Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μεταδίδει το ABC - Βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μεταδίδει το ABC – Βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Αναφορές ότι ξεκίνησε η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Οι IDF σκότωσαν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις στη Ράφα, στη νότια Γάζα, συναγερμός σήμανε στη Μέση Ανατολή νωρίς το πρωί της Παρασκευής, όταν μεταδόθηκε ότι πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτική βάση στο Ιράν. Καταρρίφθηκαν drones, δεν έχει γίνει «επίθεση με πυραύλους ως τώρα», απάντησε η Τεχεράνη με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο μεταξύ δεν ενέκρινε την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος ψήφισαν 12 από τις 15 χώρες, δύο απείχαν και οι ΗΠΑ καταψήφισαν την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης, με το βέτο να γκρεμίζει για ακόμα μια φορά τα όνειρα εκατομυρρίων Παλαιστινίων.

Υπάρχει μεγάλος φόβος στο γραφείο του Νετανιάχου, πως η έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα καταλήξει σε εντάλματα σύλληψης για τον ίδιο, υπουργούς και στρατιωτικούς. Συγκλήθηκε μάλιστα έκτακτη σύσκεψη επί του θέματος.

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

08:20 Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

07:35 Al Jazeera: Μια επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος κινδυνεύει να πυροδοτήσει ευρύτερες συγκρούσεις

Δεν είναι ακόμη σαφές αυτή την ώρα αν οι Ιρανοί έγιναν στόχος των Ισραηλινών σε αντίποινα, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα προσθέτοντας ότι αν οι Ισραηλινοί επιλέξουν να επιτεθούν στους Ιρανούς στο δικό τους έδαφος,  θα μπορούσε να σημαίνει μια επέκταση σε μια περιφερειακή σύγκρουση.

Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ συμμετέχει ενεργά σε αεροπορικές επιδρομές τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο. Αλλά ποτέ δεν σχολίασαν πραγματικά τις δραστηριότητές τους στη Συρία, από όπου ξεκίνησαν όλα αυτά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Και το ακούσαμε αυτό και από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ.

Κατηγορούν το Ιράν για όλη τη δραστηριότητα που βλέπουμε στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Έτσι, αν αληθεύει – αν υπάρξει αυτή την ώρα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν, σε ιρανικό έδαφος – αυτό θα σήμαινε κάποιου είδους μεγαλύτερης διάχυσης σε μια σύγκρουση καταλήγει το μέσο.

07:29 Εκπρόσωπος Ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος: Καταρρίψαμε drones

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

07:20 IRNA: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μεγάλη ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

07:00 «Το Ισραήλ είχε ενημερώσει την Τρίτη τις ΗΠΑ ότι θα χτυπήσει τις επόμενες μια με δύο ημέρες»

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ την Τρίτη ότι θα ανταποδώσει το χτύπημα του Ιράν τις προσεχείς ημέρες. «Δεν ενθαρρύναμε την απάντηση» είπε ο ίδιος αξιωματούχος

06:50 Δεν σημειώθηκαν επεισόδια πάνω από το Ισφαχάν λέει η Τεχεράνη

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν συνέβη τίποτα ασυνήθιστο στον ουρανό πάνω από το Ισφαχάν και ότι οι αναφορές για χτύπημα στο Ιράν δεν ήταν τίποτα περισσότερο από προπαγάνδα των ισραηλινών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Αρνήθηκαν επίσης ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Η κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι τίποτα δεν συμβαίνει στην πόλη και ότι κάθε αντίθετη αναφορά ήταν ψευδής.

06:27 Κανένα σχόλιο προς το παρόν από τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση στο Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θ’ ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

06:20 «Απόλυτα ασφαλείς» οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

06:15 Απειλή για βόμβα σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Στις 03:15 άγνωστος τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση και έδωσε χρονικό περιθώριο δυο ωρών προκειμένου να εκκενωθεί ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας όπου μένουν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί έκρηξη.

06:09 Αντικρούει το Ιράν τις πληροφορίες για πυραυλική επίθεση

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

06:00 Αλμα στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά πάνω από 3%, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς μεταδίδονται από διάφορες πηγές ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξήθηκε κατά 3,66% στα 85,76 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent αυξήθηκε κατά 3,44%, στα 90,11 δολάρια.

05:30 Βομβαρδισμοί στη νότια Συρία

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν πριν τα ξημερώματα στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής ειδησεογραφικού ιστότοπου της περιοχής, την ώρα που μεταδίδονται πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις «ισχυρές εκρήξεις» στο Ιράν.

«Πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί εναντίον θέσης ραντάρ του συριακού στρατού στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουέιντα», εξήγησε ο Ραγιάν Μαρούφ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει από ποιον.

ο5:15 Αναστολή πτήσεων στο Ιράν

Ολες οι εμπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

05:08 Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες».

Σύμφωνα με το CNN, έκρηξη ακούστηκε στην ιρανική πόλη Ghahjaworstan, βορειοδυτικά της Ισφαχάν, αναφέρει το FARS, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

«Η Ghahjaworstan βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Ισφαχάν και στην όγδοη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Στρατού», σημειώνει το FARS news.

Το ιρανικό Press TV μετέδωσε, επίσης, ότι ακούστηκε έκρηξη κοντά στο κέντρο της πόλης.

04:20 Το Ισραήλ θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν τις αμερικανικές ανησυχίες για την επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, που η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να «λάβει υπόψη» και να συζητήσει περαιτέρω, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας πως θα οργανωθεί νέα συζήτηση «σύντομα».

«Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στον κοινό στόχο (…) η Χαμάς να ηττηθεί στη Ράφα», σημειώνει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, που διευκρινίζει πως τη συζήτηση του «συμβουλίου στρατηγικού διαλόγου» συγκάλεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, για να συζητηθεί κυρίως η «άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πυραύλους και drones» το Σαββατοκύριακο.

03:50 Μακελειό με δεκάδες νεκρούς σε επιθέσεις του ISIS

Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 20 σύρους στρατιωτικούς και μαχητές πιστούς στη Δαμασκό σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεκαέξι μέλη του τακτικού στρατού και μαχητές φιλοκυβερνητικών οργανώσεων σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ εναντίον οχήματος των ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς», ανέφερε η ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Αλλοι «τέσσερις σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε άλλη επίθεση του ΙΚ εναντίον βάσης κοντά στην Μπουκάμαλ», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

03:19 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λογόκρινε φωτογραφίες του Al Mayadeen από τη Γάζα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «κατέβασε» 14 φωτογραφίες από τη Γάζα οι οποίες περιέγραφαν την δύσκολη, γεμάτη πόνο και θάνατο ζωή των κατοίκων της πολύπαθης πόλης. Εκπρόσωπος του καναλιού και ιστότοπου δήλωσε πως οι φωτογραφίες είχαν κατατεθεί εντός των ημερομηνιών της έκθεσης. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ενημερώθηκαν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε αρκετό χρόνο να εξετάσει τις φωτογραφίες πριν την έκθεση.

Σε διπλανή αίθουσα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Όταν προσπάθησαν να δείξουν τις εικόνες σε οθόνη ασκώντας κριτική στην λογοκρισία εναντίον τους, οι υπεύθυνοι της αίθουσας έκοψαν την εικόνα.

Η πρόσκληση των διοργανωτών αφορούσε την παρουσιάση φωτογραφιών που δείχνουν τις επιπτώσεις του πολέμου, ιδιαίτερα στα παιδιά της Γάζας και προβάλλουν τις εκτεταμένες καταστροφές, την κατάσταση των νοσοκομείων της Γάζας και άλλα.

03:05 Η  Επιτροπή Υποθέσεων Παλαιστινίων Κρατουμένων εξέδωσε ανακοίνωση που περιγράφει τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων

Ο συνήγορος της Επιτροπής επισκέφθηκε πολλούς κρατούμενους στις φυλακές Ρεμόν και όλοι τους επιβεβαίωσαν τη δυσκολία των συνθηκών καθημερινής ζωής που τους επιβλήθηκαν, καθώς οι συνθήκες κράτησης έγιναν ανυπόφορες:

Έχουν δικαίωμα προαυλισμού μόλις για μία ώρα και όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να βρίσκονται έξω από τα δωμάτια. Οι τιμωρίες και τα πρόστιμα επιβάλλονται στους κρατούμενους σε καθημερινή βάση και κλείνουν πτέρυγες της φυλακής. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται από τις 6:00 μ.μ. έως τις 10:00 μ.μ. Παροχή νερού υπάρχει μόλις μία ώρα ημερησίως.

Καταγγέλεται η κακή ποιότητα και ποσότητα φαγητού. Τα δωμάτια περιγράφονται ως «στενά, που περιέχουν 10-12 κρατούμενους και κάθε δωμάτιο έχει μόνο τέσσερα κρεβάτια». Κάθε κρατούμενος έχει μόνο τα ρούχα που φοράει, ένα κάλυμμα και ένα στρώμα. Κάθε δωμάτιο διαθέτει ένα ποτήρι με σαμπουάν. Σε κάθε δωμάτιο παρέχεται μία οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα για όλους τους κρατούμενους κάθε μήνα.

Η πλειονότητα των κρατουμένων είναι δεμένοι από τα χέρια ή τα πόδια ή χειροπόδαρα. Οι κρατούμενοι εμποδίζονται να στέκονται στην αυλή και αναγκάζονται να περπατούν για μια ώρα. Οι κρατούμενοι στερούνται ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων. Οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια είναι σταθερή πολιτική που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση.

03:00 To Ιράν διαψεύδει πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας της Ντιμόνα ήταν ανάμεσα στους στρατιωτικούς στόχους του

Πηγές μου μίλησαν στο Mehr τόνισαν ότι όλες οι περιοχές στα κατεχόμενα εδάφη βρίσκονται εντός του βεληνεκούς βολής του Ιράν, «αλλά ο αντιδραστήρας «Dimona» δεν ήταν μεταξύ των στόχων του».

«Η είδηση της ισραηλινού Maariv ότι ο αντιδραστήρας «Ντιμόνα» ήταν ένας από τους στόχους του Ιράν στο χτύπημα είναι ψευδής και αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ», ανέφεραν την Πέμπτη τοπικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ενημερωμένες πηγές (σ.σ. Αργότερα μαθεύτηκε πως η πηγή ήταν ο στρατηγός Ραμεζάν Σαρίφ εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης).

Την Τετάρτη, ο Ori Vialkov, ερευνητής που ειδικεύεται στους πολέμους του Ισραήλ, δήλωσε στη Maariv ότι «η ανάλυση δορυφορικών εικόνων χαμηλής ποιότητας αποκάλυψε ότι υπήρξε τουλάχιστον ένα χτύπημα σε ένα από τα κτίρια του πυρηνικού αντιδραστήρα της Ντιμόνα και έως και δύο χτυπήματα στην περιοχή του ως αποτέλεσμα του ιρανικού χτυπήματος».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι αποκάλυψε την Πέμπτη ότι «περισσότερες από 10 χώρες προσπάθησαν, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογικές τους δυνατότητες, να ματαιώσουν την επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση», αλλά απέτυχαν».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες με όλες τις δυνατότητές τους, καθώς και η Γαλλία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένα περιφερειακά κράτη, συμμετείχαν στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν προς ισραηλινούς στόχους στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», επισήμανε ο Ραΐσι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Σαχρούντ, ανατολικά της Τεχεράνης.

02:50 «Το Ιράν θα απαντήσει αυστηρότερα σε κάθε ισραηλινό λάθος υπολογισμό»

Η εξής φράση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συνομιλίες με τον Μαλτέζο ομόλογό του Ίαν Μποργκ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ). Οι δύο τους συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την προειδοποιητική αντίδραση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στον βομβαρδισμό προξενικού κτιρίου του Ιράν στη Συρία από το Ισραήλ, ο Αμίρ Αμπντολαχιάν σημείωσε ότι η αντίδραση ήταν στο πλαίσιο της νόμιμης αυτοάμυνας και του διεθνούς δικαίου.

Εξαίροντας τις προσπάθειες της Μάλτας να συμβάλει στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι «το κύριο στοιχείο που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η παύση των εγκλημάτων του ισραηλινού καθεστώτος στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, καθώς και η εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, από την πλευρά του, προειδοποίησε «για τους κινδύνους από τη διάχυση των εντάσεων στην περιοχή της Δυτικής Ασίας, σημειώνοντας ότι η Μάλτα προωθεί την αποκλιμάκωση στην περιοχή και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».

Οι δύο πλευρές κάλεσαν επίσης για την επέκταση των αμοιβαίων δεσμών Ιράν και Μάλτας σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς.

02:35 Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις υπόλοιπες χώρες του ΟΗΕ να συμμετάσχουν στις κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τις χώρες του Οργανισμού να συμμετάσχουν στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και ειδικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την παραγωγή των drones Sahed.

02:26 Η S&P μειώνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα διογκώνεται εν μέσω απειλών

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global μειώνει τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του Ισραήλ σε Α+ από ΑΑ- μετά την όξυνση της αντιπαράθεσης με το Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο και εν μέσω των ήδη αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων για το Ισραήλ.

«Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων αμυντικών δαπανών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η S&P Global.

02:13 Η Αίγυπτος εκφράζει «βαθιά λύπη» για την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Αίγυπτος χωρίς να αναφερθεί ευθέως στις ΗΠΑ, εξέφρασε «βαθιά λύπη» για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει ψήφισμα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους μέσω της πλήρους συμμετοχής στον ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η έγκριση της αίτησης της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα και αποτελεί εγγενές δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού».

Είπε επίσης ότι η παρεμπόδιση της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ είναι μια κίνηση που «δεν συνάδει με τη νομική και ιστορική ευθύνη» της διεθνούς κοινότητας, η οποία πρέπει να βοηθήσει όλα τα μέρη στην επίτευξη μιας «τελικής και δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα».

02:00 Η Χαμάς «καταδικάζει έντονα» το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – «Εναντιώνονται στο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση»

Η οργάνωση Χαμάς ανέφερε πως «για άλλη μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται ενάντια στη διεθνή βούληση, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο τους κατά του ψηφίσματος που πρότεινε η Αλγερία εξ ονόματος της Αραβικής Ομάδας, το οποίο ζητούσε να χορηγηθεί στην Παλαιστίνη η πλήρης ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, παρά την υποστήριξη δώδεκα χωρών για το ψήφισμα».

Ισχυριζόμενη «πως αυτό επιβεβαιώνει τη στάση τους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό μας και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και την ίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους του, και την πλήρη υποστήριξή τους στη φασιστική οντότητα κατοχής στην απαλλοτρίωση των δικαιωμάτων του λαού μας και στην προσπάθεια εκκαθάρισης του αγώνα του».

Συνεχίζει καταδικάζοντας την θέση των ΗΠΑ λέγοντας πως «Με αυτή τη στάση, η αμερικανική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τη σιωνιστική ναζιστική οντότητα σε απομόνωση από τη διεθνή βούληση που στέκεται στο πλευρό του λαού μας και των νόμιμων δικαιωμάτων του. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αμερικανική στάση που μεροληπτεί απέναντι στην κατοχή και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει για να ξεπεραστεί η αμερικανική βούληση και να στηρίξει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μας και το νόμιμο δικαίωμά του να καθορίσει την τύχη του».

Η Χαμάς συνεχίζει διαβεβαιώνοντας «τον κόσμο ότι ο παλαιστινιακός λαός μας θα συνεχίσει τον αγώνα και την αντίστασή του μέχρι να νικήσει την κατοχή, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να ιδρύσει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος του με πλήρη κυριαρχία και πρωτεύουσα την Αλ Κουντς» (σ.σ. Ιερουσαλήμ στα αραβικά).

Τέλος ανέφεραν την ιδιαίτερη εκτίμηση των θέσεων «όλων των χωρών που στάθηκαν στο πλευρό του παλαιστινιακού δικαιώματος και ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και ευχαριστούμε το αδελφό κράτος της Αλγερίας, την Αραβική Ομάδα, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τις χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων που υποστήριξαν το ψήφισμα».

01:48 H στιγμή που οι ΗΠΑ ασκούν το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η στιγμή που ενώ 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από τα 9 που απαιτούνταν ψήφισαν υπέρ της αποδοχής της Παλαιστίνης ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Wood ασκεί το δικαίωμα του βέτο.

01:42 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την ασφάλεια των κρατουμένων μελών της

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι έξι μέλη της ομάδας της εξακολουθούν να κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η τύχη τους παραμένει άγνωστη, ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο X.

«Οι οικογένειές τους και οι συνάδελφοί τους ανησυχούν βαθύτατα γι’ αυτούς, ιδίως καθώς γνωρίζουν ότι επί του παρόντος υφίστανται βασανιστήρια και ταπεινώσεις με βάση τις μαρτυρίες των συναδέλφων τους που απελευθερώθηκαν», ανέφερε η PRCS.

01:20 Η Παλαιστίνη καταγγέλλει το «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο» βέτο των ΗΠΑ

Η παλαιστινιακή προεδρία καταδίκασε το βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνιστούσε την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.

Η προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το βέτο ήταν «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο».

Ο αναπληρωτής μόνιμος παρατηρητής του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ δήλωσε ότι επαίνεσε τα 12 μέλη που ψήφισαν υπέρ της πρότασης: «Ευχαριστώ όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν στην ιστορική στιγμή».

«Δεν πτοούμαστε στην επιδίωξή μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ματζέντ Μπαμίγια.

01:12 Το Ισραήλ θα αναζητήσει βοήθεια από σημαίνοντες διεθνείς διπλωματικούς κύκλους για να «ματαιώσει» τα εντάλματα σύλληψης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών ηγετών για φερόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε ότι το Ισραήλ θα αναζητήσει βοήθεια από σημαίνοντες διεθνείς διπλωματικούς κύκλους για να «ματαιώσει» αυτές τις προσπάθειες.

Σε απάντηση σε αυτό, τρεις Ισραηλινοί υπουργοί και νομικοί εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού για να χαράξουν στρατηγική για την αποτροπή της έκδοσης τέτοιων ενταλμάτων. Η συνάντηση αυτή ακολούθησε τις ενδείξεις ότι τα εν λόγω εντάλματα θα μπορούσαν να εκδοθούν σύντομα.

Όπως προαναφέραμε πρωθυπουργός Νετανιάχου συζήτησε την ανησυχία αυτή σε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ.

01:04 Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την αντίθεσή τους στην πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ που άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο την παραχώρηση καθεστώτος πλήρους μέλους στους Παλαιστίνιους στον ΟΗΕ.

Ο Κατζ ανέφερε ότι η πρωτοβουλία θα ισοδυναμούσε με «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» μόλις έξι μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών κατακεραυνώνει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή δεν κατάφερε να καταδικάσει τη Χαμάς μετά την επίθεση.

00:55 Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση μετά την υπερψήφιση από 12 χώρες

Οι ΗΠΑ υλοποιούν την στάση τους να ασκήσουν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη χορήγηση στους Παλαιστίνιους καθεστώτος πλήρους μέλους στον ΟΗΕ.

Δώδεκα χώρες ψήφισαν υπέρ, ξεπερνώντας το όριο των εννέα που απαιτείται για να εγκριθεί ένα ψήφισμα πλην των χωρών με δικαίωμα βέτο. Οι χώρες που υποστήριξαν την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος ήταν η Σλοβενία, η Σιέρα Λεόνε, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Μοζαμβίκη, η Μάλτα, η Ιαπωνία, η Γουιάνα, η Γαλλία, ο Ισημερινός, η Κίνα και η Αλγερία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία απείχαν από το ψήφισμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται εδώ και καιρό στις προσπάθειες των Παλαιστινίων να εξασφαλίσουν καθεστώς κρατικής οντότητας στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

00:32 «Δεν είμαστε σαν τους Ναζί» Ο Νετανιάχου φέρεται να διαπληκτίστηκε με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ για την πείνα στη Γάζα

Η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας χθες για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας φέρεται να οξύνθηκε όταν η Ανναλένα Μπάερμποκ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «οδεύει τη Γάζα προς τον λιμό».

Το Κανάλι 13 αναφέρει ότι όταν η Μπερμποκ προσφέρθηκε να δείξει στον Νετανιάχου και στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ φωτογραφίες πεινασμένων (παιδιών της Γάζας) στο τηλέφωνό της, ο Νετανιάχου είπε στη Γερμανίδα αξιωματούχο: «Ελάτε να δείτε τις φωτογραφίες από τις αγορές στη Γάζα, τις παραλίες στη Γάζα, δεν υπάρχει λιμός εκεί».

Η αναφορά έρχεται την ώρα που φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εφοδιασμένους πάγκους αγορών και κατοίκους της Γάζας να απολαμβάνουν μια ζεστή μέρα στην παραλία, μετά την απόσυρση όλων των χερσαίων δυνάμεων ελιγμών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Μπάερμποκ φέρεται να συνέστησε στο Ισραήλ «να σταματήσει να κυκλοφορεί τις φωτογραφίες με τη ζωή που υποτίθεται ότι επιστρέφει στην κανονικότητα στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση στη Γάζα. Υπάρχει πείνα στη Γάζα».

Σε αυτό το σημείο, ο Νετανιάχου φέρεται να ύψωσε τη φωνή του και να επέμεινε: «Είναι πραγματικό. Είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι σαν αυτό που έστησαν οι Ναζί, δεν είμαστε σαν τους Ναζί που παρήγαγαν ψεύτικες εικόνες μιας κατασκευασμένης πραγματικότητας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Channel 13, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Λέτε ότι οι γιατροί μας στο πεδίο της Γάζας δεν λένε την αλήθεια; Λέτε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα;», χωρίς να υπάρξει περαιτέρω αναφορά περί άλλης απάντησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

00:07 Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τον Στόλο της Ελευθερίας από την Τουρκία, αν και οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα αναβληθεί

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ προετοιμάζονται για την άφιξη των πρώτων πλοίων του Συνασπισμού Στόλου της Ελευθερίας, που αναμένεται να αναχωρήσουν από την Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να φτάσουν στις ακτές της Γάζας και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη.

Χωρίς να επικαλείται πηγές, το ρεπορτάζ του Καναλιού 12, που επικαλούνται οι Times of Israel αναφέρει ότι αν και το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια, ενώ οι αξιωματούχοι του Ισραήλ ελπίζουν ότι ο στολίσκος θα καθυστερήσει επ’ αόριστον.

Το Τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH), το οποίο οργάνωσε τον στολίσκο του 2010, κατά τον οποίο ξέσπασε μια φονική μάχη στο Mavi Marmara μεταξύ ακτιβιστών και κομάντος των IDF, ηγείται των 12 οργανώσεων του συνασπισμού. Οι κομάντος δολοφόνησαν 8 Τούρκους και έναν Τουρκοαμερικάνο, ενώ βασάνισαν δεκάδες συλληφθέντες, Τούρκους και Έλληνες.

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές από 12 διαφορετικές χώρες αναμένεται να επιβιβαστούν στα τρία πλοία, δύο από τα οποία θα μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα, προσθέτει το δημοσίευμα. Θα παραχωρήσουν αύριο συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

23:58 Επιφανής Παλαιστίνια ακαδημαϊκός συνελήφθη στο Ισραήλ για «υποκίνηση βίας»

Μια Αραβοϊσραηλινή καθηγήτρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ συνελήφθη ως ύποπτη για υποκίνηση βίας, αφού αμφισβήτησε τους φερόμενους βιασμούς και άλλες κατηγορίες εναντίον της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και ανέφερε ότι «οι Ισραηλινοί είναι εγκληματίες και πρέπει να φοβούνται» όπως μεταφέρουν οι Times of Israel.

Αστυνομικοί προσάγουν τη Nadera Shalhoub-Kevorkian, εγκληματολόγο και καθηγήτρια νομικής, για ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Mevasseret Zion της Ιερουσαλήμ.

Η Shalhoub-Kevorkian, ανώτερη λέκτορας στο πανεπιστήμιο, τέθηκε για πρώτη φορά σε διαθεσιμότητα μετά την εμφάνισή της σε συνέντευξη στις 9 Μαρτίου στο podcast Makdisi Street, στην οποία δήλωσε ότι ο σιωνισμός πρέπει να καταργηθεί και αμφισβήτησε τους βιασμούς και άλλες φρικαλεότητες που διαπράττει η Χαμάς.

Η κίνηση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου να θέσει σε διαθεσιμότητα τη Shalhoub-Kevorkian, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στο τραύμα, τα κρατικά εγκλήματα, το φύλο, την παρακολούθηση πολιτών και τη γενοκτονία, επικρίθηκε ευρέως στο διαδίκτυο, με τους σχολιαστές να κατηγορούν το πανεπιστήμιο ότι ασκεί σκληρή κριτική στις ενέργειες του Ισραήλ.

Ο Jamil Dakwar, διευθυντής του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), χαρακτήρισε την αναστολή ως «άλλο ένα πλήγμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία στο Ισραήλ».

23:49 Η Κίνα στηρίζει χωρίς προϋποθέσεις την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του υποστηρίζει την αίτηση της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει την Πέμπτη επί του σχεδίου απόφασης για την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα απαιτεί εννέα ψήφους υπέρ για να περάσει με την προϋπόθεση ότι κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη – οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα – δεν θα ψηφίσει κατά/βέτο.

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος-παρατηρητής με την ιδιότητα του μη μέλους, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ το 2012. «Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times που επικαλείται τον Γουάνγκ.

Η Κίνα ζήτησε «άμεση και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός και την ταχεία δημιουργία ενός μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.

23:30 Επικεφαλής της CIA: «Δεν είμαι ειλικρινά σίγουρος» ότι οι διαμεσολαβητές θα πετύχουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών των ΗΠΑ, μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Κέντρο Τζορτζ Μπους στο Ντάλας του Τέξας.

Αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα και στις ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «σπάνια έχει δει μια στιγμή (πιο) εύφλεκτη από τη σημερινή».

Περιέγραψε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως εξής:

«Μια τρομερή κρίση στη Γάζα, που προκλήθηκε από τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά τώρα παράγει επίσης μια απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση για αθώους πολίτες στη Γάζα αυτή τη στιγμή, και στη συνέχεια, πιο πρόσφατα, όπως είδαμε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, είχαμε μια μαζική επίθεση ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και πυραύλων στο Ισραήλ».

Σχετικά με την πιθανή κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ο Μπερνς δήλωσε: «Νομίζω ότι, η ευρεία ελπίδα για τον πρόεδρο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην κυβέρνηση, είναι ότι όλοι θα βρουν έναν τρόπο να αποκλιμακώσουν αυτή την κατάσταση, ειδικά τη στιγμή που οι Ισραηλινοί έχουν αποδείξει τόσο ξεκάθαρα την υπεροχή τους, και η ιρανική προσπάθεια το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ήταν επίσης μια αρκετά σημαντική αποτυχία».

Σχετικά με τον πιθανό τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί, ο Μπερνς ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει «τουλάχιστον μια βραχυπρόθεσμη, ή η αρχή μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός που θα σας επιτρέψει να διανείμετε αυτά τα αγαθά στους ανθρώπους που τα χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα. Έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά σε αυτό, όπως είπα, δεν μπορώ ειλικρινά να πω, ότι είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

23:17 Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα

Τα AJLabs και ο Οργανισμός Επαλήθευσης Sanad εξέδωσαν δορυφορικές φωτογραφίες του «Πριν και Μετά» των νοσοκομείων της Γάζας.

Η ιατρική κρίση στα νοσοκομεία της Γάζας, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά, είναι καταστροφική. Τα νοσοκομεία μπορούν μετά βίας να περιθάλψουν ασθενείς και το προσωπικό δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα φάρμακα ή ακόμη και τα κρεβάτια που απαιτούνται για τη φροντίδα των Παλαιστινίων του θύλακα, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τα ίδια τα νοσοκομεία έχουν δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις, με αρκετά να έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς. Μια ιατρική ομάδα που στάλθηκε στη Γάζα από τρεις ομάδες αρωγής περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία ότι έχει φτάσει σε «αδιανόητα επίπεδα».

Για να γίνει κατανοητή η κλίμακα των φυσικών ζημιών στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, η υπηρεσία επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera ανέλυσε δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2023 και 27 Μαρτίου 2024. Το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό.

22:53 Όλη η συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

22:37 Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν και εξηγούν την απόφασή τους να ασκήσουν βέτο στην ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο σε μια πρόταση που υποσχόταν να δει την Παλαιστίνη να εντάσσεται στα Ηνωμένα Έθνη ως πλήρες μέλος (βλ. ανάρτηση στις 20:29).

«Οι πρόωρες ενέργειες στη Νέα Υόρκη (σ.σ. εννοεί τον ΟΗΕ), ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, δεν θα επιτύχουν κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο Vedant Patel στους δημοσιογράφους. «Συγκεκριμένα, υπάρχουν άλυτα ερωτήματα σχετικά με το αν ο αιτών μπορεί να πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί κράτος», πρόσθεσε.

Επισήμανε τη συνεχιζόμενη νομή της Χαμάς στην εξουσία στον θύλακα ως έναν από τους κύριους λόγους για την άρνηση της Ουάσινγκτον να υποστηρίξει την πρόταση.

«Έχουμε εδώ και καιρό καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να δημιουργήσει τα χαρακτηριστικά της ετοιμότητας για κρατική υπόσταση και σημειώνουμε ότι η Χαμάς, η οποία είναι, όπως όλοι γνωρίζετε, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί σήμερα εξουσία και επιρροή στη Γάζα, η οποία θα αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του οραματιζόμενου κράτους σε αυτό το ψήφισμα. Και για το λόγο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ψηφίζουν αρνητικά σε αυτό το προτεινόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η κίνηση αυτή, η οποία αναμενόταν ευρέως από τον σύμμαχο του Ισραήλ, θα εμποδίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο όργανο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

22:15 Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο που δείχνει χτύπημα στη βάση αεροπορικού ελέγχου των IDF στο όρος Meron

Η Χεζμπολάχ στόχευσε χθες την ευαίσθητη βάση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του ισραηλινού στρατού στο όρος Meron σε μια επίθεση με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση του Λιβάνου δείχνει έναν πύραυλο να πλήττει ένα σύστημα ραντάρ στην κορυφή του βουνού στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ έχει επιτεθεί στο όρος Μερόν, το οποίο βρίσκεται περίπου οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, αρκετές φορές εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, εκτοξεύοντας με μπαράζ ρουκετών στο βουνό, καθώς και κατευθυνόμενους πυραύλους στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην κορυφή του.

21:57 Το γραφείο του Νετανιάχου φοβάται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλους υπουργούς

Το Ισραήλ ανησυχεί όλο και περισσότερο από την προοπτική έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών για φερόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα, αναφέρει το Κανάλι 12.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τρεις υπουργοί και αρκετοί νομικοί εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης πραγματοποίησαν «έκτακτη συζήτηση» στο γραφείο του πρωθυπουργού την Τρίτη σχετικά με το πώς θα αποκρούσουν την επικείμενη έκδοση τέτοιων ενταλμάτων σύλληψης που φοβούνται.

Περισσότερα εδώ.

21:41 Για αύξηση της «σχολειοκτονίας» στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γάζας, κάνει λόγο πρόεδρος ΜΚΟ για τους πρόσφυγες

Ο Σον Κάρολ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής οργάνωσης American Near East Refugee Aid (Anera), λέει ότι ολόκληρο το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα στη Γάζα «έχει σταματήσει».

Συζητώντας για την καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος στη Γάζα, ο Κάρολ δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο όρος «scholasticide» είναι ακριβής και αντικατοπτρίζει τη στοχοποίηση των σχολείων στον πολιορκημένο θύλακα.

Οι Παλαιστίνιοι «γνωρίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης», είπε, προσθέτοντας ότι η επίσημη εκπαίδευση είναι «υψίστης σημασίας» μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Το ποσοστό αλφαβητισμού στη Γάζα είναι 97 ή 98%, ακόμη υψηλότερο από τη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Κάρολ. «Τώρα, κάθε πανεπιστήμιο στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει σταματήσει».

«Η στοχοποίηση των σχολείων και η αδυναμία οποιουδήποτε να αποκτήσει επίσημη εκπαίδευση δίνουν το έναυσμα για τον όρο «scholasticide»», είπε ο Κάρολ, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

21:19 «Καρφιά» Αλ-Χούθι κατά Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Ιορδανίας

Ο Σαγιεντ Αλ Χούθι σημείωσε στην καθιερωμένη ομιλία του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ηγήθηκαν των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ιρανικής απάντησης, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένες αραβικές χώρες συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εξήγησε ότι «ορισμένοι λαοί καθυστερούν να στηρίξουν την Παλαιστίνη, ορισμένοι είναι συνένοχοι στην επιθετικότητα και ορισμένοι συμβάλλουν στον εχθρό σε διάφορους τομείς».

Εξήγησε ότι «το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και μαζί του το καθεστώς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσιάζονται ως οι ηγέτες και οι προστάτες του Αραβικού Έθνους και ταυτόχρονα επισκιάζουν και αρνούνται κάθε προσπάθεια υποστήριξης της Παλαιστίνης».

Σύμφωνα με τον Σαγιεντ Αλ Χούθι, «η ιρανική απάντηση χαρακτηρίστηκε από δύναμη και δυναμική και είδε την εκτόξευση μεγάλου αριθμού πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σημαντικών στρατιωτικών δυνατοτήτων από το ιρανικό έδαφος».

Ο ίδιος θεώρησε ότι τα ιρανικά αντίποινα, υποστηριζόμενα από τα συμμαχικά μέτωπα, «καθιέρωσαν κανόνες εμπλοκής, διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση δεν θα έμενε αναπάντητη», πέρα από τις προσπάθειες ορισμένων να υποβαθμίσουν τη σημασία της.

21:01 «Στο Ιράν προσφέρθηκαν πολλά δελεαστικά ανταλλάγματα για να μην απαντήσει (στο Ισραήλ)» λέει ο Αλ Χούθι

Ο ηγέτης της Υεμένης Σαγιέντ Αμντούλ Μαλίκ αλ Χούθι αποκάλυψε ότι υπήρξαν εντατικές προσπάθειες να περιοριστεί η επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ πριν συμβεί και ότι «προσφέρθηκαν δελεαστικά ανταλλάγματα για να αποτραπεί η Τεχεράνη από το να απαντήσει» στην ισραηλινή επίθεση που είχε στόχο το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες αραβικές χώρες προσπάθησαν, με το πρόσχημα της αποκλιμάκωσης στην περιοχή, να αποτρέψουν το Ιράν από το να απαντήσει, τονίζοντας την μόνιμη θέση των Χούθι ότι «δεν υπάρχει λύση ή ειρήνη στην περιοχή παρά μόνο με την άρση της πολιορκίας και της επίθεσης στη Γάζα».

20:43 Ο αρχηγός των Χούθι ανακοινώνει «νέες επιχειρήσεις»

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι επιτίθενται στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ότι η ομάδα πραγματοποίησε «επιχειρήσεις» στον Ινδικό Ωκεανό και προς το νότιο Ισραήλ.

Τα σχόλια του Σαγιέντ Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι κατέστησαν σαφές ότι οι μαχητές της Ανσάρ Αλλάχ έκαναν πράξη προηγούμενες απειλές για επέκταση των στρατιωτικών τους ενεργειών στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και επιθέσεις προς το νότιο Ισραήλ.

Ο Αλ-Χούθι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 98 πλοία έχουν στοχοποιηθεί σε προσπάθειες να εμποδίσουν αυτά που κατευθύνονται προς το Ισραήλ να πλεύσουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Είπε ότι η ομάδα θα συνεχίσει μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα.

20:29 Μπλόκο των ΗΠΑ στην ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν αύριο το δικαίωμα βέτο τους στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα συζητήσει το ενδεχόμενο ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, δήλωσε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κίνηση αυτή, η οποία αναμενόταν ευρέως από τον σύμμαχο του Ισραήλ, θα εμποδίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο όργανο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. «Παραμένει η άποψη των ΗΠΑ ότι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό είναι μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων εταίρων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Είμαστε εδώ και καιρό ξεκάθαροι ότι οι πρόωρες ενέργειες στη Νέα Υόρκη, ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, δεν θα επιτύχουν κρατική υπόσταση για τον παλαιστινιακό λαό», προστίθεται.

Για να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ψήφισμα χρειάζεται εννέα από τις 15 ψήφους και όχι βέτο από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρωσία ή την Κίνα. Διπλωμάτες λένε ότι έχει την υποστήριξη 13 μελών του Συμβουλίου, αλλά ένα βέτο των ΗΠΑ θα καθιστούσε αυτή την υποστήριξη άνευ αντικειμένου. Η Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής μη μέλος στον ΟΗΕ – μια θέση που της παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών το 2012.

20:05 Αρνείται ο Λευκός Οίκος πως έδωσε το πράσινο φως για επίθεση στη Ράφα – Ξεκίνησαν όμως οι συνομιλίες για Ράφα-Ιράν

Ο ισχυρισμός «δεν είναι αληθινός και δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί», λέει ο Λευκός Οίκος. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει την Πέμπτη στο Ισραήλ το «πράσινο φως» να εισβάλει στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Τελ Αβίβ να προβεί σε «περιορισμένα» αντίποινα κατά του Ιράν.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε στο Anadolu υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι ο ισχυρισμός «δεν είναι αληθινός και δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Araby al-Jadeed με έδρα το Λονδίνο μετέδωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε την έγκριση με αντάλλαγμα την υπόσχεση του Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ιράν για μια πρωτοφανή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επικαλέστηκε ανώνυμη αιγυπτιακή πηγή. Σε αντίστοιχη αναφορά προέβη και η Jerusalem Post.

Διαψεύστηκαν τόσο από ανώνυμο αξιωματούχο, όχο και από τον Λευκό Οίκο. Περισσότερα εδώ.

19:45 Κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ χτυπήθηκε από ρουκέτες

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό αναφέρει ότι δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην περιοχή γύρω από το κιμπούτς Yiron, προκαλώντας ζημιές σε ένα κτίριο. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Το κιμπούτς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ στα σύνορα του Λιβάνου, όπου οι ειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής ηχούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα σας φέρουμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

19:30 Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Βασίλι Νεμπένζια τάχθηκε υπέρ της χορήγησης πλήρους μέλους της Παλαιστίνης στο ΣΑΗΕ.

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης», είπε ο Nebenzia.

Επικρότησε επίσης ένα σχόλιο του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan που είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ, τα οποία περιέγραψε ως μόνιμο πληθυσμό, καθορισμένο έδαφος, κυβέρνηση και ικανότητα να συνάπτουν σχέσεις με άλλα κράτη.

Ο Nebenzia είπε ότι το Ισραήλ δεν πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις το 1949, ωστόσο έγινε δεκτό στον ΟΗΕ.

19:00 Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού» ενός «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου», προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγγέλλοντας την «ανθρώπινη κόλαση» που έχει δημιουργηθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, μέσα από λόγια και πράξεις», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένας εσφαλμένος υπολογισμός, μια κακή επικοινωνία, μια παρανόηση, θα μπορούσε να οδηγήσει στο αδιανόητο, έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο που θα ήταν καταστροφικός για όλους τους εμπλεκομένους, και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε, καταδικάζοντας ιδίως την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Αυτή η στιγμή του μέγιστου κινδύνου πρέπει να είναι μια στιγμή μέγιστης αυτοσυγκράτησης», τόνισε ο γ.γ. απευθύνοντας έκκληση: «Είναι καιρός να τελειώσει ο αιματηρός κύκλος των αντιποίνων».

18:25 Το Ισραήλ λέει ότι η προσπάθεια πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ είναι για «πολιτικά συμφέροντα»

Ο Γκιλάντ Ερντάν, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέρριψε κατηγορηματικά το ψήφισμα για τη χορήγηση πλήρους μέλους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Αυτό το ψήφισμα «θα είχε μηδενικό θετικό αντίκτυπο για οποιοδήποτε μέρος, θα προκαλούσε μόνο καταστροφές για τα επόμενα χρόνια και θα έβλαπτε κάθε ευκαιρία για μελλοντικό διάλογο», είπε.

Ο Ερντάν είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει κανέναν έλεγχο στη Γάζα και καμία εξουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συνέχισε κατηγορώντας την παλαιστινιακή ηγεσία ότι επιδιώκει την πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ για «πολιτικά συμφέροντα».

18:00 «Το παλαιστινιακό κράτος δεν θα μπορούσε να βλάψει την ειρήνη»

Ο Ziad Abu Amr, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, είπε ότι η παραχώρηση στους Παλαιστίνιους ένα κυρίαρχο κράτος θα ανοίξει το δρόμο για «αληθινή ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη».

Η ειρήνη θα ήταν πολύ ωφέλιμη για ολόκληρη την περιοχή, είπε ο πρέσβης, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία πάντα υποστήριζε μια διπλωματική λύση.

«Πώς θα μπορούσε αυτή η αναγνώριση και αυτή η ένταξη να βλάψει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;», ρώτησε τα μέλη του ΣΑΗΕ.

17:40 Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι ενέκριναν την επίθεση στη Ράφα

Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα (δείτε την ανάρτησή μας στις 13.15) σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στα σχέδια του Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα με αντάλλαγμα το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν, σύμφωνα με το Axios.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν σήμερα εικονικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με την πιθανή επιχείρηση στη Ράφα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν ότι μια επίθεση θα οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν τα σχέδια των IDF για τη Ράφα σε χαμηλότερο επίπεδο εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπαν οι αξιωματούχοι.

Οι IDF παρουσίασαν σχέδια για μια «σταδιακή» επιχείρηση σε συγκεκριμένες γειτονιές που θα προειδοποιούνταν εκ των προτέρων, ανέφερε το Axios.

17:30 Μπάιντεν: Το Ιράν είναι υπόλογο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε μια σύντομη δήλωση σχετικά με τις πρόσφατα ανακοινωθείσες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα μέτρα τους στοχεύουν 16 άτομα και δύο φορείς που επιτρέπουν την παραγωγή drone του Ιράν.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου:

«Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, το Ιράν εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει δει ποτέ ο κόσμος εναντίον του Ισραήλ. Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν το Ισραήλ. Βοηθήσαμε να ηττηθεί αυτή η επίθεση. Και σήμερα, κρατάμε το Ιράν υπόλογο – επιβάλλοντας νέες κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών στο Ιράν. Οι κυρώσεις στοχεύουν ηγέτες και οντότητες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ιρανικής κυβέρνησης που επέτρεψαν αυτή την θρασύτατη επίθεση».

16:55 Απόψε η ψηφοφορία στο ΣΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού θα διεξαχθεί σήμερα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το αίτημα αναμένεται ότι θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, τον σύμμαχο του Ισραήλ, επειδή εάν γινόταν δεκτό θα σήμαινε επί της ουσίας αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Το 15μελές Συμβούλιο αρχικά σκόπευε να προχωρήσει σε ψηφοφορία αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η διαδικασία ορίστηκε για τις 17.00 σήμερα, ώρα Νέας Υόρκης (μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας).

16:50 Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ – Ηνωμένο Βασίλειο κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέο γύρο κυρώσεων στο Ιράν καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών είχε στόχο 16 άτομα και δύο οντότητες στο Ιράν που παράγουν κινητήρες που τροφοδοτούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει αρκετές ιρανικές στρατιωτικές οργανώσεις, άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την αρχή κυρώσεων μας για να αντιμετωπίσουμε το Ιράν με περαιτέρω ενέργειες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δήλωση.

16:40 Διαδικτυακή συνάντηση Αμερικανών – Ισραηλινών αξιωματούχων για τη Ράφα

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνάντηση αργότερα σήμερα σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για την Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς η Ουάσινγκτον αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε μια ισραηλινή επίθεση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης που έγινε την 1η Απριλίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτρέψει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα για να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, όπου οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

16:35 Τα δύο τρίτα των σπιτιών έχουν καταστραφεί στη Γάζα

«Βλέπεις ερείπια. Και το βλέπω όσο φτάνει το μάτι μου. Αλλά μια οικογένεια βλέπει αυτό που ήταν το σπίτι της», είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X καθώς περπατούσε μέσα από κατεστραμμένες υποδομές στη Γάζα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιθυμία των γονιών είναι να δώσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο σπίτι, ένα όνειρο που έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη» στην πολιορκημένη λωρίδα, είπε ο Έλντερ.

«Πώς ξαναρχίζουν αυτοί οι άνθρωποι;» ρωτάει στο βίντεο.

16:05 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Χαμάς αποδέχεται λύση δύο κρατών, διάλυση της ένοπλης πτέρυγάς της

Το Middle East Eye υπενθυμίζει σε ρεπορτάζ του ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Χαμάς θα διαλύσει την ένοπλη πτέρυγά της μετά τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967.

«Στις πολιτικές μας διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς εδώ και χρόνια, αποδέχθηκαν ένα παλαιστινιακό κράτος που θα ιδρυθεί στα σύνορα του 1967 και μου είπαν ότι μετά τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους, η Χαμάς δεν θα χρειάζεται πλέον να έχει ένοπλη πτέρυγα και ότι θα συνεχίσει τη ζωή της ως πολιτικό κόμμα», είπε ο Φιντάν, μιλώντας από την Ντόχα του Κατάρ.

Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα για το βήμα που θα κάνει η παγκόσμια κοινή γνώμη στον δρόμο προς το παλαιστινιακό κράτος. Χάρηκα που έλαβα τέτοια μηνύματα σήμερα».

Ο Φιντάν συναντήθηκε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και άλλους αξιωματούχους της οργάνωσης στην Ντόχα νωρίτερα την Τετάρτη.

15:55 UNICEF: Τα 2/3 των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί

«Βλέπετε ερείπια. Κι εγώ τα βλέπω όσο το μάτι μου φτάνει. Αλλά μια οικογένεια βλέπει αυτό που ήταν το σπίτι της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, ενώ περπατούσε μέσα σε κατεστραμμένες υποδομές στη Γάζα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιθυμία των γονέων είναι να δώσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο σπίτι, ένα όνειρο που έχει μετατραπεί σε ‘εφιάλτη’ στην πολιορκημένη Λωρίδα», δήλωσε ο Έλντερ.

«Πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ξεκινήσουν από την αρχή;» ρωτά ο Έλντερ στο βίντεο.

15:48 Πόσοι είναι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Al Jazeera, 9.500 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

15:38 «Μιλούν για βασανισμούς»

Η Νίντα Ιμπραχίμ μεταδίδει από τη Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ότι:

«Ακόμη και την ημέρα των Παλαιστίνιων κρατουμένων, είδαμε ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλουν σε παλαιστινιακές πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το μήνυμα είναι ότι οι συλλήψεις δεν θα σταματήσουν, και μάλιστα τις είδαμε να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και του Έιντ.

Αλλά όταν μιλάμε για τις επιδρομές και τις συλλήψεις, δεν μιλάμε μόνο για ανθρώπους που κλείνονται στις φυλακές.

Ακούσαμε πολύ σκληρές μαρτυρίες από Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν πρόσφατα, οι οποίοι έλεγαν ότι μετά τον πόλεμο όλα έχουν αλλάξει όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων. Μιλούν για βασανιστήρια, για ξυλοδαρμό.

Αυτός λοιπόν ο κύκλος βίας κατά των Παλαιστινίων μέσα στις ισραηλινές φυλακές είναι που κάνει τις παλαιστινιακές οικογένειες να ανησυχούν πολύ περισσότερο τώρα, όταν βλέπουν τους γιους τους, τις κόρες τους, τους αγαπημένους τους να συλλαμβάνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις».

15:25 Εργαζόμενοι της πολιτικής προστασίας της Γάζας ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια στη Νουσεϊράτ

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γάζα συνεχίζουν να ψάχνουν για πτώματα σε κατεστραμμένα κτίρια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Λωρίδας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων έπειτα από πολυήμερη εισβολή.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας, 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 348 τραυματίστηκαν και άλλοι 100 αγνοούνται μετά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκάλεσε και την καταστροφή 13.000 κατοικιών στον καταυλισμό.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι απαιτούνται βαριά μηχανήματα για την ανάσυρση σορών από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων.

«Αρκετά θύματα ανασύρθηκαν από τις ομάδες πολιτικής προστασίας, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα συντρίμμια», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Δραματική είναι η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

15:16 Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποιεί το Ισραήλ κατά του χτυπήματος πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ο επικεφαλής διοικητής μιας μεραρχίας του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν απείλησε το Ισραήλ με τιμωρία εάν κινηθεί ενάντια σε αυτές.

«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του σιωνιστικού εχθρού έχουν εντοπιστεί και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες από όλους τους στόχους είναι στη διάθεσή μας», ανέφερε ο ταξίαρχος Αχμάντ Χαγκταλάμπ, σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο Tasnim.

«Τα δάχτυλά μας είναι στη σκανδάλη των εκτοξευτών ισχυρών πυραύλων για να καταστρέψουμε τους καθορισμένους στόχους ως απάντηση σε μια πιθανή επίθεσή τους», πρόσθεσε.

Η Πυρηνική Διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια τον Μάρτιο του 2022 μετά από πολλαπλές επιθέσεις δολιοφθοράς που αποδόθηκαν στο Ισραήλ και είχαν ως στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Χαγκταλάμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη μπορεί να αναθεωρήσει τη δηλωμένη πολιτική της να απέχει από την απόκτηση πυρηνικής βόμβας.

«Εάν το ψεύτικο σιωνιστικό καθεστώς θέλει να χρησιμοποιήσει την απειλή επίθεσης στα πυρηνικά κέντρα της χώρας μας ως εργαλείο, η επανεξέταση του δόγματος και των πολιτικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και η απομάκρυνση από τις προηγουμένως δηλωμένες εκτιμήσεις θα ήταν πιθανή και δυνατή», τόνισε ο ίδιος.

15:06 «Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν στη Γάζα ξυλοκοπήθηκαν και εξευτελίστηκαν»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera ότι:

«Έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά ότι οι Παλαιστίνιοι που έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό έχουν βιώσει απάνθρωπες συνθήκες.

Ο στρατός έχει δέσει τα μάτια των κρατουμένων, τους ανακρίνει κάτω από πραγματικά αφόρητες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του ξυλοδαρμού των ανθρώπων και της μεταφοράς τους σε άγνωστες τοποθεσίες.

Από την πρώτη ημέρα των μαχών, ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία συλλήψεων κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ξυλοκοπούνται και ταπεινώνονται.

Αυτό είναι εμφανές με τα σημάδια στα σώματα των Παλαιστινίων που συνελήφθησαν».

14:54 «Οι συνομιλίες Χαμάς – Ισραήλ είναι απίθανο να εξελιχθούν περαιτέρω χωρίς το Κατάρ»

Ο πολιτικός αναλυτής Λουτσιάνο Ζακάρα δήλωσε στο Al Jazeera ότι αν η Χαμάς και το Ισραήλ δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη βοήθεια του Κατάρ, είναι απίθανο οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν.

«Εάν το Κατάρ δεν ήταν σε θέση να πιέσει για μια συνεννόηση των δύο πλευρών, δεν βλέπω πώς οι διαπραγματεύσεις μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω χωρίς το Κατάρ», τόνισε ο Ζακάρα, καθηγητής Πολιτικής του Κόλπου στο Κέντρο Μελετών Κόλπου του Πανεπιστημίου του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του Κόλπου επανεκτιμά τον ρόλο της στις διαμεσολαβήσεις, λέγοντας ότι ορισμένα μέρη έχουν χρησιμοποιήσει τη διαμεσολάβηση για «στενά πολιτικά συμφέροντα».

Το σχόλιό του ήρθε μία ημέρα αφότου ένας Αμερικανός βουλευτής κατηγόρησε το Κατάρ ότι τάσσεται στο πλευρό της Χαμάς.

14:45 Διοικητής του Ιράν προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αναθεωρήσει το «πυρηνικό της δόγμα» εν μέσω ισραηλινών απειλών

Το Ιράν θα μπορούσε να αναθεωρήσει το «πυρηνικό του δόγμα» εν μέσω ισραηλινών απειλών, δήλωσε ανώτερος διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο ανέκαθεν έλεγε ότι είναι αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς.

14:35 Στις 33.970 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τις 33.970, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Τουλάχιστον 71 άνθρωποι και 106 τραυματίες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Συνολικά, περισσότεροι από 76.770 έχουν τραυματιστεί.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος με χιλιάδες πτώματα θαμμένα στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τα ισραηλινά πλήγματα.

14:22 Ηaaretz: Πολιτική πηγή λέει ότι ο Σμότριχ αρνείται να μεταφέρει 600 εκατομμύρια σέκελ για να επιτρέψει την επέκταση της βοήθειας στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ αρνείται να μεταφέρει 600 εκατομμύρια σέκελ (περίπου 158.800 δολάρια) από τον πολεμικό προϋπολογισμό για τη βελτίωση των υποδομών που θα επέτρεπαν την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πολιτική πηγή που επικαλείται η Haaretz.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο προϋπολογισμός υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για την ανακαίνιση της Εθνικής Οδού 10 – που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με την Αίγυπτο – το άνοιγμα ενός περάσματος για τη διακίνηση αγαθών στη βόρεια Γάζα και τις επεκτάσεις του περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Σύμφωνα με την πηγή, η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον υπουργό Μπένι Γκαντζ αφού εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Η απόφαση ανέφερε ότι τα κονδύλια θα μεταφερθούν από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και όχι από τους προϋπολογισμούς των διαφόρων υπουργείων.

Ο Σμότριχ δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

14:13 Bloomberg: Ιρανικό πλοίο των μυστικών υπηρεσιών που βοήθησε τις επιθέσεις των Χούuι στην Ερυθρά Θάλασσα επιστρέφει στο Ιράν

Iρανικό πλοίο των μυστικών υπηρεσιών που συνδέεται με επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εγκατέλειψε τη συνήθη θέση του κοντά στις ακτές της Υεμένης και εθεάθη στο Στενό του Ορμούζ την Πέμπτη, σημειώνει το Bloomberg News.

Το πλοίο κατευθύνεται προς το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν.

Πριν από δύο μήνες, αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση εναντίον του πλοίου, λόγω του ρόλου του στις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.

14:03 Μικρός Παλαιστίνιος ψάχνει στα συντρίμμια σπιτιού για τα παιχνίδια του

Μικρός Παλαιστίνιος ψάχνει για τα παιχνίδια του σε συντρίμμια σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα που έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:54 Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, «δεν τις εγκαταλείψαμε»

Ένα ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε στη σαουδαραβική εφημερίδα Al Sharq ότι η Χαμάς δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αμπού Μαρζούκ.

13:44 Νεαρή Παλαιστίνια γύρισε στο κατεστραμμένο της σπίτι – Βρήκε μόνο τη σχολική ποδιά της

Νεαρή Παλαιστίνια γύρισε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ όπου έμενε πριν από την ισραηλινή εισβολή που κράτησε τρεις ημέρες.

Μετά από ώρες ψαξίματος, βρήκε μόνο τη σχολική ποδιά της.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 40 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, 40 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Ναμπλούς, στη Ραμάλα, στη Βηθλεέμ, στην Ιεριχώ, στη Χεβρώνα και στην Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε επίσης τα σπίτια δύο κρατουμένων στη Χεβρώνα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η βία έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν σχεδόν καθημερινές επιδρομές, με ένα παλαιστινιακό παρατηρητήριο κρατουμένων να αναφέρει ότι τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

13:25 Η Lufthansa παρατείνει την αναστολή πτήσεων στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό

Ο γερμανικός αεροπορικός κολοσσός Lufthansa παρέτεινε την αναστολή των πτήσεων από και προς την Τεχεράνη και τη Βηρυτό έως το τέλος Απριλίου και δήλωσε ότι τα αεροπλάνα της θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο.

«Οι πτήσεις μας προς την Τεχεράνη και τη Βηρυτό ακυρώνονται μέχρι και τις 30 Απριλίου και εξακολουθούμε να μη χρησιμοποιούμε τον ιρανικό εναέριο χώρο μέχρι την ίδια ημερομηνία», δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η κίνηση αυτή γίνεται λόγω των ανησυχιών για μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν μετά τα πρωτοφανή χτυπήματά του στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

13:12 Η UNRWA «υπάρχει επειδή δεν υπάρχει πολιτική λύση»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρίνι κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι «περιορίζει» αντί να επιλύει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση που μετρά περισσότερα από 75 χρόνια.

Ο Λαζαρίνι δήλωσε ότι όταν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα μπορεί να παρέχει εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική στήριξη, ο ρόλος της UNRWA θα έχει τελειώσει.

Τα σχόλιά του έγιναν εν μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας του Ισραήλ να διαλύσει την UNRWA.

«Ο οργανισμός υπάρχει επειδή δεν υπάρχει πολιτική λύση», δήλωσε ο Λαζαρίνι.

Το Ισραήλ δεν έλαβε καμία υποστήριξη σχετικά με τη θέση του για την UNRWA σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη.

Και τα 15 μέλη του Συμβουλίου – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ – εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υπηρεσία μαζί με Άραβες και Ευρωπαίους εκπροσώπους.

Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση: «Δεν ήταν εντυπωσιακή η σημερινή συζήτηση; Όλοι εκτός από έναν υποστήριξαν την UNRWA».

13:03 Το MEGA στο Ισραήλ – Εικόνες χάους και πανικού σε χωριό κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο με 18 τραυματίες

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στο Ισραήλ το MEGA και ο απεσταλμένος Μαρίνος Αλειφέρης καταγράφουν λεπτό προς λεπτό ό,τι συμβαίνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σχετικά με το πώς κατάφερε το drone, το οποίο εκτοξεύθηκε από τον νότιο Λίβανο να φτάσει στο χωριό Αράμσα, στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και να προκαλέσει όλη αυτή την καταστροφή με πάνω από 10 τραυματίες, με τους περισσότερους να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

12:50 Η φωτογραφία που αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου στη Γάζα – Τιμήθηκε από το World Press Photo

Η φωτογραφία της Παλαιστίνιας που κρατά στην αγκαλιά της το σαβανωμένο σώμα της ανιψιάς της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του World Press Photo.

Δείτε τη φωτογραφία και διαβάστε περισσότερα εδώ

12:36 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ευχαριστεί τις χώρες της ΕΕ για τις κυρώσεις στο Ιράν

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ισραήλ δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν από την ΕΕ είναι «ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την αφαίρεση των δοντιών του φιδιού».

«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει τώρα πριν να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις με στόχο τους παραγωγούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν.

12:27 Η «απάντηση» της G7 στην επίθεση του Ιράν είναι απαραίτητη, δήλωσε η Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπάερμποκ δηλώνει ότι συζήτησε τα χτυπήματα του Ιράν κατά του Ισραήλ με τους ομολόγους της G7 σε συνάντηση στην Ιταλία.

«Συζητάμε επίσης περαιτέρω μέτρα εδώ στην G7, διότι φυσικά πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό», δήλωσε η Μπέρμποκ από το νησί Κάπρι, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση.

«Δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, αυτό θα ήταν μοιραίο για τους ανθρώπους της», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ «να μην απαντήσει με μια δική του μαζική επίθεση».

12:17 Ισραήλ εναντίον Ιράν: «Οι πιθανότητες περιφερειακής έκρηξης είναι πραγματικές»

Μια ισραηλινή απάντηση στα ιρανικά πλήγματα θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε έναν καταστροφικό πόλεμο με παγκόσμιες επιπτώσεις, προειδοποιεί ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ιορδανίας.

Σε συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι η χώρα του ασκεί πιέσεις στις μεγάλες δυνάμεις ενάντια σε μια κλιμάκωση που θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Αυτό θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός και θα είχε πολύ, πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σαφάντι.

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Οι πιθανότητες περιφερειακής έκρηξης είναι πραγματικές και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε.

12:08 Η πιο πολύνεκρη επίθεση στη Γάζα την περασμένη νύχτα σκότωσε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Σύμφωνα με τον Τάρεκ Αμπού Αζούμ, ο οποίος μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera, «κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εκτεταμένες επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, αλλά μία από τις πιο αιματηρές ήταν στη νότια Ράφα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

Καταγράψαμε επίσης περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές αλ-Μουγκράκα και Ντέιρ ελ-Μπάλαχ. Αυτές οι δύο πόλεις έγιναν μάρτυρες μαζικών κατεδαφίσεων από τον ισραηλινό στρατό με πολλές γειτονιές να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο ισραηλινός στρατός, εν τω μεταξύ, αποχώρησε από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, αφήνοντας πίσω του το στίγμα της καταστροφής. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας εργάζονται για την ανάσυρση των θυμάτων που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια.

Τοπικές ειδήσεις αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στις συνοριακές περιοχές με τη Ράφα, προετοιμάζοντας μια πιθανή χερσαία εισβολή στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο».

11:58 Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει στείλει πολλά «μηνύματα» στις ΗΠΑ για να τις διαβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει «την εξάπλωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:47 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι άλλα δύο μέλη της σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινά χτυπήματα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι άλλοι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», την έκφραση που χρησιμοποιεί για τα μέλη της που χάνονται σε μάχες με το Ισραήλ.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μελών της Χεζμπολάχ από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 280 άτομα.

11:37 Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις επιπτώσεις των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Νουσεϊράτ

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις επιπτώσεις των ισραηλινών βομβαρδισμών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Δείτε βίντεο:

11:27 Παλαιστίνιος που κατηγορείται για δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος συνελήφθη ως ύποπτος για σχεδιασμό «επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης»

Αξιωματικοί της συνοριακής αστυνομίας του Ισραήλ συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και κατηγορείται ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Μπειτούνια της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ραμάλα, μετά από πληροφορίες που παρείχε η Σιν Μπετ, αναφέρει η ισραηλινή αστυνομία.

Η αστυνομία λέει ότι ο ύποπτος προσπάθησε να διαφύγει όταν έφτασαν στο σπίτι του και συνελήφθη καθώς προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός από τους αστυνομικούς.

Ο άνδρας παραδόθηκε στη Σιν Μπετ για περαιτέρω ανάκριση.

11:18 Οι δραστηριότητες της Maersk στο Ισραήλ συνεχίζονται κανονικά, λέει η εταιρεία

Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk αναφέρει ότι όλες οι δραστηριότητές της προς, από και στο Ισραήλ λειτουργούν κανονικά.

«Αυτή τη στιγμή, όλες οι δραστηριότητες της Maersk προς, από και εντός του Ισραήλ λειτουργούν κανονικά χωρίς διαταραχές», ανέφερε η εταιρεία σε συμβουλή προς τους πελάτες της στην ιστοσελίδα της.

Το κίνημα των Χούθι της Υεμένης επιτίθεται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπως λέει, προς τους Παλαιστίνιους και κατά του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

11:06 ABC News: Το Ισραήλ είναι απίθανο να χτυπήσει το Ιράν πριν από τις 30 Απριλίου

Το ABC News αναφέρει ότι το Ισραήλ πιθανότατα δεν θα επιτεθεί στο Ιράν κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα, δηλαδή όχι πριν από τις 30 Απριλίου.

Το αμερικάνικο δίκτυο επικαλείται έναν Αμερικανό αξιωματούχο, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, που λέει, ωστόσο, ότι «αυτό μπορεί πάντα να αλλάξει».

Σήμερα αναμένεται και πάλι νέα συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

10:57 Το εσωτερικό υπόμνημα που είδε το CNBC για τις απολύσεις των υπαλλήλων της Google

Συνολικά 28 υπαλλήλους απέλυσε η Google την Τετάρτη, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που είδε το CNBC, ύστερα από μια σειρά διαμαρτυριών κατά των εργασιακών συνθηκών και της σύμβασης της εταιρείας να παρέχει στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:49 Ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη και αργότερα θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς οι επιθέσεις «tit-for-tat» με το Ισραήλ αυξάνουν τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος είπε ότι η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα «επικεντρωθεί στο παλαιστινιακό ζήτημα», προσθέτοντας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

«Η διάχυση αυτής της κατάστασης είναι σαφώς ορατή στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμπντολαχιάν.

«Είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε τις απόψεις του Ιράν σύμφωνα με την ανάγκη εγκαθίδρυσης μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο ίδιος.

10:36 «Η επίθεση του Ισραήλ στην UNRWA βασίστηκε σε ένα ψέμα»

Πρώην εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους λέει ότι η κριτική του Ισραήλ στην UNRWA έχει πολιτικά κίνητρα και βασίζεται σε ψευδείς κατηγορίες.

«Αυτή η επίθεση βασίζεται σε ένα ψέμα. Είναι ανέντιμη», δήλωσε ο Κρις Γκάνες στο Al Jazeera.

«Αν ξεφορτωθείτε την UNRWA, ξαφνικά ξεφορτώνεστε τα 5,9 εκατομμύρια πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στην UNRWA», τόνισε ο ίδιος.

Είπε ότι αν η υπηρεσία διαλυθεί, οι Παλαιστίνιοι θα χάσουν «αναφαίρετα δικαιώματα», όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Ο Γκάνες κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εργάζεται για την εξάλειψη του οργανισμού σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

«Στη Γάζα, βλέπουμε από τις 22 Μαρτίου τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας της UNRWA να έχουν μπλοκαριστεί προς τα βόρεια. Οι συνέπειες αυτού είναι ότι οι 300.000 άνθρωποι εκεί θα διολισθήσουν ακόμη περισσότερο στην πείνα», είπε.

10:26 Ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός ζητά «δυσανάλογη» επίθεση στο Ιράν

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, είπε ότι τα αντίποινα για τα χτυπήματα του Ιράν πρέπει να «κλονίσουν την Τεχεράνη ώστε όλοι εκεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να τα βάζουν μαζί μας».

Η απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα πρέπει να είναι «σφοδρή, σοβαρή και να επιφέρει δυσανάλογο φόρο αίματος», δήλωσε ο Σμότριχ στο ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ (GLZ).

Πρόσθεσε ότι τα αντίποινα είναι απαραίτητα για να «διαμορφωθεί η θέση (σ.σ. του Ισραήλ) στη Μέση Ανατολή».

«Αυτή είναι η γλώσσα που ομιλείται στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σμότριχ στη συνέντευξη.

10:12 Ηνωμένα Έθνη: Οι θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πρέπει να διερευνηθούν

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει ότι η αύξηση των επιθέσεων από εποίκους και ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι «εξαιρετικά ανησυχητική».

«Η δολοφονία αμάχων είναι καταδικαστέα και πρέπει να διερευνηθεί πλήρως», δήλωσε ο Στέφαν Ντούγιαριτς σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τουλάχιστον 468 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες, εποίκους ή και από τους δύο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Δείτε σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

10:02 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής των ερευνών για την εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής των ερευνών του συστήματος εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, Γιοσέφ Ραφίκ Άχμεντ Σαμπάτ στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι ισραηλινό αεροσκάφος επιτέθηκε σε όχημα στη Γάζα, στο οποίο επέβαιναν δέκα ένοπλοι άνδρες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:53 NYT: Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ σχεδίαζε το χτύπημα στη Δαμασκό για δύο μήνες, εκτιμώντας λανθασμένα τη δύναμη της ιρανικής απάντησης

Ισραηλινά εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των New York Times αποκαλύπτουν ότι η δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί στη Δαμασκό είχε σχεδιαστεί εδώ και περίπου δύο μήνες.

Οι Times σημειώνουν ότι σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ είχε υπολογίσει λανθασμένα τη δύναμη της απάντησης του Ιράν, αναμένοντας μόνο μικρής κλίμακας επιθέσεις από πληρεξούσιους ή το ίδιο το Ιράν.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου ενέκρινε την επιχείρηση για την εκτέλεση του πλήγματος στη Δαμασκό στις 22 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Times. Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τα σχέδια του Ισραήλ μόνο «λίγα λεπτά» πριν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε απευθείας με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ στις 3 Απριλίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους NYT.

Ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να παραπονέθηκε ότι η επίθεση έθεσε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα και ότι η έλλειψη προειδοποίησης από το Ισραήλ δεν τους έδωσε χρόνο να προετοιμαστούν.

09:43 Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Παλαιστίνης καλεί τη FIFA να αποκλείσει το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα

Σε εισήγηση της προς τη FIFA, η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (PFA) επισημαίνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αξιωματούχους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ισραήλ που «δείχνουν ισχυρή υποστήριξη για τη γενοκτονία στη Γάζα».

«Όλες οι ποδοσφαιρικές υποδομές στη Γάζα είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού γηπέδου Αλ-Γιαρμούκ, το οποίο μετατράπηκε από την ισραηλινή κατοχή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπως τεκμηριώνεται από περισσότερους από έναν διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει η PFA.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ισραήλ δεν έχει λάβει μέτρα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού στο πρωτάθλημά της «γεγονός που συνιστά άμεση παραβίαση του άρθρου 3 του καταστατικού της FIFA», τονίζουν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Μια ισραηλινή ομάδα από την Ιερουσαλήμ «τραγουδάει περήφανα για το πώς είναι η πιο ρατσιστική ομάδα στο Ισραήλ. Φωνάζουν επίθετα όπως ‘τρομοκράτης’ στους Άραβες που παίζουν στις αντίπαλες ομάδες», ισχυρίστηκε η PFA.

09:34 Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε πάνω από 40 τοποθεσίες στη Γάζα σε μία μόνο ημέρα, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν 14 επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της περιοχής.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), δύο δεξαμενές σκέψης για την άμυνα με έδρα τις ΗΠΑ, τόνισαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις είχαν στόχο «κτίρια που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, παρατηρητήρια και υπόγειες στρατιωτικές υποδομές».

Μια οργάνωση ευθυγραμμισμένη με τη Χαμάς, οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, ανέφερε επίσης ότι την Τετάρτη εκτόξευσε πολλές ρουκέτες στο Ισραήλ με στόχο ισραηλινή στρατιωτική βάση στην περιοχή Ζικίμ, που βρίσκεται στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ανέφεραν το ISW και το CTP.

09:24 Η Κίνα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γουάνγκ δήλωσε την υποστήριξή του για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου με την Ινδονήσια ομόλογό του στην Τζακάρτα, Ρέτνο Μαρσούντι αναφέρει το υποστηριζόμενο από την Κίνα ψηφιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Paper.

Ο Γουάνγκ δήλωσε επίσης ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική καταστροφή και θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

09:15 Το αντάλλαγμα που ζήτησε ο Νετανιάχου από τον Μπάιντεν για να ακυρώσει τα σχέδια για άμεση απάντηση στο Ιράν

Μετά τα δημοσιεύματα, που έφεραν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να «παγώνει» τα σχέδια για άμεση απάντηση στο Ιράν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με τα ανταλλάγματα, που φέρεται να ζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:06 Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικά κτίρια και άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικών κτιρίων και άλλων υποδομών της Χεζμπολάχ στην περιοχή Χιάμ, στον νότιο Λίβανο.

Αεροσκάφη των IDF έριξαν επίσης κατά δύο μαχητών στην περιοχή του χωριού Καφρ Κίλα, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:57 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα της νότιας Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και άλλες 46 χώρες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν «απερίφραστα» την «επίθεση μεγάλης κλίμακας» του Ιράν κατά του Ισραήλ
  • Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στους παραγωγούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
  • Η UNRWA αποτελεί «φάρο ελπίδας», αναφέρουν οκτώ χώρες-χορηγοί στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι δήλωσε ότι η Ντόχα επανεκτιμά τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την ανταλλαγή αιχμαλώτων
  • Η ακτιβιστική οργάνωση No Tech for Apartheid αναφέρει ότι 28 υπάλληλοι της Google απολύθηκαν μετά από διαμαρτυρίες κατά της σύμβασης της εταιρείας με το Ισραήλ για το Project Nimbus

08:48 Συλλήψεις διαδηλωτών στον «καταυλισμό της Γάζας» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης φέρεται να συνέλαβε τέσσερις φιλο-Παλαιστίνιους διαδηλωτές έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου κόσμος έχει συγκεντρωθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς εκατοντάδες φοιτητές που διαδηλώνουν μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρισκόταν στο σημείο, ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες ήταν ανήλικος.

Αναλυτικότερα, υπάρχει μεγάλη αστυνομική παρουσία γύρω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί για να υποστηρίξει εκατοντάδες φοιτητές που έχουν στήσει «Κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα» σε κεντρικό χώρο μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει δώσει προθεσμία στους φοιτητές να εκκενώσουν τον χώρο διαμαρτυρίας τους, αλλά η οργάνωση «Columbia Students for Justice in Palestine» («Φοιτητές του Κολούμπια για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη») έχει καλέσει περισσότερους ανθρώπους να «φέρουν έναν φίλο, κουβέρτες και σνακ» και να συμμετάσχουν στη διαδήλωσή τους.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:38 Πώς ανέβαλε την επίθεση-απάντηση στο Ιράν ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του Ιράν, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξέτασε τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Τεχεράνης μετά την επίθεση του σαββατοκύριακου.

Οι ισραηλινές αρχές επαναλαμβάνουν πως η ιρανική επίθεση με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων αναχαιτίστηκε εν πτήσει, δεν θα μείνει «ατιμώρητη».

Σύμφωνα με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση πολέμου του Νετανιάχου εξέτασε τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, πάντως δεν προχώρησε.

Κατά το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Δεν δόθηκε το «πράσινο φως»

Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το «πράσινο φως».

«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (σ.σ. το Ισραήλ) σε επίθεση (σ.σ. στο Ιράν)», είπε στον Axios Αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Η Τεχεράνη λέει πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:29 Wafa: Σφοδροί βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας

Σφοδροί βομβαρδισμοί από το ισραηλινό πυροβολικό σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις νότιες, νοτιοδυτικές και ανατολικές περιοχές της πόλης της Γάζας, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στις περιοχές Σέιχ Ιτζλίν, Ταλ αλ-Χάουα και Ζεϊτούν στην πόλη στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε το Wafa.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης σπίτια στην Ταλ αλ-Χάουα και στον καταυλισμό Σάτι στην πόλη της Γάζας, ανέφερε ανταποκριτής του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων.

08:20 Αβέβαιο πότε θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο ΣΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος πιθανόν θα διεξαχθεί σήμερα ή αύριο Παρασκευή, δήλωσαν χθες Τετάρτη διπλωματικές πηγές, καθώς οι συνομιλίες για το ζήτημα συνεχίζονται.

Προχθές Τρίτη, διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν πως η ψηφοφορία θα γινόταν σήμερα, όμως η κατάσταση στο μεταξύ μεταβλήθηκε και ορισμένα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ του να διεξαχθεί αύριο. Χθες βράδυ δεν είχε ληφθεί ακόμη απόφαση, έλεγαν διπλωμάτες.

Επικρατεί ακόμη «αβεβαιότητα», συνόψισε ο Σλοβένος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σάμουελ Τζμπόγκαρ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως και τα δύο σενάρια είναι πιθανά.

«Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο στις 15:00. Είμαι σίγουρος. Αν δεν με πιστεύετε, θα το δείτε αύριο», δήλωσε από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριάντ Μανσούρ.

Η αποστολή της Μάλτας, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Απρίλιο, δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα σε αυτό το στάδιο.

Πάντως, όποια κι αν είναι η ημέρα που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, το παλαιστινιακό εγχείρημα μοιάζει καταδικασμένο σε αποτυχία, εξαιτίας της εναντίωσης των ΗΠΑ, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το σχέδιο απόφασης που έχει καταρτιστεί από την Αλγερία «εισηγείται στη Γενική Συνέλευση το κράτος της Παλαιστίνης να γίνει δεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

Πόσοι ψήφοι χρειάζονται

Για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης οποιουδήποτε κράτους στον ΟΗΕ, απαιτείται καταρχήν θετική εισήγηση του ΣΑ (χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη) και κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

Οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά αυτόν τον μήνα τη διαδικασία ένταξης τους στον οργανισμό ως κράτους-πλήρους μέλους, που ανάγεται στον Σεπτέμβριο του 2011, με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, επικαλούμενοι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον διαρκούν πάνω από μισό χρόνο, και τη συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών —παρότι θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου— στη Δυτική Όχθη.

Τον Νοέμβριο του 2012 εξασφάλισαν, με ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης απλά «καθεστώς κράτους-μη μέλους παρατηρητή».

08:15 Ασταμάτητη η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με την αιματοχυσία στη Λωρίδα να συνεχίζεται χωρίς σταματημό αφού οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός έχουν «κολλήσει».

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024