Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κατεχόμενα: Αυξήθηκαν κατά 10% οι πωλήσεις κατοικιών - «Συνώνυμο της κλοπής» ο κατασκευαστικός τομέας

Κατεχόμενα: Αυξήθηκαν κατά 10% οι πωλήσεις κατοικιών – «Συνώνυμο της κλοπής» ο κατασκευαστικός τομέας

Αύξηση των πωλήσεων κατοικιών καταγράφεται στα κατεχόμενα, με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση στα κατεχόμενα αυξήθηκε κατά 2,96% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 10,92% σε σχέση με την αρχή του έτους, με περισσότερα από 21.000 σπίτια να περιμένουν αγοραστές (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από economytoday-admin.sigmalive.com).

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χθεσινή Αβρούπα, επικαλούμενη άρθρο της τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας Gıynık, σημειώνει ότι ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση, ο οποίος ήταν 19.251 στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, έφτασε τις 19.592 στο τέλος Ιανουαρίου, 20.526 στο τέλος Φεβρουαρίου και 21.133 τον Μάρτιο.

Χτίζονται κατασκευές για να σφετεριστούν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες

Με την προσθήκη του αριθμού των ημιτελών κατασκευών, των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και των ολοκληρωμένων κτιρίων προς πώληση, ο αριθμός όλων των προς πώληση στην αγορά ανέρχεται σε 21.354, προστίθεται στο δημοσίευμα. Μέσα σε δύο μήνες, ο αριθμός των ακινήτων προς πώληση αυξήθηκε από 20.000 σε 21.000.

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για κατασκευές που χτίζονται για να σφετεριστούν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και «δεν μπορούν να αναλυθούν ως υγιής οικονομία. Ο κατασκευαστικός τομέας έχει γίνει συνώνυμο της κλοπής», όπως μεταδίδει το politis.com.cy.

Διαγωνισμός για «προεδρικό» και «βουλή»

Στο μεταξύ, άλλος ένας διαγωνισμός για την κατασκευή δρόμων πρόσβασης στο «προεδρικό συγκρότημα» που κατασκευάζεται στην κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα Σοζτζιού αναφέρει, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ότι η εταιρεία KLV İnşaat κέρδισε τον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων και υπέγραψε τη σύμβαση στις 29 Μαρτίου. Θα δαπανηθούν συνολικά 882.997.000 τουρκικές λίρες, γράφει το philenews.com.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει τα έργα είναι η KLV İnşaat με έδρα την Αγκυρα. Πρόκειται για εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί πολλοί διαγωνισμοί έργων υποδομής, αναδομής και μεταφορών από δημόσιους φορείς και λειτουργεί από το 1988.

Ο εν λόγω διαγωνισμός έγινε μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης που ρυθμίζεται στο αμφιλεγόμενο άρθρο 21/Β του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, και πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση «αιφνίδιων και απροσδόκητων γεγονότων, όπως φυσικές καταστροφές, επιδημίες, κίνδυνος απώλειας ζωής ή περιουσίας».

Η κατασκευή του συγκροτήματος που θα στεγάσει το «προεδρικό» και τη «βουλή» προαναγγέλθηκε από τον τούρκο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα το 2021.

Το έργο κατακυρώθηκε στην εταιρεία Siyahkalem Μühendislik İnşaat με προσφορά 2 δισ. 285 εκατ. τουρκικές λίρες.

Οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται στο έργο, το οποίο σύμφωνα με τις διακηρύξεις του καθεστώτος, θα ολοκληρωνόταν στις 6 Δεκεμβρίου 2023, όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, με καθυστέρηση ενός έτους, γράφει το δημοσίευμα.

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024