Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πώς σκοπεύουν να απαντήσουν στο Ιράν και τι προσδοκούν

Ισραήλ: Πώς σκοπεύουν να απαντήσουν στο Ιράν και τι προσδοκούν

Μυρίζει μπαρούτι η Μέση Ανατολή

Την ανάγκη να αλλάξει άρδην ο χάρτης της Μέσης Ανατολής, εκφράζει το Ισραήλ, με τους δημοσιογράφους της χώρας να μιλούν ακόμη και για Γ’ παγκόσμιο πόλεμο αν χρειαστεί.

Αυτό που προσδοκούν είναι να δημιουργηθεί μία νέα Μέση Ανατολή.

Για να το κάνουν όμως αυτό, αναζητούν «γενναίους ηγέτες» ως συμμάχους.

Το  πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου έχει εκπονήσει σχέδια για να πάρει εκδίκηση από το Ιράν, την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες κρατούν την ανάσα τους για να δουν αν θα ξεσπάσει ένας «ανεξέλεγκτος πόλεμος στη Μέση Ανατολή».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που κυριαρχεί είναι  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φοβάται μια «καταστροφική κλιμάκωση» εάν το Ισραήλ αποφασίσει να ανταποδώσει το χτύπημα στο Ιράν μετά την πρωτοφανή αεροπορική επίθεση του Σαββάτου.

Οι ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία αλλά την έχασαν

Η καθημερινή εφημερίδα Israel Hayom, επισημαίνει σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους που επικαλείται ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν, παρά τις συστάσεις των ΗΠΑ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στους συμμάχους του Ισραήλ, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε στείλει σαφές μήνυμα στο Ιράν: «Μην το κάνεις», αλλά το έκαναν».

«Χθες ήταν η ευκαιρία της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποδείξει στον κόσμο ότι παραμένει συνεπής στο μήνυμά της όσον αφορά την Ισλαμική Δημοκρατία. Παρόλα αυτά, ακόμη και τώρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση εναντίον του Ιράν» λέει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη στείλει μήνυμα στο Νετανιάχου σχετικά με την στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που το Ισραήλ απαντήσει στο Ιράν

Στην συνέχεια η εφημερίδα κάνει αναφορά στους συμμάχους και στην βοήθειά τους, να αναχαιτίσουν τους πυραύλους του Ιράν.

«Το Ιράν ήταν πιθανότατα απροετοίμαστο για τη στρατηγική και διπλωματική συμμαχία της Δύσης και των αραβικών χωρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος συνεργάστηκαν με το Ισραήλ για την αναχαίτιση ιρανικών UAV και πυραύλων. Αυτή η συμμαχία και η συνεργασία είναι πραγματικά ιστορική και δείχνει στο Ιράν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ισραηλινά και δυτικά αντίμετρα. Το Ιράν έδειξε επίσης ότι αποτελεί απειλή για την αραβική περιοχή, δείχνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται ότι οι γείτονες του Ισραήλ θα μπορούσαν να βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά της εκστρατείας αντιποίνων τους» λένε χαρακτηριστικά.

«Η ιδέα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου ακούγεται τρομακτική…»

Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα: «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν- πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ ισλαμιστών φονταμενταλιστών που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής ενάντια στις δυτικές συμμαχίες. Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να ανταποδώσει αντίποινα στην ιρανική επιθετικότητα, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν μπορούν να κάθονται στο περιθώριο ενώ εμείς το κάνουμε» τονίζουν με νόημα.

Επίσης λένε «τώρα είναι η ώρα για μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα Μέση Ανατολή, μια Μέση Ανατολή που μπορεί να απαλλαγεί από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία- χρειάζεται απλώς γενναίους ηγέτες που μπορούν να δείξουν στην Ισλαμική Δημοκρατία ότι οι απειλές και η τρομοκρατία τους δεν θα γίνουν ανεκτές».

Μάλιστα το πάνε και… πολλά βήματα παραπέρα υποστηρίζοντας  ότι: «η ιδέα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου ακούγεται τρομακτική, αλλά η νύχτα της επίθεσης στο Ισραήλ απέδειξε ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ενωμένο δυτικό μέτωπο».

Το άρθρο της εφημερίδας καταλήγει με ένα μήνυμα στις ΗΠΑ: «Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν την ευθύνη να σταθούν απερίφραστα πίσω από το Ισραήλ και να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο στο πλευρό της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή που ανέχθηκε την επιθετικότητα του Ιράν για πάρα πολύ καιρό. Αυτή είναι η ώρα για μια γενναία ηγεσία που θα δείξει στην Ισλαμική Δημοκρατία τι σημαίνει πραγματικά το «Μη»».

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την Δύση

Δύση και ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού».

Δυτικοί και ΟΗΕ ανησυχούν

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στο NBC ότι η Αμερική παρασύρεται απευθείας στο χάος της Μέσης Ανατολής. Όπως είπαν ανησυχούν ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να είναι «φρενήρης» ή «καταστροφικά κλιμακούμενη».

Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια αντεπίθεση κατά του Ιράν, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Ιράν να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσω των πληρεξουσίων του θα προκαλέσει απάντηση. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αν το Ιράν ή οι πληρεξούσιοι του αναλάβουν δράση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή περαιτέρω δράση εναντίον του Ισραήλ, το Ιράν θα θεωρηθεί υπεύθυνο», δήλωσε.

Τα σχέδια εκδίκησης του Ισραήλ

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Κυριακή: «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες του σχεδίου του Ισραήλ, ωστόσο τόνισε ότι το: «νόμιμο δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα» εν μέσω αυξανόμενων φόβων για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ισραηλινό κανάλι 12 δήλωσε ότι ένας ανώνυμος αξιωματούχος από τη σύνοδο κορυφής αποκάλυψε ότι η χώρα έχει ορκιστεί να ξεκινήσει μια «σημαντική απάντηση». Αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι σχετικά με την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε επίθεσης.

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωμένο πόλεμο με το Ιράν. Αλλά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος από το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε:  «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει μια τόσο μεγάλη επίθεση πάνω από το Ισραήλ χωρίς κάποιου είδους απάντηση είτε είναι μικρή είτε μεγάλη».

Ωστόσο τα σχέδια του Ισραήλ για το Ιράν παραμένουν αίνιγμα, ενισχύοντας τους φόβους των δυτικών ηγετών για έναν αποκαλυπτικό ολοκληρωτικό πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024