Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είμαι 39 ετών, κατέψυξα τα ωάριά μου - αλλά μήπως θα προτιμούσα ένα κουτάβι από ένα μωρό;

Είμαι 39 ετών, κατέψυξα τα ωάριά μου – αλλά μήπως θα προτιμούσα ένα κουτάβι από ένα μωρό;

Όταν η συγγραφέας Sophia Money-Coutts ήταν ανύπαντρη, κατέψυξε τα ωάριά της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, είναι σε σχέση - αλλά έχει δεύτερες σκέψεις για τη μητρότητα.

Έχω μια φίλη, ας την πούμε Τζούλι, που μένει εδώ κοντά και μερικές φορές κάνουμε βόλτα μαζί στο πάρκο. Αλλά πάντα παίρνει αρκετή ώρα, ένας γύρος του πάρκου με τη Τζούλι, γιατί πρέπει να σταματήσουμε και να μιλήσουμε σε κάθε σκύλο που βλέπουμε.

Στο πλησίασμα ενός σπανιέλ ή ενός ηλικιωμένου τεριέ, ή ακόμα και σε κάτι απειλητικό που θα μπορούσε να είναι στις ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα επειδή έκοψε το χέρι ενός μικρού παιδιού, η Τζούλι σταματά, σκύβει και βάζει τη σκυλίσια φωνή της. «Ποιος είναι καλός εδώ; Ναι, ποιος είναι το καλό παιδί;»

Ένας σκύλος μόλις και μετά βίας μοιάζει με σκύλο. Μοιάζει με τρωκτικό. Και όμως, εμείς εκεί… στεκόμαστε για αρκετά λεπτά, ενώ η Τζούλι συζητάει για τον σκύλο – το αγαπημένο του παιχνίδι, το σνακ της επιλογής του, τις κινήσεις του εντέρου του – με τον ιδιοκτήτη του.

Από την άλλη αμφιταλαντεύομαι για τα παιδιά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Τα θέλω; Δεν τα θέλω;

H συγγραφέας Sophia Money-Coutts

Ό,τι κοροϊδεύεις τα λούζεσαι

Φοβάμαι να πω ότι πρόσφατα έγινα ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Στην ηλικία των 39 ετών, είναι σαν να έχει χτυπήσει το βιολογικό μου ρολόι όχι για τα μωρά αλλά για τα σκυλιά, και τώρα περπατάω και εγώ στο τοπικό μου πάρκο κάνοντας περίεργους θορύβους.

Μόλις χθες το βράδυ, εκμεταλλευόμενη τις πιο φωτεινές βραδιές, γουργούρισα σε ένα κουτάβι κανίς καστανόχρωμο. Την προηγούμενη μέρα, ήταν ένα ζωηρότατο ριτρίβερ. Την προηγούμενη μέρα, ένα αρθριτικό τεριέ West Highland που κουνιόταν αργά πίσω από τον ιδιοκτήτη του. Αν περιηγηθείτε στις πρόσφατες φωτογραφίες μου, θα νομίζατε ότι έχω γίνει κάποιο είδος ανώμαλου φετιχιστή, επειδή προσπαθώ συνεχώς να τραβάω κρυφά στιγμιότυπα από τα σκυλιά των άλλων ανθρώπων για να τα στείλω στο έτερον ήμισυ.

Από την άλλη αμφιταλαντεύομαι για τα παιδιά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Τα θέλω; Δεν τα θέλω; Πριν από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του Covid, κατέψυξα τα ωάριά μου για να καθυστερήσω να πάρω αυτή την απόφαση. Η κατάψυξη των ωαρίων δεν αποτελεί εγγύηση για ένα μωρό, αλλά μου έδωσε χώρο για να αναπνεύσω. Αποθηκεύστε αυτή την ερώτηση προς το παρόν- θα το ξανασκεφτώ όταν συναντήσω κάποιον.

Ποτέ δεν ήξερα πραγματικά τι ήθελα

Διασκέδασα για λίγο την ιδέα της σόλο μητρότητας και πέρασα αρκετό χρόνο χαζεύοντας σε δανέζικες ιστοσελίδες τραπεζών σπέρματος, αλλά τελικά το απέρριψα με το σκεπτικό ότι δεν ήθελα αρκετά ένα μωρό ώστε να το κάνω μόνη μου. Οι φίλοι που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο ήξεραν πάντα ότι ήθελαν ένα παιδί. Εγώ δεν ήμουν ποτέ έτσι.

Αισθάνομαι ότι καθυστερούσα να πάρω την απόφαση όσο περισσότερο μπορούσα και τώρα αναρωτιέμαι αν αυτό δεν είναι από μόνο του μια απόφαση. Ιδιαίτερα επειδή έχω γνωρίσει κάποιον για τον οποίο είμαι τρελή, τον Πολ, αλλά ακόμα δεν νιώθω την παρόρμηση να κάνω παιδιά μαζί του.

Να λοιπόν μια ριζοσπαστική ιδέα: Ίσως δεν χρειάζεται να κάνω παιδί απλώς και μόνο επειδή αυτό κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Θα μπορούσα απλά να πάρω έναν σκύλο.

Οι άνθρωποι που αναφέρουν τα σκυλιά τους ως υποκατάστατα του παιδιού τους με αηδιάζουν, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Η εκπαίδευση κουταβιών είναι πιο εύκολο να κανονιστεί από το να βάλετε το παιδί σας σε ένα αξιοπρεπές σχολείο. Τα σκυλιά δεν θα εθιστούν στα τηλέφωνά τους και δεν θα αρχίσουν να βλέπουν βίαιο πορνό

Ο πληθυσμός των σκύλων έχει αυξηθεί, το ποσοστό γεννήσεων έχει πέσει

Μια πενηντάρα φίλη που πήρε ένα λαμπραντούντλ όταν τα παιδιά της πήγαν στο πανεπιστήμιο λέει ότι της λείπει ο σκύλος περισσότερο από τον άντρα της όταν ο σκύλος δεν είναι εκεί. Ο Beano, το αγαπημένο τεριέ της μητέρας μου, είναι ουσιαστικά το μικρότερο αδελφάκι μου.

Όλο και πιο συχνά περνάω μπροστά από γυναίκες που κουβαλούν τα σκυλιά τους με λουριά ή σε σακίδια. Στο πάρκο, βλέπω συχνά μια άψογη γυναίκα, πιθανότατα γύρω στα εβδομήντα, να σπρώχνει ένα γέρικο σκυλάκι μέσα σε κάτι που μοιάζει με καρότσι. Μερικοί άνδρες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους στις εφαρμογές γνωριμιών με δανεικά μωρά -τον ανιψιό τους ή ένα βαφτιστήρι- αλλά εκτιμώ ότι περισσότεροι δημοσιεύουν στιγμιότυπα με σκύλους ως δόλωμα, πιστεύοντας ότι αυτό τους κάνει να φαίνονται ευαίσθητοι και στοργικοί.

Καθώς ο πληθυσμός των σκύλων έχει αυξηθεί, το ποσοστό γεννήσεων έχει πέσει, επειδή όλο και λιγότεροι από εμάς κάνουμε μωρά, αλλά από την άλλη πλευρά, ο παιδικός σταθμός για σκύλους δεν κοστίζει όσο η φροντίδα των παιδιών.

 Η τούρτα της μαμάς της Sophia Money-Coutts

Δεν μπορείς να διαλέξεις πώς θα μοιάζει το μωρό σου

Η εκπαίδευση κουταβιών είναι πιο εύκολο να κανονιστεί από το να βάλετε το παιδί σας σε ένα αξιοπρεπές σχολείο. Τα σκυλιά δεν θα εθιστούν στα τηλέφωνά τους και δεν θα αρχίσουν να βλέπουν βίαιο πορνό.

Θα μπορούσα να δώσω τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια της ζωής μου σε έναν καλό σκύλο και αυτός θα μου είναι πάντα ευγνώμων, ή θα μπορούσα να γεννήσω κάτι που απαιτεί επίδομα για αρκετά χρόνια και φεύγει αγενώς μόλις ανεξαρτητοποιηθεί. Ούτε μπορείς να διαλέξεις πώς θα μοιάζει το μωρό σου, ενώ τώρα, ενώ περπατάω στο πάρκο, σκέφτομαι, μεγάλο ή μικρό; Απαλό ή δασύτριχο;

Φοβάμαι ότι θα γίνω ένας από εκείνους τους ανθρώπους που διακόπτουν συζητήσεις με φίλους για να επισημάνουν κάτι ξεκαρδιστικό που κάνει ο σκύλος τους. Θα ανεβάζω ατελείωτες φωτογραφίες του στο διαδίκτυο επειδή πιστεύω ότι είναι καλύτερο από όλα τα άλλα σκυλιά; Επιμένω ότι δεν θα κοιμάται στο κρεβάτι μου, αλλά πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό;

Υπήρχε σαν ιδέα στο μυαλό

Βοηθάει το γεγονός ότι ο Πολ είναι στην ίδια σελίδα με μένα όσον αφορά τα σκυλιά και το να βρίσκονται μέσα ή πάνω στο κρεβάτι.

Βλεπόμαστε μόλις έξι μήνες και κάποιοι μπορεί να σηκώσουν το φρύδι και να ρωτήσουν αν είναι πολύ νωρίς για να λειτουργούν τα σκυλιά ως υποκατάστατα μωρά, αλλά θα αντιτείνω ότι και οι δύο σκεφτόμασταν να αποκτήσουμε σκυλιά πριν γνωριστούμε.

Η πρόσφατη πρότασή μου, που έγινε ελαφρώς αστειευόμενη, να πάρουμε κουτάβια από την ίδια γέννα απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι θα μας έκανε ανυπόφορους και πιθανώς θα κινδυνεύαμε τότε να γίνουμε το ζευγάρι που αναφέρεται στα σκυλιά του ως μωρά του. Επίσης, τα κουτάβια από την ίδια γέννα μπορεί να προσπαθήσουν να πηδήξουν το ένα το άλλο όταν μεγαλώσουν, προειδοποίησε ένας φίλος.

Όλοι έχουν από έναν σκύλο

Το πρόβλημα είναι ότι η απόκτηση ενός σκύλου μοιάζει τόσο κλισέ όσο η ανάρτηση ενός μωρού στο διαδίκτυο. Ο πληθυσμός των σκύλων στη Βρετανία φέρεται να έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% μετά την πανδημία, όταν όλοι αποφάσισαν ότι ο ιδανικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν την πιο περίεργη κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς είχαμε γνωρίσει ποτέ ήταν να αποκτήσουν ένα μικρό, ανακουφιστικό πλάσμα και να βρουν τον τρόπο εκπαίδευσης στη συνέχεια.

Πολλά έχουν γραφτεί για την έκρηξη των σκύλων και τα επακόλουθα προβλήματα – αύξηση της εγκατάλειψης, υπερπλήρη κέντρα διάσωσης, εκτίναξη των τιμών, αδίστακτοι εκτροφείς κουταβιών, προβλήματα συμπεριφοράς και ούτω καθεξής.

Κάποιες μέρες, αισθάνεται κανείς ότι αυτή η χώρα έχει χάσει τον δρόμο της όχι μόνο πολιτικά και οικονομικά, αλλά και σκυλίσια, αφού έχει γίνει τόσο αμφιλεγόμενο το θέμα. Τα λατρεύουμε, τα δαιμονοποιούμε, τα εξανθρωπίζουμε με δικούς τους λογαριασμούς στο Instagram και κρίνουμε τους άλλους για τις επιλογές τους σχετικά με αυτά. Τώρα λοιπόν θέλω να αποκτήσω ένα, αλλά από πού στο καλό να ξεκινήσω;

Να μείνω έγκυος ή να πάρω σκύλο;

Παρόλο που γουργουρίζω στα σκυλιά στο πάρκο όπως κάνουν άλλοι σκύβοντας πάνω από ένα καροτσάκι, δεν σκοπεύω να γίνω ανόητη ή υπερβολικά συναισθηματική κηδεμόνας.

Η μητέρα μου έχει αδυναμία στα τεριέ Πάρσον Ράσελ. Η Τρομπέτα ήταν το πρώτο της Πάρσον, που βρέθηκε σε ένα κέντρο διάσωσης στο Κεντ. Ο Beano είναι το σημερινό Πάρσον και ο λόγος που είμαι νευρική για την είσοδό μου στον κόσμο των σκύλων. Τον αγαπώ, για να είμαι σαφής αλλά η απόκτησή του δεν ήταν απλή. Το να μείνω έγκυος και να χαρίσω στη μητέρα μου ένα εγγόνι ίσως ήταν πιο εύκολο.

Το 2019, η Τρομπέτα είχε αρχίσει να μεγαλώνει λίγο. Η αδελφή μου Rosie και εγώ ξέραμε ότι έπρεπε να βρούμε αν όχι ακριβώς αντικαταστάτη, τότε έναν διάδοχο. Η Rosie έκανε την έρευνά της και τηλεφώνησε με facetime σε μια εκτροφέα από το Μανκούνια.

Το δημοφιλές hashtag είναι #adoptdontshop (υιοθετήστε μην αγοράσετε). Αυτό φωνάζουν συχνά στις μέρες μας όσοι αποκαλύπτουν ότι σκέφτονται να πάρουν σκύλο

O μικρός Beano

Η ιστορία του κουταβιού της μαμάς

Καταβάλαμε προκαταβολή 100 λιρών και ξεκινήσαμε για τον βορρά λίγες εβδομάδες αργότερα, όπου βρήκαμε την Κάρολ, την εκτροφέα, να καπνίζει στο δρόμο. Μας οδήγησε σε ένα καταθλιπτικό, ανεπίπλωτο σπίτι που μύριζε υγρασία, πιθανώς επειδή είχε ένα μοναχικό ενυδρείο σε μια γωνία.

Η Κάρολ εξαφανίστηκε σε ένα πίσω δωμάτιο και επέστρεψε με το κουτάβι και το ίδιο τσιγάρο στο στόμα της. Μου έχωσε τα στοιχεία της τράπεζας κάτω από τη μύτη μου και μετέφερα το υπόλοιπο που εκκρεμούσε πριν μουρμουρίσω στην αδελφή μου ότι έπρεπε να φύγουμε από εκεί.

Βιαστήκαμε να πάμε στο αυτοκίνητό μου με τις ρόδες σχεδόν να τρίζουν, μόνο και μόνο για να μας κάνει η Κάρολ νόημα και να σκύψει από το παράθυρο.

«Τα λεφτά δεν είναι μέσα», γρύλισε.

Ακολούθησαν μερικές συναρπαστικές στιγμές, ενώ εκείνη περιφερόταν μπροστά από το αυτοκίνητό μου και εγώ τηλεφώνησα στην τράπεζά μου για να ελέγξω αν είχε περάσει η πληρωμή (είχε περάσει).

«Είναι απάτη», μουρμούρισα.

«Έπρεπε να είχαμε φέρει μετρητά», είπε αχνά η μαμά από το πίσω κάθισμα, κρατώντας το καινούργιο της κουτάβι.

Το δημοφιλές hashtag είναι #adoptdontshop (υιοθετήστε μην αγοράσετε)

Στο τέλος, τα χρήματα έφτασαν (φευ) και μας επέτρεψαν να φύγουμε, αλλά η όλη εμπειρία με απομάκρυνε από τις περισσότερες ιστοσελίδες που πουλάνε κουτάβια.

Ένας άνθρωπος από το Sloaney κάποτε μου καυχιόταν ότι το λαμπραντόρ του καταγόταν από την ίδια γραμμή με του Δούκα του Buccleuch, αλλά εγώ δεν θέλω ένα αριστοκρατικό σκυλί. Απλά ένα που να μην είναι τόσο ενδογαμικό που να μην μπορεί να αναπνεύσει σωστά.

Έχοντας σκεφτεί διάφορους τύπους τεριέ, τώρα επιθυμώ ένα Γουέστι. Αλλά μήπως είναι πολύ στενόμυαλη η επιλογή μιας συγκεκριμένης φυλής; Μήπως το να θέλω ένα Γουέστι με κάνει εξισώνει με εκείνους τους ανθρώπους που αγοράζουν Bernedoodles για 5.000 λίρες επειδή είναι της μόδας;

Το δημοφιλές hashtag είναι #adoptdontshop (υιοθετήστε μην αγοράσετε). Αυτό φωνάζουν συχνά στις μέρες μας όσοι αποκαλύπτουν ότι σκέφτονται να πάρουν σκύλο. Θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν από τους πολλούς σκύλους που χρειάζονται ένα νέο σπίτι, με άλλα λόγια, και όχι απλώς να αγοράσετε ένα κουτάβι επειδή νομίζετε ότι φαίνεται χαριτωμένο. Αν και περιέργως, κανείς δεν το λέει αυτό στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό, έτσι δεν είναι; «Πρέπει πραγματικά να υιοθετήσετε, ξέρετε. Υπάρχουν πολλά εκεί έξω που ψάχνουν για σπίτι».

Αδέσποτα από την Κέρκυρα

Ο Πολ, ο οποίος εργάζεται στον φιλανθρωπικό τομέα και επομένως είναι πιο ευαισθητοποιημένος από εμένα, είναι υπέρ της υιοθεσίας. Δεν είμαι αρνητική στην ιδέα. Τα ζώα διάσωσης, λένε όσοι έχουν εμπειρία, μπορεί να νιώσουν και να δείξουν ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη. Η φίλη μου η India έχει ένα αδέσποτο σκυλί, ένα corgi, τον Τζον, που ήρθε από την Κέρκυρα μέσω μιας υπέροχης σικ γυναίκας που ονομάζεται Carole Langton. Διευθύνει τη φιλανθρωπική οργάνωση Care, η οποία ειδικεύεται στο να φέρνει κερκυραϊκά αδέσποτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συχνά καταλήγουν στο Notting Hill ή στο Cotswolds.

Μια φορά πήρα συνέντευξη από το μοντέλο David Gandy και προσφέρθηκε να με ξεναγήσει στο Battersea Dogs & Cats Home, για το οποίο είναι πρεσβευτής, οπότε ίσως θα έπρεπε να του τηλεφωνήσω (δεν ανέφερα αυτή την ιδέα στον Πολ).

Πριν από όλα αυτά, όμως, πρέπει να φτιάξω τον φράχτη μου, ώστε όπου και να καταλήξω να μην χρειαστεί να κυνηγήσω αλεπούδες από το πίσω μέρος του κήπου μου μέσα από τους δρόμους του Crystal Palace. Και, επίσης, φαντάζομαι ότι οι φίλοι μου θα σχεδιάσουν ένα πάρτι έκπληξη για κουτάβια. Δεδομένου του αριθμού των πάρτι μωρών στα οποία έχω πάει, είναι δίκαιο.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στους thetimes.co.uk

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024