Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει τους ιρανικούς πυραύλους, αλλά πόσο του κόστισε αυτό;

Το Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει τους ιρανικούς πυραύλους, αλλά πόσο του κόστισε αυτό;

3,5 εκατομμύρια δολάρια για έναν πύραυλο Arrow, 1 εκατομμύριο δολάρια για ένα David's Sling, κι άλλα τόσα για τα αεροπλάνα...

Η μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου (13/4) και Κυριακής (14/4) στο Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τα εξελιγμένα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ.

Αυτό φυσικά κόστισε στο Ισραήλ πολλά λεφτά, και το ερώτημα είναι πόσα;

Την απάντηση προσπάθησε να δώσει ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του επιτελείου των IDF, ταξίαρχος Reem Aminoach μιλώντας στο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet.

«Η άμυνα τώρα ήταν της τάξης των 4-5 δισεκατομμυρίων σεκέλ (1-1.5 δισ. ευρώ)» δήλωσε ο ίδιος.

Διορατικότητα πάνω απ’ όλα

«Αν μιλάμε για βαλλιστικούς πυραύλους που πρέπει να καταρριφθούν με ένα σύστημα Arrow, για πυραύλους cruise που πρέπει να καταρριφθούν με άλλους πυραύλους και για UAVs, τα οποία καταρρίπτουμε κυρίως με αεροπλάνα, τότε κάντε τις προσθέσεις – 3,5 εκατομμύρια δολάρια για έναν πύραυλο Arrow, 1 εκατομμύριο δολάρια για ένα David’s Sling, κι άλλα τόσα για τα αεροπλάνα», εξήγησε.

«Επί του παρόντος το Υπουργείο Οικονομικών, για τους δικούς του λόγους, καθυστερεί την παραγγελία αεροσκαφών από τις ΗΠΑ…»

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η διορατικότητα που λέει: ‘Ας υπολογίσουμε πόσο κόστισε στους Ιρανούς’. Και θέλεις να είσαι προετοιμασμένος για τον αριθμό των επιθέσεων. Έτσι, πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις το ‘ποσό’ της άμυνας που χρειάζεσαι. Ας πούμε ότι αν ο καθαρός προϋπολογισμός των IDF το 2023 ήταν 60 δισεκατομμύρια σεκέλ, με λιγότερο από το διπλάσιο δεν έχεις καμία πιθανότητα να φτάσεις σε μια κατάσταση όπου θα μπορείς να διατηρήσεις τα απαιτούμενα ποσά» συνεχίζει ο Aminoach.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich να αναβάλει την παραγγελία νέων μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

«Επί του παρόντος το Υπουργείο Οικονομικών, για τους δικούς του λόγους, καθυστερεί την παραγγελία αεροσκαφών από τις ΗΠΑ… και μιλάμε για αεροσκάφη που δεν πρέπει να προστεθούν επιπλέον στον αριθμό των υπαρχόντων, αλλά μόνο για να τα αντικαταστήσουν. Όσοι προσπαθούν να καταλάβουν λίγο τι έκαναν τα αεροπλάνα το βράδυ του Σαββάτου δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πώς θα μπορούσαν να είναι έτοιμα να αποσυρθούν. Φαίνεται ότι τα αεροπλάνα βγήκαν για να προστατεύσουν, στην πραγματικότητα, το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι αναχαιτιστές ενός Iron Dome που σταματά τους πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών βλάπτει την ασφάλεια της χώρας;

«Δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά θέματα και τις απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Θέλω απλώς να πω αυτό, ξεκάθαρα και αιχμηρά – νομίζω ότι όσοι δεν το είχαν καταλάβει μέχρι σήμερα, θα το καταλάβουν τώρα. Αν θέλετε να σταματήσετε κάποιες από αυτές τις απειλές έξω από το έδαφος του κράτους του Ισραήλ, ώστε να μην φτάνουν καν εδώ, χρειάζεστε αεροπλάνα. Τα σημερινά αεροπλάνα των οποίων η παραγγελία έχει σταματήσει δεν είναι αρκετά! Δεν αρκούν! Εκτός από αυτά, πρέπει να παραγγείλουμε ακόμη έναν σημαντικό αριθμό αεροπλάνων» τονίζει ο Aminoach ολοκληρώνοντας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024