Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν: Τα τρία μηνύματα του Τελ Αβίβ προς την Τεχεράνη

Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν: Τα τρία μηνύματα του Τελ Αβίβ προς την Τεχεράνη

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν με μία επίθεση κοντά στην Ισφαχάν

Από ότι όλα δείχνουν το Ισραήλ εξαπέλυσε μία πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση στην πόλη Ισφαχάν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη κατά του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το Skynews, η Τεχεράνη έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Καχζαβαρεστάν, οικισμό ανάμεσα στην Ισφαχάν και το αεροδρόμιό της  στο κέντρο της χώρας.

Πώς αντέδρασε η Τεχεράνη

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, όμως «μέχρι στιγμής» δεν έχει πραγματοποιηθεί επίθεση με πυραύλους, ανέφεραν οι ιρανικές αρχές. Επίσης οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Ισφαχάν είναι «εντελώς ασφαλείς», διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim.

Το Ιράν ενεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνά του σε επαρχίες, όμως «καμιά ζημιά ούτε έκρηξη μεγάλης κλίμακας δεν έχει επισημανθεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του.

Οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για λίγο από και προς την Τεχεράνη, επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το Irna. Η αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Flydubai ματαίωσε ωστόσο σήμερα τις πτήσεις της προς το Ιράν.

Τι λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι για την επίθεση

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων το ABC News, οι εκρήξεις αυτές συνδέονται με μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί χθες, Πέμπτη, για την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, όμως ούτε ενέκρινε την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, δήλωσαν αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά δίκτυα NBC και CNN.

Ο χάρτης δείχνει την απόσταση της επαρχίας Ισφαχάν από την Τεχεράνη

Τι αναφέρουν οι αναλυτές για την επίθεση

Αναλυτής του Skynews δήλωσε ότι η επίθεση στην Ισφαχάν είναι σημαντική, επειδή χρησιμοποιείται από το Ιράν ως ένας χώρος που γινονται πυρηνικές δοκιμές. Ο Clarke δήλωσε ότι η Ισφαχάν είναι σημαντική ως στόχος επειδή χρησιμοποιείται από το Ιράν ως χώρος πυρηνικής έρευνας.

Ανέφερε ότι «Το γεγονός ότι το Ισφαχάν είναι μια από τις πόλεις που γίνονται πυρηνικές δοκιμές είναι επίσης αρκετά σημαντικό, καθώς οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι δεν φοβούνται να κυνηγήσουν αυτές τις τοποθεσίες.»

«Εάν ισχύει ότι τόσο το Ισφαχάν όσο και το Ταμπρίζ έχουν δεχθεί επιθέσεις, θα φαινόταν ότι οι Ισραηλινοί κυνηγούν συγκεκριμένους στόχους που θα σχετίζονταν άμεσα με την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο Κλαρκ πρόσθεσε ότι είναι επίσης «πολύ απίθανο» να πρόκειται για επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επειδή η Ισφαχάν απέχει πάνω από 1.000 μίλια από το Ισραήλ. Αντ’ αυτού, πιστεύει ότι είναι πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί πύραυλοι Jericho, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν κεφαλή βάρους 1.000 κιλών.

Τι λέει αμερικανός υποστράτηγος για την επίθεση

Από την άλλη πλευρά, ένας απόστρατος υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο CNN, πως η επίθεση στο Ιράν αποτελεί, τόσο απόδοση αντιποίνων, όσο και ένα προειδοποιητικο μήνυμα.

Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε ότι «Το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε επαγρύπνησή » σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει με άλλη επίδειξη δύναμης. Ο λόγος είναι ότι στοχεύοντας την ιρανική επαρχία Ισφαχάν -την τοποθεσία σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων- το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα μπορούσε εύκολα να εξουδετερώσει τις άμυνες του Ιράν.

Τα τρία μηνύματα

Η επίθεση του Ισραήλ σε μία τόσο κρίσιμη βάση, όσο αυτή που βρίσκεται στο Ισφαχάν, δείχνει ότι ήθελε να δώσει τρία μηνύματα προς την αντίπαλη πλευρά. Το πρώτο μήνυμα είναι η αποκατάσταση της αποτροπής – μας χτυπήσατε, παραβιάσατε μια κόκκινη γραμμή χτυπώντας μας μέσα στο Ισραήλ – θα σας χτυπήσουμε κι εμείς.

Δεύτερον, αν πρόκειται για ένα μόνο χτύπημα στο εργοστάσιο παραγωγής, θα στείλει επίσης ένα μήνυμα ότι πρόκειται για μια προσεκτικά μελετημένη και μελετημένη απάντηση: δεν είναι απλώς μια επίθεση στο Ιράν.

Και τρίτον, στέλνει ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να σας χτυπήσουμε βαθιά μέσα στο Ιράν, μπορούμε να πετάξουμε τα αεροσκάφη μας κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας απαρατήρητα, και επομένως μπορούμε να κάνουμε πολύ χειρότερα αν μας πιέσουν να το κάνουμε.

«Δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Ακόμη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.

«Πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πολλοί περίμεναν» η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ιρανός εμπειρογνώμονας για τον έλεγχο των εξοπλισμών λέει ότι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν «ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πολλοί περίμεναν». Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Αλί Αχμάντι δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει πολύ περισσότερους περιορισμούς στην επιχειρησιακή του εμβέλεια» από ό,τι πολλοί πιστεύουν.

«Σίγουρα, αφού επικρίθηκε η ικανότητα αντιποίνων του Ιράν, επωφελείται από τη διαφήμιση του πόσο αναποτελεσματικό ήταν και αυτό που έκανε το Ισραήλ. Το Ιράν πρέπει επίσης να προετοιμάσει το κοινό για μια πολύ ηπιότερη αντίδραση από αυτή για την οποία μίλησε τις τελευταίες ημέρες», επισήμανε.

Ο Αχμάντι δήλωσε ότι πριν από το σημερινό περιστατικό, το Ιράν προετοίμαζε κάθε είδους επιλογές για μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής συμμάχων.

Όμως, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο εύρος και τον αντίκτυπο της φερόμενης επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «σαμποτάζ ασφαλείας» και όχι «στρατιωτική επίθεση», θα ήταν λάθος να προβεί σε μαζική αντίδραση, τόνισε.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024