Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι CEOs δεν θέλουν να είναι CEOs

Γιατί οι CEOs δεν θέλουν να είναι CEOs

«Το να είσαι CEO είναι χάλια», σύμφωνα με τον μάντ Μοστάκ, τον πρώην CEO της Stability AI

Ο Εμάντ Μοστάκ εγκατέλειψε πρόσφατα την ηγεσία της εταιρείας Stability AI που ίδρυσε και η οποία κατασκευάζει τη συσκευή δημιουργίας κειμένου σε εικόνα Stable Diffusion . Και κάνει σκέψεις. «Το να είσαι CEO είναι χάλια», είπε ο Μοστάκ σε δημοσιογράφο των New York Times μετά την παραίτησή του τον Μάρτιο.

Ο Μοστάκ έχει αντιμετωπίσει κριτική για τη διαχείριση της Stability AI. Αλλά δεν είναι μόνος που καταφέρεται ενάντια στον ρόλο του «αρχηγού». Σύμφωνα με τους Times, επεσήμανε τα παράπονα που έχει κάνει ο Ίλον Μασκ σχετικά με το τι σημαίνει να είναι επικεφαλής. Ο Μασκ έχει πει πολλές φορές ότι δεν είναι του γούστου του. Ο CEO-ελβετικός σουγιάς Μασκ  έχει συμφωνήσει με την εκτίμηση ενός φίλου του ότι το να είσαι στην κορυφή μπορεί να είναι σαν να «κοιτάς στην άβυσσο και να μασάς γυαλί».

Τα δύσκολα έγιναν πολύ δυσκολότερα

Δεν είναι ότι η διαχείριση μιας εταιρείας ήταν ποτέ εύκολη. Ωστόσο, μετά από μερικά μαύρα χρόνια πλοηγώντας μέσα σε μια πανδημία, τσακισμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τσακωμούς για τα ακρωνύμια DEI και ESG για πολιτισμικούς πολέμους και παλεύοντας με ανήσυχους εργαζομένους, περισσότεροι εταιρικοί ηγέτες πατούν το κουμπί εκτίναξης — ή τους ζητείται να το κάνουν.

Τον Φεβρουάριο, οι αλλαγές σε θέσεις CEO στις αμερικανικές εταιρείες εκτινάχθηκαν σε 248, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία στελέχωσης Challenger, Gray & Christmas. Ο αριθμός των CEOs που παραιτήθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τότε που η Challenger άρχισε να παρακολουθεί τον κύκλο σε ηγετικές θέσεις το 2002.

«Βιώνουν μια μεγαλύτερη πρόκληση τώρα, κατά μέσο όρο, και τη νιώθουν περισσότερο από ό,τι πριν», είπε στο Business Insider ο Κέβιν Κέλι, παγκόσμιος επικεφαλής για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του οργανισμού στο Boston Consulting Group, αναφερόμενος στους CEO με τους οποίους μιλάει.

Η συμβουλευτική εταιρεία Russell Reynolds Associates προσέφερε παρόμοια αξιολόγηση σε μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με τον κύκλο των CEO: «Οι προκλήσεις που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν οι CEO έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης καθαρού μηδενικού αποτυπώματος, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συνεχιζόμενων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της δυνατότητας αναδιάρθρωσης δεδομένου του αβέβαιου οικονομικές προοπτικές».

«Το να διευθύνω εταιρείες πληγώνει την καρδιά μου»

Ακούγοντας από μερικά ηγετικά στελέχη που ξέρουν πώς είναι να περνάς ατέλειωτες μέρες, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί φεύγουν — ή τουλάχιστον γιατί θέλουν.

Ο Μπράιαν Τσέσκι, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, έγραψε στο X τον Ιανουάριο ότι η ίδρυση μιας εταιρείας δεν ήταν αυτό που τον έκανε να νιώθει απομονωμένος, αλλά η λειτουργία της ήταν.

“Για μένα, το να είμαι ιδρυτής δεν ήταν μοναχικό (είχα δύο σπουδαίους συνιδρυτές). Ωστόσο, τα βάθη της μοναξιάς που βίωσα ως Διευθύνων Σύμβουλος είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια”, έγραψε ο Τσέσκι.

Ή πάρτε τον Μασκ: Κατέχει τον τίτλο του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Tesla και τη SpaceX και έχει πει ότι ποτέ δεν ήθελε να είναι επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ή κάποιας εταιρείας. Το 2021, ο Μασκ είπε ότι θα ήθελε να δημιουργεί – όχι να διαχειρίζεται πράγματα.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024