Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Η ΜΙΤ παρακολουθεί τις αγορές γης στα κατεχόμενα από Ισραηλινούς, Βρετανούς και Ιρανούς

Τουρκία: Η ΜΙΤ παρακολουθεί τις αγορές γης στα κατεχόμενα από Ισραηλινούς, Βρετανούς και Ιρανούς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στα κατεχόμενα αγοράστηκαν από μεσάζοντες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος δημοσιεύει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν (φωτογραφία αρχείου του Reuters/Dilara Senkaya, επάνω), ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) παρακολουθούν την απόκτηση ακινήτων στα κατεχόμενα από αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων βρετανοί, ισραηλινοί και ιρανοί πολίτες.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Φιντάν ρωτήθηκε σχετικά με τον ισχυρισμό ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στα κατεχόμενα αγοράστηκαν από μεσάζοντες που συνδέονται με το Ισραήλ.

«Οι εν λόγω ισχυρισμοί βρίσκονται υπό την παρακολούθηση της ΜΙΤ»

Ο ίδιος είπε ότι ερευνούν αυτούς τους ισχυρισμούς και πρόσθεσε ότι αυτό ήταν ένα θέμα που εξέταζαν κατά την προηγούμενη θητεία του (στη ΜΙΤ). Ανέφερε, επίσης, ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί βρίσκονται επίσης υπό την παρακολούθηση της MΙΤ.

«Με συνολικά 200 περίπου αιτήσεις αγοράς από Ισραηλινούς από το 2000, οι ισραηλινοί πολίτες κατατάσσονται στη 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών. Μόνο την τελευταία πενταετία, οι αιτήσεις αγοράς ακινήτων στην τδβκ ανήλθαν σε 15 χιλιάδες, δηλαδή όχι από το Ισραήλ αλλά από άλλες χώρες.

Από το 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στην πρώτη θέση και τα τελευταία πέντε χρόνια το Ιράν έχει μετακινηθεί στην πρώτη θέση. Στην τδβκ, μπορούν να γίνουν πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών ανάλογα με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυξήθηκαν οι αγορές

Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε την τδβκ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, θέτουμε αυτές τις ανησυχίες στις τουρκοκυπριακές αρχές».

Σε δημοσίευμα της τουρκικής Μιλλιέτ σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα έχουν αυξηθεί μέσω εταιρειών που έχουν συσταθεί από αλλοδαπούς με εταίρους «πολίτες» του ψευδοκράτους.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024