Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας την παραίτηση Νετανιάχου

Ισραήλ: Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας την παραίτηση Νετανιάχου

Παράλληλα απαίτησαν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας την παραίτησή του και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η τεράστια κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν μετά την ανάσυρση της σορού του ομήρου Elad Katzir από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Οι διαδηλωτές φώναζαν «εκλογές τώρα» και «Elad, λυπούμαστε», όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και πείτε αν τα χέρια σας δεν έχυσαν αίμα»

Η διαδήλωση εξελίχθηκε σε σύγκρουση μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας, η οποία εν τέλει κατάφερε να τη διαλύσει. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονταν οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ανικανότητα της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους περίπου 130 αιχμαλώτους, οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς και τους συμμάχους της.

Νωρίτερα το Σάββατο οι IDF ανέσυραν τη σορό του Elad Katzir, ο οποίος είχε συλληφθεί και μεταφερθεί στη Γάζα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο Elad Katzir κατάφερε να επιβιώσει τρεις μήνες στην αιχμαλωσία. Θα έπρεπε να είναι μαζί μας σήμερα. Θα μπορούσε να είναι μαζί μας σήμερα», δήλωσε ο διαδηλωτής Noam Peri σε δημοσιογράφο του BBC.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ συγκέντρωσε 100.000 άτομα, ενώ άλλες μετρήσεις έκαναν λόγο για περίπου 45.000 άτομα. Η συγκεκριμένη ήταν η τελευταία από μια σειρά τεράστιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που απαιτούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να παραιτηθεί.

«Η ηγεσία μας είναι δειλή»

Η αδελφή του Elad Katzir, Carmit Palty Katzir, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές για το θάνατο του αδελφού της σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι θα είχε επιστρέψει ζωντανός αν είχαν συμφωνήσει σε μια νέα συμφωνία εκεχειρίας.

«Η ηγεσία μας είναι δειλή και καθοδηγείται από πολιτικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό και δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η συμφωνία», έγραψε στο Facebook.

«Πρωθυπουργέ, υπουργικό συμβούλιο πολέμου και μέλη του συνασπισμού: Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και πείτε αν τα χέρια σας δεν έχυσαν αίμα».

Στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Πάνω από 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα από τότε, λέει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς – πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές μετρήσεις, 253 Ισραηλινοί και ξένοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς.

Περίπου 129 όμηροι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την απαγωγή τους. Τουλάχιστον 34 από αυτούς θεωρούνται νεκροί. Δώδεκα πτώματα έχουν ανασυρθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024