Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Live: Ψηφίστηκε η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ (και) προς το Ισραήλ - «Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις

Live: Ψηφίστηκε η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ (και) προς το Ισραήλ – «Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις

Live όλες οι εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη - Η Τεχεράνη δεν απέδωσε το χτύπημα στην Ισφαχάν στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ενώ συγκεντρώνει ακόμη περισσότερα στρατεύματα κοντά στην «πλημμυρισμένη» από εκτοπισμένους Ράφα στη νότια Γάζα.

Κανένα καλό νέο για τον άμαχο πληθυσμό καθώς τόσο το Ισραήλ, όσο και οι Παλαιστινιακές οργανώσεις θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις έχουν «ναυαγήσει».

Το Ιράν δεν απέδωσε το πλήγμα στην Ισφαχάν στο Ισραήλ ωστόσο προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «στον μέγιστο βαθμό» αν υπάρξει βλάβη στα συμφέροντά του.

Οι ΗΠΑ πέρασαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο το οποία συμπεριλαμβάνει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν ύψους 95 δισ. δολαρίων. Μικρό μέρος αφορά ανθρωπιστική βοήθεια εκτός UNRWA.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

04:25 Euro-Mediterranean Human Rights Monitor: Η εμπλοκή εταιρειών τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα απαιτεί άμεση έρευνα

Σύμφωνα με την ΜΚΟ που αποτελεί παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα υπό πολιορκία εδάφη, «οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να θεωρηθούν υπεύθυνες εάν αποδειχθεί η συνενοχή τους ή η παράλειψη επιμέλειας για την αποτροπή της πρόσβασης και της εκμετάλλευσης των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών τους, υποχρεώνοντάς τις να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες τους δεν χρησιμοποιούνται καταχρηστικά σε εμπόλεμες ζώνες και ότι προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Η ΜΚΟ συνεχίζει σε θέματα που έχει παρακολουθήσει και το in, όπως ότι το «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί διάφορα τεχνολογικά συστήματα που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα Gospel, Fire Factory, Lavender και Where’s Daddy, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο ενός συστήματος που αποσκοπεί στην παράνομη παρακολούθηση των Παλαιστινίων και στην παρακολούθηση των κινήσεών τους».

Η οργάνωση καταγγέλει πως η «γεννήτρια στόχων» που χρησιμοποιεί το Ισραήλ μέσω τεχνητής νοημοσύνης έχει μεγάλο περιθώριο λάθους. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Τα συστήματα αυτά λειτουργούν για να εντοπίζουν και να ορίζουν ύποπτα άτομα ως νόμιμους στόχους, με βάση κυρίως κοινά χαρακτηριστικά και μοτίβα και όχι συγκεκριμένες τοποθεσίες ή προσωπικές πληροφορίες. Η ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχονται από αυτά τα συστήματα σπάνια επαληθεύεται από τον στρατό κατοχής, παρά το γνωστό μεγάλο περιθώριο λάθους που οφείλεται στη φύση της αδυναμίας αυτών των συστημάτων να παρέχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες».

03:25 Ξεπεράστηκε το ορόσημο των (τουλάχιστον) 34.000 νεκρών από την επίθεση στη Γάζα

Ο απολογισμός των νεκρών από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ανήλθε σε περισσότερους από 34.000 το Σάββατο, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πολλών νεκρών στις σημερινές επιθέσεις.

Κάθε θλιβερό ορόσημο σπάει, την ώρα που οι αγνοούμενοι είναι επίσης χιλιάδες, χωρίς η Δύση να αντιδρά για να σταματήσει την σφαγή.

02:54 «H Χαμάς δεν δέχεται πιέσεις για να φύγει από το Κατάρ» αναφέρει πηγή προσκείμενη στην οργάνωση

Παλαιστινιακή πηγή προσκείμενη στη Χαμάς επιβεβαίωσε στο Al Mayadeen ότι οι φήμες σχετικά με το ότι η ηγεσία της οργάνωσης δέχεται πιέσεις για να εγκαταλείψει το Κατάρ είναι ψευδείς.

Η πηγή ανέφερε πως όσα διακινούνται σε συγκεκριμένα «ξένα και αραβικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ζήτημα δεν έχουν βάση». Η ίδια πηγή τόνισε περαιτέρω ότι «η πολιτική ηγεσία της Χαμάς δεν αναζητά εναλλακτικό τόπο διαμονής».

Περισσότερα εδώ.

02:26 Επίθεση των «Ταξιαρχιών Al Quds» της Τζενίν σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι επιτέθηκε με σφοδρά πυρά στο σημείο ελέγχου «αλ-Τζαλάμα».

Αναφέρει ότι η επίθεση αυτή ήταν «απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή στον καταυλισμό Νουρ Σαμς» και ότι οι μαχητές της επέστρεψαν στις βάσεις τους με ασφάλεια.

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη συνεχιζόμενη επιδρομή του Ισραήλ στον καταυλισμό, αν και τοπικές πηγές αναφέρουν ότι οι στρατιώτες έχουν αποσυρθεί εν μέρει από ορισμένες περιοχές.

02:03 Οι ανθρωπιστικές αποστολές παρεμποδίζονται από τις ισραηλινές αρχές

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ανάρτησε στο Χ ότι τα δύο τρίτα των συντονισμένων ανθρωπιστικών αποστολών στη Γάζα παρεμποδίστηκαν ή καθυστέρησαν σημαντικά από τις ισραηλινές αρχές το Σάββατο.

«Κατά μέσο όρο, κάθε μία από αυτές τις αποστολές αντιμετώπισε σχεδόν πέντε ώρες καθυστέρησης προτού της επιτραπεί να προχωρήσει», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Κάποιες περίμεναν τόσο πολύ που αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, ενώ άλλες προχώρησαν αλλά περιόρισαν σημαντικά τις επιχειρήσεις τους λόγω του περιορισμένου εναπομείναντος χρόνου».

«Ως αποτέλεσμα, κρίσιμες προμήθειες, εξοπλισμός και καύσιμα για εφεδρικές γεννήτριες δεν παραδόθηκαν στα νοσοκομεία».

01:40 Παιδί και έγκυος γυναίκα μεταξύ των νεκρών μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σπιτιού στον καταυλισμό Σαμπούρα στο κέντρο της πόλης Ράφα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ των νεκρών είναι ένα παιδί και μια έγκυος γυναίκα. Τουλάχιστον πέντε παιδιά τραυματίστηκαν και έφτασαν στο ειδικό νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα.

Νωρίτερα, είχαμε αναφέρει ότι έξι παιδιά ήταν μεταξύ τουλάχιστον εννέα ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν δύο σπίτια στις συνοικίες Tal as-Sultan και al-Salam της Ράφα το Σάββατο.

01:15 Πολυπληθείς διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο Columbia υπέρ των συλληφθέντων φοιτητών και της Παλαιστίνης

Μετά το χθεσινό μπαράζ συλλήψεων φοιτητών, το πανεπιστήμιο Columbia παραμένει υπό κατάληψη για τέταρτη συνεχή ημέρα, υπέρ της Παλαιστίνης, υπέρ του δικαιώματος διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης, χωρίς τις «επακόλουθες κατηγορίες περί αντισημιτισμού» και ενάντια στις συλλήψεις φοιτητών.

00:57 Ο Νετανιάχου μπορεί να επιτίθεται για το ζήτημα των εποίκων, αλλά ευχαριστεί τις ΗΠΑ για το νομοσχέδιο βοήθειας

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε το αμερικανικό Κογκρέσο για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου έκτακτης βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, λέγοντας ότι «αποδεικνύει ισχυρή διακομματική υποστήριξη για το Ισραήλ και υπερασπίζεται τον δυτικό πολιτισμό» σε ανάρτησή του στο X.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άσκησε σφοδρή κριτική εναντίον των ΗΠΑ από τους εβραιόφωνους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι πολύ ευγενικός από τους αγγλόφωνους λογαριασμούς.

00:33 Το Ισραήλ θα καλέσει τους πρεσβευτές των χωρών που ψήφισαν υπέρ της ένταξης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ορέν Μαρμορστάιν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καλέσει τους πρεσβευτές των χωρών που ψήφισαν υπέρ της πλήρους ένταξης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ «για μια συζήτηση διαμαρτυρίας» την Κυριακή.

Τα σχόλια του Μαρμορστάιν ήρθαν μετά την ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι θα επανεξετάσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ μετά το βέτο που άσκησε η Ουάσινγκτον κατά της υποψηφιότητας των Παλαιστινίων για ένταξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στην ψηφοφορία της Πέμπτης 12 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστήριξαν ψήφισμα που συνιστούσε την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης και δύο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία, απείχαν.

Μόνο οι ΗΠΑ, ο πιο πιστός σύμμαχος του Ισραήλ, ψήφισαν κατά, χρησιμοποιώντας το βέτο τους για να μπλοκάρουν το ψήφισμα.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μαρμορστάιν έγραψε: «Οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Μάλτας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και του Ισημερινού θα κληθούν αύριο και θα τους υποβληθεί έντονη διαμαρτυρία».

«Επιπλέον, πανομοιότυπη διαμαρτυρία θα υποβληθεί σε πρόσθετες χώρες που ψήφισαν υπέρ της αλγερινής πρότασης για την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων, η οποία απορρίφθηκε».

00:13 Ο Νετανιάχου καταγγέλλει ως το «αποκορύφωμα του παραλογισμού» την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε μονάδα των IDF

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση με την οποία καταγγέλλει τυχόν κυρώσεις στις IDF, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να βάλει στη μαύρη λίστα μια μονάδα για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη.

«Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις!», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νετανιάχου προσθέτει ότι εργάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες για να αποκρούσει τις κυρώσεις σε βάρος «Ισραηλινών πολιτών, μεταξύ άλλων στις συνομιλίες μου με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης».

«Ενώ οι στρατιώτες μας πολεμούν τρομοκρατικά τέρατα, η πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις σε μια μονάδα του IDF είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού και ένα ηθικό ναδίρ», συνεχίζει. «Η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι θα δράσει με όλα τα μέσα εναντίον αυτών των κινήσεων».

23:55 Το Υπουργείο Υγείας καταδικάζει τη δολοφονία οδηγού ασθενοφόρου σε επίθεση εποίκων

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο Muhammad Awadallah Muhammad Musa, 50 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό al-Sawiya, νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας καταδίκασε σε ανακοίνωσή του την «σκόπιμη δολοφονία ενός οδηγού ασθενοφόρου, ενώ εκτελούσε το ανθρωπιστικό του καθήκον μεταφέροντας θύματα που πυροβολήθηκαν από εποίκους».

Κατηγόρησε επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις ότι παρεμπόδισαν το έργο των πληρωμάτων ασθενοφόρων κοντά στο κυβερνητικό νοσοκομείο του Τουλκαρέμ.

«Οι κατοχικές δυνάμεις ήταν παρούσες στην περιοχή του κυβερνητικού νοσοκομείου του Τουλκάρμ και εμπόδιζαν το έργο των πληρωμάτων ασθενοφόρων και των οχημάτων» ανέφερε το υπουργείο.

«Η επίθεση αυτή προστίθεται στη σειρά των καθημερινών φρικτών εγκλημάτων που διαπράττουν οι δυνάμεις κατοχής και οι έποικοι εναντίον όλων των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα της υγείας και στη στοχοποίηση και καταστροφή θεραπευτικών κέντρων στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε το υπουργείο.

23:44 Δεκατρείς νεκροί σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο Τουλκαρέμ

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 12 πτώματα Παλαιστινίων έφθασαν σήμερα στο κυβερνητικό νοσοκομείο της Θαμπέτ Θαμπέτ από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς.

Αυτό αυξάνει τον αριθμό των νεκρών από το βράδυ της Πέμπτης, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν την επιδρομή τους, σε 13, αναφέρει το υπουργείο.

23:25 Ο Μπεν-Γκβιρ λέει ότι η επιβολή κυρώσεων στα στρατεύματα του IDF αποτελεί «κόκκινη γραμμή» – Σμότριχ: «Σκέτη τρέλα»

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ δηλώνει ότι η επιβολή «κυρώσεων στους στρατιώτες μας αποτελεί κόκκινη γραμμή», μετά από δημοσίευμα που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει κυρώσεις κατά του τάγματος Netzah Yehuda των IDF.

Οι κυρώσεις φέρεται να είναι μια απάντηση στις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τα μέλη της μονάδας.

Περιγράφοντας την είδηση ως «εξαιρετικά σοβαρή», ο Μπεν Γκβίρ δηλώνει ότι «αναμένει από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ να μην υποκύψει στις αμερικανικές επιταγές» και ότι τα μέλη του Netzah Yehuda «πρέπει να υποστηριχθούν πλήρως».

«Αν δεν υπάρχει κάποιος στο υπουργείο Άμυνας που θα υποστηρίξει το τάγμα όπως απαιτείται, θα ζητήσω να απορροφηθεί από την αστυνομία του Ισραήλ και το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας», συνεχίζει ο Μπεν Γκβίρ, ο οποίος δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμος να το εντάξει στη συνοριακή αστυνομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ λέει ότι η επιβολή των κυρώσεων «ενώ το Ισραήλ μάχεται για την ύπαρξή του είναι απόλυτη τρέλα».

«Αυτό αποτελεί μέρος μιας σχεδιασμένης κίνησης για να εξαναγκαστεί το κράτος του Ισραήλ να συμφωνήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και να εγκαταλείψει την ασφάλεια του Ισραήλ», κατηγορεί ο Σμότριχ τον Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο X.

23:06 Αναμένονται διαδηλώσεις σε 55 τοποθεσίες στην Δυτική Όχθη με αίτημα την διεξαγωγή εκλογών

Σήμερα το βράδυ αναμένονταν να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε 55 τοποθεσίες σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες στο παρελθόν, ιδίως κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές αναμένεται να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των κρατουμένων πραγματοποιώντας μαζικές συγκεντρώσεις.

22:46 Τι αφορά η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Από τα 17 δισ. δολάρια που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων (σ.σ. και θα περάσει και από τη Γερουσία), 5,2 δισ. δολάρια θα αναπληρώσουν και θα επεκτείνουν τα συστήματα αεράμυνας, με 3,5 δισ. δολάρια θα αγοράσουν προηγμένα οπλικά συστήματα, 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων, 4,4 δισ. δολάρια για άλλες αμυντικές προμήθειες και υπηρεσίες και 2,4 δισ. δολάρια για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Συντριπτικό μέρος του ποσού θα παραμείνει εντός των ΗΠΑ στις βιομηχανίες όπλων, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

22:28 Περί τα 17 δισ. αφορά η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, ως μέρος ενός πακέτου 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία και η Ταϊβάν.

Ένα ποσό ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά απαγορεύεται να φτάσει στην UNRWA. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν.

22:10 «Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποίηση να κυβερνά», λέει ισραηλινός πρώην βουλευτής σε πορεία

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των ομήρων στο Be’er Sheva στο νότιο Ισραήλ. Στη διαδήλωση μίλησε ο πρώην βουλευτής της Κνεσέτ, Yair Golan, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να σηκώσει το ανάστημά του και να αγωνιστεί κατά της κυβέρνησης.

«Η αναγέννηση και η αναζωογόνηση θα έρθουν μόνο αν βγαίνουμε στους δρόμους κάθε μέρα και όλη μέρα. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει καμία νομιμοποίηση να κυβερνήσει και δεν έχει καμία ικανότητα να κυβερνήσει, επειδή εμείς είμαστε ο λαός, αρνούμαστε να κυβερνηθούμε από μια διεφθαρμένη, κυνική, ζηλόφθονα και βίαιη ομάδα που απειλεί να καταστρέψει το Ισραήλ», είπε ο πρώην βουλευτής που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα.

22:02 Δύο άτομα σκοτώθηκαν την ώρα που απομάκρυναν οδοφράγματα

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο ενώ καθάριζαν βαρέλια που είχαν χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης οικογενειών ομήρων», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι οικογένειες των ομήρων είχαν βάλει φωτιά σε ξύλινες παλέτες και βαρέλια σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο για να διαμαρτυρηθούν για την απελευθέρωση των μελών των οικογενειών τους από τη Γάζα.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, ένας αστυνομικός και ένας συντηρητής της εθνικής οδού ήρθαν να απομακρύνουν τα αντικείμενα από το δρόμο και χτυπήθηκαν από ένα τζιπ που εξετράπη της πορείας του, την ώρα που οι δύο πεζοί στέκονταν στο πεζοδρόμιο.

Τα αυτοκίνητα ως όπλα με σκοπό τον θάνατο πολιτών έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από ισραηλινούς ακροδεξιούς, οπότε για την ώρα διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.

21:46 Οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις σε ισραηλινή στρατιωτική μονάδα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Axios, επικαλούμενο τρεις αμερικανικές πηγές, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να ανακοινώσει κυρώσεις κατά του τάγματος «Netzah Yehuda» του ισραηλινού στρατού για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντός των ημερών.

Οι πηγές ανέφεραν στο Axios ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν το τάγμα και τα μέλη του να λάβουν κάθε είδους αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ή εκπαίδευση.

Το τάγμα Netzah Yehuda, που αποτελείται μόνο από άνδρες, συγκροτήθηκε το 1999 ως ειδική μονάδα για υπερορθόδοξους στρατιώτες. Στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ότι περίπου χίλιοι στρατιώτες υπηρετούν στη μονάδα κάθε φορά.

Το Axios αναφέρει ότι η μονάδα που σταθμεύει στη Δυτική Όχθη έχει «γίνει προορισμός για τους Hilltop Youth, νεαρούς ακροδεξιούς εποίκους που δεν έγιναν δεκτοί σε καμία άλλη μάχιμη μονάδα».

21:22 Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, ενδεχομένως ανατρέψει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, καθώς το Τελ Αβίβ φαίνεται να αλλάζει τη στρατηγική που ακολουθεί στην περιοχή, εκτιμά η Washington Post, μετά την περιορισμένης κλίμακας, αλλά με ηχηρό μήνυμα, επίθεση εναντίον της Τεχεράνης.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά οπλισμένες στη Μέση Ανατολή, σήμανε παγκόσμιο συναγερμό καθώς ο φόβος μίας άμεσης εμπλοκής τους θα οδηγούσε σε διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Αν και οι δύο αντίπαλοι έχουν εμπλακεί εδώ και δεκαετίες σε έναν σκιώδη πόλεμο, απέφευγαν μέχρι σήμερα την κλιμάκωση μέσω μιας απευθείας σύγκρουσης, με το Ιράν, κυρίως, να επιλέγει την επίθεση μέσω υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:12 ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, μετά από μήνες έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του.

Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που η Γερουσία – όπου οι Δημοκρατικοί ψήφισαν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο – και ο πρόεδρος Μπάιντεν μέχρι και τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ προέτρεπαν τον πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Το ασυνήθιστο πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και ένα μέτρο που περιλαμβάνει κυρώσεις και μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok και πιθανή μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς την Ουκρανία.

20:54 Η Χαμάς διερευνά τις εναλλακτικές της την ώρα που ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις

Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις την ώρα που υψηλόβαθμη παλαιστινιακή πηγή με σαφή ενημέρωση των θέσεων της Χαμάς μιλώντας στο Al Mayadeen, είπε ξεκάθαρα ότι «η τρέχουσα πορεία των διαπραγματεύσεων τερματίζεται λόγω των αδιεξόδων που επιβάλλει το Ισραήλ».

Πηγή της «ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αντίστασης» αναφέρει ότι «η Χαμάς επιβεβαίωσε την απουσία οποιασδήποτε βάσης διαπραγμάτευσης με την ισραηλινή κατοχή, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ένας εναλλακτικός δρόμος λόγω του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει το κίνημα στην τρέχουσα πορεία του».

Η Χαμάς κατηγορεί για αδιάλλακτη στάση τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς δεν έχουν ανταπαντήσει στην τελευταία αντιπρόταση της Χαμάς.

Το Ισραήλ από την μεριά του θεωρεί πως η απάντηση της Χαμάς «σηματοδοτεί αποτυχία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι δεν θα σταλεί κανένας απεσταλμένος μέχρι να αλλάξουν στάση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:40 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera από τη Δυτική Όχθη μεταδίδει ότι στρατιώτες των IDF εισέβαλαν στο κυβερνητικό νοσοκομείο Martyr Thabeth στην πόλη Τούλκαρμ και επιτέθηκαν στο ιατρικό προσωπικό.

Συνέλαβαν επίσης παραϊατρικό προσωπικό, που βρισκόταν στην περιοχή του νοσοκομείου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές για το περιστατικό.

20:27 Πάνω από χίλιοι άνθρωποι διαμαρτύρονται έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια

Πάνω από χίλια άτομα διαμαρτύρονται έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Καισάρεια ζητώντας την παραπομπή του.

Στη διαδήλωση αναμένεται να μιλήσει το μέλος της Κνεσέτ και πρώην δημοσιογράφος Μίκι Ρόζενταλ, καθώς και ο Γιοτάμ Κίπνις, οι γονείς του οποίου σκοτώθηκαν στο Κιμπούτς του Μπε’ερί στις 7 Οκτωβρίου, και ο Ναντάβ Σάλτσμπεργκερ, ηγέτης της οργάνωσης Dor Shinui.

Διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Νετανιάχου. Πηγή: Rami Shllush/Haaretz

20:14 Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ, διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η διαμαρτυρία έχει διοργανωθεί από το κίνημα Change Generation. Πολλοί κρατούν ισραηλινές σημαίες και πλακάτ, ζητώντας μία νέα υπεύθυνη ηγεσία.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τμήματα των δρόμων και τις κοντινές εξόδους της λεωφόρου Ayalon, για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να κόψουν την κυκλοφορία εκεί, όπως έκαναν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σε κοντινή απόσταση πραγματοποιείται μία δεύτερη διαδήλωση από τις οικογένειες των ομήρων. Οι δύο διαδηλώσεις αναμένεται να ενωθούν και να πραγματοποιηθεί μία κοινή πορεία στους δρόμους.

Άντρας κρατάει μια μενορά κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας

Διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του Νετανιάχου και έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ

Διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του Νετανιάχου και έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ

19:58 Νέο χτύπημα των IDF κατά της Χεζμπολάχ – Το τρίτο σήμερα στον νότιο Λίβανο

Για τρίτη φορά σήμερα, οι IDF δηλώνουν ότι έβαλαν στο στόχαστρό τους μέλη της Χεζμπολάχ σε τοποθεσία που χρησιμοποιεί η οργάνωση στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, έφεδροι της ταξιαρχίας Etzioni εντόπισαν αρκετούς άντρες της Χεζμπολάχ σε έναν από τους χώρους της οργάνωσης στην Τζιμπάιν και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το κτίριο.

Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από την επιχείρηση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, και η Χεζμπολάχ συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές στο νότιο Ισραήλ. Το τελευταίο της χτύπημα ήταν στην Μετσούμπα, μέσα στο δάσος και στην περιοχή σήμανε συναγερμός.

19:44 Τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij

19:31 Χαμάς: Τα στοιχεία για τα φορτηγά με ισραηλινή και αμερικανική βοήθεια είναι «ένα πλήρες ψέμα»

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των φορτηγών με βοήθεια που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας σε καθημερινή βάση κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, μεταξύ 130 και 150.

Σε δελτίο τύπου, το γραφείο δηλώνει πως η ισραηλινή «αφήγηση» που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ ότι υπάρχουν περίπου 300 φορτηγά βοήθειας που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας καθημερινά «είναι ένα πλήρες ψέμα και μια παραποίηση της πραγματικότητας».

Ακόμα, αναφέρεται ότι οι περιοχές στη βόρεια Γάζα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πείνα είναι να ανοίξουν όλα τα περάσματα.

Από τις αρχές Απριλίου, δεν έχουν εισέλθει στον θύλακα περισσότερα από 2.800 φορτηγά, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου.

«Η κατοχή λέει σκόπιμα ψέματα για την ανθρωπιστική πραγματικότητα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας και προωθεί εδώ και αρκετό καιρό ένα ψευδές αφήγημα σχετικά με βελτιώσεις στον μηχανισμό εισαγωγής βοήθειας και την αύξηση του αριθμού των φορτηγών που εισέρχονται στη Λωρίδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό το διέψευσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, όταν ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι μόνο 392 φορτηγά φορτωμένα με τρόφιμα εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Απριλίου», προστίθεται.

Το γραφείο Τύπου τόνισε ότι οι αριθμοί του συμφωνούν με τον ΟΗΕ, ο οποίος επιβεβαίωσε με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ότι μόνο 392 φορτηγά με τρόφιμα έχουν φθάσει από τις αρχές Απριλίου στον θύλακα.

19:22 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Ένας νεκρός, δύο τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων, εποίκων και IDF

Ένας 50χρονος οδηγός ασθενοφόρου σκοτώθηκε ενώ απομάκρυνε τραυματίες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και εποίκων στο χωριό Σαουίγια, κοντά στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, άλλοι δύο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή αφού τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά.

Πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι έποικοι πέταξαν πέτρες σε παλαιστινιακά αυτοκίνητα και αργότερα έφτασαν στην περιοχή στρατιώτες του ισραηλινού στρατού και άνοιξαν πυρ.

Προς το παρόν είναι άγνωστο ποιος πυροβόλησε τον οδηγό του ασθενοφόρου.

Επίσης, σύμφωνα με αναφορές, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Ταουάνι στο Μάσαφερ Γιάττα, νότια της Χεβρώνας, έκαναν έφοδο σε πολλά σπίτια και έκλεισαν όλες τις εισόδους που οδηγούν στην πόλη.

19:13 Η LOT επαναφέρει τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό

Η πολωνική αεροπορική εταιρεία LOT επαναφέρει από σήμερα τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, μία ημέρα μετά την ακύρωσή τους.

«Λόγω της σταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή, η LOT Polish Airlines αποφάσισε να επαναφέρει τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό», δήλωσε στο PAP ο Krzysztof Moczulski.

18:59 Ισραηλινοί διαμαρτύρονται στη φυλακή όπου κρατούνται κρατούμενοι της Γάζας

Δεκάδες ακτιβιστές και μέλη αριστερών ισραηλινών ενώσεων και οργανώσεων διαδήλωσαν στην είσοδο της φυλακής Σντε Τεμάν στην έρημο Νεγκέβ, όπου οι ισραηλινές αρχές κρατούν εκατοντάδες κρατούμενους που συνέλαβαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό με αίτημα την απελευθέρωση των κρατουμένων και τον τερματισμό των βασανιστηρίων τους.

Επίσης, διαβάστηκε μαρτυρία από συγγενή αποφυλακισμένου, ο οποίος μίλησε για τα βασανιστήρια που υπέστη και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες έζησε μέσα στη φυλακή αυτή.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η διαδήλωση διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά.

Το παρακάτω βίντεο, που έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera, δείχνει τους διαδηλωτές.

18:42 Νεκρά άλλα δύο μέλη της Χεζμπολάχ – Στους 284 οι νεκροί

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το θάνατο δύο μελών της από ισραηλινά πλήγματα. Πρόκειται για τον Αλί Χαρμπ από την πόλη Μανσούρι και τον  Χουσεΐν Νταγκμάν από το Κφαρ Τεμπνίτ.

Με τον θάνατό τους αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών των μελών της οργάνωσης σε 284 από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ στην Άιτα ασ-Σαμπ και στην Κφαρ Κίλα.

18:30 Όλα όσα έγιναν στη συνάντηση Χανίγια και Ερντογάν

  • Λίγο πριν τις 15:00 ξεκίνησε η συνάντηση του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  • Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 2,5 ωρών και πραγματοποιήθηκε στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.
  • Οι δύο άντρες συζήτησαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και αναφέρθηκαν στα βήματα για την «επαρκή και αδιάλειπτη» παροχή βοήθειας στον θύλακα, αλλά και στην ανάγκη για «δίκαιη και διαρκή» ειρήνη στην περιοχή.
  • Ο Ερντογάν είπε στον Χανίγια ότι η Τουρκία δεσμεύεται στις διπλωματικές προσπάθειες για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.
  • Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» οι Παλαιστίνιοι «να ενεργήσουν με ενότητα σε αυτή τη διαδικασία» και δήλωσε ότι «η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη βρίσκονται στην ενότητα και την ακεραιότητα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:16 «Πυρά» εναντίον Ερντογάν από τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ για τη συνάντηση με τον Χανίγια

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, κατακεραυνώνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη φιλοξενία του ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Κωνσταντινούπολη.

«Η συμμαχία των Αδελφών Μουσουλμάνων: Βιασμοί, δολοφονίες, βεβήλωση σωμάτων και καύση βρεφών», γράφει ο Κατζ σε ανάρτησή του στο X, την οποία συνοδεύει με μία φωτογραφία του Ερντογάν και του Χανίγια να σφίγγουν τα χέρια.

«Ντροπή σου, Ερντογάν!» προσθέτει ο Κατζ.

18:04 Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του παιδιού που τραυματίστηκε κατά την ιρανική επίθεση

Η κατάσταση του 7χρονου κοριτσιού, που τραυματίστηκε σοβαρά στην ιρανική επίθεση του περασμένου Σαββάτου έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με το νοσοκομείο Σορόκα, όπου νοσηλεύεται.

Η μικρή Αμίνα είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από θραύσματα πυραύλου που έπληξαν το σπίτι της.

Το νοσοκομείο δήλωσε ότι πλέον αναπνέει μόνη της, αλλά η κατάστασή της εξακολουθεί να είναι σοβαρή.

17:52 Σειρήνες για εισερχόμενες ρουκέτες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

17:45 Στη Ράφα επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του ο ισραηλινός στρατός

Η Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είναι το επίκεντρο των σημερινών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, μεταδίδει ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera.

Από τις αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι, επισημαίνει ο δημοσιογράφος και περιγράφει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης αιωρούνται σε πολύ χαμηλό ύψος αυτήν την ώρα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν επίσης μια κατοικία στο δυτικό τμήμα της Ράφα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από την επίθεση, η οποία φαίνεται να είχε στόχο ένα άδειο σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς», προσθέτει ο Azzoum.

17:34 Πορεία στο Βερολίνο υπέρ της Παλαιστίνης

Σε εξέλιξη είναι πορεία στο Βερολίνο, με τους διαδηλωτές να μην δίνονται όπλα στο Ισραήλ. «Όχι όπλα για το Ισραήλ», φωνάζουν και γράφουν, μεταξύ άλλων, στα πλακάτ που κρατούν.

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας

Διαδηλωτές κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας

Διαδηλωτές κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας

17:23 Περισσότερα για τη συνάντηση Χανίγια και Ερντογάν

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT αναφέρει ότι ο Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον Χανίγια, η οποία είχε διάρκεια 2,5 ώρες, συζήτησε τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία, ο Χανίγια έγινε δεκτός στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ με την αντιπροσωπεία του, μεταξύ των οποίων και ένα βασικό μέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Χάλεντ Μασάλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να ενωθούν εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι Παλαιστίνιοι να ενεργήσουν με ενότητα σε αυτή τη διαδικασία. Η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη βρίσκονται στην ενότητα και την ακεραιότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

17:15 Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και για την επιστροφή των ομήρων σε όλο το Ισραήλ

Διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθούν σε όλο το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (20/4), μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, την Μπερ Σεβά, την Καισάρεια και τη Χάιφα.

Στο Τελ Αβίβ θα πραγματοποιηθούν τρεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η μία διαμαρτυρία με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών θα πραγματοποιηθεί στη διασταύρωση Κάπλαν, η δεύτερη διαμαρτυρία των οικογενειών των ομήρων θα πραγματοποιηθεί έξω από το στρατιωτικό συγκρότημα Kirya, ενώ μία τρίτη διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία των ομήρων έξω από το μουσείο του Τελ Αβίβ.

Στην Καισάρεια θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία με αίτημα την παραπομπή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

17:05 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χανίγια και Ερντογάν

Η συνάντηση μεταξύ του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε.

16:48 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων στη Γάζα

  • Ο Αμπάς καταγγέλλει το βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο τελευταίο κύμα επιθέσεων στην πόλη Ράφα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο δύο σπίτια στις συνοικίες Ταλ Αλ Σουλτάν και Αλ Σαλάμ.
  • Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα συνεχών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού.
  • Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση κοντά στη γέφυρα Ουάντι, βόρεια του καταυλισμού Νουσεϊράτ.
  • Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και δυνάμεων των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή της πόλης α-Μουγκράκα και της περιοχής Τζισρ αλ Ουάντι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.
  • Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο Τζέμπαν, στον νότιο Λίβανο

16:34 Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ νεκροί στον νότιο Λίβανο

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya μεταδίδει ότι τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο Τζέμπαν, στον νότιο Λίβανο.

16:25 Ο Αμπάς καταγγέλλει το βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Πέμπτη σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την κίνηση αυτή ως επίδειξη περιφρόνησης των ΗΠΑ προς τα «δικαιώματα, την ιστορία και τη γη της Παλαιστίνης, καθώς και προς τον παλαιστινιακό λαό».

«Ενώ ο κόσμος συμφωνεί για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και συμπαρίσταται στο δικαίωμα των Παλαιστινίων, η Αμερική συνεχίζει να υποστηρίζει την κατοχή, αρνούμενη να υποχρεώσει το Ισραήλ να σταματήσει τον γενοκτονικό του πόλεμο», δήλωσε ο Αμπάς στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Παρέχει στο Ισραήλ όπλα και κονδύλια που σκοτώνουν τα παιδιά μας και καταστρέφουν τα σπίτια μας και στέκεται εναντίον μας σε διεθνή φόρουμ, σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραβιάσει όλους τους διεθνείς νόμους και έχουν εγκαταλείψει όλες τις υποσχέσεις σχετικά με τη λύση των δύο κρατών και την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή».

16:12 Το Ισραήλ κατανοεί ότι η σύγκρουση με το Ιράν είναι ένα «διαφορετικό παιχνίδι»

Το Ισραήλ απάντησε «μετρημένα» στην επίθεση του Ιράν επειδή οι ηγέτες του γνωρίζουν ότι ο πόλεμος με την Τεχεράνη θα ήταν «εκρηκτικός και επικίνδυνος», εκτιμά ο ισραηλινός αναλυτής Gideon Levy.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση κατάλαβε, ίσως την τελευταία στιγμή, ότι το να πάει τώρα σε αντιπαράθεση [με το Ιράν] θα ήταν όχι μόνο ανόητο, αλλά πολύ, πολύ επικίνδυνο, σχεδόν αυτοκτονικό», δήλωσε ο Levy στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε κολλήσει στη Γάζα και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι πόλεμος με το Ιράν. Το Ιράν δεν είναι η Χαμάς. Το Ιράν δεν είναι η Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με τον Levy, ακόμη και για την προσωπική ατζέντα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η εμπλοκή σε έναν πόλεμο με το Ιράν θα ήταν «καταστροφική» για την καριέρα του.

«Τι ακριβώς θα κερδίσει [ο Νετανιάχου] από αυτό; Ναι, συνεχίζουμε αυτόν τον πόλεμο στη Γάζα χωρίς κανένα σκοπό, χωρίς στόχους, χωρίς σχέδια για την επόμενη μέρα. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά κακό. Αλλά το Ιράν είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι», κατέληξε.

16:01 Σφοδροί βομβαρδισμοί πυροβολικού βόρεια της Νουσεϊράτ

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη αλ-Μουγκράκα, ακριβώς βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Νωρίτερα, υπήρξε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον ίδιο τον καταυλισμό Νουσεϊράτ, καταστρέφοντας τουλάχιστον τρία σπίτια εκεί.

15:51 Η Κίνα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η Παλαιστίνη πρέπει να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι οι προσπάθειες για την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για την αποκατάσταση μιας παρατεταμένης αδικίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ έκανε τα σχόλια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Παπούα Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ΗΠΑ την Πέμπτη εμπόδισαν ουσιαστικά τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ασκώντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αρνηθούν στους Παλαιστίνιους την πλήρη ένταξη στο παγκόσμιο όργανο.

Η θέση της Ουάσινγκτον είναι ότι η ανάδυση ενός παλαιστινιακού κράτους έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για όλες τις πτυχές μιας ειρηνευτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή.

«Η άμεση ένταση της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για τη διόρθωση μιας παρατεταμένης ιστορικής αδικίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Xinhua.

15:42 Οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο που θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες αργού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:32 Νέες αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ στον Λίβανο

Οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στελεχών της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκαν σε χώρους που ανήκουν στην ένοπλη οργάνωση στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε πλάνα από τα πλήγματα στην Άιτα ας-Σαμπ και στην Κφαρ Κίλα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:23 Ιατρική ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου απομάκρυνε τραυματία από τον καταυλισμό Νουρ Σαμς

Ο προσφυγικός καταυλισμός Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων.

Ιατρική ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου κατάφερε να διασώσει τραυματία.

Δείτε βίντεο:

15:13 Ξεκίνησε η συνάντηση Χανίγια και Ερντογάν

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου και ξεκίνησε η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

15:11 Έξι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στην περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας του βόρειου Ισραήλ, ορισμένες έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Μα’άλε Γιοσέφ στη Δυτική Γαλιλαία ανακοίνωσε ότι κατά την τελευταία πυραυλική επίθεση, υπήρξαν αρκετές ρουκέτες που έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις IDF, εκτοξεύθηκαν έξι ρουκέτες.

15:01 Συγκλονιστικές σκηνές από κηδεία Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη – Σκοτώθηκαν από εποίκους

Παλαιστίνιοι θρηνούν τους Αμπντούλ Ραχμάν Μπάνι Φαντέλ και Μουχαμάντ Μπάνι Τζαμέα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης Ισραηλινών εποίκων στο χωριό Ακράμπα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mohammed Torokman

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Mohammed Torokman

14:52 Οι IDF λένε ότι δέκα Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δέκα Παλαιστίνιους μαχητές στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Νουρ Σαμς κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Επιπλέον, ο στρατός ανέφερε ότι οκτώ Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης και κατασχέθηκαν όπλα, μεταξύ των οποίων τουφέκια και πιστόλια.

Οκτώ στρατιώτες και ένας αξιωματικός της συνοριακής αστυνομίας τραυματίστηκαν στην επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

14:42 Έκκληση της Ερυθράς Ημισελήνου για τον αγνοούμενο τραυματιοφορέα που συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο Χουντάιφα Μαχμούντ Αμπού Έιτα, εθελοντής τραυματιοφορέας της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), αγνοείται για περισσότερες από 120 ημέρες αφότου τέθηκε υπό ισραηλινή κράτηση από τη βόρεια Γάζα, καταγγέλλει η οργάνωση.

Είναι ένα από τα έξι μέλη της PRCS των οποίων η τύχη είναι άγνωστη μετά τη σύλληψή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Είκοσι επτά επιπλέον μέλη του προσωπικού της PRCS έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκ των οποίων 17 εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με την PRCS, η οποία αναφέρει ότι τα ασθενοφόρα της έχουν επανειλημμένα δεχθεί πυρά ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τραυματισμένους Παλαιστίνιους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:33 Γυναίκα στη Γάζα περιγράφει ότι είδε το σπίτι της να ισοπεδώνεται

Παλαιστίνια σε απόγνωση περιγράφει ότι είδε το σπίτι της στη Γάζα να ισοπεδώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση.

«Όλες μας οι αναμνήσεις είναι εκεί, εκεί όπου τα παιδιά μας μεγάλωσαν», φαίνεται να λέει.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:23 Τριάντα συλλήψεις στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες δύο ημέρες, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 30 Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις τελευταίες δύο ημέρες μετά από επιδρομές, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Οι μισοί από τους συλληφθέντες προέρχονται από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, όπου συνεχίζεται μια επιδρομή που διαρκεί πάνω από 40 ώρες, σημείωσε η ίδια οργάνωση.

Τρεις από τους συλληφθέντες ήταν γυναίκες από την Ιερουσαλήμ, οι οποίες αφέθηκαν αργότερα ελεύθερες, πρόσθεσε η οργάνωση.

Οι τελευταίες συλλήψεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου σε 8.340.

14:14 Δεν συμφωνούν οι ανακοινώσεις των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης και της ιρακινής κυβέρνησης για την έκρηξη στο Ιράκ

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) του Ιράκ, μια ισχυρή πολιτοφυλακή που συνδέεται με το Ιράν, δήλωσαν πως η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε διοικητήριό τους στη στρατιωτική βάση Κάλσο ήταν το αποτέλεσμα μιας επίθεσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:59 Συνάντηση Φιντάν – Σούκρι για τη Γάζα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι τη «σοβαρή κατάσταση» στη Γάζα και τον τρόπο ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το πολιορκημένο από το Ισραήλ έδαφος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

«Συζητήσαμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τι μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα για μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σούκρι, σύμφωνα με το Reuters.

Σχολιάζοντας την ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε: «Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην περιοχή. Έχουμε καλέσει και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Για το ίδιο θέμα, ο Φιντάν δήλωσε: «Η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και η λύση των δύο κρατών».

Ο Σούκρι δήλωσε επίσης ότι η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει μια τουρκική αντιπροσωπεία για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον.

13:50 Περίπου 50 άτομα διαδήλωσαν μπροστά από το κέντρο κράτησης Σντε Τέιμαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων εκεί

Περίπου 50 άτομα διαδήλωσαν μπροστά από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις κράτησης και ιατρικής περίθαλψης Σντε Τέιμαν, όπου κρατούνται κρατούμενοι από τη Γάζα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και για το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν ενημερώνει τις οικογένειες των κρατουμένων για το πού βρίσκονται οι συγγενείς τους.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οι άνθρωποι εξαφανίζονται εδώ», «Στρατόπεδο βασανιστηρίων Σντε Τέιμαν» και «Τι συμβαίνει στο Σντε Τέιμαν;».

Πηγή φωτογραφίας: Eli Hershkovitz / Haaretz

13:40 Σκίτσο του Latuff για το αμερικάνικο βέτο στην αναγνώρισης της Παλαιστίνης από το ΣΑ του ΟΗΕ

Ο γνωστός Βραζιλιάνος σκιτσογράφος Latuff κριτικάρει σκληρά την αμερικάνικη στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε σχετικό ψήφισμα αναφορικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Σκίτσο του Κάρλος Λατούφ.

13:29 Τι είναι οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ

Όπως αναφέραμε, μια βάση που χρησιμοποιείται από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) του Ιράκ νότια της Βαγδάτης επλήγη από μεγάλη έκρηξη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματιστούν τουλάχιστον οκτώ.

Τι είναι οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ:

  • Οι PMF σχηματίστηκαν το 2014 στο Ιράκ ως συνασπισμός δεκάδων ένοπλων φατριών, πολλές από τις οποίες έχουν στενούς δεσμούς με το Ιράν, για να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη απειλή του ISIL (Ισλαμικό Κράτος)
  • Η δύναμη αποτελείται κυρίως από σιιτικές ομάδες, αλλά περιλαμβάνει επίσης χριστιανικές και σουνιτικές ταξιαρχίες. Έχει αναγνωριστεί ως επίσημη δύναμη ασφαλείας από τις ιρακινές αρχές από το 2018
  • Ενώ ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων της PMF είναι άγνωστος, εκτιμάται ότι διαθέτει ανάμεσα σε 40.000 και 100.000 μαχητές (η απόκλιση είναι μεγάλη καθώς δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις).
  • Αρκετές οργανώσεις εντός των PMF, όπως η Καταΐμπ Χεζμπολάχ, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, δημιουργώντας εντάσεις με την ιρακινή κυβέρνηση
  • Εκτός από τη στρατιωτική της δύναμη, οι PMF ασκούν επίσης πολιτική επιρροή. Το Σιιτικό Συμμαχικό Πλαίσιο, το οποίο εκπροσωπεί οργανώσεις που συνδέονται με τις PMF, κέρδισε πάνω από το 30% των εδρών του Ιράκ στις τελευταίες επαρχιακές εκλογές

Μαχητές των Λαϊκών Ομάδων Κινητοποίησης του Ιράκ.

13:19 Στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθούν Χανίγια και Ερντογάν

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χανίγια έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Παρασκευής ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς.

Οι δύο τους θα συζητήσουν τις συνέπειες του πολέμου και τη βοήθεια της Τουρκίας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Την Τετάρτη, ο Χανίγια συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τους συζήτησαν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

13:10 Τι γνωρίζουμε για την έκρηξη στη στρατιωτική βάση στο Ιράκ

  • Ένα μέλος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) που πρόσκεινται στο Ιράν σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στη στρατιωτική βάση του Κάλσο μετά από έκρηξη
  • Οι PMF λένε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα επίθεσης
  • Η βάση φιλοξενούσε τις PMF του Ιράκ, την ιρακινή ομοσπονδιακή αστυνομία και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις
  • Βίντεο που αναρτήθηκαν και στη συνέχεια διαγράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και τα οποία είδε το Al Jazeera – έδειχναν έναν κρατήρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία χτυπήθηκε από βλήμα
  • Μια άλλη ομάδα, οι Ιρακινές Δυνάμεις Αντίστασης, δήλωσαν ότι επρόκειτο για ισραηλινή επίθεση στην οποία απάντησαν με χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ
  • Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε ότι επρόκειτο για μια έκρηξη την οποία ερευνούσε χωρίς να προσδιορίζει ποιος ή τι ήταν πίσω από αυτήν
  • Μια ομάδα του Al Jazeera που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη βάση απωθήθηκε και δεν της δόθηκε πρόσβαση στους τραυματίες

13:00 Καθηγητής του Χάρβαρντ βάζει στα παπούτσια των Παλαιστινίων τους… Ισραηλινούς

Ας φανταστούμε ότι η ιστορία είχε παίξει ένα διαφορετικό παιχνίδι πριν πολλά χρόνια: Στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, να είχε συντριβεί το Ισραήλ από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Συρία, οδηγώντας εκατομμύρια Ισραηλινούς σε φυγή. Τι θα συνέβαινε;

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

12:49 Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ δηλώνουν ότι η έκρηξη σε στρατιωτική βάση τους ήταν αποτέλεσμα επίθεσης

Η ένοπλη ομάδα Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF) δήλωσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο διοικητήριο της σε στρατιωτική βάση ήταν αποτέλεσμα επίθεσης.

Η δήλωση των PMF ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού ότι δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιοχής πριν ή κατά τη διάρκεια της έκρηξης.

12:39 Ο Eβραιοαμερικανός κοσμήτορας του Μπέρκλεϊ που έδιωξε από το σπίτι του Παλαιστίνιους φοιτητές

Αφού χαιρέτισε με τον παραδοσιακό ισλαμικό χαιρετισμό, λέγοντας «ειρήνη και ευλογίες σε όλους σας», πρόλαβε μόνο να ξεστομίσει «Απόψε είμαστε συγκεντρωμένοι…».

Τότε ήταν που έτρεξαν πάνω της οι καθηγητές της να την σταματήσουν και να την διώξουν. Η «αγένειά» της ήταν η πρόθεσή της να μιλήσει για τα ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

12:30 Το μεγαλύτερο φαρμακευτικό εργοστάσιο της Γάζας καταστράφηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικών προϊόντων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον δήμο της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Το εργοστάσιο, στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, καταστράφηκε κατά την επίθεση κατά τη διάρκεια πρόσφατης εισβολής, δήλωσε ο δήμος σήμερα Σάββατο.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο δήμος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοποιεί «σκόπιμα» το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα.

12:20 Σειρήνες ακούγονται ξανά στο βόρειο Ισραήλ – Φόβος για διείσδυση drone

Για τέταρτη φορά το σημερινό πρωινό, προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ.

Τώρα υπάρχει φόβος για διείσδυση drone.

12:14 Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ προειδοποιεί: «Μην προβοκάρετε το Ιράν»

Ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ δηλώνει στο Sky News ότι η βία δεν θα σταματήσει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο Ιμπραχίμ Μουσάβι, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, προειδοποίησε επίσης ότι το Ισραήλ «θα δει τα αποτελέσματα» αν συνεχίσει να προκαλεί το Ιράν.

Ο ίδιος είπε ότι η ευθύνη για τον τερματισμό του πολέμου ανήκει στη Δύση.

«Για να επιτευχθεί συμφωνία, πρέπει να σταματήσουν τον επιτιθέμενο», τόνισε.

«Πρέπει να σταματήσουν τον Νετανιάχου και αυτή την ομάδα ηλιθίων που βρίσκονται στην κατεχόμενη Παλαιστίνη για να σταματήσουν τον γενοκτονικό τους πόλεμο», σημείωσε.

12:00 Αναφορές για επτά ακόμα τραυματίες στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν άλλους επτά Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, η οποία διεξάγεται εδώ και περίπου 40 ώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος, έχουν ήδη σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Επίσης, δεκάδες είναι οι συλλήψεις κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:49 Χάρτης με τις χώρες που αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη

Ο ιστότοπος Red δημοσιεύει χάρτη με τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστίνη.

Τα Νησιά Μπαρμπάντος ήταν η 140η χώρα μέλος του ΟΗΕ που προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

Με κίτρινο οι χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, με κόκκινο αυτές που αναμένεται να το κάνουν άμεσα και με γκρι όσες δεν την έχουν αναγνωρίσει ως κράτος.

11:40 Συγκλονιστικές εικόνες από τη Ράφα μετά τη νέα ισραηλινή επίθεση

Το Quds News Network μεταδίδει εικόνες από τη Ράφα μετά τη νέα ισραηλινή επίθεση στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν σπίτι οικογένειας στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

11:30 Τουλάχιστον 34.049 οι νεκροί λόγω του πολέμου στη Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, τουλάχιστον 34.049 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.901 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Τριάντα επτά Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

11:28 Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε μια περιοχή μικρότερη από αεροδρόμιο

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή στους κατοίκους της Χαν Γιουνίς να απομακρυνθούν προς την «ανθρωπιστική ζώνη» στην αλ-Μαουάσι.

Η έκταση της συγκεκριμένης περιοχής είναι η μισή από το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

11:19 Νεκρός μαχητής των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, οκτώ τραυματίες μετά την έκρηξη που προηγήθηκε – Η ανακοίνωση του ιρακινού στρατού

Σύμφωνα με το Reuters, ένα μέλος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν σε έκρηξη στο διοικητήριο της στρατιωτικής βάσης Κάλσο, 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όπως ανέφερε στρατιωτική ανακοίνωση σήμερα Σάββατο.

Δεν εντοπίστηκαν drones ή μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Βαβυλώνας πριν ή κατά τη διάρκεια της έκρηξης, επιβεβαίωσε ο ιρακινός στρατός στην ανακοίνωσή του.

11:10 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο τελευταίο κύμα επιθέσεων στην πόλη Ράφα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Ισραηλινά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πάνω από τη ζώνη εκκένωσης αλ-Μαουάσι, καθιστώντας δύσκολο για τους διασώστες να προσεγγίσουν τους Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν από τα πρόσφατα χτυπήματα εκεί, μεταδίδει ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera
  • Η ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, με τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας έφηβος, να έχουν σκοτωθεί
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης πραγματοποιήσει επιδρομές στις πόλεις Μπέιτ Φουρίκ, κοντά στη Ναμπλούς, και Μπέιτ Ρίμα, κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη
  • Τα ισραηλινά στρατιωτικά σχέδια που γνωστοποιήθηκαν στις ΗΠΑ για την απομάκρυνση περίπου 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων πολιτών από τη Ράφα πριν από την εισβολή στην περιοχή στερούνται αναφορών «για την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες» σύμφωνα με μια αξιολόγηση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και του Προγράμματος Κρίσιμες Απειλές (CTP)

10:59 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βομβάρδισε εκτοξευτή ρουκετών στην Μπέιτ Χανούν

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το πλήγμα έγινε μετά την εκτόξευση πυραύλων από τον συγκεκριμένο εκτοξευτή προς την ισραηλινή πόλη Σντερότ χθες το βράδυ.

Τα βλήματα αναχαιτίστηκαν, πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

10:50 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών μετά τη νέα επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera ότι: «Από χθες το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξε μια αύξηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην πόλη Ράφα.

Αυτό περιλάμβανε το ανατολικό τμήμα της πόλης στη συνοικία ας-Σαλάμ – μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλές εκτοπισμένες οικογένειες που βρίσκουν καταφύγιο σε κατοικίες ή σκηνές. Περιλάμβανε επίσης το δυτικό τμήμα της πόλης – την περιοχή Ταλ ας-Σουλτάν – όπου η συντριπτική πλειονότητα των εκτοπισμένων οικογενειών έχει βρει καταφύγιο από την αρχή του πολέμου.

Συνολικά έχουμε τουλάχιστον 10 νεκρούς – εννέα στην Ταλ ασ-Σουλτάν, όπου ισραηλινή επίθεση έπληξε ένα διαμέρισμα, προκαλώντας καταστροφές όχι μόνο στο κτίριο-στόχο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα, οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν θύματα. Αλλά αργότερα μάθαμε από το νοσοκομείο ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε και ένα ζευγάρι παιδιών, καθώς και άλλοι άνθρωποι, τραυματίστηκαν.

Τα επακόλουθα των χτυπημάτων προκαλούν εσωτερικό εκτοπισμό για πολλούς που μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο, φεύγοντας από τη φρίκη αυτών των βομβαρδισμών, τους τελευταίους έξι μήνες.

Η κατάσταση στη Ράφα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, πολύ επικίνδυνη».

10:40 «Το υποτονικό χτύπημα του Ισραήλ στην Ισφαχάν δείχνει ότι ο Νετανιάχου δεν έχει στρατηγική για το Ιράν, καθώς και για τη Γάζα»

Η Haaretz φιλοξενεί άρθρο του Ανσέλ Πφέφερ που υποστηρίζει ότι: «Το υποτονικό χτύπημα του Ισραήλ στην Ισφαχάν δείχνει ότι ο Νετανιάχου δεν έχει στρατηγική για το Ιράν, καθώς και για τη Γάζα».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πφέφερ γράφει ότι: «Υπάρχει κάτι σχεδόν ντροπαλό στη σιωπή της ισραηλινής κυβέρνησης το πρωί της Παρασκευής μετά το χτύπημα σε μια ιρανική αεροπορική βάση κοντά στην Ισφαχάν, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ.

Είναι σχεδόν σαν κάποιος στην Ιερουσαλήμ να ήλπιζε ότι τα γεγονότα των τελευταίων 19 ημερών θα μπορούσαν να ανατραπούν – σαν το γεγονός ότι το Ιράν και το Ισραήλ έχουν έρθει σε άμεση σύγκρουση να μπορούσε να ξεχαστεί βολικά και να επιστρέψουμε όλοι στον σκιώδη πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.

Πέντε ημέρες διαφωνιών στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, διαρροών, αντικρουόμενων πληροφοριών και ακόμη και ενημερώσεων από ραβίνους φαίνεται ότι απέδωσαν μια περιορισμένη και διαβαθμισμένη επίθεση για την οποία το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και οι Ιρανοί είναι επίσης πρόθυμοι να την υποβαθμίσουν. Η υποτονική αντίδραση της Ουάσιγκτον δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν ενήμερη. Για τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ελλιπείς και ανεπιβεβαίωτες αναφορές σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη πάνω από την Ισφαχάν, όπως ακριβώς συνέβη και την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το ιρανικό χτύπημα».

10:28 Η Χαμάς καταδίκασε την έκρηξη στο Ιράκ

Η Χαμάς «καταδικάζει σθεναρά» την έκρηξη σε βάση των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στο Ιράκ και «τις θεωρεί παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ».

«Θεωρούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν υπεύθυνη για την κλιμάκωση στην περιοχή μέσω της προμήθειας και της υποστήριξής της στον ναζιστικό πόλεμο εξόντωσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές των PMF δήλωσαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι τα πλήγματα είχαν στόχο ένα αρχηγείο των PMF στη στρατιωτική βάση Καλσού κοντά στην πόλη Ισκανταρίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τις εκρήξεις. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν προβεί σε δημόσια δήλωση σχετικά με την επίθεση, αλλά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται.

10:19 Προειδοποιητικές σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στην περιοχή του κιμπούτς Σάσα.

Σύμφωνα με το ynet, ένα βλήμα έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή και δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Οι περισσότερες κοινότητες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ έχουν σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί από τότε που η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο ξεκίνησε να εξαπολύει σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στις 8 Οκτωβρίου για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους που πολιορκούνται στη Γάζα.

10:10 Ισραηλινές κανονιοφόροι έπληξαν την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι ισραηλινές κανονιοφόροι έπληξαν την πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, στο τελευταίο κύμα επιθέσεων που πλήττει την κεντρική περιοχή του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας ολοσχερώς αρκετά σπίτια.

10:00 Η έκρηξη στο Ιράκ μπορεί να είναι «άλλο ένα μήνυμα»

Ο πολιτικός αναλυτής Ριτς Ουτζέν λέει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την έκρηξη που έπληξε μια βάση νότια της ιρακινής πρωτεύουσας Βαγδάτης.

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι ήταν αεροσκάφος, αυτό εγείρει το ερώτημα της αμερικανικής ή ισραηλινής εμπλοκής», δήλωσε ο Ουτζέν, ο οποίος είναι μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council στην Τουρκία και ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Jamestown.

Ο Ουτζέν δήλωσε στο Al Jazeera ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να περιορίσει τις περιφερειακές εντάσεις και να θέσει προσεκτικά τα όρια στην ανταλλαγή απευθείας πυρών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

«Ωστόσο, αυτή η επίθεση θα ήταν περισσότερο σύμφωνη με αυτό που το Ισραήλ έχει κάνει στο πλαίσιο των άμεσων επιθέσεων στο Ιράν, σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς έχει επιτεθεί συχνά σε υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στη Συρία, στο Ιράκ», είπε.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα ακόμη μήνυμα προς το Ιράν που λέει ότι αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τη Χεζμπολάχ, ενδεχομένως, ή τη Χαμάς, για να μας επιτεθείτε, εμείς θα επιτεθούμε σε πληρεξούσιους στο Ιράκ και τη Συρία», πρόσθεσε.

09:49 Θάνατοι και τραυματισμοί κατά τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στις κατεχόμενες κοινότητες της Δυτικής Όχθης

Εκτός από τη συνεχιζόμενη και θανατηφόρα επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς κοντά στην Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς, και στην Μπέιτ Ρίμα, βορειοδυτικά της Ραμάλας.

Ένας 24χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Μπέιτ Φουρίκ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πραγματικές σφαίρες και χρησιμοποίησαν επιβλαβή αέρια εναντίον των Παλαιστινίων που αντιστέκονταν στην επιδρομή.

Δείτε βίντεο από την Μπέιτ Φουρίκ:

09:39 Wall Street Journal: Η ηγεσία της Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης της πολιτικής έδρας της από το Κατάρ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ηγεσία της Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την πολιτική της έδρα εκτός Κατάρ, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να ανατρέψει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στις οποίες διαμεσολαβεί η Ντόχα.

Αραβική πηγή δήλωσε στη WSJ ότι «οι συνομιλίες έχουν ήδη σταματήσει και πάλι με ελάχιστες ενδείξεις ή προοπτικές για την επανάληψή τους σύντομα και η δυσπιστία αυξάνεται μεταξύ της Χαμάς και των διαπραγματευτών».

Η WSJ ανέφερε ότι η Χαμάς έχει απευθυνθεί σε τουλάχιστον δύο περιφερειακές χώρες για επιλογές μετεγκατάστασης, με μια πηγή να αναφέρει ότι το Ομάν ήταν μια επιλογή.

Το Ομάν δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

09:26 Παρατηρητήρια πολέμου: Κανένα σχέδιο για «τρόφιμα, νερό, ανθρωπιστικές υπηρεσίες» στην εκκένωση της Ράφα ενόψει της ισραηλινής εισβολής

Τα ισραηλινά στρατιωτικά σχέδια που γνωστοποιήθηκαν στις ΗΠΑ για την απομάκρυνση περίπου 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων πολιτών από τη Ράφα πριν από την προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ δεν περιλάμβαναν αναφορές «για την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες», σύμφωνα με αναφορές, λένε παρατηρητήρια πολέμου.

Στην πιο πρόσφατη αξιολόγησή τους για τον πόλεμο στη Γάζα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) σημειώνουν ότι τηλεσύσκεψη υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητήσουν για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα της νότιας Γάζας – τη μόνη περιοχή της παλαιστινιακής επικράτειας που έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ.

Περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των δύο συμμάχων σχετικά με την επιχείρηση στη Ράφα φέρεται να έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με την έκθεση του ISW και του CTP.

Οι αμερικανικές δεξαμενές σκέψης αναφέρουν επίσης ότι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας την Παρασκευή και ότι η ισραηλινή αεροπορία κλήθηκε να επιτεθεί σε 25 στόχους για να υποστηρίξει τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος.

09:13 Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Νέα Υόρκη με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έφτασε στην τρίτη της νύχτα, καθώς φοιτητές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την απόφαση της προέδρου του πανεπιστημίου, Μινούς Σαφίκ να εξουσιοδοτήσει την αστυνομία να συλλάβει τουλάχιστον 108 διαδηλωτές, οι οποίοι έστησαν σκηνές μέσα στην πανεπιστημιούπολη για να επιστήσουν την προσοχή στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές φοιτητές ζητούν επίσης από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια να διακόψει τις σχέσεις του με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου, Columbia Spectator, ανέφερε ότι από το βράδυ της Παρασκευής όλα τα άτομα που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθερα.

Αλλά το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πανεπιστήμιο έχει επίσης αρχίσει να εκδίδει επίσημες ειδοποιήσεις «προσωρινής αναστολής φοίτησης» σε φοιτητές που συμμετείχαν στην «Κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Η οργή για τη σύλληψη των φοιτητών προκάλεσε παρόμοιες διαμαρτυρίες και σε άλλα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ και το Γέιλ.

09:00 Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά την καταγγελλόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι Times of Israel σχολιάζουν ότι ο Ερντογάν προσπάθησε αλλά απέτυχε να εδραιωθεί ως μεσολαβητής κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και έχει παραμείνει διακριτικός σχετικά με τις συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Χαμάς.

«Θα κρατήσουμε την ατζέντα μεταξύ μας και του κ. Χανίγια», δήλωσε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους την Παρασκευή.

08:50 Η πείνα «θερίζει» στην κατεστραμμένη Γάζα – Το Ισραήλ λέει ότι πέρασαν 276 φορτηγά με βοήθεια

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι έχει εντείνει τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:35 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αριθμός των νεκρών από την τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα της νότιας Γάζας αυξήθηκε σε εννέα, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και δύο γυναίκες
  • Συνεχίζονται οι μάχες με πυροβόλα όπλα μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου η ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή εισήλθε στη δεύτερη ημέρα της και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας έφηβος. Εκτεταμένες καταστροφές υπάρχουν σε μη στρατιωτικές υποδομές
  • Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι τα πληρώματα ασθενοφόρων παρεμποδίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις να βοηθήσουν τραυματίες στον καταυλισμό Νουρ Σαμς
  • Τα Νησιά Μπαρμπάντος αναγνώρισαν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, αποτελώντας το 11ο μέλος της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) που το πράττει. Τουλάχιστον 140 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος μέχρι σήμερα
  • Η διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εισήλθε στην τρίτη της νύχτα, καθώς οι φοιτητές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία της πανεπιστημιούπολης

08:25 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ενεργοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ μετά από υποψία απειλής για μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι τα αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και το πυροβολικό έπληξε τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι στο βόρειο Ισραήλ.

08:16 Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα, συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024