Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Live: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» – Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Live όλες οι εξελίξεις στο in - Νέος συναγερμός έχει σημάνει στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση, λέει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του είναι ασφαλείς και ότι αναχαίτισε drones.

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους.

Η Τεχεράνη υποβάθμισε την επίθεση αν και ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, κάνει λόγο για «προπαγάνδα», σημειώνει ότι αναχαιτίστηκαν drones, ενώ το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μεγάλη ζημιά».

Μετά από σύντομη αναστολή των πτήσεων, τα αεροδρόμια της χώρας επαναλειτουργούν.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτή η Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε live 

Live οι εξελίξεις στο in

08:18 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα, συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

07:00 Ένα παιδί σκοτώνεται ή τραυματίζεται κάθε 10 λεπτά στη Γάζα

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF) επισημαίνει ότι ένα παιδί σκοτώνεται ή τραυματίζεται κάθε 10 λεπτά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της επικράτειας.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), στην τελευταία αξιολόγησή του για την κατάσταση στη Λωρίδα, υπογραμμίζει τα επιβαρυντικά στατιστικά στοιχεία για τα παιδιά στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ.

Το OCHA επισημαίνει, επίσης, ότι μεταξύ της 1ης Απριλίου και χθες Παρασκευή, το 15% των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και εκείνων σε περιοχές της νότιας που «απαιτούν συντονισμό έχουν δεχθεί την άρνηση ή παρεμποδιστεί από τις ισραηλινές αρχές».

06:20 Απέφυγε να πάρει θέση ο Ερντογάν

Αλλα λέει το Ισραήλ και άλλα το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στη νέα κρίση μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από την ισραηλινή επίθεση στην Ισφαχάν.

«Το Ισραήλ λέει διαφορετικά πράγματα. Το Ιράν προβάλλει διαφορετικές απόψεις με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και δεν υπάρχει πραγματικά καμία εξήγηση για το θέμα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο, κράτησε χαμηλούς τόνους: «Ας διατηρήσουμε την ημερήσια διάταξη μεταξύ του κ. Χανίγια και εμάς. Ας κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα».

05:45 Δεν επιβεβαιώνεται επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, λέει η ΕΕ

Για «ενδείξεις που οδηγούν ή παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, Πίτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν έχει στη διάθεσή της επίσημη επιβεβαίωση πως υπήρξε επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

«Δεν είδαμε την όποια επίσημη επιβεβαίωση της φερόμενης επίθεσης, αλλά αντιθέτως βλέπουμε ενδείξεις που οδηγούν ή παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση» επισήμανε.

Ανέφερε, επίσης, πως η ΕΕ έχει υπόψη τις αναφορές για το συμβάν στο Ιράν, όμως «δεν έχουμε ακόμα ακούσει καμία επίσημη επιβεβαίωση από όποιον φέρεται να εμπλέκεται» και πως γι’ αυτό είναι δύσκολο να υπάρξει μια πολιτική δήλωση για το συγκεκριμένο περιστατικό.

04:30 ΗΠΑ και Ισραήλ αρνούνται ότι επιτέθηκαν στο Ιράκ

Η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Χασντ ας Σααμπί («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), η οποία έχει ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, ανακοίνωσε ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε διοικητήριό της, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαβεβαίωσε πως δεν ευθύνεται το Ισραήλ.

03:45 Το Ιράν δεν αποδίδει το πλήγμα στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», και δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, υποστήριξε ότι «αυτό που έγινε την προηγούμενη νύχτα δεν ήταν επίθεση».

Αναφερόμενος στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε ότι «έμοιαζαν περισσότερο με παιχνίδια, με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας, όχι με drones».

Είπε, επίσης, ότι οι ιρανικές αρχές εξακολουθούν να διερευνούν το περιστατικό στην Ισφαχάν, υποστηρίζοντας ότι «οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ακριβείς».

03:10 ΗΠΑ: «Δεν ήμασταν εμείς»

Δεν είναι σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, η οποία έγινε μία ημέρα μετά το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, αλλά αξιωματούχοι της πολιτοφυλακής κατηγορούν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι δεν υπήρξαν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Ο αξιωματούχος μιλά υπό τον όρο της ανωνυμίας για να παράσχει λεπτομέρειες που δεν είναι δημόσιες.

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες ομάδες-μέλη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης-PMF οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες, όπως είπαν, ήταν αντίποινα για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμό του με την Χαμάς στη Γάζα.

03:01 Βίντεο και περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση ενάντια στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF)

Καπνός υψώνεται από τη βάση Kalsu του αρχηγείου των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στη Βαβυλώνα (σ.σ. Βαβέλ λένε οι ίδιοι οι Ιρακινοί), νότια της Βαγδάτης, στο Ιράκ, μετά από τρεις αεροπορικές επιδρομές από «άγνωστη δύναμη».

Η βάση περιλαμβάνει δυνάμεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της PMF. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί υλικές απώλειες και τραυματισμοί.

Ιρακινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Al-Mayadeen: «Στόχος της επίθεσης ήταν το αρχηγείο του επιτελάρχη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ , ένα γκαράζ αρμάτων μάχης και η είσοδος στο αρχηγείο διοίκησης των περιοχών της Βαβέλ στο νότιο Ιράκ».

02:43 Ένας νεκρός σε «βομβαρδισμό» (;) ιρακινής στρατιωτικής βάσης που χρησιμοποιείται από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές

Μια τεράστια έκρηξη συγκλονίζει μια στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στα νότια της Βαγδάτης, αναφέρουν δύο πηγές των PMF και δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters. Οι δύο πηγές ασφαλείας λένε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα άγνωστης αεροπορικής επιδρομής, η οποία σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα.

Οι δύο πηγές των PMF επισημαίνουν ότι τα πλήγματα δεν οδήγησαν σε θύματα, αλλά προκάλεσαν υλικές ζημιές. Ωστόσο, πηγή του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το AFP, αναφέρει ότι από τη «βομβιστική επίθεση» σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα οκτώ.

Πηγές της PMF, γνωστής και ως Hashed al-Shaabi, λένε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο ένα αρχηγείο της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας πολιτοφυλακής στη στρατιωτική βάση Kalso, κοντά στην πόλη Iskandariya περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

02:20 «Πραγματική κλιμάκωση» μετά την επίθεση του Ισραήλ είναι απίθανη, λέει απόστρατος υποστράτηγος

Ένας Ισραηλινός απόστρατος υποστράτηγος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η ολονύκτια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι ένα «πολύ σημαντικό γεγονός».

Ο υποστράτηγος Giora Eiland, πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το χτύπημα δείχνει ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει «ακόμη και σε ευαίσθητα σημεία», αλλά προσπάθησε να το κάνει «με τρόπο που και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες». Δήλωσε στην εκπομπή World with Yalda Hakim του Sky ότι δεν «προβλέπει πραγματική κλιμάκωση μετά από αυτό».

Ερωτηθείς αν το μήνυμα του Ισραήλ έχει ληφθεί στο Ιράν, είπε ότι οι χώρες θα προσπαθήσουν να τονίσουν την επιτυχία τους και να ελαχιστοποιήσουν την επιτυχία της άλλης πλευράς. Πρόσθεσε ότι επιτιθέμενο στο Ισραήλ, το Ιράν δημιούργησε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον του – «κάτι που σίγουρα δεν θέλουν να δουν».

01:55 Εκρήξεις στο Ιράκ, πιθανότατα σε αποθήκη πυρομαχικών των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ

Εκρήξεις ακούστηκαν στη διοικητική περιφέρεια της Βαβυλώνας, μια επαρχία που βρίσκεται νότια της Βαγδάτης στο Ιράκ, μετέδωσε το Rudaw Media Network. Η βομβιστική επίθεση φέρεται να είχε ως στόχο την προωθημένη επιχειρησιακή βάση Kalsu, η οποία χρησιμεύει ως στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ. Κάποιες εξ’ αυτών, οι σιιτικές, συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υπό τον μανδύα της οργάνωσης-ομπρέλα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Σύμφωνα με αναφορές, η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής με στόχο βάση που ανήκει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, μια φιλοϊρανική πολιτοφυλακή. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα της έκρηξης, αλλά όχι θύματα. Πιστεύεται ότι δέχθηκαν επίθεση μεγάλες αποθήκες όπλων.

Υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για το χτύπημα, με ορισμένες αναφορές να κατηγορούν το Ισραήλ και άλλες να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για αμερικανική επίθεση.

01:36 Αρκετοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στη νότια Ράφα της Γάζας

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Ταλ αλ Σουλτάν στη Ράφα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η πλειονότητα των νεκρών ήταν «γυναίκες και παιδιά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ένα πλήγμα έπληξε μια κατοικία». Ανέφερε πως «ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που υπέστησαν τραυματισμούς».

01:21 Ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς φτάνει στην Τουρκία και θα συναντηθεί αύριο με τον Ερντογάν

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς έφτασε στην Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Μαζί με μια αντιπροσωπεία, ο Χανίγια θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, όπως ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει τον ηγέτη της Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και έχει καταδικάσει τον αποκλεισμό και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

01:00 Περισσότερα ισραηλινά στρατιωτικά άρματα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει μια σειρά από ισραηλινά στρατιωτικά άρματα μάχης και μπουλντόζες να κατευθύνονται προς τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει νεαρούς άνδρες να συλλαμβάνονται από ισραηλινά στρατεύματα.

Όπως έχουμε αναφέρει, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε χθες στον καταυλισμό και η επιδρομή συνεχίζεται ακόμη. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός εφήβου, έχουν σκοτωθεί.

Ο Zein Basravi του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Tulkarem, δήλωσε πριν από λίγο ότι η επιδρομή έχει προκαλέσει μερικές από τις «χειρότερες καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών».

00:33 Η ΟΕΝΓΕ ζητά από τον υπουργό Υγείας, να σηκώσει η Ελλάδα το βάρος που της αναλογεί νοσηλεύοντας κατοίκους της Γάζας

Με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, υπενθυμίζοντας στον αρμόδιο υπουργό πως υπάρχει δημόσια έκκληση από τον επικεφαλής του ΠΟΥ για επείγουσα μεταφορά ασθενών, ζητά το ΕΣΥ να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί σώζοντας ζωές.

Υπενθυμίζεται από την ΟΕΝΓΕ πως «Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000 ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να λάβουν τις άκρως αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για ασθενείς ογκολογικούς, τραυματίες λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, αιμοκαθαιρόμενους και άλλους χρόνιους πάσχοντες».

Η ανακοίνωση κλείνει με την Ομοσπονδία να αναφέρει πως «Αυτό που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας είναι, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» και να απευθύνει «δημόσια επείγουσα έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών από τις βομβαρδισμένες περιοχές, ενηλίκων και παιδιών».

00:12 Οι Ταξιαρχίες Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρουν επίθεση στο νότιο Ισραήλ

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε περιοχές του νότιου Ισραήλ που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας και ότι θραύσματα ενός πυραύλου αεράμυνας έπεσαν σε μια γειτονιά του Σντερότ, κοντά στα σύνορα.

Οι Ταξιαρχίες Quds, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, λέγοντας ότι «βομβάρδισε τις ισραηλινές κωμοπόλεις Σντερότ και Νιράμ». Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα από την πλευρά του Ισραήλ.

00:10 «Εκατοντάδες» πάσχουν από αναπνευστικές ασθένειες εν μέσω έλλειψης αερίου μαγειρέματος

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ζήτησε την επείγουσα είσοδο γκαζιού για μαγείρεμα, ιδίως στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια τμήματα της Λωρίδας, όπως αναμεταδίδει το Al Jazeera.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι οι οικογένειες καταφεύγουν εδώ και μήνες στο μαγείρεμα με πλαστικές κατσαρόλες πάνω σε κάρβουνα και καυσόξυλα, τα οποία απελευθερώνουν «δηλητηριώδεις αέριο» (αναθυμιάσεις).

Αυτό έχει προκαλέσει μια «νέα ανθρωπιστική κρίση και κρίση υγείας», ανέφερε η πολιτική προστασία, προσθέτοντας ότι οι ομάδες της έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από αναπνευστικές ασθένειες.

23:56 υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του την Παρασκευή

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την Παρασκευή, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

23:48 Δορυφορική φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Χ, δείχνει ζημιά σε σύστημα ραντάρ στο Ιράν

Δορυφορική εικόνα που αναρτήθηκε στο Χ  δείχνει ζημιές σε ένα σύστημα ραντάρ στο Ισφαχάν του Ιράν. Οι Times of Israel ισχυρίζονται πως έχουν επιβεβαιώσει τις φωτογραφίες. Οι δορυφορικές φωτογραφίες του πριν και μετά αφορούν την επίθεση που φέρεται να συνέβη τα ξημερώματα της 19ης Απριλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC νωρίτερα σήμερα, το φερόμενο ισραηλινό χτύπημα κοντά στο Ισφαχάν – το οποίο αρνούνται και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη-  είχε στόχο ένα σύστημα ραντάρ που αποτελούσε μέρος της αεράμυνας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ. Οι S-300 φέρονται να έχουν μεταφερθεί.

Την δεδομένη στιγμή δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα οι πληροφορίες από άλλα μέσα πλην των Times of Israel. Εφόσον οι φωτογραφίες επιβεβαιωθούν για την γνησιότητά τους, τότε στα σημεία που ισχυρίζονται πως ήταν οι S-300 υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς και στο ένα ραντάρ.

23:23 Ο Στόλος της Ελευθερίας δηλώνει έτοιμος να αποπλεύσει τις προσεχείς ημέρες

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, πολλά πλοία θα αποπλεύσουν για τη Γάζα, μεταφέροντας 5.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μια αποστολή έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με την καταστροφική πείνα να είναι αποτέλεσμα της σκόπιμης πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης να λιμοκτονεί ο παλαιστινιακός λαός. Ο χρόνος είναι κρίσιμος καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι η πείνα και οι ασθένειες θα μπορούσαν να στοιχίσουν περισσότερες ζωές από αυτές που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς.

23:18 270.000 τόνοι αποβλήτων συσσωρεύονται σε όλη τη Γάζα – Περιβαλλοντική και υγειονομική καταστροφή περιγράφει ο ΟΗΕ

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει πάρει ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή, καθώς η συσσώρευση στερεών αποβλήτων απειλεί να επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση, δήλωσε ο ΟΗΕ.

«Περίπου 270.000 τόνοι στερεών αποβλήτων έχουν συσσωρευτεί σε όλη τη Γάζα- αυτό προκύπτει από την Ένωση Δήμων της Γάζας. Αυτό δημιουργεί μια περιβαλλοντική καταστροφή και καταστροφή της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Stephane Dujarric σε συνέντευξη Τύπου.

Η συσσώρευση στερεών αποβλήτων, που επιδεινώνεται από «την καταστροφή των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων και των κέντρων διάθεσης ιατρικών αποβλήτων, έχει δυσχεράνει σοβαρά τις προσπάθειες συλλογής και απόρριψης από τους δήμους», δήλωσε ο Dujarric.

23:15 Ο ακρωτηριασμένος δημοσιογράφος του TRT Arabi υπόσχεται να συνεχίσει να κάνει ρεπορτάζ από τη Γάζα

Ο Sami Shehadeh, ένας Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ που ακρωτηριάστηκε το πόδι του μετά τον τραυματισμό του σε επίθεση του ισραηλινού στρατού την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ότι «θα επιστρέψει στη δουλειά του για να αποκαλύψει τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα».

Μοιραζόμενος τις στιγμές που ο ισραηλινός στρατός στοχοποίησε μέλη του Τύπου, ο Shehadeh δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι δέχθηκε επίθεση ενώ κάλυπτε την κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat για το TRT Arabi.

«Δύο λεπτά αφότου φτάσαμε στον καταυλισμό, γίναμε άμεσα στόχος του ισραηλινού στρατού», είπε.

23:06 Η αμερικανική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Η αμερικανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, τη σύλληψη περισσότερων από 100 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης για τη διοργάνωση διαμαρτυρίας στην οποία εξέφρασαν την απόρριψη της γενοκτονίας που διαπράττει η σιωνιστική εχθρική οντότητα στη Λωρίδα της Γάζας και την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «Συνέλαβαν τους 100 φοιτητές αφού αρνήθηκαν να διαλύσουν τη διαμαρτυρία που είχαν οργανώσει, η οποία είχε ξεκινήσει την περασμένη Τετάρτη με το στήσιμο σκηνών και την ανύψωση πανό στο νότιο γκαζόν της πανεπιστημιούπολης».

Σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν γίνει πρόσφατα αρκετές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που απορρίπτουν τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Γάζας από τις 7 του περασμένου Οκτωβρίου.

22:51 Μαζικές πορείες σε μεγάλες πόλεις της Υεμένης με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες

Με το σύνθημα «Η μάχη συνεχίζεται» ολοκληρώθηκαν οι μαζικότατες καθιερωμένες πορείες των κατοίκων της Υεμένης με την στήριξη των Χούθι με συνθήματα αλληλεγγύης υπέρ των Παλαιστινίων.

22:34 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι απαγορεύεται στα ασθενοφόρα της να εισέλθουν στον καταυλισμό Nur Shams

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να εμποδίζουν τα ασθενοφόρα της να εισέλθουν στον καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί από χθες μεγάλης κλίμακας επιδρομή στον καταυλισμό και η επιδρομή συνεχίζεται ακόμη. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του εφήβου που βρήκε ο νοσηλευτής πατέρας του στο νοσοκομείο (βλέπε ανάρτηση live 21:28), έχουν σκοτωθεί.

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης ανέφερε νωρίτερα ότι ένας από τους εθελοντές γιατρούς της πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε ενώ εργαζόταν στο πεδίο και ότι κανένα ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να τον προσεγγίσει μέχρι στιγμής.

22:23 Ο στρατός του Ιράν εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό

Ανταποκριτής του Al Jazeera, αναφέρει ότι ο στρατός του Ιράν παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για πιθανές νέες επιθέσεις απόψε, σε αντίθεση με πηγές που αναφέρουν ότι έχει σταματήσει η άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

22:15 Ο πρόεδρος Μακρόν συζητά με ηγέτες του Λιβάνου την προσπάθεια καταστολής των συγκρούσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον αρχηγό του στρατού της χώρας Τζόζεφ Αούν για συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο τερματισμού των διασυνοριακών συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και την άμβλυνση του πολιτικού αδιεξόδου στον Λίβανο.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του Mikati αναφέρεται ότι συζήτησε με τον Macron μια γαλλική πρόταση για τον τερματισμό των διασυνοριακών συγκρούσεων που προβλέπει αυξημένη υποστήριξη για τον λιβανέζικο στρατό και την απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολάχ από απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Ο Mikati ευχαρίστησε τον Macron για τις προσπάθειές του «να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου και να υποστηρίξει τον στρατό με εξοπλισμό και εμπειρογνωμοσύνη ώστε να μπορέσει να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Μακρόν και ο Μικάτι συζήτησαν επίσης την ανάγκη εκλογής νέου προέδρου περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν από το αξίωμά του, βαθαίνοντας την πολιτική παράλυση, καθώς ο Λίβανος εξακολουθεί να υποφέρει από οξεία οικονομική κρίση, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Μικάτι.

22:05  «Η Παλαιστίνη έχει ιστορικό δικαίωμα να ιδρύσει το κράτος της και η στέρησή του συνιστά παραβίαση» λέει το Ιράκ

Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε σε ανακοίνωσή του, σήμερα Παρασκευή, την οποία έλαβε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (INA), ότι: «Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος που συνιστά τη χορήγηση στην Παλαιστίνη της πλήρους ιδιότητας του μέλους των Ηνωμένων Εθνών».

Το υπουργείο διαβεβαίωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι «η Παλαιστίνη έχει ιστορικό δικαίωμα να ιδρύσει το κράτος της και η στέρηση αυτού του δικαιώματος αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, η οποία εκθέτει την περιοχή στον κίνδυνο μόνιμης αστάθειας και προμηνύει καταστροφικές συνέπειες, ιδίως υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Γάζας και της αποτυχίας των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της κρίσης».

21:53 Το Ιράκ εκφράζει την ανησυχία του στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας

Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία περιήλθε στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΙΝΑ), αναφέρει: «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την επίθεση που είχε στόχο την πόλη Ισφαχάν στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (το πρωί της Παρασκευής)».

«Το Υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς την ένταση στην περιοχή και προειδοποιεί για τους κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή γενικότερα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Η κλιμάκωση αυτή δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφή και την απώλεια αθώων ζωών που λαμβάνουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας και το Υπουργείο ανανεώνει την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και να εργαστεί για να σταματήσει άμεσα αυτό το μαρτύριο».

21:47 «Ουδέν σχόλιον» από τον Λευκό Οίκο για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις αναφορές για ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ.

Η απουσία σχολιασμού είναι πολύ σπάνια για τον Λευκό Οίκο που συνηθίζει να τοποθετείται για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εικάζεται πως η επίθεση του Ισραήλ, παρότι οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν πως είχαν ενημέρωση, ήταν σε πλήρη αντιδιαστολή με την εκπεφρασμένη θέση των ΗΠΑ.

21:36 Περισσότερα για την σύλληψη στην ιρανική πρεσβεία στο Παρίσι

Το Reuters επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά ότι η γαλλική αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το Reuters, «αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ο άνδρας εθεάθη περίπου στις 11 το πρωί τοπική ώρα να εισέρχεται στο προξενείο, κρατώντας κάτι που φαινόταν να είναι χειροβομβίδα και γιλέκο με εκρηκτικά. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή».

«Ο άνδρας έφυγε αργότερα από το προξενείο και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε εκρηκτικά», ανέφερε η αστυνομική πηγή.

21:28 Παλαιστίνιος νοσηλευτής βρήκε τον γιό του νεκρό στο νοσοκομείο της Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης

Ο τραυματιοφορέας Fathi Nasrallah μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο της Tulkarem όταν διαπίστωσε ότι ο γιος του είχε πυροβοληθεί από τις δυνάμεις κατοχής στην πόλη.

 21:24 Ιράν: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δέιχνουν πως τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της χώρας

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράν «από πράκτορες που διείσδυσαν στην χώρα».

21:19 Ακυρώσεις πτήσεων και αλλαγές διαδρομών για αεροπορικές εταιρείες που αποφεύγουν το Ιράν

Η διαφαινόμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν ώθησε τις αεροπορικές εταιρείες να αλλάξουν τις διαδρομές των πτήσεων, να ακυρώσουν πτήσεις και να εκτρέψουν άλλες σε εναλλακτικά αεροδρόμια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, πριν ακόμη σημειωθεί η μικρής κλίμακας επίθεση.

Το Ιράν έκλεισε τα αεροδρόμιά του στην Τεχεράνη, το Σιράζ και το Ισφαχάν στον απόηχο της επίθεσης και καθάρισε τις πτήσεις από το δυτικό τμήμα του εναέριου χώρου του για λίγες ώρες μετά την επίθεση, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Τόσο τα αεροδρόμια όσο και ο εναέριος χώρος είχαν ανοίξει ξανά μέχρι τις 04:45 ώρα Ελλάδας. Η Flydubai δήλωσε ότι ακύρωσε τις πτήσεις της προς το Ιράν και μια προηγούμενη πτήση είχε επιστρέψει στο Ντουμπάι. Τα δεδομένα παρακολούθησης έδειξαν επίσης ότι μια πτήση της Iran Air από τη Ρώμη προς την Τεχεράνη εκτράπηκε προς την Άγκυρα της Τουρκίας.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η γερμανική Lufthansa ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ και Ερμπίλ μέχρι αύριο και θα αποφύγει τον ιρακινό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η United Airlines δήλωσε ότι θα ακυρώσει την καθημερινή της πτήση από το Νιούαρκ προς το Τελ Αβίβ μέχρι τις 2 Μαΐου, ενώ η Air Canadas δήλωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

21:00 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο οντότητες που, όπως λέει, βοήθησαν στη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων για δύο εξτρεμιστές εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Συγγενείς αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα απέκλησαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ.
  • Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζαςς, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε «σημαντική αύξηση της ποσότητας της βοήθειας που εισήλθε». Ωστόσο, δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή σε σύγκριση με τις «ανάγκες που υπάρχουν, καθώς όλοι παλεύουν με την πείνα, την αφυδάτωση και την τεράστια έλλειψη ιατρικών προμηθειών».
  • Το Ιράν είπε ότι το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εμπόδισε την Παλαιστίνη να επιτύχει την πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ ήταν «ανεύθυνο» και «μη εποικοδομητικό».

20:45 Fox News: Στόχος του ισραηλινού χτυπήματος στο Ιράν ήταν η στρατιωτική βάση, όχι οι ίδιες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Επικαλούμενο «ανώτερες αμερικανικές στρατιωτικές πηγές», το Fox News αναφέρει ότι ο στόχος του χθεσινοβραδινού φερόμενου ισραηλινού πλήγματος στο Ιράν ήταν μια στρατιωτική βάση στην Ισφαχάν κοντά στη Νατάνζ και όχι οι ίδιες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Οι Ισραηλινοί χτύπησαν αυτό που σκόπευαν να χτυπήσουν», λέει μία από τις πηγές στο Fox News, προσθέτοντας ότι υπήρχε ένας κύριος στόχος που χτυπήθηκε πολλές φορές και ότι το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας του Ιράν αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.

Στους στόχους του πλήγματος περιλαμβάνονταν συστήματα αεράμυνας στη στρατιωτική βάση, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προστασία των κοντινών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αναφέρει το Fox.

Οι IDF χρησιμοποίησαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο χτύπημα, όχι επανδρωμένα αεροσκάφη, σημειώνει το Fox.

Το μήνυμα του Ισραήλ στον Ιράν ήταν ότι «μπορούμε να φτάσουμε και να σας αγγίξουμε», λέει η πηγή.

20:36 Μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε από αυτοκίνητο που προσπαθεί να παρακάμψει τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου 1

Διαδηλώτρια χτυπήθηκε από όχημα που προσπάθησε να παρακάμψει το μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο 1 -συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ- που είχαν στήσει δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων και υποστηρικτές τους.

Η γυναίκα δέχθηκε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο.

«Οι διαδηλωτές είχαν αφήσει μία πλευρά του αυτοκινητόδρομου ανοιχτή για να περνούν τα οχήματα. Ο οδηγός το έκανε επίτηδες. Προσπάθησε να πατήσει διαδηλωτή που κατεύθυνε την κυκλοφορία, αλλά εκείνος τον απέφυγε, οπότε χτύπησε αντ’ αυτού τη γυναίκα που στεκόταν στο πλάι. Έστριψε ξαφνικά και επίτηδες επιτάχυνε και έκοψε δεξιά», περιέγραψε ένας μάρτυρας.

H διαδηλώτρια πεσμένη στο έδαφος δέχεται τις πρώτες βοήθειες

20:24 «Σχεδόν απόλυτη συμμετρία στις επιθέσεις του Ιράν και του Ισραήλ»

Η «μετρημένη» σημερινή ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν και η αντίδραση της Τεχεράνης δείχνουν πως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να δεσμευθούν σε μια αποκλιμάκωση παρότι η κατάσταση παραμένει εκρηκτική, εκτιμούν αναλυτές.

«Μοιάζει να είμαστε σε μια στιγμή όπου οι δύο πλευρές επιδιώκουν να βγουν από τον τρέχοντα κύκλο κλιμάκωσης, με το Ισραήλ να εξαπολύει μια πολύ περιορισμένη επίθεση προκειμένου να δείξει ότι απαντά στα ιρανικά πλήγματα και την Τεχεράνη να υποβαθμίζει γρήγορα το συμβάν ώστε να μην είναι υποχρεωμένη να απαντήσει», εκτιμά ο Ζιλιέν Μπαρνς-Ντέισι του European Council on Foreign Relations.

Ο Χάσνι Αμπίντι, του Study and Research Centre for the Arab and Mediterranean World με έδρα τη Γενεύη, υπογραμμίζει από την πλευρά του τη σχεδόν απόλυτη «συμμετρία» των επιθέσεων του Ιράν και του Ισραήλ, κάτι που μπορεί να τα οδηγήσει να εκτιμήσουν ότι μπορούν να μείνουν εκεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη δεν έχει «κανένα συμφέρον να διαρκέσει αυτή η κρίση», επειδή η ύψιστη προτεραιότητά της είναι να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, όρος επιβίωσης του καθεστώτος.

20:12 Συναγερμός στη Σντερότ – Αναχαιτίστηκε πύραυλος

Ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε μετά από συναγερμό που ενεργοποιήθηκε στο Σντερότ, το Ιβίς και το Νιρ Αμ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

20:02 Γιατρός της Ερυθράς Ημισελήνου τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό Νουρ Σαμς

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι ένας από τους εθελοντές γιατρούς της πυροβολήθηκε, ενώ εργαζόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και ώρες επιδρομή στον καταυλισμό, όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις.

Η PRCS λέει ότι ο εθελοντής γιατρός της πυροβολήθηκε στο πόδι «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του», ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν ασθενοφόρο να τον προσεγγίσει.

19:51 Η δίψα είναι πλέον ακραία στη Γάζα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι όλα τα πηγάδια νερού της πόλης σταμάτησαν εντελώς να λειτουργούν πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Τα πηγάδια δεν λειτουργούν πλέον κυρίως λόγω της σοβαρής έλλειψης καυσίμων, τα οποία το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να εισέλθουν στη Λωρίδα από τότε που επέβαλε πλήρη αποκλεισμό πριν από έξι και πλέον μήνες.

Το μοναδικό εργοστάσιο αφαλάτωσης της πόλης της Γάζας, περισσότερα από 40 πηγάδια και τα δίκτυα ύδρευσης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, τονίζει το Γραφείο και προειδοποιεί ότι η «κρίση»  έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και η ζήτηση για κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί.

«Ολόκληρη η πόλη ζει σε κατάσταση ακραίας δίψας», τονίζει και προσθέτει ότι η υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο εν μέσω ακραίας έλλειψης νερού.

19:39 ABC: Οι πύραυλοι των IDF φέρεται να στόχευσαν το σύστημα αεράμυνας κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση στη Νατάνζ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ABC News, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους έξω από το Ιράν σε ένα «πολύ περιορισμένο πλήγμα» το πρωί της Παρασκευής.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ στόχευσε το σύστημα αεράμυνας κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση στη Νατάνζ. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι «το χτύπημα έβγαλε εκτός λειτουργίας την τοποθεσία, αλλά η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «το χτύπημα είχε ως στόχο να στείλει μήνυμα στο Ιράν ότι το Ισραήλ έχει αυτές τις δυνατότητες» και δεν αποσκοπούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση.

19:31 ΥΠΕΞ Ιράν: Τα drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στην Ισφαχάν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στην Ισφαχάν.

«Τα drones που το Ισραήλ ανέφερε ότι εκτόξευσε στο Ιράν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στην Ισφαχάν, παρά τις προσπάθειες των φιλοϊσραηλινών μέσων ενημέρωσης να παρουσιάσουν μια ήττα ως νίκη», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

19:24 Συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα πραγματοποιούν διαμαρτυρία

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα έχουν αποκλείσει κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τα μέλη των οικογενειών και οι υποστηρικτές τους, έχουν συγκεντρωθεί και αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο 1, γράφουν οι Times of Israel.

Ορισμένοι έχουν βάλει φωτιά σε βαρέλια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι συγγενείς όσων απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου διαμαρτύρονται εδώ και μήνες, απαιτώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση να φέρει πίσω τους αγαπημένους τους.

19:15 Περισσότερη βοήθεια εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετή

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζαςς, μεταδίδει ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε «σημαντική αύξηση της ποσότητας της βοήθειας που εισήλθε».

Ωστόσο, δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή σε σύγκριση με τις «ανάγκες που υπάρχουν, καθώς όλοι παλεύουν με την πείνα, την αφυδάτωση και την τεράστια έλλειψη ιατρικών προμηθειών».

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι μικρά παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση, καθώς «ένας ανθρωπογενής λιμός σφίγγει τον κλοιό του σε ολόκληρη τη Λωρίδα».

19:04 Οι IDF έπληξαν υποδομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι IDF ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή κατά υποδομών της Χεζμπολάχ στο Μανσούρι και το Αϊταρούν του νότιου Λιβάνου το απόγευμα της Παρασκευής (19/4), ως απάντηση στα τρία βλήματα που εκτόξευσε νωρίτερα η οργάνωση.

Τα ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης θέσεις εκτόξευσης πυραύλων.

18:52 Ανεύθυνο το βέτο των ΗΠΑ, λέει Ιρανός αξιωματούχος

Ιρανός αξιωματούχος δηλώνει ότι το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό ήταν «ανεύθυνο» και «μη εποικοδομητικό».

«Αποκαλύφθηκε ο δόλιος χαρακτήρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και η απομονωμένη θέση της», προσθέτει ο Νασέρ Κανάνι.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης, 12 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Βρετανία και Ελβετία απείχαν.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι ενώ υποστηρίζουν «σθεναρά» μια λύση δύο κρατών, η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα πρέπει να προέλθει από «απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών», δηλαδή της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, επαίνεσε τις ΗΠΑ που άσκησαν βέτο λέγοντας ότι «η επαίσχυντη πρόταση απορρίφθηκε».

18:38 BBC: «Δώρο» για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Στην ανάλυση του ο διπλωματικός συντάκτης του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζέιμς Λαντέιλ σημειώνει πως η  αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο Ιράν φάνηκε αρχικά να είναι περιορισμένη σε έκταση και κλίμακα και πως το Τελ Αβίβ, επέλεξε συγκεκριμένα την ημέρα της επίθεσης, καθώς σήμερα, Παρασκευή (19/4) είναι η ημέρα των γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έκλεισε τα 85 του χρόνια και ήταν ουσιαστικά ένα «δώρο» από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αλλά αν η επίθεση αφορούσε στρατιωτικούς στόχους που ίσως σχετίζονταν με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο -όπως μια αεροπορική βάση ή ένα εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων- τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η συγκρατημένη απάντηση που αναζητούσαν οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:25 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

  • Η Χαμάς απορρίπτει τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η ίδια εμποδίζει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
  • Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα χωρίς μια ολοκληρωτική εισβολή στη Ράφα, την οποία η Ουάσινγκτον δεν θα υποστηρίξει.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και δύο οντότητες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία ζητούν την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα και μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στον θύλακα.
  • Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις γυναίκες ανέφερε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, δηλαδή περίπου 10.000, είναι γυναίκες.

18:13 Έτοιμοι για επιβίβαση οι συμμετέχοντες στον «Στόλο Ελευθερίας»

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τον «Στόλο της Ελευθερίας» που θα αποπλεύσει από την Τουρκία για την Γάζα.

«Εκατοντάδες» άνθρωποι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συμμετάσχουν στον «Στόλο της Ελευθερίας», ο οποίος έχει ως στόχο να παραδώσει «πάνω από 5.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας» στον πολιορκημένο θύλακα.

«Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας βρίσκεται εδώ για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι με όλη την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι σκοτωμοί συνεχίζονται στη Γάζα», ανέφερε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ισραήλ να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από αυτό που προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους, ασθένειες και καταστροφές: Οι πολιτικές του Ισραήλ που λιμοκτονούν και συνεχίζουν να βομβαρδίζουν άμαχους Παλαιστίνιους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά».

Τις επόμενες τρεις ημέρες, όσοι συμμετάσχουν στον στολίσκο θα εκπαιδευτούν και θα μάθουν πώς μπορούν να προστατευτούν σε περίπτωση επίθεσης.

Το φορτηγό πλοίο, το οποίο θα συνοδεύεται από δύο επιβατικά πλοία, αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γάζα την επόμενη εβδομάδα.

17:58 Νεκρός από ισραηλινά πυρά ο αρχηγός της Ταξιαρχίας Τουλκαρέμ

Επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Zein Basravi του Al Jazeera μεταδίδει ότι την τελευταία ώρα, τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί.

«Ένας από αυτούς είναι ο αρχηγός της Ταξιαρχίας Τουλκαρέμ και ονομάζεται Μοχάμεντ Τζαμπέρ. Έχει γίνει στόχος στο παρελθόν, ενώ ο αδελφός του σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο», λέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σοροί των Παλαιστινίων έχουν τεθεί υπό ισραηλινή κράτηση. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι στόχος των ισραηλινών δυνάμεων φέρεται να ήταν ο Τζαμπέρ και να επιτεύχθηκε.

17:46 Επιστολή-έκκληση 16 οργανισμών της ναυτιλίας στον ΟΗΕ

Ανοικτή επιστολή απέστειλαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, 16 οργανισμοί της ναυτιλίας και κοινωνικοί εταίροι (ASA, BIMCO, CLIA, ECSA, INTERCARGO, INTERMANAGER, INTERTANKO, IAPH, ICS, IFSMA, IMCA, IMEC, IPTA, ITF, FONASBA και WSC), με αφορμή την κατάληψη του MSC Aries από ιρανικές δυνάμεις το Σάββατο 13 Απριλίου.

Με την επιστολή τους κάνουν έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των ναυτικών και την ασφαλή διέλευση των πλοίων από την ευρύτερη περιοχή.

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία εκπροσωπείται από οργανισμούς που βρίσκονται πίσω από την παρούσα επιστολή, είναι ευγνώμων για την αναγνώριση που τυγχάνει η ναυτιλιακή βιομηχανία από τον ΟΗΕ. Ευχαριστούμε επίσης και επικροτούμε τον γενικό γραμματέα του ΙΜΟ Arsenio Dominguez για όλη τη σκληρή δουλειά που καταβάλλει για να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα της ναυτιλίας και των ναυτικών μας.

»Ωστόσο, το περιστατικό το Σαββατοκύριακο (13-14/04), όταν το πλοίο MSC Aries κατελήφθη από ιρανικές δυνάμεις 50 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Φουτζέιρα , ανέδειξε για άλλη μια φορά την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ναυτιλία. Αυτό είναι απαράδεκτο», σημειώνεται.

Επίσης, τα 16 μέρη λένε ότι οι επιθέσεις εναντίον της ναυτιλίας έχουν αυξηθεί σημαντικά και μάλιστα με απώλειες καθώς ναυτικοί έχουν σκοτωθεί και κρατούνται όμηροι.

«Ο κόσμος θα εξοργιζόταν αν τέσσερα αεροσκάφη καταλαμβάνονταν και κρατούνταν όμηροι με αθώες ψυχές πάνω τους. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια αντίδραση ή ανησυχία για τα τέσσερα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους που κρατούνται όμηροι», καταλήγει η επιστολή.

17:37 Επικοινωνία Χακάν Φιντάν – Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο Ιρανός ομόλογός του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις αναφερόμενες εκρήξεις στην Ισφαχάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Anadolu επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η Afifeh Abedi, αναλύτρια, δήλωσε ότι είναι πιθανό ότι η Άγκυρα «να έχει γίνει δίαυλος» για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

«Φαίνεται ότι το τηλεφώνημα αυτό έγινε για να μεταφέρει το μήνυμα της Τεχεράνης στην Ουάσιγκτον μετά τα γεγονότα στην Ισφαχάν», έγραψε στο Χ.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί «στενά» τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

«Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι εντάσεις που προκλήθηκαν αρχικά από την παράνομη επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.

17:25 Η Χαμάς διαψεύδει τον Μπλίνκεν ότι παρεμποδίζει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

Με ανακοίνωσή της η ισλαμιστική οργάνωση διαψεύδει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πως η ίδια στέκεται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η συμπεριφορά της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις βασίζεται στο συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και στην προτεραιότητα να σταματήσει η βάναυση επίθεση εναντίον του, η απόσυρση της κατοχής, η επιστροφή των εκτοπισμένων και ο τερματισμός των ανθρώπινων δεινών που δημιουργούνται από την αμερικανική χρηματοδότηση», δήλωσε η Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για μια παραποίηση της πραγματικότητας από τις ΗΠΑ.

Επίσης, η ισλαμιστική οργάνωση πρόσθεσε ότι αν η Ουάσινγκτον θέλει ειλικρινά να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, πρέπει να πιέσει το Ισραήλ «και να σταματήσει την αμερικανική πολιτική και στρατιωτική κάλυψη των εγκλημάτων γενοκτονίας και πείνας που ασκούνται εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

17:16 «Ήταν σαφές από την αρχή ότι επρόκειτο για μια περιορισμένη ένταση»

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν σχέδιο για αντίποινα και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, γράφει ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara.

Και προσθέτει: «Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως επρόκειτο για μια περιορισμένη ανταλλαγή αντιποίνων, όπως συμβαίνει μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τον Bishara, το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, διότι ο συμβατικός πόλεμος μεταξύ τους -που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις- δεν είναι προς όφελος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν προτιμά τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια να εμπλέκεται σε ασύμμετρους, έμμεσους, πληρεξούσιους πολέμους με το Ισραήλ παρά σε άμεσες συγκρούσεις», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος και υπογραμμίζει ότι «αυτό που είναι σαφές είναι ότι το Ισραήλ χτύπησε, αλλά δεν ήταν το είδος του χτυπήματος που έχει ως στόχο να προκαλέσει ζημιές σε άμαχο πληθυσμό ή να ταπεινώσει το Ιράν, αλλά να ικανοποιήσει τις ισραηλινές στρατιωτικές φιλοδοξίες χωρίς να εξοργίσει τις ΗΠΑ».

17:07 EE: Κυρώσεις σε εξτρεμιστές έποικους σε Δυτική Όχθη και Αν. Ιερουσαλήμ

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να επιβάλλει κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και δύο οντότητες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων.

Όσοι περιλαμβάνονται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους.

Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Διευκρινίζεται ότι έχουν καταγραφεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, καθώς και παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

17:00 Λουτρό αίματος στη Γάζα – Πάνω από 34.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει πλέον ξεπεράσει τους 34.000.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στον θύλακα, τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 34.012 άτομα και έχουν τραυματιστεί 76.833.

16:49 Νεότερα για την επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη

Αρκετοί Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν (αρχικά είχαν αναφερθεί δύο) κατά τη διάρκεια επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης, κοντά στο Τουλκαρέμ, αναφέρουν οι IDF.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, στρατιώτες και αξιωματικοί της Συνοριακής Αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο Νουρ Σαμς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρκετοί αταζητούμενοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, εκρηκτικοί μηχανισμοί ανακαλύφθηκαν και ένοπλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

Ένας στρατιώτης της μονάδας LOTAR και ένας αξιωματικός της ταξιαρχίας Marom φέρουν μέτρια τραύματα, ενώ δύο στρατιώτες της μονάδας αναγνώρισης Haruv της ταξιαρχίας Kfir τραυματίστηκαν ελαφρά.

16:35 Πρώην ΥΠΕΞ του Ιράν: Η επίθεση του Ισραήλ αποτελεί «αντιπερισπασμό» από τη Γάζα

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ καταδικάζει τα ισραηλινά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν και προτρέπει τους παγκόσμιους ηγέτες να επικεντρωθούν στον «τερματισμό των ισραηλινών παραβάσεων» στον πόλεμο στη Γάζα.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι τίποτα δεν πρέπει να αποσπάσει τη διεθνή κοινή γνώμη από «τις θηριωδίες του Ισραήλ».

«Η γενοκτονία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς στη Γάζα», πρόσθεσε. Επέκρινε επίσης το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, λέγοντας ότι ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Η αποτυχία του Συμβουλίου να καταδικάσει το χτύπημα της 1ης Απριλίου στη Συρία ανάγκασε το Ιράν να επικαλεστεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», κατέληξε ο ίδιος αναφερόμενος στην επίθεση της 13ης Απριλίου κατά του Ισραήλ.

16:23 Όσα έγιναν στη σύνοδο των G7 στο Κάπρι της Ιταλίας

Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στις συζητήσεις κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στο νησί Κάπρι της Ιταλίας.

  • Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφερόμενη ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν εμπλακεί σε καμία επιχείρηση».
  • Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι σκοπός της G7 είναι η αποκλιμάκωση, ενώ κληθείς να περιγράψει την τρέχουσα σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ, σημείωσε ότι το Ισραήλ λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις, αλλά οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλειά του.
  • Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της G7, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ημερήσια διάταξη των εργασιών τροποποιήθηκε σήμερα το πρωί ώστε να περιλάβει τις εκρήξεις στο Ιράν. «Η G7 εργάζεται για να υπάρξει μια αποκλιμάκωση», επέμεινε διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή» για τα πλήγματα αυτά. Το Ιράν «άνοιξε και πάλι τον εναέριο χώρο του», πρόσθεσε.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών στην τελική ανακοίνωσή τους προειδοποίησαν για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και κάλεσαν τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

16:16 OHE: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων

Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, που δεν αναφέρει την τελευταία επίθεση στο Ιράν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «είναι καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή».

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει κάθε πράξη αντιποίνων και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτή»», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντιζαρίκ.

16:04 Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο προξενείο του Ιράν στο Παρίσι συνελήφθη, σύμφωνα με το δίκτυο BFM.

15:55 Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον ισραηλινό στρατό

Η οργάνωση χάκερ Anonymous εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα Παρασκευή δηλώνοντας ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση κατά των IDF και, σύμφωνα με πληροφορίες της Jerusalem Post, απέσπασε 250.000 στρατιωτικά έγγραφα.

Οι Anonymous υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον στην κατοχή τους 20 Gigabyte με αρχεία PDF, Word, PowerPoint και άλλα.

Οι χάκερ παρουσιάζουν και ένα συνοδευτικό βίντεο με αποσπάσματα από παρουσιάσεις PowerPoint που δείχνουν προσωπικό των IDF και διαφάνειες που φέρουν λογότυπα των τμημάτων του Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ασφαλείας του IDF, η πιθανότητα μιας πραγματικής παραβίασης είναι ελάχιστη, υποδηλώνοντας μια πιθανή τακτική «ψυχολογικού πολέμου» από τους χάκερ.

Το σύστημα υπολογιστή των IDF είναι καλά ασφαλισμένο και ταξινομημένο σε διάφορα επίπεδα, τονίζεται.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων στο βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει η Jerusalem Post.

15:45 Η ισραηλινή «επιθετικότητα» κατά του Ιράν είναι κλιμάκωση σε βάρος της περιοχής, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς

Η ισραηλινή «επιθετικότητα» κατά του Ιράν είναι κλιμάκωση σε βάρος της περιοχής, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς.

«Ζητούμε την διεύρυνση της κλίμακας της εμπλοκής κατά της (ισραηλινής) κατοχής ως απάντηση στον πόλεμο γενοκτονίας στη Γάζα και την κλιμάκωση στην περιοχή», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι.

Ηγέτες της Χαμάς συστηματικά επαινούν το Ιράν για την οικονομική και στρατιωτική του στήριξη προς την οργάνωση και άλλους Παλαιστίνιους μαχητές, και κατά τη διάρκεια, μεταξύ άλλων, του σημερινού πολέμου με το Ισραήλ που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου.

15:39 Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στις εκρήξεις στο Ιράν, δήλωσε ο Μπλίνκεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν ενεπλάκησαν σε επιθετική επιχείρηση», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τις πληροφορίες περί ανταποδοτικών ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν.

«Δεν θέλω να μιλήσω για αυτά τα γεγονότα που αναφέρονται στα ΜΜΕ (…) Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά και εκείνην όλων των μελών της G7 είναι πως σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στο νησί Κάπρι της Ιταλίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι τροφοδοτεί έμμεσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία προμηθεύοντας τη Ρωσία με εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της.

«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, η πρώτη συνεισφέρουσα σε αυτήν αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

15:30 Ηνωμένα Έθνη: Πάνω από 10.000 γυναίκες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας – τουλάχιστον 10.000 – ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τον οργανισμό UN Women.

Από αυτές τις γυναίκες, οι 6.000 ήταν μητέρες, ο θάνατος των οποίων έχει αφήσει 19.000 ορφανά, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.

«Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις έχουν εκτοπιστεί, έχουν χηρέψει και αντιμετωπίζουν την πείνα», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Αυτός ο καταστροφικός και διαφορετικός αντίκτυπος συνεχίζει να καθιστά τον πόλεμο κατά της Γάζας και έναν πόλεμο κατά των γυναικών».

Στιγμιότυπο από διαδήλωση υπέρ της Γάζας στην Αργεντινή.

15:20 Αποκλείστηκε το ιρανικό προξενείο στο Παρίσι – Άνδρας απειλεί να ανατιναχθεί

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέκλεισε το ιρανικό προξενείο στο Παρίσι, όπου βρίσκεται ένας άνδρας απειλώντας να ανατινάξει τον εαυτό του, μετέδωσε ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Σύμφωνα με το Reuters, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στο σημείο και ζητούν από τους πολίτες να μείνουν μακριά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:15 Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την επιχείρηση στη Ράφα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα χωρίς μια ολοκληρωτική εισβολή στη Ράφα, την οποία οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Πιστεύουμε ότι μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με μεγάλη παρουσία άμαχου πληθυσμού θα είχε τρομερές συνέπειες για τον πληθυσμό αυτό», είπε.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί σε συζητήσεις για τη Ράφα με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους μόλις αυτή την εβδομάδα και ότι οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν.

15:05 Αντιδράσεις για το αμερικανικό βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, αντιμετωπίστηκε με σκληρές τοποθετήσεις από παλαιστινιακές οργανώσεις και διεθνείς δυνάμεις.

  • Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το βέτο των ΗΠΑ ήταν «ωμή επίθεση που σπρώχνει την περιοχή όλο και πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου»
  • Η Χαμάς δήλωσε ότι καταδίκασε τη «μεροληπτική» θέση των ΗΠΑ «με τον πιο έντονο τρόπο»
  • Η Αίγυπτος εξέφρασε «βαθιά λύπη» για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τη «νομική και ιστορική τους ευθύνη» αρνούμενες την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
  • Η Ρωσία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απέδειξαν ότι νοιάζονται μόνο για «το συμφέρον του Ισραήλ»

14:53 Η G7 καλεί σε αποκλιμάκωση Ισραήλ και Ιράν – Καταγγέλλει τον «απαράδεκτο αριθμό αμάχων» που σκοτώνονται στη Γάζα

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κάλεσαν σήμερα «όλα τα μέρη» να «εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή μετά τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν.

«Υπό το φως των πληγμάτων της 19ης Απριλίου, καλούμε όλα τα μέρη να εργασθούν για να εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση. Η G7 θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στην τελική ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της τριήμερης συνόδου που πραγματοποίησαν στο μικρό ιταλικό νησί Κάπρι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της G7, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ημερήσια διάταξη των εργασιών τροποποιήθηκε σήμερα το πρωί ώστε να περιλάβει τις εκρήξεις στο Ιράν.

«Η G7 εργάζεται για να υπάρξει μια αποκλιμάκωση», επέμεινε διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή» για τα πλήγματα αυτά. Το Ιράν «άνοιξε και πάλι τον εναέριο χώρο του», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της G7 κατήγγειλαν επίσης σήμερα τον «απαράδεκτο αριθμό των αμάχων» που σκοτώνονται στη Γάζα από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για όλες τις απώλειες ζωών αμάχων και σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία τον απαράδεκτο αριθμό αμάχων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα πρόσωπα, που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα», τονίζουν στην τελική ανακοίνωσή τους την οποία εξέδωσαν στο τέλος της τριήμερης συνεδρίασής τους στο Κάπρι.

14:44 «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα»

Τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/4) ισραηλινά drones χτύπησαν στρατιωτικό στόχο στην πόλη Ισφαχάν μέσα στο Ιράν, απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη κατά του Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου (13/4) προς Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:34 Στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο βομβάρδισε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία

Επίθεση σε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Άιτα ας-Σαμπ στον νότιο Λίβανο πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:20 Λαβρόφ: Είπαμε στους Ισραηλινούς ότι το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν επιθυμεί κλιμάκωση» μετά το καταγγελλόμενο ισραηλινό χτύπημα στην Ισφαχάν του Ιράν την Παρασκευή, σημειώνει η Telegraph.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς και μεταξύ των Ρώσων εκπροσώπων και των Ισραηλινών, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph.

«Το κάναμε πολύ σαφές σε αυτές τις συνομιλίες, είπαμε στους Ισραηλινούς ότι το Ιράν δεν θέλει κλιμάκωση», δήλωσε ο Λαβρόφ.

14:10 «Η σιωπή του Ισραήλ μέχρι τώρα δεν είναι κάτι νέο»

Ο Μπέρναρντ Σμιθ μεταδίδει για το Al Jazeera από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ότι:

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά αυτό θα ήταν σύμφωνο με τις προηγούμενες φορές που το Ισραήλ κατηγορήθηκε ότι στόχευσε ιρανικό έδαφος – ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το αρνείται.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι όλη την εβδομάδα το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίαζε για να συζητήσει ποιο επίπεδο αντίδρασης θα πρέπει να φτάσει ως απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος το Σάββατο.

Ο Νετανιάχου και άλλοι στην κυβέρνηση είπαν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να ‘πάρει τη νίκη’ επειδή η επίθεση του Ιράν δεν είχε πραγματικά προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας επισκέφθηκαν επίσης το Ισραήλ με το ίδιο μήνυμα – να μην προβούν σε αντίποινα, αλλά αν το Ισραήλ το κάνει να το διαβαθμίσει ώστε να μην οδηγήσει σε μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή».

14:00 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Μετά τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, μεταξύ πολλών άλλων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσης αποκλιμάκωση για να αποφευχθούν «σοβαρές» επιπτώσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι καταδίκασε όλες τις ενέργειες «που απειλούν να σύρουν την περιοχή σε πόλεμο».

«Η εστίαση του κόσμου πρέπει να παραμείνει στον τερματισμό της καταστροφικής επίθεσης στη Γάζα», δήλωσε στο X.

13:51 Πρακτορείο Tasnim μετά την ανάρτηση του Μπεν-Γκβιρ: «Οι ισραηλινές αρχές γελοιοποιούνται»

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν σχολίασε το tweet του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σήμερα Παρασκευή – στο οποίο αναφέρθηκε στο καταγγελλόμενο χτύπημα του Ισραήλ στην Ισφαχάν ως «αδύναμο!» – λέγοντας ότι: «Οι αρχές του Ισραήλ γελοιοποιούνται».

13:45 Η Τουρκία ζητά αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα Παρασκευή όλες τις πλευρές να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Ιράν σε αντίποινα για το χτύπημα της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι «να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη» στην περιοχή με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι εντάσεις που προκλήθηκαν αρχικά από την παράνομη επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση», ανέφερε.

13:35 Ισραήλ – Ιράν: Χορογραφίες έντασης και αποκλιμάκωσης

Τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Το ίδιο γεγονός μπορεί να είναι μια επαρκής ανταπόδοση, μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση, μπορεί να είναι «χτύπημα που δεν μπορεί να είναι αναπάντητο», μπορεί να είναι «η αεράμυνά μας χτύπησε εισερχόμενα αντικείμενα».

Διαβάστε την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη για τις εξελίξεις μετά τη σημερινή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν στο in εδώ

13:30 Σε ομιλία του λίγες ώρες μετά, ο πρόεδρος του Ιράν δεν έκανε καμία αναφορά στις πρωινές εκρήξεις στην Ισφαχάν

Ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί εκφώνησε σήμερα το πρωί ομιλία χωρίς να πει λέξη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν λίγες ώρες πριν και τις οποίες οι ιρανικές αρχές δεν συνδέουν με την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Ο Ιρανός πρόεδρος απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στην πόλη Νταμγάν και έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στην τεταμένη διεθνή συγκυρία στην Μέση Ανατολή έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου σαββατοκύριακου κατά του Ισραήλ.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου, «δείχνει την κυριαρχία μας, την σιδηρά πυγμή του λαού μας και την ενότητά μας», είπε. «Όλες οι πλευρές του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές τάσεις συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η επιχείρηση ενίσχυσε την δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

Ο Ιρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στις σημερινές εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στην πόλη του Ισφαχάν και τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέσθηκαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως ισραηλινή επίθεση.

«Δεν είναι ακριβείς»

«Οι πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλίριαν.

Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό των συνόρων κατά της Ισφαχάν ή άλλων περιοχών της χώρας».

«Έκαναν μόνο μία αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα να πετάξουν drones, τα οποία καταρρίφθηκαν», έγραψε στο Χ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους υπεύθυνους των ενεργειών αυτών.

«Η σημερινή έκρηξη στον ουρανό της Ισφαχάν συνδεόταν με την βολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας επί ύποπτου αντικειμένου που δεν προκάλεσε ατύχημα ή ζημία», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

«Οι ειδικοί μελετούν τις διαστάσεις του ζητήματος και θα ενημερώσουν αφού λάβουν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

«Είδατε ήδη την αντίδραση του Ιράν», απάντησε ο αρχηγός του στρατού όταν ερωτήθηκε για πιθανή απάντηση της Τεχεράνης.

13:23 Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την «ισραηλινή επίδειξη ισχύος στο Ιράν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την απερίφραστη καταδίκη του στην νέα κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, με την ισραηλινή επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:14 Σκοπεύει το Κατάρ να πάψει να μεσολαβεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς;

Η ανακοίνωση του Κατάρ ότι πρόκειται να επανεξετάσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερους από έξι μήνες, ενέτεινε τις ανησυχίες έπειτα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:04 Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν θραύσματα από ισραηλινά όπλα που βρέθηκαν στη Βαγδάτη

Λίγες ώρες μετά το καταγγελλόμενο ισραηλινό χτύπημα σε ιρανική στρατιωτική τοποθεσία, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν θραύσματα από «ισραηλινό οπλισμό» που βρέθηκαν κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη.

12:55 Ο Σούνακ για τις εκρήξεις στο Ιράν

«Δεν θα κάνω εικασίες» σε σχέση με τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επίθεση σε ιρανικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

«Η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα ήταν σωστό για εμένα να κάνω εικασίες μέχρι τα γεγονότα να ξεκαθαρίσουν κι εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε τις λεπτομέρειες μαζί με τους συμμάχους μας», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από ομιλία που εκφώνησε στο κεντρικό Λονδίνο.

«Η σοβαρή κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ψύχραιμες φωνές στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

12:46 Ο Νετανιάχου ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις έναντι του Γκαντζ

Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπολείπεται πλέον του κύριου αντιπάλου του σε δημοτικότητα με πολύ μικρότερη διαφορά σε σχέση με τρεις μήνες πριν.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από τη Maariv και δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Lazar, διαπίστωσε ότι το 42% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε τον Μπένι Γκαντζ ως πρωθυπουργό του Ισραήλ, ενώ το 37% εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Νετανιάχου.

Αν και εξακολουθεί να υπολείπεται του Γκαντζ, η δημοσκόπηση σηματοδοτεί μια ανοδική τάση για τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει δεχθεί ευρεία δημόσια κριτική για την αποτυχία του να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα.

Σε δημοσκόπηση του Ιανουαρίου που διεξήχθη από το Κανάλι 12, μόνο το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

12:37 Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Οι στρατιώτες τραυματίστηκαν «ελαφρά» από θραύσματα κατά την ανταλλαγή πυρών με μαχητές εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, συναντώντας την πιο σθεναρή αντίσταση στον καταυλισμό Νουρ Σαμς.

12:27 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε 25 στόχους στη Γάζα την τελευταία ημέρα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν πολυάριθμους μαχητές και κατέστρεψαν εκτεταμένες στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα την τελευταία ημέρα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του στο Telegram.

Σε μια επίθεση, ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν μια αποθήκη όπλων και ένα φυλάκιο εκτόξευσης στη βόρεια περιοχή Μπέιτ Λαχία, από την οποία μαχητές εκτόξευσαν μια ρουκέτα προς την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, ανέφερε ο στρατός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο X:

Από το τελευταίο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα έχουν επίσης σκοτωθεί πολυάριθμοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις σε ένα σπίτι κοντά στην πόλη της Γάζας.

12:18 «Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ενίσχυσε τον Νετανιάχου»

Ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι η πίεση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ υποχώρησε μετά την εκτόξευση εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν σε ένα χτύπημα αντιποίνων μετά το καταγγελλόμενο ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία την 1η Απριλίου.

«Πριν από την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, οι Αμερικανοί μου φαίνεται ότι είχαν μεγαλύτερο, πιθανώς, μοχλό πίεσης για να επηρεάσουν τον Νετανιάχου», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Και τώρα, ο Νετανιάχου αισθάνεται ότι η χώρα του ήταν το θύμα και τώρα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει ό,τι θέλει να κάνει», πρόσθεσε.

Ο Μπαράρι πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πείθει με επιτυχία τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ηττηθεί αν ο στρατός του δεν μετακινηθεί στη Ράφα.

«Οι Αμερικανοί κινούνται αργά αλλά σταθερά προς την απόφαση να μετακινηθούν (σ.σ. οι ισραηλινές δυνάμεις) στη Ράφα», είπε.

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τι θα κάνετε με την ανθρωπιστική διάσταση της σύγκρουσης; Πόσους ανθρώπους θα σκοτώσετε; Πώς θα εκτοπιστούν οι άμαχοι;», αναρωτήθηκε.

12:09 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί το Ισραήλ και το Ιράν να απέχουν από «περαιτέρω ενέργειες»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί το Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους να απέχουν από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση σε ιρανικό έδαφος νωρίτερα σήμερα το πρωί.

«Είναι απολύτως απαραίτητο η περιοχή να παραμείνει σταθερή και όλες οι πλευρές να συγκρατηθούν από περαιτέρω ενέργειες», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πέτερι Όρπο στη Λαπενράντα της Φινλανδίας, περίπου 25 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

12:02 «Αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εισβάλει στη Ράφα»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera ότι: «Περισσότερες ενδείξεις διαφαίνονται στον ορίζοντα για μια πιθανή ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα.

Ο στρατός έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με την περιοχή της Ράφα. Και από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί, σφυροκοπούν την πλειονότητα των γεωργικών εκτάσεων στις ανατολικές περιοχές της Ράφα.

Το στρατιωτικό σχέδιο που έχει προτείνει το Ισραήλ στην αμερικανική κυβέρνηση τονίζει την επιθυμία των Ισραηλινών να απομακρύνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Ράφα σε άλλες περιοχές της Γάζας. Οι περιοχές αυτές είναι ακόμη άγνωστες και η διαδικασία εκκένωσης θα είναι πολύ δύσκολη.

Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι πού θα μπορούσαν να είναι αυτές οι τοποθεσίες υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης καταστροφής της πλειονότητας των πολιτικών υποδομών της Γάζας. Η ζωή σε άλλες περιοχές της Λωρίδας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

11:52 Νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις εκρήξεις στο Ιράν – Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά πάνω από 3%, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:44 Νέα αεροπορική επιδρομή των IDF στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο επιδρομές στη βόρεια Γάζα, πλήττοντας την περιοχή ας-Σίκα και χτυπώντας ένα σπίτι στον καταυλισμό Τζαμπάλια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από τα πλήγματα τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

11:35 Η Αίγυπτος προειδοποιεί για την επέκταση της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για την αμοιβαία κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες της επέκτασης της σύγκρουσης και της αστάθειας στην περιοχή.

11:26 Αναπληρωτής του Νασράλα: «Δεν περιμέναμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ γιατί δεν πιστεύαμε ότι ο Νετανιάχου ήταν τόσο ανόητος»

Ο αναπληρωτής του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC News ότι «δεν περιμέναμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ, γιατί δεν πιστεύαμε ότι ο Νετανιάχου ήταν τόσο ανόητος, το ίδιο και ο Μπάιντεν και οι άλλες χώρες».

Ο Κασέμ δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Χεζμπολάχ είναι αποφασισμένη να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση, αλλά θα απαντήσει σε οποιαδήποτε κλιμάκωση από τους Ισραηλινούς.

Κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι «διαιωνίζουν τις επιθέσεις tit-for-tat» σύμφωνα με το NBC News.

Ο Κασέμ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να μάχεται με τον ισραηλινό στρατό στα βόρεια σύνορα παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά ότι «αν το Ισραήλ αποφασίσει να πάει σε πόλεμο εναντίον μας, θα είμαστε προετοιμασμένοι για μια πλήρη αντιπαράθεση».

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε πριν από την καταγγελλόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή, ο Κασέμ δήλωσε στο NBC News ότι «η Τεχεράνη είπε ξεκάθαρα ότι δεν θέλει πόλεμο και ότι απάντησε στην επίθεση στην πρεσβεία της και αυτό ήταν όλο γι’ αυτούς».

11:17 Η Κίνα δηλώνει ότι θα διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» για την άμβλυνση των εντάσεων μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Η Κίνα δηλώνει ότι «θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση» των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στην πόλη Ισφαχάν και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν αξιωματούχους που δήλωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο.

«Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες που κλιμακώνουν περαιτέρω τις εντάσεις και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.

Η Κίνα είναι στενός εταίρος του Ιράν, ο μεγαλύτερος εμπορικός του εταίρος και κορυφαίος αγοραστής του πετρελαίου του, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απευθύνει επανειλημμένα δημόσιες εκκλήσεις προς την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Τεχεράνης για να διαχειριστεί τις εντάσεις στην περιοχή, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αυξημένες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου, Γουάνγκ Γι πραγματοποιεί συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του αυτή την εβδομάδα, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι «πρόθυμη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» μετά την πρώτη επίθεση που πραγματοποίησε ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ.

11:07 Ισραηλινοί ηγέτες φοβούνται διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον πόλεμο στη Γάζα

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν το ενδεχόμενο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αρχηγούς σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση αυτή την εβδομάδα κατά την οποία έγιναν συζητήσεις «σχετικά με την πιθανότητα να εκδοθούν εντάλματα» για ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε επίσης το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times of Israel, ο Νετανιάχου «ζήτησε τη βοήθειά τους» για πιθανά εντάλματα του ΔΠΔ.

10:57 Η Ολλανδία χαρακτηρίζει «τις πρόσφατες εξελίξεις βαθιά ανησυχητικές»

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών, Χάνκε Μπρούινς Σλοτ δηλώνει ότι «παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Ιράν».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Είναι υψίστης σημασίας να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε η Μπρούινς Σλοτ στο X.

10:50 Ambrey: Τα πλοία που διέρχονται από τον Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή

Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Ambrey δήλωσε την Παρασκευή ότι τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από τον Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό καλούνται να παραμείνουν σε επιφυλακή σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Η Ambrey δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι πραγματοποιήθηκε «ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα» στην Ισφαχάν του Ιράν.

Νωρίτερα, η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι είχε δει παρόμοιες αναφορές, αλλά ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τα εμπορικά θαλάσσια σκάφη ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του χτυπήματος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:40 Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

Η Γαλλία έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σχολιάζοντας την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας είναι να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αποκλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν παραμένει εφικτή.

«Παρότι δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τις λεπτομέρειες η ελπίδα μου είναι ό,τι έχει συμβεί να μπορεί να αποκλιμακωθεί», δήλωσε ο Στράιντ στο GB News.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, από το Κάπρι όπου προεδρεύει της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της G7: «Προτρέπουμε όλους να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν την κλιμάκωση. Η G7 θέλει απόλυτη αποκλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό σοβαρή ένταση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός στη δημόσια τηλεόραση RAI.

10:35 ISNA: Διαδήλωση υπέρ της Γάζας στην Ισφαχάν μετά το περιστατικό με τις εκρήξεις

Διαδήλωση θα γίνει στην Ισφαχάν για την υποστήριξη των πολιορκημένων κατοίκων της Γάζας, λίγες ώρες μετά τις αναφορές για εκρήξεις κοντά στην πόλη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA.

Με την πόλη «να έχει επανέλθει στην κανονικότητα», οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν πορεία σε όλη την πόλη μετά την προσευχή της Παρασκευής, ανέφερε το ISNA.

Το ISNA σημείωσε επίσης ότι η λειτουργία του αεροδρομίου Σαχίντ Μπεχέστι της Ισφαχάν έχει επίσης επανέλθει στο φυσιολογικό.

10:29 Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας υπονοεί ότι η αεροπορική επιδρομή στο Ιράν ήταν πολύ περιορισμένη αντίδραση

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ υπονόησε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Παρασκευής ότι η καταγγελλόμενη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο Ιράν ήταν πολύ περιορισμένη απάντηση στο μπαράζ που εξαπέλυσαν οι Ιρανοί στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Ο υπουργός ανέβασε μια μονολεκτική ανάρτηση που έγραφε «Αδύναμη!» στο X.

10:21 Με μία καλά σχεδιασμένη επίθεση απάντησε το Ισραήλ στο Ιράν – Τα τρία μηνύματα και η αντίδραση της Τεχεράνης

Από ότι όλα δείχνουν το Ισραήλ εξαπέλυσε μία πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση στην πόλη Ισφαχάν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη κατά του Τελ Αβίβ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:17 Άτομα που είχαν «διεισδύσει» στο Ιράν χρησιμοποίησαν μίνι drones, λέει αναλυτής στην ιρανική κρατική τηλεόραση

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν, ενώ Ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης του Ισφαχάν ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της χώρας», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ κανένας Ιρανός ηγέτης δεν έχει σχολιάσει δημόσια αυτές τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για τα άνευ προηγουμένου πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το Tasnim εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο ‘ενδεχόμενο’ να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones», υπογράμμισαν οι πηγές στο Tasnim.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε πως «καμιά μείζων ζημιά» δεν έχει αναφερθεί μετά τις εκρήξεις.

10:12 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, λίγες ώρες αφού αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ιράν τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε ισραηλινά πλήγματα.

Η πρεσβεία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι «οι εργαζόμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους» δεν μπορούν να ταξιδεύουν «για προσωπικούς λόγους» έξω από τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέβα.

Η σύσταση αυτή ισχύει «μέχρι νεωτέρας», διευκρίνισε.

10:05 Το Ομάν καταδικάζει την επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών

Το Ομάν, που λειτουργεί ως μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε την Παρασκευή την ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος καθώς και τις «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

10:00 Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με Ιρανό ανώτερο αξιωματούχο

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, λίγες ώρες αφού πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ιρανικού εδάφους.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

09:55 «Πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πολλοί περίμεναν» η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ιρανός εμπειρογνώμονας για τον έλεγχο των εξοπλισμών λέει ότι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν «ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πολλοί περίμεναν».

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Αλί Αχμάντι δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει πολύ περισσότερους περιορισμούς στην επιχειρησιακή του εμβέλεια» από ό,τι πολλοί πιστεύουν.

«Σίγουρα, αφού επικρίθηκε η ικανότητα αντιποίνων του Ιράν, επωφελείται από τη διαφήμιση του πόσο αναποτελεσματικό ήταν και αυτό που έκανε το Ισραήλ. Το Ιράν πρέπει επίσης να προετοιμάσει το κοινό για μια πολύ ηπιότερη αντίδραση από αυτή για την οποία μίλησε τις τελευταίες ημέρες», επισήμανε.

Ο Αχμάντι δήλωσε ότι πριν από το σημερινό περιστατικό, το Ιράν προετοίμαζε κάθε είδους επιλογές για μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής συμμάχων.

Όμως, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο εύρος και τον αντίκτυπο της φερόμενης επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «σαμποτάζ ασφαλείας» και όχι «στρατιωτική επίθεση», θα ήταν λάθος να προβεί σε μαζική αντίδραση, τόνισε.

09:50 «Αυτή εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνη στιγμή»

Ο Τζέιμς Μπέις του Al Jazeera μεταδίδει ότι: «Ήταν επικίνδυνα μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, αλλά όσον αφορά το τι θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ σε μια επίθεση σε ιρανικό έδαφος, αυτό είναι όσο πιο περιορισμένο θα μπορούσε να είναι.

Και φαίνεται ότι οι Ιρανοί την απέκρουσαν και, προς το παρόν, την υποβάθμισαν».

09:44 Μια σύνοψη για το τι συνέβη στην Ισφαχάν

  • Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι τα συστήματα αεράμυνάς του ενεργοποιήθηκαν και τρία εναέρια αντικείμενα καταστράφηκαν πάνω από την πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, υπό καθεστώς ανωνυμίας, που λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση
  • Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από το Ισραήλ
  • Το Ιράν ήρε τα μέτρα για αναστολή πτήσεων στον εναέριο χώρο του
  • Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr αναφέρει ότι η Ισφαχάν είναι «απολύτως ήρεμη και ασφαλής» και ότι η πόλη έχει επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τις αναφερθείσες εκρήξεις νωρίς την Παρασκευή
  • Το ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV μεταδίδει ότι δεν υπήρξε «κανένα σημάδι έκρηξης ή ζημιάς» σε πυρηνική τοποθεσία κοντά στην πόλη Ισφαχάν

09:34 Η στιγμή των εκρήξεων στην Ισφαχάν

Το ιρανικό Press TV έχει συγκεντρώσει μια σειρά βίντεο από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Ισφαχάν του Ιράν το πρωί της Παρασκευής.

Το πρώτο βίντεο αποτυπώνει την αναχαίτιση τετρακοπτέρων από το ιρανικό σύστημα αεράμυνας.

Ο τοπικός αρχηγός του στρατού στην Ισφαχάν, Σιαβάς Μιχαντούστ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν εκρήξεις στο έδαφος.

09:28 «Δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό» στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

09:25 Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε Παλαιστίνιους μαχητές

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ πραγματοποίησε δύο επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ την Πέμπτη, καθώς ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον δεκάδων στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης, οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση διάρκειας μιας εβδομάδας στη Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα για την επέκταση του διαδρόμου Νετζάριμ, ο οποίος κόβει το παλαιστινιακό έδαφος στα δύο.

Ο διάδρομος – ένας δρόμος 6,5 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε από τους Ισραηλινούς – εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά και σχεδιάστηκε για να παρέχει στον στρατό του Ισραήλ ταχεία πρόσβαση στη Γάζα και να αποκόπτει τις παλαιστινιακές μετακινήσεις μεταξύ βορρά και νότου στην περιοχή.

Το ISW και το CTP δήλωσαν προηγουμένως ότι η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες είχαν πιθανώς χρησιμοποιήσει μια περιοχή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας ως βάση οπισθοφυλακής για να στοχεύουν τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα και να εισχωρούν επίσης σε προηγουμένως εκκαθαρισμένες περιοχές στα νότια της πόλης της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:16 Βουλευτής του Λικούντ πανηγυρίζει για τις εκρήξεις στο Ιράν

Η βουλευτής του Λικούντ Τάλι Γκοτλίβ, παρά τις αντίθετες οδηγίες, σχολίασε τις εκρήξεις στην Ισφαχάν στο Ιράν.

«Καλημέρα, αγαπητέ λαέ του Ισραήλ. Ένα πρωινό στο οποίο το κεφάλι κρατιέται ψηλά με υπερηφάνεια. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα. Είθε να ανακτήσουμε τη δύναμη της αποτροπής».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:11 Guardian: Τι φιλοξενεί η Ισφαχάν όπου έγινε η επίθεση του Ισραήλ

  • Η Ισφαχάν φιλοξενεί χώρους που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου εργοστασίου εμπλουτισμού Νατάνζ
  • Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή ως «απολύτως ασφαλείς». Ο στρατηγός Σιαβάς Μιχαντούστ, τοπικός διοικητής του στρατού, δήλωσε επίσης στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε «καμία ζημιά» γύρω από την Ισφαχάν
  • Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει ταχύτατα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του με τις παγκόσμιες δυνάμεις
  • Η συμφωνία κατέρρευσε αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Αμερική από αυτήν το 2018
  • Το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά τα δυτικά έθνη και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λένε ότι η Τεχεράνη λειτουργούσε ένα μυστικό πρόγραμμα στρατιωτικών όπλων μέχρι το 2003

09:05 Συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιοι μαχητές και ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυροβολισμών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera Arabic καταγράφουν τον ήχο σφοδρών πυροβολισμών στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έγιναν στόχος μεγάλου εκρηκτικού μηχανισμού.

08:59 Ο ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ζητά «απόλυτη αυτοσυγκράτηση»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την καταγγελλόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Ισφαχάν.

Ο ΙΑΕΑ δήλωσε ότι συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές σε απόλυτη αυτοσυγκράτηση και επανέλαβε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ο Οργανισμός τόνισε ότι παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:50 Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στην Ισφαχάν.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ’ αυτά αναχαιτίσθηκαν.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό που αποδίδεται στο Ισραήλ.

08:45 Ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικής θέσης στο νότιο τμήμα της Συρίας

Ισραηλινά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα εναντίον θέσης του συριακού στρατού στο νότιο τμήμα της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα.

«Ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο ένα ραντάρ του συριακού στρατού μεταξύ των επαρχιών Σουέιντα και Ντεράα», επεσήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο έχει την έδρα του στη Βρετανία, αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

08:40 Ισραηλινός αξιωματούχος στην Washington Post: «Επίθεση με σκοπό να σηματοδοτήσει στο Ιράν ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στο εσωτερικό της χώρας»

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post σήμερα Παρασκευή ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στο εσωτερικό του Ιράν σε αντίποινα για το μπαράζ περίπου 350 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ την περασμένη Κυριακή.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλήγμα «είχε σκοπό να σηματοδοτήσει στο Ιράν ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στο εσωτερικό της χώρας», τονίζει η Washington Post.

08:30 Πώς προκλήθηκε η έκρηξη που ακούστηκε στην Ισφαχάν – Τι λένε Ιρανοί αξιωματούχοι

«Η έκρηξη που ακούστηκε κοντά στην ιρανική πόλη Ισφαχάν προκλήθηκε από πυρά της αεράμυνας εναντίον ενός ύποπτου αντικειμένου», δήλωσε Ιρανός ανώτερος στρατιωτικός διοικητής, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:24 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, καθώς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται αξιωματούχους που λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει «κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να σπρώξει ολόκληρη την περιοχή στο χείλος του γκρεμού»
  • Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών
  • Το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το βέτο των ΗΠΑ ήταν «ωμή επίθεση που σπρώχνει την περιοχή όλο και πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου»
  • Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αρκετοί έχουν τραυματιστεί και 15 φέρονται να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια έπειτα από μια νέα νύχτα επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτια αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας

08:15 Νέο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Νέο λάδι στη φωτιά υπάρχει λόγω των εκρήξεων που ακούστηκαν στην Ισφαχάν, με τα αμερικάνικα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για πυραυλική επίθεση του Ισραήλ.

Το Ιράν υποβάθμισε την επίθεση και έκανε λόγο για «προπαγάνδα» σχετικά με τις αναφορές για χτύπημα με πυραύλους.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024