Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Το μήνυμα της Τεχεράνης μέσω της επίθεσης - Πώς θα ανταποδώσει το Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Το μήνυμα της Τεχεράνης μέσω της επίθεσης – Πώς θα ανταποδώσει το Ισραήλ

Το Ιράν διαμηνύει ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος αλλιώς θα εμπλακούν άμεσα, εκτιμά ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ το Ιράν, ως απάντηση το ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

«Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα Ουκρανίας και Γάζας ίσως την καταστήσουν ανίσχυρη μελλοντικά»

Η προαναγγελθείσα επίθεση της Τεχεράνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ του Σαββάτου από το έδαφος του Ιράν, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Υεμένης. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 drones και βαλιστικοί πύραυλοι απογειώθηκαν από τα ιρανικά εδάφη με κατεύθυνση στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ, αλλά και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Την ίδια στιγμή το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί ο τρόπος και η χρονική στιγμή.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν είναι δεδομένη αλλά «το θέμα είναι πώς θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή κάποιο στόχο εκτός Ιράν; Ο τρόπος που έγινε η επίθεση αυτή από το Ιράν επιχειρησιακά προκαλεί κάποια ερωτήματα».

Το μήνυμα του Ιράν

«Ο τρόπος που το έκανε το Ιράν ήταν γιατί ήθελε να δείξει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο, αφετέρου μπορεί κανείς να εικάσει ότι όλες οι προειδοποιήσεις πριν την επίθεση εξυπηρετούν όποιον θέλει να τελειώσει αυτό τον πόλεμο. ήταν κατά κάποιο τρόπο προειδοποιητικό».

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Έγινε μία επίθεση από την Τεχεράνη, όχι κάποιον τρίτο. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο Ισραήλ: ‘τελείωσε τον πόλεμο, αλλιώς θα εμπλακούμε άμεσα’».

Όσο για τον ρόλο της Δύσης, εκτίμησε ότι Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθώς τα δύο ανοιχτά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας μπορούν να την καταστήσουν ανίσχυρη μελλοντικά.

«Η Δύση έχει δύο μέτωπα ανοιχτά, τη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει δύο ανοιχτά μέτωπα. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024