Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταναστευτικό: Ανησυχία για την αύξηση στις αφίξεις από την Αίγυπτο - Στο Κάιρο, την Κυριακή ο Μητσοτάκης

Μεταναστευτικό: Ανησυχία για την αύξηση στις αφίξεις από την Αίγυπτο – Στο Κάιρο, την Κυριακή ο Μητσοτάκης

Μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500, ενώ αυξημένες είναι οι ροές και προς την Γαύδο - Ο πρωθυπουργός θα επικεφτεί το Κάιρο, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν

Μεγαλώνει η ανησυχία στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο.

Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500, ενώ αυξημένες είναι οι ροές και προς την Γαύδο.

Την Κυριακή, στο Κάιρο μεταβαίνουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, με δημοσίευμα των Financial Times να κάνει λόγο για συμφωνία για το μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο.

«Ουδέν σχόλιον» από την ΕΕ για πιθανή συμφωνία με το Κάιρο

Ωστόσο, «σιγή ιχθύος» τηρεί η Κομισιόν σχετικά με μια πιθανή σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η επικείμενη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους τρεις πρωθυπουργούς, στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου, έχει να κάνει με την ενίσχυση συνολικά της εταιρικής σχέσης Αιγύπτου – ΕΕ, όχι μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά και στην ενέργεια.

«Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατά την χθεσινή (13/3) ενημέρωση προς τον Τύπο, όταν εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times.

Η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και η ενέργεια, σκοπός της επίσκεψης, λέει η Κομισιόν

«Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε πολλούς τομείς», τόνισε ο Ερίκ Μαμέρ. «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», όπως είπε.

Ερωτηθείς αν σκοπός της επίσκεψης είναι, εκτός από το μεταναστευτικό, και μια σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου στο θέμα της ενέργειας, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι «σκοπός είναι η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο και είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση».

«Η πρόεδρος της Επιτροπής έχει επισκεφτεί και παλαιότερα την Αίγυπτο, ιδίως για να συζητήσει πώς να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, για παράδειγμα στον τομέα του καθαρού υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ναι, η ενέργεια είναι στο μενού των συζητήσεων με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο», σημείωσε.

Τι απαντά στις καταγγελίες ευρωβουλευτών για Τυνησία – Αίγυπτο;

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια ευρωβουλευτών ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Αίγυπτο, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τυνησία, ο Ερίκ Μαμέρ δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Γνωρίζουμε την κριτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις χώρες και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε με τις χώρες αυτές».

Για να υπογραμμίσει: «Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε τους δεσμούς μας; Ή μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας με αυτές τις χώρες, προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση επί τόπου;».

Τόνισε, επίσης, ότι κατά την Κομισιόν, πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, όπως έγινε στην περίπτωση της Τυνησίας και της Μαυριτανίας. Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, χαιρέτησε τη συμφωνία με την Τυνησία και ζήτησε την υπογραφή και άλλων τέτοιων εταιρικών σχέσεων με άλλες χώρες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλα θεσμικά όργανα, ιδίως με τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο για τις συζητήσεις που διεξάγονται», ανέφερε.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024