Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το παιχνίδι του real estate στα κατεχόμενα - Έκδοση τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Κυπριακή Δημοκρατία

Το παιχνίδι του real estate στα κατεχόμενα – Έκδοση τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ρώσοι, Ισραηλινοί και Ιρανοί πλέον οι αγοραστές ακινήτων στα κατεχόμενα

Επικίνδυνη τροπή για την κατοχική πλευρά λαμβάνει η προσπάθεια της για την παγίωση των τετελεσμένων  της εισβολής, μέσα από αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Όπως φαίνεται δε από τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, τα οποία αναπαράγονται στα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ (Φιλελεύθερος) στα κατεχόμενα έχει προκαλέσει αναταραχή η πληροφορία ότι την Πέμπτη ο τουρκοκύπριος δικηγόρος Ακάν Κιουρσάτ εκδίδεται από την Ιταλία στην Κύπρο.

Η σύλληψη

Ο Κιουρσάτ συνελήφθη στη Ρώμη την Πρωτοχρονιά, όπου μετέβη μέσω Κωνσταντινούπολης. Όπως έχει δημοσιοποιηθεί, ο Κιουρσάτ συνελήφθη αρχικά από τις ιταλικές με βάση ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε το 2005, σύμφωνα με το Φιλελεύθερο και αφορούσε και εκμετάλλευση περιουσίας ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, απάτη και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς αποδείξεις. Ένα ένταλμα το οποίο ανακλήθηκε το 2007, οπότε και εκδόθηκε νέο με βάση και νέα στοιχεία.

Στο νέο ένταλμα του 2007 προστέθηκε και η παραβίαση νομοθεσίας που αφορά αδικήματα συγκάλυψης. Στη λίστα του ευρωπαϊκού εντάλματος ήταν επίσης ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ, ο τουρκοκύπριος εργολάβος Τουντζελ Ταχίρ Σοϊκάν και ο τουρκοκύπριος μηχανικός Κουτσάλ Τοκατλίογλου. Όλοι συνδέονταν με την εταιρεία AGA Developments, όπως σημειώνεται στα κυπριακά δημοσιεύματα, και την κατασκευή πολυτελών κατοικιών στην περιοχή Κλεπίνη στα κατεχόμενα.

Να σημειωθεί ότι ο Κιουρσάτ στην Ρώμη είχε μεταβεί με τη σύζυγο του, «βουλευτή» του ΡΤΚ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και «αντιπρόεδρο της βουλής» των κατεχομένων, Φαζιλέτ Όζντενεφε. Ο Κιουρσάτ που συνελήφθη με το τουρκικό του διαβατήριο ως τουρκοκύπριος είναι κάτοχος και διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Επικίνδυνη εξέλιξη»

Για ένα «λάθος βήμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας και για «συνωμοσία» μίλησε στο τουρκοκυπριακό κανάλι «Ada TV», ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σαλαχί Σαχινέρ. Όπως ισχυρίστηκε δε το περιουσιακό μπορεί να λυθεί με την αποκαλούμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ή με την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, αλλά όχι με «συνωμοσίες» και την κράτηση «ομήρων».

Έρχονται διώξεις και για άλλους;

Σύμφωνα δε με τον κατοχικό «βουλευτή», «Εάν κάποιος πολίτης αγοράσει ή νοικιάσει ένα ακίνητο ε/κ ιδιοκτησίας πριν από το 1974 και αποκτήσει εισόδημα από αυτό, η ελληνοκυπριακή διοίκηση το θεωρεί έγκλημα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό το βήμα των Ελληνοκυπρίων θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων».

Για τον ίδιο αυτή η διαδικασία υπονομεύει τη διαδικασία της λύσης υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση μπαίνει σε «επικίνδυνα νερά», αφού όποιος τούρκος πολίτης αγοράσει σπίτι σε χώρο που ήταν ελληνοκυπριακή περιουσία πριν το 1974 και καταχωρηθεί δίωξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτός μπορεί να συλληφθεί κατά την είσοδο του σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και να εκδοθεί στη Λευκωσία.

Ο Κιουρσάτ αποδέχθηκε την έκδοση του

Όπως επισημαίνεται στον κυπριακό Τύπο, ο Κιουρσάτ αποδέχθηκε την έκδοση του στην Κυπριακή Δημοκρατία και από τότε η πολιτική ηγεσία των κατεχομένων δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Η περίπτωση του Τρίκωμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης και το ένταλμα του μακρινού 2007, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αγοραπωλησίες ακινήτων στα κατεχόμενα, με στόχο νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Οι αγοραπωλησίες φέρεται να γίνονται εν γνώση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ενώ τουρκοκυπριακά ΜΜΕ που ασκούν κριτική κάνουν λόγο για ξέπλυμα χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμα της Αβρούπα το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, υπογραμμιζόταν ότι πωλούνται ακίνητα στα κατεχόμενα κυρίως σε Ρώσους, ενώ αναφερόταν σε δηλώσεις του Φιντάν που μιλούσε για 15.000 αιτήσεις αγοράς στον τομέα του real estate στα κατεχόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο οποίος δεν αναφερόταν σε Ρώσους, αλλά σε Ιρανούς και Ισραηλινούς.

Οι πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα και δη στην περιοχή του Τρίκωμου και την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, σε ξένους φέρνουν αντιδράσεις και στους τουρκοκύπριους αλλά και τους έποικους κατοίκους αφού έχουν σαν αποτέλεσμα όπως λένε την αλλαγή του πληθυσμού, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Ενδεικτικό την περίοδο του περασμένου Νοέμβρη ήταν και άρθρο της τουρκοκυπριακής Κίπρις Ποστασί, η οποία σημείωνε την τεράστια οικοδομική ανάπτυξη στο κατεχόμενο Τρίκωμο καθώς και την αύξηση των τιμών υπογραμμίζοντας πως «στην αγορά ακινήτων στο Τρίκωμο κυκλοφορούν σοβαρά χρήματα και κάποιοι γίνονται δισεκατομμυριούχοι, όχι εκατομμυριούχοι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι Εβραίοι να αγοράζουν και να πουλάνε σε Εβραίους. Ναι, οι Εβραίοι αγοράζουν ακίνητα, αλλά αυτά τα ακίνητα πωλούνται σε Γερμανούς, Ιρανούς και Ρώσους. Εκείνα τα μέρη έγιναν μια ξεχωριστή Δημοκρατία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις Τούρκους να δουλεύουν στις αγορές. Μην εκπλαγείτε αν ανοίξουν σύντομα τα δικά τους σχολεία, τους δικούς τους χώρους εργασίας και τις δικές τους αγορές. Εκεί πάει». Η ίδια εφημερίδα έθετε και το ερώτημα «εάν πράγματι ξεπλένονται χρήματα. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024