Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής συνάντηση για τα Πνευματικά Δικαιώματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Διεθνής συνάντηση για τα Πνευματικά Δικαιώματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κρίσιμα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν έντονα τη διεθνή κοινότητα των δημιουργών το τελευταίο διάστημα, θα τεθούν επί τάπητος.

Η κορυφαία ευρωπαϊκή συνάντηση διεθνούς ακτινοβολίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 17 & 18 Απριλίου, με τη συμμετοχή 140 ανωτάτων στελεχών από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) του κόσμου, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Καναδά, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Ιαπωνίας κ.ά.

Το Συνέδριο «CISAC European Committee»

Συμμετέχουν παρατηρητές από όλο τον κόσμο και συνδιοργανώνουν η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών & Συνθετών «CISAC» καθώς και ο διαπιστευμένος ελληνικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων  «Αυτοδιαχείριση» που εκπροσωπεί στην Ελλάδα, εκτός από ελληνικό, όλο το ξένο μουσικό ρεπερτόριο, μέσα από συμβάσεις με 80 και πλέον ΟΣΔ, καθώς και εκδότες μουσικής, όπως η Sony, η Universal, η Warner κ.ά.

Κρίσιμα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν έντονα τη διεθνή κοινότητα των δημιουργών το τελευταίο διάστημα, θα τεθούν επί τάπητος μέσα από ομιλίες, πάνελ συζητήσεων και έρευνες από ειδικούς αναλυτές του κλάδου της συλλογικής διαχείρισης: η Τεχνητή Νοημοσύνη με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για τους μουσικούς καλλιτέχνες, οι ψηφιακές πλατφόρμες streaming μουσικής, οι διεθνείς εξελίξεις στη μουσική βιομηχανία και οι επιπτώσεις για τους δημιουργούς, καθώς και η εφαρμογή της Οδηγίας για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ποιοι συμμετέχουν – Οι ομιλίες

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό θα απευθύνουν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο Πρόεδρος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και συνθέτης Γιάννης Γλέζος.

Οι εναρκτήριες ομιλίες θα γίνουν από τον Γενικό Διευθυντή της CISAC Gadi Oron, καθώς και από τη Γενική Διευθύντρια της Αυτοδιαχείρισης, Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου, ενώ θα ακολουθήσουν πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεις επί όλων των θεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Πρόεδρος της CISAC, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 5.000.000 δημιουργούς από 225 Οργανισμούς δημιουργών στους κλάδους της μουσικής, του θεάτρου, των έργων λόγου, των οπτικοακουστικών παραγωγών και των εικαστικών, είναι ο διάσημος ενεργός συνθέτης και ιδιαίτερα μάχιμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των απανταχού δημιουργών, Μπιορν Ουλβέους (Bjorn Ulvaeus) των θρυλικών ΑΒΒΑ.

Σημαντική ημερίδα

Εν τω μεταξύ, οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιακής τεχνολογίας εν γένει για τα πνευματικά δικαιώματα και τη συλλογική διαχείριση θα αναδειχθούν σε μία μοναδική Ημερίδα που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα για πρώτη φορά, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών «CISAC» και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», παρουσία κορυφαίων καθηγητών, δικηγόρων, δημιουργών και επαγγελματιών του χώρου πνευματικής ιδιοκτησίας και αντιπροσώπων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην Ημερίδα υπό τον γενικό τίτλο «Challenging Issues in Copyright and Collective Management», η οποία διοργανώνεται την Τρίτη 16/4, στις 17:00, στο ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, θα τεθούν επί τάπητος οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη στα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και θέματα διασφάλισης δίκαιης αμοιβής για τους δημιουργούς από τις πλατφόρμες streaming μουσικής και γενικότερα έργων.

Κεντρικοί εισηγητές θα είναι ο Γενικός Διευθυντής της CISAC Gadi Oron, η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ειρήνη Σταματούδη, και ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Paul Torremans.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος, και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «EU Copyright Law. A Commentaty», Ι. Stamatoudi and P.Torremans (επιμ.) – Edward Elgar Publishing, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ (2η έκδ., 2021).

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024