Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν - Χριστοδουλίδη στην Αθήνα για την κρίση με Λίβανο στο μεταναστευτικό

Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν – Χριστοδουλίδη στην Αθήνα για την κρίση με Λίβανο στο μεταναστευτικό

Εδώ και εβδομάδες η Βηρυτός δείχνει να μην εφαρμόζει την υπάρχουσα συμφωνία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για περισσότερα χρήματα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να συναντηθεί γύρω στη 1:30 το μεσημέρι στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια διαβούλευση εξόχως καθοριστική αναφορικά με την κρίση στο μεταναστευτικό.

Η αντίδραση της Κομισιόν στα όσα διεμήνυσε η κυβέρνηση της Κύπρου υπήρξε θετική, την ώρα που ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση του Λιβάνου

Το κρίσιμο διήμερο επαφών, σήμερα στην Αθήνα και αύριο στη Βηρυτό, θα κρίνει και την τύχη των πολυήμερων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Κύπρο και τον Λίβανο, την ώρα που η κρίση στο μεταναστευτικό έχει οξυνθεί πρωτόγνωρα με τη μαζική έλευση διαβιούντων στο Λίβανο Σύρων, προσφύγων και άλλων.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η αντίδραση της Κομισιόν στα όσα διεμήνυσε η κυβέρνηση της Κύπρου υπήρξε θετική, την ώρα που ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση του Λιβάνου.

Σήμερα η κυρία φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει στον ΠτΔ και θα συζητήσει μαζί του τις λεπτομέρειες πακέτου που ήδη έχει ετοιμαστεί, βάσει και των κυπριακών θέσεων. Οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ήδη εδώ και μέρες τις θέσεις της Λευκωσίας αλλά και τα αιτήματά της.

Γενναιόδωρο οικονομικό πακέτο

Πρόκειται για ένα πακέτο οικονομικό ως επί το πλείστον το οποίο αναμένεται να είναι γενναιόδωρο έτσι που ο Λίβανος – ο οποίος ήδη λαμβάνει μεγάλα ποσά από την ΕΕ για την ανακοπή των ροών – να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Εδώ και κάποιες εβδομάδες η Βηρυτός δείχνει να μην εφαρμόζει καθόλου την υπάρχουσα συμφωνία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για περισσότερα χρήματα – έχει εισπράξει πέραν των 2,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια – με αποτέλεσμα οι ροές προσφύγων και άλλων Σύρων που διαμένουν στο έδαφος του Λιβάνου να λαμβάνουν πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Η Κύπρος σίγουρα δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστεί αφού οι χώροι φιλοξενίας των αιτούντων πολιτικό άσυλο είναι εδώ και καιρό υπερπλήρεις, το δε κλίμα στην κοινωνία οξύνεται και πάλι επικίνδυνα ρίχνοντας νερό στον μύλο των ακραίων και ειδικά της ακροδεξιάς.

Οι Αρχές μιλούν πλέον για μια βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προσπαθεί αφενός μεν να ασκήσει πίεση στο Λίβανο, αφετέρου δε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο αυξάνοντας τη βοήθεια προς τον Λίβανο.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαβουλεύσεων, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, δεν αποκλείεται η επιστροφή Σύρων στην ίδια τη Συρία με σκάφη που θα διαθέσει η Κύπρος, καθώς ο Λίβανος παρά την υπάρχουσα συμφωνία αρνείται να δεχθεί επιστροφές στο έδαφός του.

Μάλιστα σε μία από αυτές τις απόπειρες, πολεμικό του λιβανικού ναυτικού εμπόδισε τις κυπριακές Αρχές από του να οδηγήσουν πίσω ένα από τα πλεούμενα που είχε επιχειρήσει να φτάσει στα παράλια της Κύπρου.

Αναφορές σε κυπριακές εφημερίδες ότι σε περίπτωση που τα πράγματα καταλήξουν σε ακραίο σημείο η Λευκωσία θα κηρύξει κάποιες περιοχές ως ζώνες έκτακτης ανάγκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κρίνονται αναληθείς καθώς η Κύπρος δεν είναι σε θέση να το πράξει μονομερώς.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024