψουν τα πτώματα ασθενών που πιστεύεται ότι ήταν ασθενείς και λάμβαναν θεραπεία στο νοσοκομείο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαλύψουμε αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον πολιτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Μέχρι στιγμής έχουμε ανασύρει 10 πτώματα που είχαν θαφτεί μπροστά από την κύρια είσοδο του ιατρικού συγκροτήματος Αλ Σίφα, κοντά στη μονάδα χειρουργικής», δήλωσε ο Salah στους δημοσιογράφους.

«Ορισμένα από αυτά τα πτώματα είναι σε αποσύνθεση, ενώ άλλα είναι μέρη του σώματος. Πολλά από αυτά ήταν γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

03:30 H Κίνα καλύπτει πλήρως το Ιράν για τη διαμάχη με το Ισραήλ

Η κινεζική πλευρά σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua μετέφερε πως ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν ενημέρωσε τον Γουάνγκ για τη θέση του Ιράν σχετικά με την επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έδωσε την απαραίτητη απάντηση στην επίθεση αυτή και ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας ως απάντηση στην παραβίαση της κυριαρχίας του. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμπλήρωσε ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν έχει καμία πρόθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης.

Ο Γουάνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, δήλωσε ότι «η Κίνα καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σθεναρά στην επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, θεωρώντας την ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαράδεκτη».

Η Κίνα «σημείωσε (σ.σ. χρησιμοποίησαν την λέξη noted, δηλαδή ως «υπογράμμισαν») τη δήλωση του Ιράν ότι η δράση που ανέλαβε ήταν περιορισμένη και αποτελούσε πράξη αυτοάμυνας ως απάντηση στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Συρία», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Περισσότερα για την ανακοίνωση από την ιρανική και την Κινεζική πλευρά και την μεταξύ τους πολυεπίπεδη συνεργασία, θα βρείτε εδώ.

03:11 Η Ιορδανία επέτρεψε στα ισραηλινά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Ιράν

Ένας αξιωματικός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας λέει ότι η Ιορδανία επέτρεψε σε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της για να καταρρίψουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν νωρίς την Κυριακή, αναφέρει το NBC News.

«Για να αντιμετωπίσουμε κάτι που έρχεται από τα ανατολικά, πρέπει να πετάξουμε κάπου που βρίσκεται ανατολικά του Ισραήλ», λέει ο αξιωματικός. «Αυτό έγινε με συντονισμό».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα μαχητικά της Ιορδανίας και του Ισραήλ συντονίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό, σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ και η Ιορδανία πολέμησαν δίπλα-δίπλα.

02:56 Ισραήλ: Για έξυπνη ανταπόδοση στο Ιράν, κάνει λόγο ο Νετανιάχου – Θα προειδοποιηθούν οι ΗΠΑ

Τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ μεταδίδει ότι θα υπάρξει ανταπόδοση στο Ιράν, η οποία θα είναι έξυπνη, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, που φέρεται να είπε πως θα προειδοποιήσει γι’ αυτήν τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε υπουργούς του κόμματός του, του Λικούντ, ότι η ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της χώρας του πρέπει να είναι έξυπνη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Κατά τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε πηγή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου, δόθηκε στις ΗΠΑ η υπόσχεση πως θα υπάρξει προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον για την ανταπόδοση ώστε να έχουν χρόνο οι αμερικανικές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα ιρανικά αντίποινα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Περισσότερα εδώ.

02:38 Ισραήλ: Παραμένουν στη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά μαχητικά που συνέδραμαν κατά την επίθεση του Ιράν

Ο υποπτέραρχος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ανακοίνωσε πως μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή καθώς και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα, που συμμετείχαν στην προσπάθεια εξουδετέρωσης ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών νωρίς την Κυριακή.

Το USS Carney και το USS Arleigh Burke, αμφότερα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού, κατέρριψαν πυραύλους από τη θάλασσα. Το Ιράν ισχυρίζεται -με το Ισραήλ να διαψεύδει- πως οι υπερηχητικοί πύραυλοι του, πέρασαν την ισραηλινή και αμερικανική αεράμυνα.

Περισσότερα εδώ.

02:17 O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε την ανησυχία του πως το Ισραήλ έχει στους στόχους του, τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχεύσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσθέτωντας ότι οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις ιρανικές εγκαταστάσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι το Ιράν έκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του την Κυριακή για «λόγους ασφαλείας» και ότι ενώ άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα, κράτησε μακριά τους επιθεωρητές του ΙΑΕΑ «μέχρι να δούμε ότι η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη». «Θα συνεχίσουμε αύριο», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Αυτό δεν είχε αντίκτυπο στη δραστηριότητα των επιθεωρήσεών μας».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο Γκρόσι δήλωσε «Μας απασχολεί πάντα αυτή η πιθανότητα». Προέτρεψε σε «άκρα αυτοσυγκράτηση». Ο ΙΑΕΑ επιθεωρεί τακτικά τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως τα εργοστάσια εμπλουτισμού στη Νατάνζ, που βρίσκονται στην καρδιά του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Περισσότερα εδώ.

02:00 Ακροδεξιοί Ισραηλινοί μπλοκάρουν τη διάβαση Allenby με την Ιορδανία για να εμποδίσουν φορτηγά με βοήθεια για τη Γάζα

Δεκάδες ακροδεξιοί, με κάποιους να ισχυρίζονται πως υπήρχαν και οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα Άλενμπι μεταξύ Ιορδανίας και Δυτικής Όχθης για να εμποδίσουν, όπως λένε, ένα αναμενόμενο χερσαίο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Λωρίδα.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από την Tzav 9, μια ακροδεξιά ομάδα που αντιτίθεται στο να επιτραπεί η αποστολή βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, όσο οι όμηροι που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν αιχμάλωτοι.

Τα tweets που μοιράστηκε η ομάδα υποστηρίζουν ότι η ομάδα κατάφερε να αιφνιδιάσει την αστυνομία και να αποκλείσει με επιτυχία το πέρασμα, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ.

01:40 Η Πορτογαλία δεν θα προχωρήσει σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε στον Ισπανό ομόλογό του τη Δευτέρα ότι η χώρα του «δεν θα προχωρήσει τόσο μακριά» όσο η Ισπανία στο σχέδιό της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς μια συντονισμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επισκέφθηκε αρκετές χώρες τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο διπλωματικής εκστρατείας για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την πρωτοβουλία, επανέλαβε το σχέδιό του να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, ο Λουίς Μοντενέγκρο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σάντσεθ στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι ενώ η Πορτογαλία θα υποστηρίξει την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ σε μια επερχόμενη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, θα περιμένει από την ΕΕ να επεξεργαστεί μια κοινή στάση στο θέμα πριν προχωρήσει.

«Δεν πάμε τόσο μακριά όσο άλλες κυβερνήσεις… επειδή υποστηρίζουμε ότι η κατανόηση πρέπει να οικοδομηθεί σε πολυμερή βάση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Μοντενέγκρο στους δημοσιογράφους.

Και οι δύο ηγέτες ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ για την εκδίωξη της Χαμάς αυξάνεται, προκαλώντας εκκλήσεις για μια μόνιμη λύση για την ειρήνη στην περιοχή. Και οι δύο καταδίκασαν επίσης την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

01:20 Μια από τις σημερινές επιθέσεις της Χεζμπολάχ περιείχε περιοχή παγιδευμένη με εκρηκτικά

Μαχητές της Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μια επίθεση στην δύναμη Γκολάνι, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με την Παλαιστίνη, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας αρκετούς από τους στρατιώτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ, οι μαχητές της  παρακολούθησαν προσεκτικά και προέβλεψαν τις κινήσεις των ισραηλινών στρατιωτών. Έτσι, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι μαχητές της Χεζμπολάχ «τοποθέτησαν έναν αριθμό εκρηκτικών μηχανισμών στην περιοχή Ταλ Ισμαήλ που γειτνιάζει με τα σύνορα του Λιβάνου με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

«Όταν η δύναμη Γκολάνι διέσχισε τα σύνορα και έφτασε στη ζώνη με τα εκρηκτικά, οι μαχητές της Χεζμπολάχ πυροδότησαν τους μηχανισμούς», με την ανακοίνωση να καταλήγει πως άφησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες «νεκρούς ή τραυματισμένους» .

01:03 22 χρόνια κρατούμενος ο πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός για την επόμενη μέρα

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων εξέδωσαν ανακοίνωση για τον εορτασμό της 22ης επετείου της κράτησης του ηγέτη και κρατουμένου του εθνικού αγώνα, μέλους του Κινήματος Φατάχ Μαρουάν Μπαργκούτι μαζί με τον κρατούμενο Αχμάντ Μπαργκούτι.

Οι δύο οργανώσεις δήλωσαν ότι «η επέτειος αυτή συμπίπτει με την καταστροφική επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού και των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και έρχεται καθώς η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει τη γενοκτονία της κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Έρχεται επίσης σε μια εποχή όπου «ο παλαιστινιακός αγώνας περνάει μια ιστορική καμπή που χρησιμεύει ως προέκταση της αντίστασης και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού με αίμα και θυσίες επί μακρές δεκαετίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε δημοσκόπηση που είχε δει το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Μαρουάν Μπαργκούτι θεωρείται καταλληλότερος πολιτικός για ηγέτης των Παλαιστινίων τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, ξεπερνώντας τα ποσοστά της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

00:45 Συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας-Ιράν

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν εξήγησε τους στόχους και τον τρόπο στρατιωτικής δράσης του Ιράν σε συγκεκριμένους στόχους στα κατεχόμενα εδάφη.

«Αυτή η περιορισμένη δράση έχει ως στόχο την αποτροπή, την τιμωρία και την προειδοποίηση του σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν το καθεστώς αυτό προβεί σε νέα ενέργεια κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, θα αντιμετωπίσει σίγουρα μια πολύ ισχυρή απάντηση».

Χαιρετίζοντας τη θέση της Ρωσίας σχετικά με τη νόμιμη δράση του Ιράν, απέδωσε σημασία στο ρόλο της Ρωσίας «για τον τερματισμό των εγκλημάτων του σιωνιστικού καθεστώτος στη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα και τη συνέχιση της επίθεσης κατά της Παλαιστίνης και την αποτροπή της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή ως σημαντικού».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την πλευρά του: «Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι το Ιράν θα απαντήσει στην επίθεση του ισραηλινού καθεστώτος στην πρεσβεία του Ιράν και πιστεύουμε ότι η διαδικασία εκτέλεσης αυτής της ενέργειας βασίστηκε σε μια υπεύθυνη και συγκρατημένη αντίδραση».

00:27 Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει ότι το Αμμάν αναχαίτισε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι η βασική αιτία της επίθεσης της Τεχεράνης

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι φαίνεται να είναι ο πρώτος Ιορδανός αξιωματούχος που επιβεβαιώνει δημοσίως ότι το Αμμάν βοήθησε το Ισραήλ στην αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Σαββατοκύριακου από το Ιράν.

«Όποια αντικείμενα μπαίνουν στον ουρανό μας, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας, που πιστεύουμε ότι αποτελούν κίνδυνο για την Ιορδανία, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε αυτή την απειλή και αυτό κάναμε», λέει ο Σαφάντι στο CNN.

«Αυτό που συνέβη ήταν ένα σημάδι του πόσο επικίνδυνη μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση, αν δεν αντιμετωπίσουμε την αιτία όλης αυτής της έντασης, που είναι η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και η συνεχιζόμενη απουσία πολιτικού ορίζοντα», υποστηρίζει ο Σαφάντι.

00:14 Οι ακτιβιστές της φύσης καλούν το κοινό να αντιταχθεί στο «δρακόντειο» νομοσχέδιο για την ανοικοδόμηση των νότιων συνοριακών πόλεων

Η Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης στο Ισραήλ (SPNI) καλεί το κοινό να αντιταχθεί στην υπό επεξεργασία νομοθεσία που στοχεύει στην ανοικοδόμηση των ισραηλινών πόλεων στην περιφέρεια της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία μιας νέας επιτροπής και υποεπιτροπής σχεδιασμού για την περιοχή που θα κυριαρχείται από την κυβέρνηση είναι «δρακόντεια» και δεν δίνει σχεδόν καμία φωνή στο κοινό.

Σε μια έκτακτη συνάντηση του Zoom, στην οποία συμμετείχαν 120 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Νεγκέβ, οι εκπρόσωποι του SPNI λένε ότι υπάρχουν αρκετές υπάρχουσες επιτροπές σχεδιασμού για να επιβλέψουν την αποκατάσταση της περιοχής, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές μετά την εισβολή τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

23:57 Ο Νετανιάχου αποτελεί απειλή για το Ισραήλ, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο αποτελούν απειλή για την ίδια τους τη χώρα, δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ο πολιτικός είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «τρομοκρατημένη» από τη συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Νετανιάχου, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τον Γιαΐρ Λαπίντ, οι σύμμαχοι του Ισραήλ «μυρίζονται κι αυτοί αυτή την αδυναμία»

«Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, έχει γίνει μια υπαρξιακή απειλή κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Λαπίντ. «Κατέστρεψαν την ισραηλινή αποτροπή. Οι εχθροί μας βλέπουν αυτή την κυβέρνηση, μυρίζονται αδυναμία και σηκώνουν κεφάλι». Σύμφωνα με τον Λαπίντ, οι σύμμαχοι του Ισραήλ «μυρίζονται επίσης αυτή την αδυναμία. Ήμουν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα σε μια συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Είναι τρομοκρατημένοι από αυτή την κυβέρνηση: Η ανευθυνότητα, η έλλειψη επαγγελματισμού, η αποτυχημένη διαχείριση, η αχαριστία», υποστήριξε.

Επισήμανε ότι ο Νετανιάχου αποκαλούσε παλαιότερα τον εαυτό του «κ. Ασφάλεια», υποσχόμενος να εγγυηθεί την τάξη στο Ισραήλ. Αντ’ αυτού, οι σημερινές αρχές έφεραν τη χώρα στο αντίθετο: μια «ερημιά από το Kiryat Shmona (στα σύνορα με τον Λίβανο) μέχρι το Beeri (στα σύνορα με τη Γάζα), βία από Εβραίους εποίκους που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλήρη απώλεια της ισραηλινής αποτροπής».

«Το πρόβλημά μας είναι το Ιράν, αλλά το πρόβλημά μας είναι και εδώ. Είναι καιρός για εκλογές τώρα», πιστεύει ο Λαπίντ.

23:41 Ο Νετανιάχου καλεί τη διεθνή κοινότητα να «σταθεί ενωμένη»κατά του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι το Ιράν απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και η διεθνής κοινότητα πρέπει να του αντισταθεί από κοινού.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να στέκεται ενωμένη στην αντίσταση σε αυτή την ιρανική επιθετικότητα, η οποία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του στο Χ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Στιβ Σκαλίσι του τηλεφώνησε το βράδυ της Δευτέρας για να εκφράσει την υποστήριξή του «σε οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ισραήλ υπό το φως της ιρανικής επίθεσης» και να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για «την πρωτοβουλία του να προωθήσει στο Κογκρέσο, τις επόμενες ημέρες, μια σειρά μέτρων κατά του Ιράν και υπέρ του Ισραήλ».

23:21 Οι IDF, η αστυνομία ξεκίνησαν έρευνα για τη δολοφονία δύο Παλαιστινίων από έποικο στη βόρεια Δυτική Όχθη

Οι IDF και η αστυνομία του Ισραήλ ερευνούν τη δολοφονία δύο Παλαιστινίων από εποίκους στη Δυτική Όχθη νωρίτερα σήμερα. Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF αναφέρουν ότι έλαβαν αναφορές για έναν Παλαιστίνιο ύποπτο που επιτέθηκε σε έναν «Εβραίο βοσκό» κοντά στον οικισμό Gitit.

«Εκεί αναπτύχθηκε μια βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτών. Δυνάμεις των IDF στάλθηκαν στο σημείο και εργάστηκαν για να διαλύσουν την αντιπαράθεση», αναφέρει ο στρατός.

«Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Από μια προκαταρκτική έρευνα, φαίνεται ότι (η δολοφονία τους) δεν έγινε από τις δυνάμεις των IDF», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όπως είναι εμφανές η ανακοίνωση δείχνει ήδη πως θα παρουσιαστεί ως «αντιπαράθεση» ή «επεισόδιο».

23:03 Γιατί δεν πρέπει το Ισραήλ να απαντήσει στο Ιράν – Τι λέει ο πρώην αρχηγός του Βρετανικού Στρατού

Μπορεί να είναι υποστηρικτικός στο Τελ Αβίβ, αλλά ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, Ρίτσαρντ Ντάνατ είναι πεπεισμένος ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να συγκρατηθούν μετά την ιρανική επίθεση του Σαββάτου.

Σημειώνεται ότι ο Ντάνατ ήταν ο Βρετανός αξιωματικός που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενεπλάκη στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Ως Διοικητής του Συμμαχικού Σώματος Ταχείας Αντίδρασης (ARRC), ηγήθηκε των κεντρικών γραφείων του ARRC στον σχεδιασμό της ανάπτυξης των στρατευτευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

22:58 Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι η «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις

Ο πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς Ezzat El-Reshiq λέει ότι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι η μόνη εγγύηση που έχει ο παλαιστινιακός λαός απέναντι στις συνεχιζόμενες «σφαγές» του Ισραήλ.

Η ομάδα δεν θα «συμβιβαστεί» με τα αιτήματα της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και της απρόσκοπτης επιστροφής όλων των εκτοπισμένων οικογενειών στα σπίτια τους, δήλωσε ο Ελ Ρεσίκ.

«Η κατοχή θέλει μια προσωρινή συμφωνία για την εκκένωση των ομήρων της, μόνο και μόνο για να συνεχίσει μετά τον γενοκτονικό της πόλεμο», πρόσθεσε.

Μετά από περισσότερους από έξι μήνες επίθεσης, το Ισραήλ εξακολουθεί «να μην έχει επιτύχει, και δεν θα επιτύχει, τη νίκη», δήλωσε ο Ελ Ρεσίκ.

22:45 Αρχηγός IDF: «Η επίθεση του Ιράν δημιούργησε νέες ευκαιρίες για συνεργασία στη Μέση Ανατολή»

Σε μαγνητοφωνημένη ομιλία του στα αγγλικά, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χερζλ Χαλέβι ευχαρίστησε την Αμερική, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλους εταίρους για τη συνεργασία τους στην υπεράσπιση του Ισραήλ από την επίθεση του Ιράν, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σιδηρά Ασπίδα», όπως την αποκάλεσε.

«Οι επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ απέτυχαν» και «η Επιχείρηση Σιδηρά Ασπίδα απέδειξε τη δύναμη της σιδερένιας συνεργασίας μας», είπε. «Η επίθεση του Ιράν δημιούργησε νέες ευκαιρίες για συνεργασία στη Μέση Ανατολή. Αξιολογούμε την κατάσταση και παραμένουμε στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας».

Ο Χαλέβι πρόσθεσε ότι «το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του» και ότι το Ισραήλ «θα επιλέξει πώς θα απαντήσει ανάλογα».

22:37 Το Πεντάγωνο «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση του Ισραήλ και του προσωπικού των ΗΠΑ»

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ λέει ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, τρεις φορές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης κλήσης τους, εξέτασαν «την επιτυχημένη συνδυασμένη επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και των εταίρων τους για την υπεράσπιση του Ισραήλ από αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του», είπε.

Ο Ράιντερ είπε επίσης ότι «ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν κλιμάκωση, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση του Ισραήλ και του προσωπικού των ΗΠΑ».

Πρόσθεσε αργότερα ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην αναχαίτιση περισσότερων από 80 UAV του Ιράν που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε στενή διαβούλευση με τους ισραηλινούς εταίρους μας, όπως κάναμε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», είπε και πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκουμε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

22:23 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Παλαιστίνιοι γιατροί λένε στο Al Jazeera ότι ανακάλυψαν έναν ακόμη ομαδικό τάφο στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, που πολιορκήθηκε πρόσφατα από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού λέει ότι η επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο «θα απαντηθεί», λίγο μετά τη σύγκληση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για να συζητήσει τον τρόπο αντίδρασης. Το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση δύο εβδομάδες μετά το φονικό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό, για το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι στο βόρειο τμήμα του θύλακα αντιμετωπίζουν υγειονομική κρίση, καθώς η μόλυνση του περιβάλλοντος εκεί έχει φθάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα».

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ κάνει λόγο για πυραυλική επίθεση εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής εγκατάστασης στο Ruwaisaat al-Alam στην Kfarchouba, μια λιβανέζικη περιοχή που κατέχει το Ισραήλ.

Τουλάχιστον δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποίησαν ισραηλινοί έποικοι.

22:12 Δύο νεκροί στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το AJ δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε γύρω από το χωριό Aqraba, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ναμπλούς.

‘Ενας γιατρός που βρισκόταν στο σημείο, ο οποίος είπε επίσης ότι οι σοροί παρακρατούνται [από τους Ισραηλινούς] επιβεβαίωσε την πληροφορία. Οι Παλαιστίνιοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν βοσκοί που φρόντιζαν τα κοπάδια τους όταν τους πλησίασαν οι Ισραηλινοί έποικοι.

Αυτή η περιοχή, νοτιοανατολικά της Ναμπλούς, είναι λίγο πολύ η εστία της βίας των εποίκων, ακολουθούμενη από τη Χεβρώνα και στη συνέχεια από την περιοχή της Ραμάλα επίσης. Αυτή είναι απλώς η τελευταία σε μια απίστευτα βίαιη περίοδο για τους Παλαιστίνιους και τις συναντήσεις τους με τους Ισραηλινούς εποίκους.

Έχουν σημειωθεί τέσσερις θάνατοι Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την Παρασκευή. Γνωρίζουμε ότι μεγάλες ομάδες εποίκων έχουν επιτεθεί σε τουλάχιστον 17 διαφορετικά παλαιστινιακά χωριά.

Υπήρξαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από τις 7 Οκτωβρίου 16 θάνατοι Παλαιστινίων με περισσότερες από 700 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων συνολικά.

21:59 ΗΠΑ: Η Χαμάς είναι εμπόδιο σε μια συμφωνία

Το Ισραήλ έχει κινηθεί με «σημαντικό τρόπο», αλλά η Χαμάς είναι το εμπόδιο σε μια συμφωνία που θα έφερνε την παύση των μαχών στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Η Χαμάς απέρριψε την τελευταία προτεινόμενη συμφωνία και δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία για τους ομήρους πρέπει να επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων, αναφέρει το Reuters.

«Το Ισραήλ προχώρησε σημαντικά στην υποβολή αυτής της πρότασης. Και υπήρχε μια συμφωνία στο τραπέζι που θα πετύχαινε πολλά από αυτά που η Χαμάς ισχυρίζεται ότι θέλει να πετύχει, και δεν δέχτηκαν αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συμφωνία που θα επέτρεπε κατάπαυση του πυρός διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων και θα επέτρεπε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, πρόσθεσε ο Μίλερ.

21:48 Απελευθερώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι –  Δηλώνουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια

Οι αρχές της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα. Οι άνθρωποι αυτοί υποστηρίζουν ότι τους κακομεταχειρίστηκαν όσο ήταν κρατούμενοι.

Από την έναρξη του πολέμου εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει δεκάδες Παλαιστίνιους από τη Γάζα, τους κράτησαν χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες και άφησαν ελεύθερους ορισμένους από αυτούς.

«Είναι προφανές ότι αυτοί οι αιχμάλωτοι υπέστησαν σοβαρή κακομεταχείριση αφού ορισμένοι από αυτούς στάλθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Άμπου Γιούσεφ αλ Νατζάρ» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας μεθοριακών διαβάσεων της Γάζας, ο Χισάμ Αντουάν.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων αλλά τόνισε ότι «απαγορεύεται απολύτως» η κακομεταχείριση των κρατουμένων.

21:42 Σε τηλεφώνημα με τον εμίρη του Κατάρ, ο Ερντογάν ζητά συνεργασία για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι για την αύξηση των προσπαθειών του μουσουλμανικού κόσμου να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συγκρατηθεί άμεσα το Ισραήλ και να ενεργήσει με κοινή λογική για να αποτραπεί η εξάπλωση της έντασης στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χ.

21:28 Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι παραμένει επικεντρωμένος στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας, καθώς εργάζεται για να ανακόψει τη σύγκρουση από το να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ. Είμαστε προσηλωμένοι σε μια κατάπαυση του πυρός που θα φέρει τους ομήρους πίσω και θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης πέρα από αυτό που ήδη έχει συμβεί», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην περιοχή και των ανησυχιών για τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Δεσμευόμαστε επίσης για την ασφάλεια του προσωπικού και των εταίρων μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Η εταιρική σχέση μεταξύ του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμης σημασίας».

21:22 Συζητήσεις στο Ισραήλ για χερσαία επέμβαση στη Ράφα – Σχέδια εκκένωσης συζητά ο Γκάλαντ

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ συγκάλεσε συζήτηση σχετικά με τις προετοιμασίες για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στη νότια Γάζα. Το γραφείο του δήλωσε ότι ο Gallant διέταξε την προετοιμασία για την εκκένωση του πληθυσμού από την πόλη, καθώς και την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

21:04 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινή τοποθεσία στην Κφαρ Τσούμπα

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Telegram ότι πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής εγκατάστασης στο Ruwaisat al-Alam στην Kfar Chouba.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα στις 17:45 (14:45 ώρα Ελλάδας) και είχε ως αποτέλεσμα ένα «άμεσο χτύπημα».

20:58  Διπλωματική και στρατιωτική «τιμωρία» για το Ιράν σκέφτεται το Ισραήλ – Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Νετανιάχου

Το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξέτασε τα στρατιωτικά σχέδια για μια πιθανή απάντηση κατά του Ιράν κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν τρίωρης συνεδρίασης τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να δράσει, αλλά δεν είναι σαφές προς το παρόν αν έχει ληφθεί απόφαση.

Υπάρχει η αίσθηση ότι το Ισραήλ πρέπει να δράσει γρήγορα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου εξέτασε επίσης τις διπλωματικές επιλογές για την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκτός από μια στρατιωτική απάντηση.

20:50 Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzl Halevi δήλωσε ότι το χτύπημα του Ιράν θα λάβει απάντηση

Μιλώντας στη στρατιωτική βάση Nevatim, η οποία χτυπήθηκε από πέντε πυραύλους κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης, είπε: «Όταν κοιτάμε μπροστά, εξετάζουμε τα βήματά μας. Η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα απαντηθεί».

20:36 Haaretz: Η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει λιγότερους από 20 ομήρους στην πρώτη φάση της συμφωνίας

Πολιτικές πηγές δήλωσαν στη Haaretz ότι η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει λιγότερους από 20 ομήρους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας έξι εβδομάδων. Σύμφωνα με την πηγή, η απάντηση αυτή «αντιβαίνει σε όλα όσα συμφωνήσαμε για να είμαστε ευέλικτοι».

Η πηγή δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την αμερικανική πρόταση και επιμένει ότι η Χαμάς γνωρίζει πού βρίσκονται 40 όμηροι. «Υπήρχαν δύσκολα στοιχεία από την άποψη της ασφάλειας και το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε. Η απάντηση της Χαμάς είναι προκλητική και δεν υπάρχει προθυμία προς την αμερικανική πρόταση», σημείωσε η πηγή.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς ήθελε να συμπεριλάβει τις δύο πρώτες φάσεις της αμερικανικής πρότασης και απαίτησε να αποχωρήσουν οι IDF από τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψουν την επιστροφή των κατοίκων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας στην ανθρωπιστική φάση της συμφωνίας. «Ο Σινουάρ δεν θέλει συμφωνία» παρά τη θέση του Ισραήλ.

20:20 Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει η Χαμάς στο Αλ Σίφα – Σκοτώθηκαν 400 άτομα στην επιδρομή στο νοσοκομείο

Το υπουργείο Πληροφοριών της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιδρομή των IDF στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση υποστήριξε επίσης ότι από το νοσοκομείο  ανασύρθηκαν εννέα πτώματα, ορισμένα από τα οποία βρέθηκαν μαζί με ιατρικό εξοπλισμό, ανασύρθηκαν από τους χώρους του νοσοκομείου και ότι επρόκειτο για νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι IDF δεν απάντησαν στην ανακοίνωση.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι ο νέος ομαδικός τάφος που ανακαλύφθηκε στο νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα είναι «τρομακτικός».

Η οργάνωση δήλωσε ότι ο ομαδικός τάφος περιλαμβάνει «πολλά πτώματα σε αποσύνθεση» που οι ισραηλινές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας στρατιωτικές μπουλντόζες, έκρυψαν κάτω από τα χαλάσματα πριν αποχωρήσουν από το ιατρικό συγκρότημα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί και πολιορκήσει το νοσοκομείο αρκετές φορές από τις 7 Οκτωβρίου, αφήνοντάς το σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια. Χιλιάδες ιατρικό προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένες οικογένειες βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, με μάρτυρες να αναφέρουν ότι εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα.

Η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι δεν υπάρχουν «όρια» σε ό,τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε η Χαμάς.

Τα εγκλήματά τους συνεχίζονται εξαιτίας της σιωπής της διεθνούς κοινότητας μπροστά σε αυτή τη «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, πρόσθεσε η οργάνωση.

«Η σειρά των συνεχιζόμενων παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ομαδικών τάφων στο αλ-Σίφα, των περιπτώσεων εκτελέσεων και των εκατοντάδων πτωμάτων που παραμένουν κάτω από τα ερείπια … είναι ξεκάθαρα και καλά τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου», ανέφερε.

Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.

20:05 Μπορούν ΗΠΑ και Δύση να αποφύγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο Ιράν – Ισραήλ; Η ανάλυση του BBC

Σε ανάλυσή του, ο συντάκτης διεθνών θεμάτων του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, αναφέρεται στη λεπτή κόκκινη γραμμή που βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Δύση στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν μία επέκταση του πολέμου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

19:47 Ομαδικοί τάφοι αποκαλύφθηκαν στο Αλ Σίφα και στην Beit Lahiya

Δύο ομαδικούς τάφους ανακάλυψαν το υπουργείο Υγείας της Γάζας και οι Δυνάμεις Πολιτικής Άμυνας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρώτος ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας και ο δεύτερος βρέθηκε στην Beit Lahiya.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Ismail al-Ghoul, σε ρεπορτάζ από το νοσοκομείο al-Shifa, δήλωσε ότι βρέθηκαν εννέα πτώματα πριν οι υγειονομικοί υπάλληλοι σταματήσουν να σκάβουν, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αιωρούνται στον ουρανό από πάνω τους.

Τα πτώματα που αποκαλύφθηκαν δεν είχαν αποσυντεθεί πλήρως, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν σκοτωθεί πρόσφατα.

Μερικοί από τους ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί και θαφτεί φαίνεται ότι ήταν ασθενείς του νοσοκομείου και είχαν ιατρικούς επιδέσμους και καθετήρες συνδεδεμένους με τα σώματά τους.

Μέλη της οικογένειας των νεκρών που αναγνώρισαν τα πτώματα επιβεβαίωσαν ότι ορισμένοι από τους δολοφονηθέντες ήταν ασθενείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένας ηλικιωμένος άνδρας, μια γυναίκα και ένας άνδρας γύρω στα 20.

Οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου δήλωσαν ότι κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν έξω από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Το ιατρικό προσωπικό δήλωσε ότι έγινε μάρτυρας δολοφονιών

Στην Beit Lahiya, στη βόρεια Γάζα, ανακαλύφθηκε άλλος ένας ομαδικός τάφος που περιείχε περίπου 20 αποσυντεθειμένα πτώματα.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα πτώματα ανήκουν στην οικογένεια Al-Assaf και είπαν ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή πριν από τέσσερις μήνες.

Βίντεο με τον ομαδικό τάφο στο Αλ Σίφα [Σκληρές εικόνες]

19:37 Κάτοικοι της Γάζας λαμβάνουν ηχογραφημένα μηνύματα να μην μετακινηθούν στα βόρεια

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν στη Haareetz ότι την τελευταία ημέρα έλαβαν ηχογραφημένα μηνύματα από τις IDF που τους προειδοποιούσαν να μην επιχειρήσουν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα μηνύματα από τις IDF προειδοποιούν ότι το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι κλειστή στρατιωτική περιοχή και η προσέγγισή της θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ακόμη και τώρα, οι άνθρωποι επιχειρούν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της λωρίδας και δέχονται προειδοποιητικές βολές. Τη Δευτέρα, ένα άτομο τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμούς που δέχτηκε στην προσπάθειά του να επιστρέψει.

Το ζήτημα της επιστροφής των εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα αποτελεί κύριο σημείο διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες επιστροφής στη βόρεια Γάζα δεν είναι οργανωμένες, ούτε υπάρχει προσπάθεια της Χαμάς να εξαναγκάσει τους κατοίκους να επιστρέψουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για εκτοπισμένους που αποφάσισαν να μετακινηθούν βόρεια και να εγκαταλείψουν τον πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές στην κεντρική και νότια Γάζα.

«Ακόμη και αν τα σπίτια έχουν καταστραφεί, είναι καλύτερο να στήσεις μια σκηνή στα ερείπια του σπιτιού σου παρά να ζεις σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Δεν υπάρχει χώρος για να αναπνεύσεις εκεί», δήλωσε μια γυναίκα που προσπάθησε να επιστρέψει στο σπίτι της στην πόλη της Γάζας.

19:25 «Ο Νετανιάχου έχει γίνει υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ»

Η επίθεση του Ιράν είναι ένα σημάδι ότι η βασική αμυντική πολιτική αποτροπής του Ισραήλ έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από τις ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου, σύμφωνα με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, αναλυτές και πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους, αναφέρει ο Peter Beaumont του Guardian.

«Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, έχουν γίνει μια υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Έχουν διαλύσει την ισραηλινή αποτροπή», δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ.

Η αποτρεπτική πολιτική του Ισραήλ αποτελεί εδώ και καιρό εμμονή των πολιτικών και στρατιωτικών κύκλων της χώρας και θεωρείται ζωτικός πυλώνας της ασφάλειάς του. Ο όρος αναφέρεται στις στρατιωτικές πολιτικές – συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων σε προηγούμενες επιθέσεις και της διατήρησης δυνατοτήτων – και στην ανάπτυξη ήπιας και σκληρής ισχύος για να πειστούν οι εχθροί ότι μια επίθεση δεν αξίζει τον κόπο.

19:19 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ζητά επείγουσα δράση για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Ισραηλινών εποίκων

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Με τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της κατοχής εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας, τα χωριά και οι πόλεις της Δυτικής Όχθης γίνονται μάρτυρες επιθέσεων από εποίκους υπό την προστασία του κατοχικού στρατού εναντίον των πολιτών και των περιουσιών τους, επιπλέον της επιβολής περιορισμών και εμποδίων σε όλες τις πτυχές της ζωής», δήλωσε.

Ο Mustafa έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με περισσότερα από 50 μέλη του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένα στο κράτος της Παλαιστίνης και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Ραμάλα.

Τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν όλα τα συνοριακά περάσματα με τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την παροχή περισσότερης βοήθειας σε όλες τις περιοχές του θύλακα.

«Ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει το θάνατο όχι μόνο από την επίθεση, αλλά και από την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και φαρμάκων, καθώς και νερού και των πιο βασικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Mustafa.

19:16 Ισραηλινός υπουργός: Η μείωση της έντασης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα είναι η επιθυμία επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους

Σύμφωνα με τον υπουργό Miki Zohar, ο λόγος της μειωμένης έντασης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας είναι ότι το Ισραήλ επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων,

Μιλώντας στην Κνεσέτ, είπε: «Τι σκεφτήκατε, ότι έτσι απλά η κυβέρνηση πήρε απόφαση να μειώσει την ένταση ενώ έχουμε ομήρους εκεί; Γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να τους επιστρέψουμε. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα επιστρέψουμε στη στρατιωτική λύση».

19:13 Η απόκρουση της ιρανικής επίθεσης σε αριθμούς

Η απόκρουση ενός καταιγισμού drones του Ιράν και πυραύλων συντονίστηκε πλήρως με το Πεντάγωνο, το οποίο είχε έναν Αμερικανό αξιωματικό σύνδεσμο στην αίθουσα ελέγχου του βαλλιστικού συστήματος αεροπορικής άμυνας Arrow, δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιορδανία, βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει τον κύριο όγκο του καταιγισμού το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως να αποτρέψει μια κλιμάκωση μεταξύ των δύο εχθρών στην περιοχή.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

19:02 Περισσότερα για την ισραηλινή επίθεση σε σπίτι κοντά στο Majdal Zoun του Λιβάνου

Αναφέραμε νωρίτερα ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση σε σπίτι στα περίχωρα του χωριού Majdal Zoun στο νότιο Λίβανο.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Bint Jbeil του Λιβάνου ανέφερε ότι η επίθεση άφησε τουλάχιστον ένα άτομο ελαφρά τραυματισμένο. Ανέβασε μια φωτογραφία στο Χ που δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να βοηθά μια γυναίκα με αίμα στο πρόσωπο και τα ρούχα της.

Σε μια ξεχωριστή ενημέρωση, το μέσο ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε αργότερα το λιβανέζικο χωριό Χούλα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις απώλειες.

18:54 ΗΠΑ: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ιράν, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύουμε το προσωπικό μας στην περιοχή», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη συνάντησης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Ταμίμ.

«Αυτό που έδειξε αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ότι το Ισραήλ δεν χρειάστηκε και δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί μόνο του τον εαυτό του όταν είναι θύμα μιας επίθεσης», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Ιράν «πρωτοφανείς».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι συμμετείχε σε μια σειρά συνομιλιών τις τελευταίες 36 ώρες, προσπαθώντας να συντονίσει μια διπλωματική απάντηση που θα αποτρέψει μια περιφερειακή κρίση.

18:40 ABC News: Οι μισοί από τους πυραύλους του Ιράν απέτυχαν να εκτοξευτούν σωστά ή συνετρίβησαν – Εννέα έπληξαν βάση του Ισραήλ

Οι μισοί από τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Σαββατοκύριακου είτε απέτυχαν να εκτοξευθούν σωστά είτε συνετρίβησαν πολύ πριν φτάσουν στο στόχο τους, σύμφωνα με το ABC News.

Ωστόσο, εννέα πύραυλοι κατάφεραν να αποφύγουν την αναχαίτιση και έπληξαν την αεροπορική βάση Nevatim της IAF στο νότιο Ισραήλ μαζί με μια άλλη κοντινή βάση της IAF, αναφέρει το ABC.

Πέντε από τους εννέα πυραύλους έπληξαν τη Nevatim, προκαλώντας ζημιές σε ένα φορτηγό αεροπλάνο C-130 Hercules, έναν αχρησιμοποίητο διάδρομο και άδειες αποθήκες, προσθέτει το ABC.

Σύμφωνα με τις IDF, 120 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ιράν.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι μόνο μία βάση υπέστη μικρές ζημιές και ότι το 99% των συνολικών εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αναχαιτίστηκαν.

18:37 Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον Ιρανό πρέσβη να καταδικάσει την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

18:32 Το Ισραήλ βομβαρδίζει σπίτι κοντά στο Majdal Zoun του Λιβάνου

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός σπιτιού στα περίχωρα του χωριού Majdal Zoun του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Mulhak.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έδειξε τη στιγμή της επίθεσης.

18:19 Το Ιράκ καλεί το Ιράν και το Ισραήλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Ταμίμ λέει ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του γειτονικού Ιράν και του Ισραήλ.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί για την κλιμάκωση στην περιοχή να παρασυρθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια και προστασία», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης της Ανώτερης Συντονιστικής Επιτροπής ΗΠΑ-Ιράκ στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Και ως εκ τούτου, καλούμε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των κανόνων των διπλωματικών εργασιών, αλλά και των διεθνών νόμων».

18:09 Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα και ισχυρότερα εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει στον Βρετανό ομόλογό του ότι η Τεχεράνη δεν προωθεί την αύξηση της έντασης, αλλά θα απαντήσει άμεσα και ισχυρότερα από πριν, εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα.

18:07 Ο Σούνακ θα μιλήσει με τον Νετανιάχου για την αποφυγή κλιμάκωσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δηλώνει ότι σύντομα θα μιλήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πώς θα αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή μετά την επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

17:55 Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ιταλίας λέει ότι η G7 είναι ανοιχτή σε κυρώσεις κατά των εχθρών του Ισραήλ

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των επτά μεγάλων οικονομιών, δηλώνει ότι η G7 είναι ανοικτή στην έκδοση νέων κυρώσεων κατά των εμπλεκομένων στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το Σάββατο και την Κυριακή.

«Εάν χρειάζεται να έχουμε περισσότερες κυρώσεις για ανθρώπους που εμπλέκονται σαφώς εναντίον του Ισραήλ, υποστηρίζοντας για παράδειγμα την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας τη Χαμάς, είναι δυνατόν να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί και να εργαστούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Ταγιάνι χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν «μεγάλο λάθος» για την Τεχεράνη, αλλά «θετική» για το Ισραήλ, διότι αποκάλυψε την αποτελεσματικότητα της αεράμυνάς του.

«Το μήνυμα που έρχεται από την Τεχεράνη σχετικά με αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για μία μόνο επίθεση. Επίσης, η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν θετική», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Ο Ταγιάνι επανέλαβε ότι η Ιταλία αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας και επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων.

17:40 Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδικάζει την αύξηση των επιθέσεων ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου, Τζαμάλ Ρούσντι, καταδίκασε την κλιμάκωση των επιθέσεων ισραηλινών εποίκων σε διάφορα παλαιστινιακά χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Ρούσντι δήλωσε ότι τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττει η ισραηλινή κατοχή σε καθημερινή βάση στη Γάζα δεν πρέπει να καλύπτουν αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Όχθη.

«Η επιβολή κυρώσεων από ορισμένες χώρες σε ορισμένους εποίκους αποτελεί ένα μικρό, καθυστερημένο βήμα που δεν επαρκεί για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις», είπε.

Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τις επιθέσεις και να καταστήσει τους Ισραηλινούς εποίκους υπεύθυνους.

Από την Παρασκευή, πολιτοφυλακές εποίκων, υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων, έχουν εξαπολύσει κύμα επιθέσεων.

17:29 Περισσότερα για τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου – Ναι σε αντίποινα αλλά όχι κλιμάκωση

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του που είχε προγραμματιστεί για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, μεταδίδει το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12.

Το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι ένα «επώδυνο»  χτύπημα κατά του Ιράν, το οποίο όμως δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, ανέφερε το δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

17:24 Wall Street Journal: ΗΠΑ και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν τη Δευτέρα

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν ήδη από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελπίζουν τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν να φύγουν με την αίσθηση της νίκης, δίνοντάς τους μια πορεία που θα περιορίσει την περαιτέρω κλιμάκωση.

17:17 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ – Νέα συνεδρίαση πιθανόν την Τρίτη

Η συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο Πολέμου του Ισραήλ έληξε μετά από περίπου τρεις ώρες. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει πιθανότατα αύριο.

17:09 Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου μετά την ύφεση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά τις επιθέσεις του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέτυχαν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στο Ισραήλ και η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο κύριος κίνδυνος για τις τιμές του πετρελαίου από τον πόλεμο στη Γάζα είναι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν και τους παραγωγούς του Κόλπου μέσω του σημείου ασφυξίας των Στενών του Ορμούζ.

Η θέση των ΗΠΑ και η στάση που τήρησε το Ιράν -το οποίο δήλωσε ότι το θέμα «μπορεί να θεωρηθεί λήξαν» με τα αντίποινα- καθησύχασε τους εμπόρους πετρελαίου, οι οποίοι έστειλαν την τιμή του διεθνούς αναφοράς αργού τύπου Brent 0,7% χαμηλότερα στα 89,82 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό είναι κάτω από τα επίπεδα λίγο πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

Οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές υψηλότερα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα κατά ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων ή αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ. «Οποιαδήποτε αντίποινα από το Ισραήλ, ειδικά αυτά που στοχεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας», ανέφεραν αναλυτές της S&P Global.

17:06 Το Ισραήλ δηλώνει ότι «διατηρεί όλες τις επιλογές του»

Όπως αναφέρθηκε εδώ νωρίτερα, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα για να συζητήσει πώς θα απαντήσει η χώρα στην επίθεση του Ιράν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το Ισραήλ «διατηρεί όλες τις επιλογές του».

«Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αμυνθούμε».

16:50 Καθυστερεί την επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ γιατί εξετάζει «απάντηση» στο Ιράν

Το Ισραήλ επρόκειτο να κάνει τα πρώτα του βήματα για μια χερσαία επίθεση στη Ράφα αυτή την εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε τα σχέδια αυτά καθώς εξετάζει την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αναφέρουν δύο ισραηλινές πηγές στο CNN.

Η επίθεση του Ιράν ώθησε το Ισραήλ να καθυστερήσει τα σχέδιά του για μια επίθεση στη Ράφα, όπου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σχεδίαζε να ρίξει φυλλάδια σε τμήματα της πόλης τη Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη νότια πόλη, αν και ο χρόνος εκκένωσης των πολιτών και της επερχόμενης χερσαίας επίθεσης παραμένει ασαφής προς το παρόν. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τονίσει τη σημασία της εισβολής στη Ράφα προκειμένου να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς, παρά τις σημαντικές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακαλέσει μια ολοκληρωτική χερσαία επίθεση. Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα και μια επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα συνυπολογίζονται επίσης στη συζήτηση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Μια στρατιωτική αντίδραση που ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν θα τραβούσε την προσοχή και τους πόρους του στρατού μακριά από τη Γάζα, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ορκιστεί να επιφέρει ολική ήττα στη Χαμάς.

16:41 ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει καταστρέψει 3.000 κτίρια στη νεκρή ζώνη του 1χλμ που δημιούργησε στη Γάζα

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει πάνω από 3.000 κτίρια εντός μιας «νεκρής ζώνης» 1 χλμ. που δημιουργεί στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας κατά μήκος των συνόρων της περιοχής με το Ισραήλ.

Η έκθεση αναφέρει:

Η στατιστική ανάλυση δείχνει τη ραγδαία αύξηση των κατεστραμμένων κτιρίων εντός της ζώνης, από 15% σε 90% μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 σε 4042 κτίρια εντός της ζώνης, δείχνει 3033 κατεστραμμένα, 593 κατεστραμμένα (σοβαρά ή μέτρια) και 416 χωρίς ορατές ζημιές.

Η Haaretz επικαλείται τον Harel Dan, ο οποίος, όπως αναφέρει, είναι ειδικός στα GIS και την τηλεπισκόπηση, ο οποίος δήλωσε ότι η έκθεση του ΟΗΕ έχει «κάποια υπερβολή», αλλά μοιάζει κοντά στην αλήθεια. Η ισραηλινή εφημερίδα είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι η νεκρή ζώνη μπορεί κατά τόπους να εκτείνεται μέχρι τα 1.200 μέτρα. Ο Volker Türk, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει προηγουμένως αναφέρει αυτές τις ενέργειες του Ισραήλ ως δυνητικό έγκλημα πολέμου.

16:33 Επιλογές για πιθανά πλήγματα κατά του Ιράν εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ λέγεται ότι έχει παρουσιάσει μια σειρά από επιλογές για πιθανά πλήγματα κατά του Ιράν – με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου να τις ζυγίζει σε μια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τώρα, αναφέρει ανταποκρίτρια του BBC.

Μια ισραηλινή πηγή ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει να περάσει μια τόσο μεγάλη επίθεση – που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, που εκτοξεύονται για πρώτη φορά απευθείας από το Ιράν – χωρίς κάποιου είδους απάντηση.

Ορισμένοι ισραηλινοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ώστε το Ιράν να μην επαναλάβει την ενέργειά του.

Ωστόσο, τα βασικά στελέχη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου τονίζουν επίσης την ευκαιρία να ενισχυθεί η «στρατηγική συμμαχία» κατά της απειλής από το Ιράν – αξιοποιώντας την υποστήριξη που έδειξαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία και άλλοι σύμμαχοι για την αποτροπή της επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το Ισραήλ λέει ότι το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί σε στρατηγικά σημαντικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Nevatim – όπου διατηρεί τα stealth μαχητικά αεροσκάφη του – αλλά δεν κατάφερε να έχει αποτελέσματα.

16:30 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις στρατιώτες του τραυματίστηκαν στον Λίβανο

16:28 Ο πόλεμος στη Γάζα διπλασίασε το χρέος του Ισραήλ το 2023

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα οδήγησε σε διπλασιασμό του δανεισμού της χώρας πέρυσι, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Το Ισραήλ πρόσθεσε 160 δισεκατομμύρια σέκελ (43 δισεκατομμύρια δολάρια) στο χρέος του το 2023 – τα μισά από αυτά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης τον Οκτώβριο. Συγκριτικά, πρόσθεσε 63 δισεκατομμύρια σέκελ (17 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέους το 2022.

16:20 Το Ιράν δείχνει ότι είναι «πρόθυμο να ανεβάσει τους τόνους» αν απειληθεί

Οι αναλυτές λένε ότι το Ιράν έστειλε ένα μήνυμα ότι είναι πρόθυμο να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής του στον σκιώδη πόλεμο με το Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση.

«Είναι μια προειδοποιητική βολή που λέει ότι αν το Ισραήλ παραβιάσει τους κανόνες υπάρχουν συνέπειες», δήλωσε ο Magnus Ranstorp, στρατηγικός σύμβουλος στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας.

Η επίθεση του Ιράν ενίσχυσε περαιτέρω τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα προκαλέει περιφερειακό χάος. Η Τεχεράνη τόνισε ότι είχε στόχο ισραηλινές εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού και όχι αμάχους ή «οικονομικές περιοχές».

Τώρα, το Ιράν είναι «πρόθυμο να ανεβάσει τους τόνους» χωρίς να βασίζεται σε συμμαχικές ένοπλες ομάδες, δήλωσε ο Μάχα Γιαχία, διευθυντής του Carnegie Middle East Center.

Παρόλα αυτά, το Ιράν πήγε μόνο μέχρι εδώ. «Έδωσαν αρκετές προειδοποίησεις ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί και νομίζω ότι γνώριζαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι θα κατέρρεαν πριν φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος», δήλωσε ο Yahya.

Και τι είδους απάντηση θα δοθεί; Η ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης από το Ισραήλ δεν φαίνεται να είναι δημοφιλής μεταξύ των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Eldad Shavit, από τη δεξαμενή σκέψης Institute for National Security Studies.

16:16 Η Βρετανία διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ιράν ότι έδωσε εκ των προτέρων ειδοποίηση για την επίθεση στο Ισραήλ

«Θα απέρριπτα αυτή τη διατύπωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ. «Και γενικότερα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση επίθεσή τους κατά του Ισραήλ».

Την Κυριακή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι το Ιράν ειδοποίησε τις γειτονικές χώρες και τον σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, 72 ώρες πριν εξαπολύσει τα πλήγματα.

16:02 Ως «ιστορικό γεγονός» χαρακτηρίζουν πολλοί Ιρανοί το χτύπημα στο Ισραήλ

Η Dorsa Jabbari, σε ρεπορτάζ του Al Jazeera από την Τεχεράνη, γράφει ότι η άμεση επίθεση στο Ισραήλ θεωρείται ως ένα «ιστορικό γεγονός» που «πολλοί Ιρανοί πίστευαν ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ».

Γράφει για το ειδησεογραφικό δίκτυο: «Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες – από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 – οι ηγέτες του Ιράν δεν ακολούθησαν τις απειλές για άμεσο χτύπημα του Ισραήλ. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αν το Ισραήλ απαντήσει άμεσα στο Ιράν, τότε η αντεπίθεση του Ιράν θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη και ισχυρότερη από ό,τι συνέβη το Σαββατοκύριακο. Οι απλοί Ιρανοί εδώ προετοιμάζονται τώρα για το τι θα επακολουθήσει. Αυτές είναι τεταμένες στιγμές».

15:48 Ισραηλινός υπουργός: Ο πιο αδύναμος εχθρός στη Μέση Ανατολή μας έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά

Ο Ισραηλινός υπουργός Γκαντί Αϊζενκότ εξέφρασε το παράπονό του για την έλλειψη επιτυχίας στον πόλεμο κατά της Γάζας, λέγοντας ότι ο στρατός απέτυχε να διασώσει αιχμαλώτους ακόμη και μετά από σφυροκόπημα του μικροσκοπικού θύλακα για περισσότερο από μισό χρόνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth.

«Ο πιο αδύναμος εχθρός στη Μέση Ανατολή μας έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά και πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας», δήλωσε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Ινστιτούτου.

«Τα αποτελέσματα του σημερινού πολέμου δεν θα φανούν παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

15:45 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινούς στρατιώτες που «πέρασαν τα σύνορα»

Μαχητές της Χεζμπολάχ «τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στην περιοχή Ταλ Ισμαήλ» στο εσωτερικό του Λιβάνου και τους πυροδότησαν αφού ισραηλινοί στρατιώτες «πέρασαν τα σύνορα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ήταν η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ υποστήριξε μια τέτοια επίθεση σε έξι μήνες σχεδόν καθημερινών διασυνοριακών συγκρούσεων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε έκρηξη «στην περιοχή των βόρειων συνόρων», χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια πλευρά των συνόρων. Ένας από τους στρατιώτες τραυματίστηκε «σοβαρά».

Η θανατηφόρα βία που φουντώνει μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνοριακή περιοχή. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

15:32 Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αυξήθηκε

Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δουν τη βοήθεια αυτή να διατηρείται.

«Η βοήθεια έχει αυξηθεί και μάλιστα αρκετά δραματικά τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Αυτό είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να διατηρηθεί».

15:27 Η Γερμανία καλεί τον πρεσβευτή του Ιράν για συνομιλίες

«Μπορώ να σας ενημερώσω ότι ο Ιρανός πρεσβευτής κλήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών και ότι οι συνομιλίες διεξάγονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

15:15 Ισραηλινός υπουργός καλεί τον Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολύσει τον επικεφαλής Άμυνας Yoav Gallant, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να διαλύουν το φυλάκιο Gal Yosef στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η απόφαση του υπουργού Άμυνας Gallant να εκκενώσει και να καταστρέψει κτίρια στο αγρόκτημα Gal Yosef όπου δολοφονήθηκε ο 14χρονος Benjamin Achimeir – ακόμη και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του shiva [πένθους] – αντιπροσωπεύει τρομερή χαλαρότητα, ηθική σύγχυση, ανοησία σε θέματα ασφάλειας και παραβίαση της αξιοπρέπειας των νεκρών», δήλωσε ο Ben-Gvir.

«Αντί να δημιουργήσουμε και να εγκρίνουμε περισσότερα αγροκτήματα και να επεκτείνουμε τον εβραϊκό εποικισμό, παραδινόμαστε στον εχθρό», είπε, προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του υπουργού Γκάλαντ».

Ο Achimeir εξαφανίστηκε την Παρασκευή από ένα αγρόκτημα κοντά στο παράνομο φυλάκιο Malachi Shalom. Αργότερα βρέθηκε νεκρός σε αυτό που ο στρατός και η υπηρεσία Shin Bet αποκάλεσαν «τρομοκρατική επίθεση». Ο θάνατός του είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της βίας των εποίκων στα παλαιστινιακά χωριά.

15:01 Μυστικές ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν νεαρό Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Ναμπλούς, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι ο άνδρας πέθανε μετά από πυροβολισμό στο στήθος, ενώ ένας άλλος σοβαρά τραυματισμένος άνδρας χτυπήθηκε στην κοιλιά και στο στήθος. Ο τρίτος άνδρας τραυματίστηκε στο πόδι.

Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη διείσδυση μυστικών ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στη συνοικία αλ-Μραΐτζ της Ναμπλούς και την έφοδο σε κτίριο που ανήκει στην οικογένεια Τζουντ Αλλάχ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:52 Η Ινδία θα λάβει απόφαση για την εμπορική της πολιτική λόγω των επιπτώσεων από τη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ

Η ινδική κυβέρνηση θα αποφασίσει για την εμπορική της πολιτική έτσι ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις στο εμπόριό της εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αφού τις κατανοήσει πλήρως, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Σουνίλ Μπαρθγουάλ.

«Οι πολιτικές παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο αφού κατανοήσουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι. Με βάση αυτή την εξέταση, ό,τι χρειάζεται σίγουρα η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Μπαρθγουάλ στους δημοσιογράφους.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών αγορών της από τη Μέση Ανατολή.

14:43 «Μια από τις πιο αιματηρές ημέρες»: Χάος στη Νουσεϊράτ μετά τη νέα ισραηλινή επίθεση

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ:

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί χάος, καθώς ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς και την εκστρατεία του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να επιστρέψουν πίσω στον βορρά μέσω του παράκτιου δρόμου Ρασίντ. Αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με ισραηλινά τανκς, τα οποία απέκλεισαν τους δρόμους, άνοιξαν πυρ και ανάγκασαν την πλειοψηφία των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα άθλια καταφύγιά τους εδώ στον νότο. Έχουν καταγραφεί αρκετοί τραυματισμοί.

Η κατάσταση είναι τραγική σε κάθε σημείο της Γάζας, αλλά το κύριο επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ.

Έχουμε κάνει ρεπορτάζ γι’ αυτό εδώ και δύο ημέρες, αλλά η σημερινή ήταν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες. Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί νεκροί και περισσότεροι από 32 τραυματίες από ισραηλινές επιθέσεις».

14:34 Οι αφρικανικές κυβερνήσεις πιέζουν το Ισραήλ και το Ιράν να αποφύγουν τον πόλεμο

Αφρικανικές κυβερνήσεις κάλεσαν το Ισραήλ και το Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ενώ η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «αποτελεί πραγματική και παρούσα απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», το Ισραήλ θα πρέπει να «επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην απάντησή του, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο.

Τα αντιμαχόμενα μέρη «πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πράξη που θα κλιμακώσει τις εντάσεις σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή», δήλωσε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας κάλεσε το Ισραήλ και το Ιράν να «αναλογιστούν την παγκόσμια δέσμευση για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων».

14:24 Εννιά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη την περασμένη ημέρα – Δύο σοβαρά

Εννιά στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας – τέσσερις στη Γάζα – σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός.

Δύο στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με τις IDF, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

14:19 Η Qatar Airways ξεκινά ξανά τις πτήσεις προς το Ιράν

Η Qatar Airways επανεκκινεί τις προγραμματισμένες πτήσεις προς το Ιράν αφού η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ ανάγκασε πολλές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν ή να αναδρομολογήσουν πτήσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ιορδανία και το Ιράκ έκλεισε προσωρινά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η Τεχεράνη εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ.

Τα δεδομένα παρακολούθησης έδειξαν επίσης ότι τα αεροπλάνα απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τον ιρανικό εναέριο χώρο καθώς εξελισσόταν η επίθεση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:10 Iron Dome: Τι είναι και πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ

Ρεπορτάζ του MEGA εξηγεί πώς λειτουργεί το Iron Dome, το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ.

14:02 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για έκρηξη που προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη που τραυμάτισε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Μπλε Γραμμή του ΟΗΕ που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

13:53 «Φλέγεται» η αγορά ενέργειας και μετάλλων από τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή με την απειλή πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ προκαλεί νέες αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, μετάλλων, πρώτων υλών κι εμπορευμάτων, συντηρώντας το εκρηκτικό κοκτέιλ τιμών στην αγορά σε συνδυασμό με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:45 Λαπίντ: Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του «έχουν εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του «έχουν εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατηγορώντας τους ότι καταστρέφουν την αποτρεπτική ικανότητα του Ισραήλ.

«Βρισκόμουν στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για συναντήσεις με ολόκληρη την κυβέρνηση. Είναι σοκαρισμένοι από την κυβέρνηση αυτή: από την έλλειψη υπευθυνότητας, από την έλλειψη επαγγελματισμού, από την κακή διαχείριση», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του Yesh Atid , που πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η Κνεσέτ βρίσκεται σε διακοπές.

«Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί του Ισραήλ οσμίζονται αδυναμία από την παρούσα κυβέρνηση», είπε.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ασφάλεια του Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν έκανε το ίδιο, δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ.

«Ό,τι μένει από τον κ. Ασφάλεια είναι ερείπια από το Μπέ’ερι* μέχρι την Κιριάτ Σμόνα**, η βία των Εβραίων τρομοκρατών που έχουν βγει εκτός ελέγχου και η πλήρης απώλεια της ισραηλινής αποτρεπτικής ικανότητας».

* Το κιμπούτς Μπέ’ερι στο νότιο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με την Γάζα ήταν γνωστό για τα φιλειρηνικά αισθήματα των κατοίκων του και για τις καλές σχέσεις τους με τους Παλαιστίνιους από την Γάζα πήγαιναν να δουλέψουν εκεί και για τις πράξεις βοήθειας για τον παλαιστινιακό θύλακα. Στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλοι υποστηρικτές της Χαμάς εισέβαλαν στο κιμπούτς, σκότωσαν 100 ανθρώπους και συνέλαβαν άγνωστο αριθμό ομήρων.

** Η Κιριάτ Σμόνα είναι πόλη του βορείου Ισραήλ και από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα γίνεται συχνά και συστηματικά στόχος επιθέσεων της Χεζμπολάχ και παλαιστινιακών οργανώσεων από τον νότιο Λίβανο.

13:40 Το Ιράν για την κατάληψη του πλοίου MSC Aries

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, Νασέρ Καναανί είπε ακόμη πως το υπό σημαία Πορτογαλίας πλοίο MSC Aries κατελήφθη στις 13 Απριλίου από το Ιράν λόγω «παραβιάσεων των ναυτικών νόμων» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πλοίο είχε σχέση με το Ισραήλ.

Οι ιρανικές αρχές δεν είχαν δώσει πληροφορίες από το Σάββατο για την κατάληψη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τις ειδικές ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Στενό του Ορμούζ.

Θυμηθείτε σχετικό βίντεο:

«Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές μεταφορικό περιβάλλον στο Στενό του Ορμούζ και στον Κόλπο. Το πλοίο οδηγήθηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν ως αποτέλεσμα του ότι παραβίασε τους ναυτικούς νόμους και δεν απάντησε στις κλήσεις που έκαναν οι ιρανικές αρχές», «προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες έρευνες».

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων Ινδοί και ένας Ρώσος.

«Είναι σίγουρο πως το πλοίο ανήκει στο σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Καναανί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna είχε αναφέρει το Σάββατο πως το MSC Aries κατελήφθη επειδή «το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, που ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ».

Η κατάληψη του πλοίου έγινε μερικές ώρες πριν από την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Η κατάληψη αυτή καταγγέλθηκε ως «πράξη πειρατείας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κάλεσαν «το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο που φέρει πορτογαλική σημαία και είναι βρετανικής ιδιοκτησίας και το πλήρωμά του, που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς».

13:36 Η Τεχεράνη καλεί τη Δύση να «εκτιμήσει την αυτοσυγκράτησή της» απέναντι στο Ισραήλ

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε αντίποινα για ένα φονικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έθεσε στο στόχαστρο το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, την οποία η Τεχεράνη παρουσιάζει ως επιχείρηση «αυτοάμυνας» μετά το πλήγμα της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό το οποίο φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) καταδίκασαν «ομόφωνα» χθες, Κυριακή, τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν, το οποίο «με τις ενέργειές του», «κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση».

«Η συμβουλή μας προς όλους τους υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να εκτιμήσουν την υπεύθυνη ενέργεια του Ιράν και, αντί να επιλέγουν δυσανάλογα λόγια εναντίον του Ιράν, να προειδοποιήσουν το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον άλλων δεινών που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Είπε πως η Τεχεράνη είχε αποφασίσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ αφού «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτέλεσε τις ευθύνες του», να καταδικάσει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, «λόγω ενεργειών της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής», που αντιτέθηκαν.

Το πλήγμα της 1ης Απριλίου κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο και προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μία μκο.

«Πράσινο φως από τις ΗΠΑ»

«Είμαστε σθεναρά πεπεισμένοι πως χωρίς το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ δεν θα είχε τολμήσει να επιτεθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν», επανέλαβε σήμερα ο Καναανί, ενώ η Ουάσινγκτον έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα πριν από την ανταποδοτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσαν πως η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες μέρες πριν από την επίθεσή του.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως δεν υπήρξε προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα σχετικά με το πώς η Τεχεράνη θα προσέγγιζε τη στρατιωτική απόκρισή της στο Ισραήλ.

13:31 Η Ρωσία δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία δηλώνει ότι ανησυχεί «εξαιρετικά» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ως εκ τούτου, φυσικά, υποστηρίζουμε ότι όλες οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, το Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο του δικαιώματος της αυτοάμυνας μετά το φονικό χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, το οποίο καταδίκασε η Μόσχα.

13:25 Το σέκελ κερδίζει έναντι του δολαρίου λόγω του ότι το Ισραήλ δεν ανταπέδωσε τα χτυπήματα στο Ιράν

Το σέκελ του Ισραήλ σημείωσε άνοδο 1,2% έναντι του δολαρίου, καθώς κατέστη σαφές ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται μέχρι στιγμής με τα αιτήματα των συμμάχων του να μην ανταποδώσει τα χτυπήματα στο Ιράν μετά την επίθεση του Σαββάτου, σημειώνει το Al Jazeera.

Αναλυτές της αγοράς λένε ότι έλαβε χώρα ένα «ράλι ανακούφισης» με το σέκελ να βρίσκεται στα 3,725 ανά δολάριο από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 3,771.

Ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν.

Το σέκελ αποδυναμώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εν αναμονή της επίθεσης αντιποίνων από την Τεχεράνη.

13:20 Οι Βεδουίνοι στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στους πυραύλους

Στο σπίτι του στην έρημο Νεγκέβ, ο Μοχάμεντ Χασούνα δείχνει το σημείο όπου η 7χρονη κόρη του, η Αμίνα, τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από τα συντρίμμια πυραύλου κατά την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:11 Ο Γερμανός καγκελάριος καλεί και αυτός το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση

«Όλοι συμφωνούν ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ κατάφερε να αποκρούσει με επιτυχία αυτή την επίθεση είναι πραγματικά εντυπωσιακός», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Αυτή είναι μια επιτυχία που δεν πρέπει να χαριστεί και, ως εκ τούτου, η συμβουλή μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», τόνισε ο Σολτς.

13:05 «Για πρώτη φορά υπήρχε έντονος φόβος στην Ιερουσαλήμ» – Μουδιασμένοι οι Ισραηλινοί μετά το ιρανικό χτύπημα

«Μουδιασμένοι» είναι οι πολίτες στην Ιερουσαλήμ, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η συγκεκριμένη πόλη – αποτέλεσε στόχο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:55 Ισραηλινός στρατός: Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν στα σύνορα του Λιβάνου

«Κατά τη διάρκεια μιας επιχειρησιακής δραστηριότητας στη συνοριακή περιοχή στα βόρεια της χώρας απόψε, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά, δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν μέτρια και ένας άλλος τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη άγνωστης προέλευσης», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Το περιστατικό διερευνάται. Οι μαχητές απομακρύνθηκαν για να λάβουν ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο, οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν», προστίθεται.

12:50 «Γενναίους ηγέτες» αναζητά το Ισραήλ: Πώς σκοπεύουν να απαντήσουν στο Ιράν και τι προσδοκούν

Την ανάγκη να αλλάξει άρδην ο χάρτης της Μέσης Ανατολής, εκφράζει το Ισραήλ, με τους δημοσιογράφους της χώρας να μιλούν ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν χρειαστεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:43 Νέες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ενόψει της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν – «Όχι» Ευρωπαίων σε κλιμάκωση

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:36 Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στη Γάζα – Τουλάχιστον 33.797

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ πριν από έξι μήνες έφτασε τους 33.797, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Άλλοι 76.465 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 68 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 94, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τα αδιάκοπα ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

12:27 Κουτσούμπας: «Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ»

Σε νέα δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Σε αυτή επισημαίνει ότι: «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκουν τους λαούς μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, με την απροκάλυπτη ευθυγράμμιση μαζί της του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκουν τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά σε δύο ταυτόχρονους πολέμους, με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας.

Είναι προφανές ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η μάχη των ευρωεκλογών αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο χαρακτήρα. Πρέπει να αποδοκιμαστεί απ’ τον λαό το μπλοκ εκείνο των κομμάτων που σέρνουν την Ελλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η Φρεγάτα ‘Ύδρα’ από την Ερυθρά Θάλασσα».

12:17 «Στο χείλος του γκρεμού»: Ο Μπορέλ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και δήλωσε ότι ελπίζει η όποια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν να μην οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Το Σαββατοκύριακο η Τεχεράνη εξαπέλυσε καταιγισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, στην πρώτη της άμεση επίθεση από κράτος σε κράτος, μετά από χρόνια που κατηγορείται ότι διεξάγει πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Το Ιράν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν αντίποινα για το φονικό χτύπημα στις αρχές Απριλίου, το οποίο κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό, για το οποίο κατηγόρησε το Ισραήλ.

Το Reuters μεταδίδει ότι μιλώντας στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο Μπορέλ είπε: «Είμαστε στην άκρη του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν. Πρέπει να πατήσουμε τα φρένα και να κάνουμε όπισθεν».

Επισημαίνοντας αυτό που είπε ότι είναι μια «βαθιά διαίρεση» εντός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ, είπε ότι υπάρχει μια «πιο μετριοπαθής και λογική» παράταξη που ευνοεί τα αντίποινα με «έναν τρόπο που αποφεύγει την απάντηση στην απάντηση».

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ιράν, παρά το γεγονός ότι του έχει επιβάλει κυρώσεις.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να μη γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη και να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή», είπε. Ο ίδιος μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την Κυριακή.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 14:00 η ώρα το μεσημέρι, όπως προαναφέραμε.

12:07 Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η κλιμάκωση πρέπει να αποτραπεί

Η «αμυντική νίκη» απέναντι στο Ιράν πρέπει να διασφαλιστεί με διπλωματικά μέσα και όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Το Ισραήλ κέρδισε αμυντικά χάρη στην ισχυρή αεροπορική άμυνά του και στις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και αραβικών χωρών», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Τώρα πρέπει να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην περιοχή», είπε η Μπέρμποκ, η οποία πρόσθεσε πως μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν χθες, Κυριακή, και τον προειδοποίησε σαφώς εναντίον περαιτέρω κλιμάκωσης.

12:01 Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα

Με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:56 Ισραηλινοί εκπαιδευτικοί αιφνιδιάστηκαν από την απροσδόκητη επαναλειτουργία των σχολείων

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Ισραήλ αιφνιδιάστηκε μετά την αλλαγή πορείας της κυβέρνησης και την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα.

«Η απότομη απόφαση αργά το βράδυ αιφνιδίασε το εκπαιδευτικό σύστημα με πολλές δημοτικές αρχές να λένε ότι δεν θα είναι έτοιμες να εκτελέσουν δραστηριότητες τη Δευτέρα», αναφέρουν οι Times of Israel.

Η απόφαση να επαναλειτουργήσει το σχολικό σύστημα δείχνει ότι τα αντίποινα κατά του Ιράν μάλλον δεν είναι επικείμενα, σχολιάζει το Al Jazeera.

11:50 «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού», στο τέλος θα μείνουμε όλοι τυφλοί

Η φράση του τίτλου, που πολλοί αποδίδουν στον Γκάντι, είναι ένα σύνθημα του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος. Είχε ακουστεί πολύ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τότε που οι ΗΠΑ ξεκινούσαν τις μεγάλες εκστρατείες τους στο Αφγανιστάν και μετά στο Ιράκ, που είναι πλέον γνωστόν τοις πάσι πόσο καταστροφικά κατέληξαν.

Διαβάστε τη συνέχεια από το editorial του in εδώ

11:45 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συνομίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Αμιραμπντολαχιάν υπογράμμισε τις διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση δικαιοσύνης μετά τα «επιθετικά και εγκληματικά μέτρα» που έλαβε το Ισραήλ κατά την επίθεσή του την 1η Απριλίου στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας.

Σημείωσε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την καταδίκη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα μετά τα φονικά πλήγματα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας περιέγραψε περαιτέρω τη δράση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας ως απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στην πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

11:40 Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ μέχρι τις 21 Απριλίου

Η EasyJet αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ μέχρι τις 21 Απριλίου μετά την ιρανική επίθεση.

«Οι πελάτες των οποίων οι πτήσεις επηρεάζονται από το γεγονός αυτό έχουν λάβει ειδοποιήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη στιγμή της κράτησης. Η ασφάλεια και η προστασία των επιβατών και του πληρώματος είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας», αναφέρεται.

11:34 Ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ «θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα», σημειώνει αναλυτής

Αναλυτής του Ιράν λέει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι η κρίση Ιράν – Ισραήλ έχει τελειώσει και ότι η απειλή μιας περιφερειακής πυρκαγιάς παραμένει παρά την απουσία απάντησης στα ιρανικά πλήγματα.

«Είναι πολύ νωρίς, ωστόσο, για ανακούφιση: και τα δύο κράτη εξακολουθούν να κραδαίνουν τα σπαθιά τους και το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν με περισσότερα πλήγματα. Τα δύο κράτη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν κλιμακούμενα χτυπήματα που θα οδηγούσαν σε έναν επεκτεινόμενο πόλεμο που θα συμπαρέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα περιέκλειε ολόκληρη την περιοχή», γράφει στο Foreign Affairs, ο Αλί Βαέζ, διευθυντής του Iran Project στο International Crisis Group.

«Εάν το Ισραήλ απαντήσει με πλήγματα σε ιρανικό έδαφος, η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να εκτραχυνθεί. Τα δύο κράτη μπορεί να βρεθούν σε διαρκείς, άμεσες εχθροπραξίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες και θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ήδη επικίνδυνη περιοχή. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα», τονίζει.

11:25 Νέα συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου

Το Reuters αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί ξανά το πολεμικό συμβούλιο στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

11:16 Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ότι ο βορράς είναι «μια πολύ επικίνδυνη ζώνη μαχών»

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράεε προειδοποίησε τους κατοίκους της Γάζας ότι ο βορράς της Λωρίδας είναι «μια πολύ επικίνδυνη ζώνη μαχών» με ανάρτησή του στο X.

Ο ίδιος ζήτησε από τους αμάχους «να παραμείνουν στις ανθρωπιστικές περιοχές και τα καταφύγια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και να αποφύγουν να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας» για να «διασφαλίσετε την ασφάλειά σας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:07 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Ναμπλούς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στη Ναμπλούς, ο ένας σοβαρά και ο άλλος ελαφρά έως μέτρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις των IDF που έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή ενός κτιρίου.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι ένας σοβαρά τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ραφίντια της πόλης.

10:57 Ο ισραηλινός στρατός «εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή και να αξιολογεί την κατάσταση»

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι δεν θα αποσπαστεί από τον πόλεμο στη Γάζα μετά τα πρωτοφανή χτυπήματα του Ιράν.

«Ακόμα και ενώ δεχόμαστε επίθεση από το Ιράν, δεν έχουμε χάσει από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, την κρίσιμη αποστολή μας στη Γάζα να σώσουμε τους ομήρους μας από τα χέρια της πληρεξούσιας του Ιράν Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Περίπου 130 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των σορών 34 πιθανών νεκρών, παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, πρόσθεσε.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «ακόμη σε υψηλό συναγερμό και αξιολογεί την κατάσταση» μετά την επίθεση του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε το Ισραήλ κατά των «απερίσκεπτων» αντιποίνων, σημειώνοντας ότι θα επισύρουν «αποφασιστική και πολύ ισχυρότερη απάντηση».

10:48 Καμία πτήση της KLM από ή προς το Ισραήλ μέχρι την Τρίτη

Εκπρόσωπος του ολλανδικού βραχίονα του ομίλου αεροπορικών εταιρειών Air France KLM δήλωσε ότι ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι την Τρίτη.

Η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε αναταραχή στη Μέση Ανατολή από τότε που το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας μόνο μέτριες ζημιές ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου.

10:38 Αναφορές για τραυματίες μετά από νέο ισραηλινό χτύπημα στον νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον εννιά άτομα τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινό χτύπημα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν σπίτι σε χωριό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:29 Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία καλούν το Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανησυχούμε όλοι για μια πιθανή κλιμάκωση», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση BFM και το ραδιόφωνο RMC.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, λέγοντας ότι η κίνηση της Τεχεράνης ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία και ότι η εστίαση θα πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Αν βρίσκεστε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, σκέφτεστε πολύ σωστά, ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό και αυτοί το κάνουν. Αλλά τους προτρέπουμε να μην κλιμακώσουν», δήλωσε ο Κάμερον στο Sky News τη Δευτέρα.

«Διπλή ήττα του Ιράν»

«Από πολλές απόψεις, αυτή ήταν μια διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία και αποκάλυψαν στον κόσμο ότι είναι η κακόβουλη επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να το κάνει αυτό. Έτσι, η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα».

Ο Κάμερον θα φτάσει στο Ισραήλ την Τετάρτη, για την τρίτη επίσκεψή του από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

10:20 Το MEGA στη Μέση Ανατολή: Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν, το Ισραήλ ετοιμάζεται να μπει στη Ράφα

Το MEGA και ο απεσταλμένος του στο Ισραήλ, Μαρίνος Αλειφέρης καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ το Ιράν.

Η προαναγγελθείσα επίθεση της Τεχεράνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου από το έδαφος του Ιράν, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Υεμένης.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 drones και βαλλιστικοί πύραυλοι απογειώθηκαν από τα ιρανικά εδάφη με κατεύθυνση στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ.

Οι κάτοικοι του Ισραήλ παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα χθες, Κυριακή, το πολεμικό συμβούλιο, το οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί ο τρόπος και η χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης, παρουσιάζεται μεγάλη κινητικότητα στα νότια του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, από το Ισραήλ ζητήθηκε να δημιουργηθούν δύο ακόμα ταξιαρχίες και ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να επιχειρήσει στην πόλη της Ράφα, στη νότια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

10:15 Ο Κάμερον φάνηκε να παραδέχεται ότι το Ιράν είχε δικαίωμα να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού, αλλά αμφισβήτησε την κλίμακα των χτυπημάτων

Μιλώντας στο Sky News, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον ρωτήθηκε αν το ΗΒ θα είχε προβεί σε αντίποινα αν ένα από τα διπλωματικά του κτίρια είχε πληγεί σε άλλη χώρα, όπως το ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Ο ίδιος φάνηκε να παραδέχθηκε ότι το Ιράν είχε «κάποιο δικαίωμα» να απαντήσει στην καταστροφή του διπλωματικού του κτιρίου στη Δαμασκό, η οποία θεωρείται ευρέως ότι έγινε από το Ισραήλ, αλλά αμφισβήτησε την κλίμακα της απάντησης της Τεχεράνης λόγω της πιθανότητας να προκαλούσε θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ επέδειξε «ορθή κρίση» επιτιθέμενο στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Συρία και σκοτώνοντας ανώτερους Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε:

«Μπορώ να καταλάβω απόλυτα την απογοήτευση που νιώθουν οι Ισραηλινοί όταν κοιτάζουν τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης και βλέπουν τα τρομερά πράγματα που έχουν κάνει σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που παρέχουν στη Χαμάς, και φυσικά η Χαμάς ήταν υπεύθυνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και από εκεί ξεκινούν όλα αυτά. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε πλήρως την απογοήτευση».

10:05 Η αεροπορική υπηρεσία της ΕΕ παρακολουθεί στενά τον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή «για να αξιολογήσουν τυχόν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των φορέων εκμετάλλευσης αεροσκαφών της ΕΕ και να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση κατά περίπτωση».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:00 Το Ισραήλ απελευθέρωσε δύο γιατρούς ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου που κρατούνταν για 50 ημέρες

Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν δύο γιατρούς ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) μετά την κράτησή τους για 50 ημέρες, όπως ανέφερε η PRCS σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γιατροί συνελήφθησαν σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια αποστολής για την απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ, σημείωσε η PRCS.

Η τύχη άλλων έξι μελών του προσωπικού της PRCS που συνελήφθησαν από το Ισραήλ είναι ακόμη άγνωστη, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

09:45 Νεαρό κορίτσι πυροβολήθηκε στο πρόσωπο καθώς η οικογένειά της προσπαθούσε να επιστρέψει στη βόρεια Γάζα

Παλαιστίνια μητέρα αποχαιρετά τη μικρή της κόρη αφού μια σφαίρα που έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις την βρήκε στο πρόσωπό της, σύμφωνα με πλάνα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Παλαιστίνια φωτογράφος Ατία Νταργουίς.

Η μητέρα του κοριτσιού φαίνεται να κλαίει και να αγκαλιάζει το νεκρό παιδί της.

Η δολοφονία του κοριτσιού συνέβη καθώς η οικογένειά της ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν επιχειρούν να φτάσουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα.

09:37 «Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν μπορούν να υποστηρίξουν ότι πέτυχαν νίκη» και να μην υπάρξει κλιμάκωση

Οι αναλυτές σε παγκόσμιο επίπεδο συζητούν αν η επίθεση του Ιράν ήταν διαβαθμισμένη για να προκαλέσει πραγματική καταστροφή στο Ισραήλ ή για να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό μετά τις υποσχέσεις για εκδίκηση, αποφεύγοντας παράλληλα έναν νέο μεγάλο πόλεμο.

«Νομίζω ότι οι Ιρανοί έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα πολύ, πολύ ισχυρό, πολυεπίπεδο αντιπυραυλικό σύστημα, και πιθανώς έλαβαν υπόψη τους ότι δεν θα υπάρξουν πολλές απώλειες», δήλωσε η Σίμα Σινέ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Μοσάντ στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ.

Το Ιράν κατάφερε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ του να ανταποδώσει δημοσίως το χτύπημα στη Δαμασκό και να αποφύγει να προκαλέσει περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική δράση, τουλάχιστον αρχικά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση, δήλωσε η Μόνα Γιακουμπιάν, αντιπρόεδρος του Κέντρου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ.

«Και οι δύο (σ.σ. το Ιράν και το Ισραήλ) είναι σε θέση σε αυτό το σημείο να διεκδικήσουν τη νίκη και να κατέβουν από τον γκρεμό, ιδίως από τη στιγμή που δεν σκοτώθηκαν Ισραηλινοί πολίτες», δήλωσε η Γιακουμπιάν.

Γράφημα του Al Jazeera για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ:

Πηγή: Al Jazeera

09:28 Το Ιράν ξανανοίγει αεροδρόμια στην Τεχεράνη

Το Ιράν επανεκκίνησε τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Ιμάμ Χομεϊνί και του αεροδρομίου Μεχραμπάντ στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Οι αρχές είχαν κλείσει τα αεροδρόμια την Κυριακή πριν εξαπολύσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

09:18 Έτοιμο για χερσαία επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ – Το Ιράν δεν δείχνει να επιθυμεί κλιμάκωση εκτός αν προκληθεί

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:09 Η Ολλανδία παίρνει μέτρα για τους διπλωμάτες της σε Ιράν και βόρειο Ιράκ

Η ολλανδική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, θα παραμείνει κλειστή για το κοινό, με τους αξιωματούχους να επικαλούνται προληπτικά μέτρα λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Το ολλανδικό γενικό προξενείο στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, θα παραμείνει επίσης κλειστό.

«Οι διπλωματικές αποστολές στην Τεχεράνη και το Ερμπίλ θα συνεχίσουν να εκτελούν τα υπόλοιπα καθήκοντά τους στο μέτρο του δυνατού, με την ασφάλεια του προσωπικού να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο ανακοίνωσε το κλείσιμο των διπλωματικών κτιρίων λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

08:59 Νεκρό βρέφος στη βόρεια Γάζα παρά τις συγκλονιστικές προσπάθειες των γιατρών

Γιατροί και νοσηλευτές επιχείρησαν να σώσουν τη ζωή βρέφους, η μητέρα του οποίου σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη βόρεια Γάζα.

Αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι δυστυχώς το μωρό δεν τα κατάφερε.

08:49 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν τέμενος στη Νουσεϊράτ

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και τέμενος στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ισοπεδώνοντάς το, ενώ βομβάρδισαν και πύργο με κατοικίες στην ίδια περιοχή.

08:44 Επικοινωνία Ρωσίας – Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Η Ρωσία μίλησε με το Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την Κυριακή, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και οι επικίνδυνες νέες προκλητικές ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, η πρέσβειρα του Τελ Αβίβ στη Ρωσία, Σιμόνα Χαλπερίν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε ότι το Ισραήλ αναμένει από τη Ρωσία να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ιράν.

08:40 Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Ισραήλ παραμένει αναποφάσιστο για το πώς θα απαντήσει στο Ιράν

Η Γιολάντι Νελ μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ για το BBC: «Στο Ισραήλ, τα σχολεία έκλεισαν για τα παιδιά και οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίστηκαν σε μέγεθος ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας λίγο πριν από την εκτόξευση από το Ιράν περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η χαλάρωση των περιορισμών αντανακλά την άποψη του στρατού ότι η απειλή ενός νέου κύματος επιθέσεων έχει παρέλθει.

Μετά από τρεις ώρες διαβουλεύσεων, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν κατέληξε χθες σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει στις ιρανικές επιθέσεις. Λέγεται ότι τάσσεται υπέρ των αντιποίνων, αλλά είναι διχασμένο ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα που θα πρέπει να λάβει. Ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να επεξεργάζεται επιλογές.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι όλα τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι κρουζ που εκτόξευσε το Ιράν καταρρίφθηκαν εκτός του εναέριου χώρου του με τη βοήθεια των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ιράν επέμεινε ότι ειδοποίησε τις γειτονικές χώρες, και τις ΗΠΑ, 72 ώρες πριν από το σχέδιό του να εξαπολύσει τα πλήγματα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αμφισβητούν τον χρόνο και λένε ότι ο στόχος ήταν να προκληθούν σημαντικές ζημιές, μεταξύ άλλων και σε μια σημαντική ισραηλινή αεροπορική βάση».

08:35 Το μήνυμα της Τεχεράνης μέσω της επίθεσης – Πώς θα ανταποδώσει το Ισραήλ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ το Ιράν, ως απάντηση το ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:29 Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ: Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επανεκκινήσουν σταδιακά τη λειτουργία τους

Το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους στα περισσότερα μέρη της χώρας μετά τις νέες οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF το βράδυ της Κυριακής.

Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά και σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών αρχών και των επικεφαλής των ιδρυμάτων.

Στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας και στις κοινότητες στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα επανεκκινήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

08:25 Αναφορές από τον Λίβανο: Το Ισραήλ επιτέθηκε ξανά στον νότο

Σύμφωνα με αναφορές από τον Λίβανο, το Ισραήλ χτύπησε στόχους στο νότιο τμήμα της χώρας.

08:20 Γιατί δεν έχει μιλήσει ακόμη ο Ερντογάν για την ιρανική επίθεση;

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ προκάλεσε παγκόσμιο ντόμινο αντιδράσεων, αλλά παράλληλα κατέγραψε και μία αξιοσημείωτη «ηχηρή» σιωπή και απουσία θέσης από την Άγκυρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:15 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συμμετάσχει σε μια ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως με θέμα τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και την Κίνα να χαρακτηρίζει την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο που πυροδότησε την ένταση ως «εξαιρετικά φαύλου χαρακτήρα»
  • Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε για να συζητήσει την απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν, αλλά διχάστηκε σχετικά με το πώς και πότε να απαντήσει, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, σκοτώνοντας πέντε Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και τραυματίζοντας πέντε στο Χαν Γιουνίς. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έξι επιθέσεις στον καταυλισμό τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 200
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συνέλαβαν οκτώ άτομα

08:10 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στα γραφεία των Boeing, Elbit στη Μελβούρνη

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε όλη τη Μελβούρνη, μεταξύ άλλων έξω από ένα εργοστάσιο της Boeing και στα σκαλιά του πολιτειακού κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Διαδηλωτές έξω από το Βικτωριανό κοινοβούλιο στο κέντρο της Μελβούρνης διαδήλωσαν κατά της σύμβασης της πολιτειακής κυβέρνησης με την Elbit Systems.

«Ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Elbit που σκότωσαν την Αυστραλή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση Ζόμι Φράνκομ και τους συναδέλφους της», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων Σαμάνθα Ράτναμ.

«Και είναι τα όπλα της Elbit που συνεχίζουν να σκοτώνουν χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

Μια ξεχωριστή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επίσης έξω από ένα εργοστάσιο της Boeing κοντά στο λιμάνι της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με κατάλογο εταιρειών που δημοσίευσε η American Friends Service Committee, η Boeing προμηθεύει το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και βόμβες, μεταξύ άλλων όπλων.

Το Νομικό Κέντρο Ακτιβιστών της Μελβούρνης δήλωσε ότι αρκετά άτομα συνελήφθησαν στη διαμαρτυρία στην Boeing και ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε «δυσανάλογη και υπερβολική βία».

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:00 Το Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει τους ιρανικούς πυραύλους, αλλά πόσο του κόστισε αυτό;

Η μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου (13/4) και Κυριακής (14/4) στο Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τα εξελιγμένα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:53 Η ανάρτηση εκπροσώπου των IDF για την αναχαίτιση κι άλλου drone

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράεε δημοσίευσε στο X ότι οι Ισραηλινοί αναχαίτισαν ένα ακόμη drone.

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Αντράεε, αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ένα drone που πετούσε στο ισραηλινό έδαφος από τα ανατολικά.

Ο εκπρόσωπος των IDF έγραψε ότι δεν αποτελούσε απειλή, αλλά δεν ανέφερε ποιος πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνος για την πτήση του drone.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:47 Οι αγορές «ζυγίζουν» τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή – Το στοίχημα των επομένων ημερών

Πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας και άνοδος στην τιμή του χρυσού, είναι δύο από τις αναμενόμενες επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά το στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, και καθώς δεν έχει ακόμα διαφανεί πώς θα απαντήσει το Τελ Αβίβ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:40 Η Ambrey λέει πως το Ισραήλ αναχαίτισε UAV που εξαπολύθηκε «από την Υεμένη»

Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναχαίτισαν σε μικρή απόσταση από την Εϊλάτ τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατ’ αυτήν εξαπολύθηκε από την Υεμένη.

Ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε άνευ προηγουμένου επίπεδα παρεμβολών στα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification Systems, AIS) των πλοίων στα ανοικτά της Εϊλάτ και της γειτονικής Άκαμπα (Ιορδανία) χθες, κάτι που απέδωσε στην πολύ αυξημένη χρήση «συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες μέσω X πως κορβέτα κλάσης Saar-6 «αναχαίτισε επιτυχώς UAV το οποίο πλησίαζε την ισραηλινή επικράτεια από νοτιοανατολική κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας το σύστημα άμυνας C-Dome».

Το C-Dome είναι η ναυτική εκδοχή του χερσαίου συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», σε χρήση για πάνω από μια δεκαετία προκειμένου να αναχαιτίζονται ιδίως ρουκέτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του από ισραηλινή κορβέτα έγινε μόλις την περασμένη Τρίτη, για να καταρριφθεί «ύποπτο» αντικείμενο που «παραβίασε» τον ισραηλινό εναέριο χώρο, επίσης κοντά στην Εϊλάτ. Δεν διευκρινίστηκε επίσημα τι ήταν το «ύποπτο» αντικείμενο, πάντως ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ήταν drone.

Η Εϊλάτ γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων των Χούθι, που λένε πως δρουν εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι εκτόξευσαν τον Φεβρουάριο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του λιμένα στρατηγικής σημασίας, που πάντως αναχαιτίστηκαν. Συμμετείχαν επίσης στην άνευ προηγουμένου επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

07:34 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν οκτώ Παλαιστίνιους σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν οκτώ άτομα σε πρωινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Έξι άτομα συνελήφθησαν σε επιδρομές κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, ενώ δύο συνελήφθησαν από την Καφρ Νίμα, δυτικά της Ραμάλας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας από τους άνδρες που συνελήφθησαν στην Καφρ Νίμα ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες, γράφει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Καλκίλια, στην πόλη Γιάτμα, νότια της πόλης Ναμπλούς και στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της πόλης Χεβρώνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Μπέιτ Ουμάρ, με τις ισραηλινές δυνάμεις να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, βομβών κρότου και δακρυγόνων.

07:25 Η Γαλλία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους λατρείας και σχολεία της εβραϊκής κοινότητας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες Κυριακή εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πέσαχ, του εβραϊκού Πάσχα.

Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία, «στατική και ορατή», δυνάμεων επιβολής της τάξης μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».

Καθώς πλησιάζει το Πέσαχ (22η-30ή Απριλίου), τους κάλεσε ακόμη να δώσουν ιδιαίτερη «προσοχή» στις λειτουργίες και στις συγκεντρώσεις που «παραδοσιακά» συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών απαίτησε να υπάρχουν μπροστά σε εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία ήδη από σήμερα «συστηματικά στατικοί φρουροί τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών».

Επιπλέον ο Ζεράλντ Νταρμανέν ζήτησε να γίνονται «τακτικά διελεύσεις δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής» μπροστά σε «εξειδικευμένα καταστήματα» της εβραϊκής κοινότητας.

Έλαβε τις αποφάσεις αυτές εξαιτίας του «πολύ υψηλού επιπέδου τρομοκρατικής απειλής», της «διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των ενεργειών αντισημιτικού χαρακτήρα» στη Γαλλία, καθώς και της συνέχισης «των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο», πάνω απ’ όλα «της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ» το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, εξήγησε στο έγγραφό του.

07:18 Παραμένει ο κίνδυνος για περιφερειακή πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Ιράν, με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή να κινδυνεύει να κατρακυλήσει σε μια περιφερειακή πολεμική σύγκρουση.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024