Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πού βρίσκεται η τσάντα Birkin της Jane Birkin; Μια δημοπρασία, ένας συλλέκτης και μια μυστική τιμή

Πού βρίσκεται η τσάντα Birkin της Jane Birkin; Μια δημοπρασία, ένας συλλέκτης και μια μυστική τιμή

Το κομμάτι δεν βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας της Jane Birkin. Η Catherine Benier, μια διάσημη συλλέκτρια, αγόρασε το ιερό δισκοπότηρο των τσαντών σε δημοπρασία πριν από 23 χρόνια.

«Δεν είναι τσάντα, είναι Birkin!». Η φράση αυτή έχει εισέλθει στη λαϊκή κουλτούρα μέσω του Sex and the City, εκστομισμένη από έναν πωλητή της Hermès στη Σαμάνθα της Κιμ Κατράλ, η οποία δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσει κανείς αυτό, το οποίο είναι ίσως το πιο περιζήτητο και μυστηριώδες μοντέλο της μόδας.

Η ιστορία της τσάντας Birkin είναι γεμάτη φήμες και μύθους. Η πολυσυζητημένη λίστα αναμονής της τσάντας -θέμα για το οποίο η μάρκα αρνείται να μιλήσει, γνωρίζοντας ενδεχομένως τη δύναμη της φήμης- οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός παραγωγής της δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει την αλήθεια, ο Michael Tonello έγραψε το 2009 το βιβλίο Bringing Home the Birkin, ένα βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει ότι χρειάστηκε μόνο τρεις μήνες για να αποκτήσει 130 αντίτυπα του μοντέλου.

«Από τις αρχές του 2022, οι πωλήσεις τσαντών Hermès κατέγραψαν αύξηση 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι»

Τρελή ζήτηση

Παρά τα λόγια του Tonello, η γοητεία της τσάντας Birkin έχει αυξηθεί, χάρη στις πλατφόρμες μεταπώλησης. Το Vestiaire Collective σημειώνει ότι οι αναζητήσεις για τις Hermès Birkin αυξήθηκαν κατά 20% κατά μέσο όρο πέρυσι σε σύγκριση με εκείνες που χρονολογούνται από το 2021.

«Από τις αρχές του 2022, οι πωλήσεις τσαντών Hermès κατέγραψαν αύξηση 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τον Ιανουάριο του 2022 σημειώθηκε η μέγιστη αύξηση, η οποία έφτασε το 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», αναφέρουν.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι πρόσφατα δύο πλούσιες αγοράστριες κατέθεσαν μήνυση στην Hermés για αυτόν ακριβώς τον λόγο – για το πόσο δύσκολο είναι να φτάσει στα χέρια τους η τσάντα των ονείρων τους

Photo: Wikimedia Commons

Πρέπει να σε εγκρίνουν

«Από τη μία πλευρά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον μύθο του απροσπέλαστου που τις περιβάλλει και η αλήθεια είναι ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να τις αποκτήσει κανείς. Αυτό κάνει τον κόσμο να τις θέλει περισσότερο. Όταν πηγαίνεις σε ένα κατάστημα Hermés για να αγοράσεις μια τσάντα, η μάρκα θέλει να γνωρίζεις την παράδοσή της, την ιστορία της, την ποιότητά της και όλα όσα κρύβονται πίσω από τη μάρκα.

»Η επιθυμία τους είναι να έχετε μια εμπειρία με τη μάρκα και να γνωρίσετε τα προϊόντα τους. Στην πραγματικότητα, αν αγοράσετε κι άλλα πράγματα, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αγοράσετε μια Birkin. Γι’ αυτό θέλουν οι άνθρωποι να προσεγγίσουν τη μάρκα, γιατί είναι οι πωλητές που αποφασίζουν αν είστε «άξιοι να αποκτήσετε μια τσάντα Hermès. Μπορεί να χρειαστεί να πας τρεις με τέσσερις φορές για να αγοράσει τελικά μία. Αναμφίβολα, είναι ένα σύμβολο κύρους», λέει η Virginia Ibañez Dionisio, ιδρύτρια της La Agencia Secreta, η οποία κυνηγάει αντικείμενα πολυτελών εμπορικών σημάτων.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι πρόσφατα δύο πλούσιες αγοράστριες κατέθεσαν μήνυση στην Hermés για αυτόν ακριβώς τον λόγο – για το πόσο δύσκολο είναι να φτάσει στα χέρια τους η τσάντα των ονείρων τους.

«Το 2000, μια φίλη σε έναν παρισινό οίκο δημοπρασιών μου είπε ότι είχε κάτι που έπρεπε να δω. Όταν πήγα, έβγαλε μια τσάντα από ένα χρηματοκιβώτιο»

Δείτε το βίντεο του 1988

Η δημοφιλής τσάντα δημιουργήθηκε προς τιμήν της Jane Birkin

Σε μια πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο με τον τότε ιδιοκτήτη της Hermès, Jean-Louis Dumas, η Γαλλίδα ηθοποιός του είπε ότι δεν είχε βρει ποτέ την τσάντα των ονείρων της. Το 1983, τρία χρόνια μετά την άτυπη συνομιλία, γεννήθηκε το πιο δημοφιλές σχέδιο της μόδας.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι σε ποιον ανήκει αυτή η τσάντα της ηθοποιού. Πρόκειται για την Catherine Benier, γνωστή συλλέκτρια, λάτρης των vintage σχεδίων Hermès και Chanel και κάτοχος μέρους των αρχείων των προαναφερθέντων γαλλικών οίκων μόδας. Η Catherine B, όπως είναι γνωστή, είναι η ιδιοκτήτρια του Les 3 Marches, μιας μικρής παριζιάνικης μπουτίκ που έχει γίνει ναός για τους fashionistas, τον οποίο επισκέπτονται διασημότητες όπως η Κάμερον Ντίαζ.

Η ορίτζιναλ Birkin είναι στην κατοχή της εδώ και 23 χρόνια και αρνείται να πει πόσα πλήρωσε στη δεύτερη δημοπρασία της τσάντας: το 1994, η ίδια η Jane Birkin την έβγαλε σε δημοπρασία για να συγκεντρώσει χρήματα για μια φιλανθρωπική οργάνωση για το AIDS.

Η διαδρομή μιας τσάντας

«Κανείς δεν ήξερε πού είχε πάει από τότε και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβγαινε ποτέ ξανά σε δημοπρασία», εξηγεί η Catherine B σε συνέντευξή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο δημοπρασιών του Christie’s.

«Το 2000, μια φίλη σε έναν παρισινό οίκο δημοπρασιών μου είπε ότι είχε κάτι που έπρεπε να δω. Όταν πήγα, έβγαλε μια τσάντα από ένα χρηματοκιβώτιο. Ήταν αυτή που είχα δει χιλιάδες φορές σε φωτογραφίες στο χέρι της Jane Birkin. Ήξερα ότι έπρεπε να γίνει δική μου», εξομολογείται.

«Όταν την πήρα, το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκα ήταν πώς θα την πληρώσω. Αλλά είχα ήδη πουλήσει κάποια άλλα κομμάτια, ώστε να μπορέσω να την αγοράσω». «Πάντα μου άρεσαν τα παλιά πράγματα που λένε μια ιστορία», προσθέτει. Τότε ήταν που διαβεβαίωσε ότι δεν θα την πουλούσε ποτέ. Πρόσφατα, όμως, όταν ρωτήθηκε ξανά, απάντησε στον λογαριασμό STYLE NOT COM στο Instagram με ένα αινιγματικό «Ποιος ξέρει;».

Δείτε ένα ακόμα σχετικό βίντεο, κάποια χρόνια μετά

Δεν γίνονται όλα για τα χρήματα

Η ίδια δήλωσε ότι πρόθεσή της δεν ήταν ποτέ να επωφεληθεί από τη μεταπώληση της τσάντας, καθώς αποτελεί «μέρος της ιστορίας της μόδας και του σχεδιασμού». Μάλιστα, τη στεναχωρεί πολύ το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αποκτούν πολυτελή κομμάτια με σκοπό να τα μεταπωλήσουν, καθώς πιστεύει ότι μια επένδυση κάθε είδους, χωρίς πάθος, δεν έχει μέλλον.

Στο δικό της κατάστημα, φροντίζει οι αγορές και οι πωλήσεις της να γίνονται με γνώμονα αυτό που της υπαγορεύει η καρδιά της και όχι το πορτοφόλι της. Έχει φτάσει στο σημείο να απορρίψει κομμάτια που ήξερε ότι θα πουλήσει, αλλά στα οποία δεν πίστευε.

Το «Ποιος ξέρει;» της Catherine B μας κάνει να αναρωτηθούμε ποια τιμή μπορεί να πιάσει η τσάντα. Το περιοδικό Time υποστήριξε πριν από χρόνια ότι η τσάντα Birkin ήταν καλύτερη επένδυση από τον χρυσό.

«Αν σκεφτούμε ότι μία από τις τρεις αυθεντικές τσάντες πωλήθηκε για πάνω από 110.000 ευρώ (115.500 δολάρια) το 2013, φανταστείτε την τιμή της 10 χρόνια αργότερα. Ορισμένες παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπόψη: Η Hermès είναι ένα σύμβολο πολυτέλειας και η ιδιοκτήτριά της ένα είδωλο, που προστίθεται στην ιστορία και τη σπανιότητα της τσάντας. Η φήμη της τσάντας Birkin έχει ξεπεράσει τη φήμη της ηθοποιού Jane», εξηγεί ο Arnaud Maillard, ειδικός σε vintage ρούχα.

Μεγάλο βάρος για τους κληρονόμους 

Ο κόσμος στο δρόμο είδε από κοντά την αυθεντική Birkin το 2020 στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, όπου το κομμάτι ήταν το επίκεντρο της έκθεσης Bags: Inside Out. Προηγουμένως, είχε εκτεθεί στο MoMA.

Η ίδια η Catherine έχει εξηγήσει στο STYLE NOT COM την κατάσταση της τσάντας. «Όταν την πήρα στα χέρια μου, ήταν σε αποδεκτή κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που η Jane χρησιμοποιούσε τις τσάντες της. Το σχέδιο δημιουργήθηκε για να ζει και να ταξιδεύει μαζί της και αυτό έκανε. Δεν την έχω αγγίξει, ούτε την έχω τροποποιήσει καθόλου. Έχω αφήσει ακόμη και τους νυχοκόπτες της μέσα», διαβεβαίωσε η Catherine B, σημειώνοντας ότι, καθώς θεωρείται μουσειακό κομμάτι, έχει αντιμετωπιστεί και διατηρηθεί ως τέτοιο.

Στο προφίλ της στο Instagram, δεν δίστασε να δημοσιεύσει μια εικόνα της τσάντας, κουρασμένη να ακούει τόσες πολλές ιστορίες, «όλες πιο τρελές από τις προηγούμενες», σχετικά με την τσάντα. «Ποζάρω [sic] εδώ την αυθεντική birkin σε μαύρο χρώμα, με μη αποσπώμενο ιμάντα ώμου και τα αρχικά J.B που εκδόθηκε το 1985», έγραψε δίπλα στη φωτογραφία.

Θα μάθουμε ποτέ πού βρίσκεται η πρώτη τσάντα Birkin και θα δημοπρατηθεί τελικά; Η Maillard δεν το πιστεύει. «Γνωρίζοντάς την, ξέρω ότι δεν θα θελήσει να αποχωριστεί το αρχικό μοντέλο. Νομίζω ότι η κόρη της θα κληρονομήσει αυτόν τον θησαυρό γεμάτο ιστορίες και συναισθήματα», λέει. Αν είναι αλήθεια, αυτό θα έχει ανακουφίσει την οικογένεια της Jane. Η κόρη της Λου Ντουαγιόν είχε πει κάποτε ότι η κατοχή της Birkin της μητέρας της της φαινόταν φρικτό βάρος, γι’ αυτό και αυτή δεν είχε ποτέ μία.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024