Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Π. Γεωργιάδης: «Θαλάσσιο μονοπάτι» μεταναστών η Κρήτη - Μειωμένες οι ροές από την Τουρκία

Π. Γεωργιάδης: «Θαλάσσιο μονοπάτι» μεταναστών η Κρήτη – Μειωμένες οι ροές από την Τουρκία

Για την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο και την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα μίλησε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης

Για ύφεση των μεταταστευτικών ροών στον Έβρο και τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε, όμως, ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση από την πλευρά της Μεσογείου – κυρίως μετανάστες που προέρχονται από τη Λιβύη.

«Ξεκινώντας από τις ροές από τα ανατολικά μας, δηλαδή από τα σύνορά μας με την Τουρκία, πρέπει να ομολογήσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε αρκετά μειωμένες ροές, κάτι που οφείλεται και στην πολύ καλή δουλειά που κάνει το Λιμενικό, αλλά και στην ανταπόκριση που έχει υπάρξει από την πλευρά της γειτονικής χώρας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Ertnews.

Όπως είπε, ο Έβρος και ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή από πλευράς ροών σε μια ύφεση, «κάτι το οποίο μας επιτρέπει να διαχειριστούμε το φαινόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Από την άλλη, προσέθεσε, «παρατηρείται μια αυξητική τάση στην Μεσόγειο. Είμαστε δηλαδή χώρα, δυστυχώς, που έχει ροές και από τα ανατολικά και από το νότο. Αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο για μεσογειακή χώρα», υπογράμμισε.

«Ελλάδα, Ιταλία και Ευρώπη συλλογικά μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, έτσι ώστε, πέραν των υπολοίπων, να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης μιας πιθανής παράτυπης μεταναστευτικής ροής, που θα καταλήξει στον ελληνικό κατά βάση χώρο, αλλά παράλληλα και στον ευρωπαϊκό»

Όπως εξήγησε πρόκειται για ροές που προέρχονται κυρίως από τη Λιβύη: «Εκεί συσσωρεύεται ένας πληθυσμός είτε από την Υποσαχάρια Αφρική είτε από τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν άλλα σημεία αναχωρήσεων και προς την Ισπανία και προς την Ιταλία. Αλλά όταν μιλάμε για Λιβύη και Τομπρούκ, κατά βάση μιλάμε για ροές που απευθύνονται ή κατευθύνονται προς την Κρήτη και προς τη Γαύδο».

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως, αυτή τη στιγμή, «δεν μιλάμε για μια κρίση. Μιλάμε για μια παρατήρηση αυξητικών ροών, αλλά αν υπολογίσουμε ότι η Αίγυπτος, σύμφωνα με τις δηλώσεις τις δικές τους, έχει 9 με 11 εκατομμύρια προσφυγικό πληθυσμό ή πληθυσμό που πήγε στην Αίγυπτο, είτε εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, είτε εξαιτίας καταστάσεων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, είτε εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στο Σαχέλ, τότε γίνεται κατανοητό ότι ο πληθυσμός αυτός συσσωρευθείς στην Αίγυπτο βρίσκει ένα διάδρομο, μια διέξοδο εκεί».

Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε και περιπτώσεις Αιγυπτίων «και μάλιστα Αιγυπτίων, είτε ασυνόδευτων ανηλίκων, είτε γυναικών με παιδιά. Είναι δηλαδή μια ροή που εμφαίνεται ότι μπορεί στο μέλλον να εξελιχθεί σε κάτι πιο σημαντικό».

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Βελγίου, αύριο, Κυριακή, στο Κάιρο, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε πως «καταρχήν, είναι μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του πιθανού προβλήματος».

Και προσέθεσε πως «ακόμα το πρόβλημα δεν υφίσταται», ενώ σημείωσε πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ευρώπη συλλογικά μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, έτσι ώστε, πέραν των υπολοίπων, να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης μιας πιθανής παράτυπης μεταναστευτικής ροής, που θα καταλήξει στον ελληνικό κατά βάση χώρο, αλλά παράλληλα και στον ευρωπαϊκό».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024