Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Πέθανε ο Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης

«Ταυτισμένος με την πρωτοπορία στον χώρο των Τεχνών και βάζοντας την υπογραφή του σε εμβληματικές δημιουργίες για την πόλη των Χανίων, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό».

Ο Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά. Έπειτα από τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ανέλαβε [το 1996] καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων, το οποίο μετείχε στο Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού.

«Οι εμβληματικές δημιουργίες του, που κοσμούν το χανιώτικο τοπίο και όχι μόνο, θα μας τον θυμίζουν πάντα»

Στο παρελθόν είχε καταφέρει να αποσπάσει βραβεία σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς γλυπτικής. Το 1986 κέρδισε το 1ο βραβείο για το Μνημείο Αντίστασης της Παναγίας Κεραμειών και το 1996 το 1ο βραβείο για τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ Καγιαλεδάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Τον Αύγουστο του 2012 παρουσιάστηκε μια έκθεση 44 εικαστικών, οι οποίοι ήταν και μαθητές του, στον Χώρο Τέχνης Χανίων, ώστε να τιμηθεί δεόντως όχι μόνον το αξιοσημείωτο έργο του αλλά και τα τριάντα χρόνια της εκπαιδευτικής του συνεισφοράς στην πόλη των Χανίων.

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νικολάου Καλογερή

«Η εκδημία του σπουδαίου Χανιώτη Εικαστικού Γιάννη Μαρκαντωνάκη μας γεμίζει θλίψη. ‘Έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που σμίλεψε με το έργο του και τα κείμενά του, το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Το πρόωρο φευγιό του καθιστά φτωχότερο το Πολιτιστικό Κεφάλαιο της χώρας. Οι εμβληματικές δημιουργίες του, που κοσμούν το χανιώτικο τοπίο και όχι μόνο, θα μας τον θυμίζουν πάντα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».

Το Μουσείο Τυπογραφίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη

«Το «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» αποχαιρετά τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη.

Ταυτισμένος με την πρωτοπορία στον χώρο των Τεχνών και βάζοντας την υπογραφή του σε εμβληματικές δημιουργίες για την πόλη των Χανίων, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνον για την πόλη μας αλλά για τον χώρο του Πολιτισμού γενικότερα.

Η σφραγίδα του ανεξίτηλη και στο Μουσείο Τυπογραφίας, με έργα και ιδέες του να εμπλουτίζουν τη μουσειακή συλλογή.

Στη σύντροφό της ζωής του, Ζωή Κολλάρου, στον μοναχογιό του Πέτρο και σε όλους τους συγγενείς και οικείους του, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά, στις 11 το πρωί. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 10:30 το πρωί.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024